Specifikationer
Lad os som altid starte med specifikationerne, her taget direkte fra Asus' hjemmeside:
Altså en let og hurtig gaming mus med gode specifikationer.
Design
Asus TUF har valgt at holde fast i deres etablerede formsprog med skarpe kanter, hvilket giver fint mening, eftersom de efter min mening har teenage gamere som målgruppe. M4 Air har et nærmest industrielt eller militært udseende, hvilket igen gør sig gældende for mange af produkterne i TUF serien fra Asus.
Asus TUF M4 Air kommer med paracord ledning, som dog gnubber meget på musemåtten og helt klart vil kræve en bungie, for ikke at genere under brug. Faktisk troede jeg til at starte med at det var de 100 % PTFE skates, der føltes scratchy, men det viste sig at være ledningen, der skrabede henover musemåtten. De 100 % PTFE skates glider uhindret og giver fin feedback, selvom de ikke er helt på niveau med aftermarket skates, såsom Corepads. Asus TUF M4 Air har en stor skate bagtil og to små foran, her havde jeg foretrukket en stor foran også, da to små skates kan have tendens til at "grave" ned i musemåtten, hvis man har en blød musemåtte. Musehjulet har fine clicks, når man scroller og en fin gummibelægning.
Som sagt, så vejer Asus TUF M4 Air kun 47 gram, men af underlige årsager, så føles forskellen ikke ligeså markant, som da jeg testede Ninjutso Katana Superlight, selvom den vejer 60 gram. Normalt bruger jeg Endgame Gear XM1r, der vejer 71 gram. Umiddelbart vil jeg tro det har med valget af skate design at gøre, hvor Katana Superlight kører med en stor skate for og bag og generelt har bedre skates.
Formen på Asus TUF M4 Air minder enormt meget om Logitech G Pro X Superlight, selvom musen ikke umiddelbart ligner pga. de skarpe linjer.
Software
Asus TUF M4 Air virker uden software, men vil man tilpasse indstillingerne, så skal man bruge Armory Crate fra Asus. Det er efter min mening voldsomt overkill til en mus, da Armory Crate er deres one-stop gaming software, som kan kontrollere AURO Sync RGB lys på Asus produkter og meget mere. Jeg talte 12 komponenter og services udover selve Armory Crate, der blev installeret for at jeg kan få lov at indstille Lift Off Distance og lave custom DPI steps på en mus. Det er selvfølgelig fedt, hvis man i forvejen har Asus motherboard eller andre produkter, der understøttes af Armory Crate, men til en mus er det efter min mening bloatware.
Dog virker det upåklageligt, der er de sædvanlige funktioner, man forventer til en gaming mus, så man kan rekonfigurere knapperne
Man kan indstille Polling rate og DPI levels
Og man kan indstille Lift Off Distance
Test
Efter et have brugt musen i et stykke tid må jeg sige at Asus faktisk har lavet en god mus, som performer rigtig godt. Den føles ikke premium på nogen måde, faktisk føles den lidt billig at røre ved, men selvom de har sparet penge ved at gå med en 3335 sensor i stedet for enten 3370 eller 3389, så er det ikke noget man mærker, når man bruger musen. Knapperne er som man må forvente på en gamer mus, men mouse1 og mouse2 har hverken for meget post- eller pre-travel og føles responsive. Som sagt, så føles formen næsten nøjagtig som Logitech G Pro X Superlight, så det er en form, der vil passe til mange. Hvor den på ingen måde føles som en G Pro X Superlight er valget af at lave huller i musen for at spare vægt. Jeg har normalt ikke problemer med at huller i mus generer, men lige den form som Asus har valgt at lave bliver decideret irriterende at røre ved efter kort tids brug og er efter min mening ikke vægtbesparelsen værd, da de stadig havde kunne holde sig under 60 gram uden huller og måske endda under 50 gram. Kombineret med en paracord ledning, der har en meget grov/ru overflade og "kradser" på musemåtten, har det ikke været en specielt positiv oplevelse at spille med Asus TUF M4 Air. Desværre, for den er faktisk et ret godt bud på en budget gamer mus med god performance, hvis ikke Asus havde truffet de to valg. Naturligvis skal man huske på at det kun er min personlige oplevelse af Asus TUF M4 Air og andre kan opleve ikke at være generet. Desuden kan problemet med paracorden hænge sammen med at overfladen på min musemåtte også er grov, så bruger man en anden musemåtte end en Artisan Hayate Otsu x-soft, så er det ikke sikkert paracord ledningen vil være et problem. Desuden er der nok ikke mange, der vil vælge at købe en budget mus med en high end musemåtte, der er dyrere end musen.
Pris
Jeg har fundet Asus TUF M4 Air til 399 DKK online, hvilket placerer den i den billigere ende af prisspektret. Dog skal man ikke lægge mange ekstra penge for at få en væsentlig bedre mus. Fx kan man finde Endgame Gear XM1r til 499 DKK online, som selvom den ikke har samme form har klart bedre sensor, en paracord ledning, der af mange betragtes som den bedste standard ledning på markedet, ingen huller og valget mellem store eller små skates. Den har også væsentligt bedre knapper.
Konklusion
Hvis man er ude efter den letteste mus til færrest penge med en "safe" form, så er Asus TUF M4 Air et rigtig godt bud. Især hvis man kan kombinere den med en mouse bungee, så paracord ledningen ikke skraber på musemåtten og ikke er generet af de trekantede huller i musen.
Godt
Skidt