Hvem er KIOXIA?
Inden vi hopper videre til de tekniske detaljer runder vi lige hurtigt, hvem der gemmer sig navnet KIOXIA, som sikkert ikke er kendt for alle. Det er dog faktisk et firma med mange år på bagen og hænderne solidt plantet i NAND flash og teknologierne omkring. KIOXIA udspringer nemlig af japanske Toshiba, som helt tilbage i 80’erne opfandt Flash memory, som i dag danner fundamentet for blandt andet M.2 SSDer og meget andet.
Siden da er Toshibas forretning på dette område dog blevet et selvstændigt datterselskab, og i 2018 skiftede Toshiba Memory Holdings Corporation navn til KIOXIA. Selskabet stod i 2021 for omkring 18% af alt omsætning på NAND flash på verdensplan.
Specifikationer
Som sagt, så er M.2 SSDer på PCIe 4.0 platformen ikke nye. Vi starter med at se på de specifikationer, som KIOXIA lister for deres Exceria Pro SSD, og ser hvad de har med til bordet.
Mest central for rigtigt mange er naturligvis læsehastighederne, som vi kan se lander på imponerende 7300 MB/s sammen med en skrivehastighed på 6300 MB/s. Alt sammen naturligvis under de bedst tænkelige forhold og til dels afhængigt at resten af systemet.
Design
Det er naturligvis en del af denne test, som er ret hurtigt overstået. En M.2 SSD er ret standard og de adskiller sig typisk ikke ret meget fra hinanden. Det gør sig naturligvis også gældende her med KIOXIA Exceria Pro. Der er ingen smart køling eller andet med, men udelukkende selve drevet, i en 2280 formfaktor, som er den de fleste M.2 drev kommer i.
Det er dog værd at bemærke, at alle komponenterne er placeret på den ene side af printpladen. Det kan være en fordel, da de betyder at varmen fra M.2 drevet kun skal afledes fra en side.
Med komponenterne på begge sider, kan man i nogen tilfælde opleve, at varme kan blive fanget/samle sig på undersiden, som typisk vender ned mod bundkortet. Det er en side som typisk ikke kan køles så let med fx en indbygget heatsink på bundkortet.
Det er KIOXIAs BiCS flash chips der bruges. Vi kan desværre ikke sige noget om, hvilken controller de har valgt at bruge, da de af en eller anden holder de informationer meget tæt til kroppen.
Installation
En af fordelene med M.2 formfaktoren er, at de er super lette at installere. Der er ingen kabler eller andet der skal trækkes og forbindes, og det skal blot placeres i en M.2 plads på bundkortet.
For at få det fulde udbytte af en M.2 SSD, som KIOXIA Exceria Pro, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle M.2 pladser på et bundkort nødvendigvis er ens.
For at opnå den fulde hastighed skal det naturligvis være en plads der understøtter det fulde PCIe 4.0 interface. M.2 pladser kan sagtens være begrænset til SATA hastigheder, så tjek altid manualen til dit bundkort for at være sikker på, at du vælger den rigtige plads på dit bundkort.
I vores tilfælde bruger jeg et MSI X570 Godlike bundkort til testen med KIOXIA Exceria Pro placeret i en M.2 PCIe 4.0 plads, der får sine PCIe lanes direkte fra CPUen.
Herfra er det blot at tilføje drevet igennem Windows, og så var jeg klar til at gå i gang.
Test
I vores test starter jeg med CrystalDiskMark, som efterhånden er en standard inden for test af lagerenheder.
I vores tilfælde kan vi se nogen generelt rigtigt gode og tilfredsstillende resultater. Vi lander faktisk lidt over den annoncerede læsehastighed på 7300 MB/s. På den front er der altså intet at klage over.
Hvis vi ser på skrivehastigheden, så kommer vi dog lidt ind under den annoncerede hastighed på 6400 MB/s. Vi lander på lige omkring eller under 6000 MB/s, så altså omkring 6% langsommere i CrystalDiskMark end annonceret fra KIOXIA. Det er naturligvis i den dårlige retning, men ikke så meget at jeg synes det er kritisk.
Næste program i rækken er ATTO Disk benchmark. Her er resultaterne en anelse mere imod KIOXIA på læsehastighederne, som lander lige under 7000 MB/s.
På den modsatte side ser vi at læsehastighederne falder meget godt i tråd med, hvad vi så i CrystalDiskMark med resultater lige under 6000 MB/s. ATTO Benchmark ændre altså ikke betydeligt ved billedet af KIOXIA Exceria Pro
Under min test oplevede jeg temperaturer på drevet der toppede med et peak på 71 grader, men som i gennemsnit lå på 60 grader. Det betyder, at vi er behageligt inden for de specifikationer, som KIOXIA angiver med driftstemperaturer op til 80 grader.
Pris
I skrivende stund kan jeg finde KIOXIA Exceria Pro online med en pris på 2700 kroner. Det lander meget godt i tråd med sammenlignelige muligheder fra fx Kingston. Som kan findes til omkring 2500 kroner.
Konklusion
KIOXIA Exceria Pro er et godt bud på en PCIe 4.0 M.2 SSD med solide læse- og skrivehastigheder. Jeg så i min test resultater der landede stort set inden for rammen af de annoncerede hastigheder fra KIOXIA. Læsehastigheden ramte en anelse over i CrystalDiskMark mens vi så skrivehastigheder en anelse under.
Det er dog kun omkring 6% så det vil ikke være en begrænsning, som man vil mærke i hverdagen.
Som alle M.2 SSDer er den let og lige til at installere og bruge, og hvis man gerne vil have god plads i en lille let formfaktor, rammer man ikke helt forbi med KIOXIA Exceria Pro.
Eneste ulempe er, at den i skrivende stund er en anelse dyrere end fx det Kingston Fury Renegade M.2 drev, som vi så på for ikke så længe siden. Det drev gav os også en anelse bedre resultater med specielt skrivehastigheden næsten 1000 MB/s hurtigere end KIOXIA Exceria Pro klarede. Så i en direkte sammenligning ender KIOXIA Exceria Pro med at tabe lidt.
Det er stadig et godt drev, men det bliver slået af et lidt billigere alternativ. Vi ender med en endelig karakter på 7.
Godt:
Skidt: