Plextor M5 Pro 128GB SSD

Pladediskens storebror, når det kommer til hastighed er SSD disken. Her tager vi et kig på en SSD fra Plextor, som har været en del af PC markedet i mange år. Facts er, at har man først prøvet en SSD i sit system, så er der meget svært at gå tilbage til en almindelig harddisk, som vi kender dem. Hurtig opstart af såvel computeren, men også opstart af programmer, går som en leg, med raketfart, og du vil elske en SSD i dit system. LAd os tage et kig på, hvad det er Plextor har sendt os.

I dag er det en SSD fra Plextor, der står for skud. Der er tale om en fræk lille sag på 128GB, der understøtter SATA 3.0, med en læsehastighed på 330MB/s og en skrivehastighed på 540MB/s. Der er udover det, smidt en 256MB DDR3 cache på disken. Alt i alt ser det ud til at tegne rigtig fint!



Seks hurtige: 

• Kapacitet på 128GB
• Skrivehastighed på 540MB/s
• Læsehastighed på 330MB/s
• Cache på 256MB DDR3 RAM
• Tyndt aluminium design
• Kan købes til 924 kr.


Score:
• 87%

 

 

Specifikationer

 

 

 


Du kender måske Plextor fra din barndom/ungdom, hvis du da er 90’er knægt. For Plextor har lavet både CD og DVD brændere, for ikke at glemme brændbare medier, hukommelseskort og en masse andet. Dog husker jeg dem bedste for deres DVD-brændere, jeg havde meget glæde af, i min tidlige ungdom. Og da SSD’en blev verdenskendt, skulle Plextor naturligvis have en bid af kagen, og således står jeg med en fin lille Plextor SSD i hånden i dag. Men i modsætning til mange andre, har Plextor valgt ikke at bruge Sandforce controlleren, men i stedet en egenudviklet.

 

Lidt ligesom Samsung har valgt at gøre det med deres 840 serie. Udover det så har Plextor sørget for at gennemteste SSD’en, så den er klar til hverdagens strabadser. Og så er der lige de der fem års garanti. JA TAK!

 


Samlekvalitet & Design
Hmm, en SSD tænker du! Har det nogen betydning hvordan den er bygget og samlet, for det er jo bare en trist metalkasse… men det er ikke bare en trist metalkasse! Det er meget mere, og er du casemodder eller glad for en lækker PC, så er udseendet faktisk overraskende vigtigt. Og det er heller ikke helt rigtig, at det bare er en metalkasse. For de små sataner kommer i alverdens afskygninger! Lige fra de helt små og uskyldige, der kan monteres direkte på bundkortet eller i en tablet, til de store og brutale, der fylder samme som en harddisk. Dog er den mest normale størrelse 2,5”, men alt er jo relativt.



Plextor har virkelig fået gjort et godt stykke arbejde. De har lavet en SSD i 100% aluminium, hvilket er med til at give et rigtig råt look og en utrolig holdbarhed, sådan rent fysisk. Men på den anden side, hvem kaster sin SSD hårdt ned i et betongulv? Fronten på disken er meget anonym, og består af rent aluminium, hvorpå der står ”Plextor”, dejlig stilrent. Og indgravering er altid velkommen. Så den lille laban kommer til at gøre sig rigtig godt, uanset hvor den ender.



Vender jeg kalorius om på ryggen, kommer mavsen til syne. Her finder jeg et fint og detaljeret klistermærke, der fortæller en masse om hvad SSD’en kan, derudover er der selvfølgelig blevet plads til et serienummer, hvor garantien også kører over. Bagsiden er som forsiden udført i aluminium. En casemodder ville nok pille mærket af, da det gør SSD’en noget mere lækker at se på.



Ikke nok med at Kingston og Samsung har fattet at lave tynde diske, så har Plextor og fattet budskabet. En tynd SSD er en god SSD. Mest af alt fordi den kan monteres i næsten alle bærbare. Og især i de nye Ultrabooks, hvor ”det tynde” er ”in”. Dog har Plextor ikke smidt nogen bracket med, så den får normalt tykkelse, men det plejer ikke at være noget problem, da skruhullerne er de samme.



Jeg må selvfølgelig ikke glemme noget af det vigtigste og sådan set også mest vitale. Tilslutningerne! For hvad er en SSD værd, hvis du ikke kan koble den til din PC? Det er muligt at smække den lille og frække SSD til næsten alt hardware, der selvfølgelig skal være udstyret med et strøm og datastik. Tilslutningen er af typen SATA, som er den verserende standard i dag. En SSD med PATA ville dælme også se sjov ud! Tilslutningen er i version 3.0, der tillader overførselshastigheder på op mod 6Gbps.

 

Den er dog bagudkompatibel med SATA 2.0.

 


Plextor M5 Pro, professionel eller standard?
Når man som Plextor vælger at kalde en SSD for noget med ”Pro”, så skal man passe på. For betegnelsen ”Pro” betyder ”Professionel”, og det betyder at noget er bedre end normalen. Men er den lille SSD så også det? Er den bedre end alle de andre, eller bare bedre end ”normen”? Og hvad skal en kunne? Sådan en SSD? Lige netop dét, kommer 100% an på hvilken type du er. Er du den avancerede type, er din SSD sikkert hurtig fyldt op med alskens ting og sager, og du er sikkert også glad for at flytte rundt på store filer, og tunge filer, som f.eks. en spilmappe. Lige netop sådan en ting som en spilmappe, kan tage lang tid, hvert fald hvis du er vant til en kedelig harddisk.

Vores partnere