Bruges Bitcoin til hvidvaskning?

Bitcoin hvidvaskning front
I den spæde begyndelse for Bitcoin, blev der solgt narkotika via en hjemmeside der hed Silkroad. Her blev der lavet transaktioner i Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Men andelen af narkosalg via Bitcoin var og er en brøkdel af den samlede handel med narkotika. Den i særklasse mest udbredte betalingsmåde er kontanter og i særdeleshed US dollar. Kontanter er som udgangspunkt meget svære at spore - idet de er 100% analoge - og ikke umiddelbart efterlader nogen spor. 

Læste du også: Bitcoin: Det decentrale betalingsnetværk

En transaktion i Bitcoin efterlader altid i spor i blockchainen, som er umuligt at slette eller ændre. Har man først lavet en transaktion med Bitcoin, vil den bestå i blockchainen til evig tid.

Adressen man sender til og fra er ganske vist anonym, men alle blokke hænger sammen i en kæde (blockchain) og køber man for eksempel Bitcoin via Kraken, så kan man faktisk i sidste ende se hvorfra den oprindelige Bitcoin er udstedt. 

Via Kraken har man oplyst sin identitet og dermed kan ens (public) Bitcoin adresse findes, og linkes til en given person, såfremt en myndighed retter henvendelse til Kraken. Nøjagtig ligesom digitale transaktioner via ens bank kan spores af myndighederne. 

Alle og enhver kan ikke spore transaktionerne til en identitet. Kun myndighederne kan få denne adgang såfremt der foregår en efterforskning, og hvor den pågældende myndighed skaffer sig adgang via en dommerkendelse. Igen nøjagtig ligesom en bank. 

Læste du også: Den sædvanlige kritik af Bitcoin

Vi ved dog også, at der er mange banker der gør meget for at sløre deres kunder på alle mulige måder. Dette er langt svære at gøre via Bitcoin .

Bitcoin hvidvaskning.JPG

Hvidvask og anden kriminalitet foregår via Bitcion, men i meget lille udstrækning. Der foregår langt mere hvidvask via bankerne – se blot på de senere års store hvidvaskningssager som stort set alle banker er indblandet i, og hvor flere af bankerne ikke blot har været brugt som redskab til for eksempel hvidvask og skatteunddragelse, men aktivt har taget del i disse aktiviteter og systematiseret denne svindel. 

Det er også vigtigt at nævne, at på trods af at kontanter bruges til alle mulige former for kriminalitet så er kontanter jo ikke skabt med dét formål for øje ligesom Bitcoin heller ikke er det. 

Læs også: Hvordan køber man Bitcoin?

At der så er personer der vælger at bruge kontanter og Bitcoin til kriminalitet, kan ikke lægges Bitcoin til last.

Der bliver også produceret biler der kan køre hurtige end fartgrænsen, men det er jo op til en selv at holde sig inden for fartgrænserne. 

Læs også: Bitcion & grøn energi


Source & Image credit:

SoMag

Vores partnere