Logitech Lift Vertical Ergonomisk mus - Test

P1066420 kopier
Rigtigt mange af os bruger flere og flere timer foran computerskærmen, i forbindelse med både arbejde og fornøjelse. Derfor er det også vigtigt, at tage hensyn til vores krop og sørge for en god arbejdsstilling, hvis vi arbejdet meget ved en PC. Det er der flere måder man kan gribe an på, og en af dem er ved at vælge godt og fornuftigt tilbehør, der belaster kroppen mindst muligt. I dag tager vi et kig på netop en af de ting, når vi ser på Lift Vertical musen fra Logitech. Den skal være med til at sikre en bedre håndstilling, når man bruger en mus.

Specifikationer

 • Dimensions: 71/70/108 mm (Height/Width/Depth) 
 • Weight: 125 g
 • Sensor type: Logitech Advanced Optical Tracking
 • Dpi range: 400-4000 dpi (Fully adjustable with 100 DPI increments)
 • Nominal value: 1000 dpi
 • Number of buttons: 6 (Left/Right-click, Back/Forward, Middle button, Scroll-wheel with middle click)
 • Battery type: 1x AA battery (included)
 • Battery life: up to 24- month
 • Connection type support: Logi Bolt USB receiver (included)
 • Bluetooth® Low Energy Technology
 • Wireless range: 10m wireless range

Ting som vi kan hæfte os ved her, er muligheden for at forbinde både via Bluetooth og den inkluderede USB dongle, samt batteritid op til to år på et enkelt AA batteri.

 

Design

Det første og mest tydelige med Lift Vertical, er naturligvis det lidt specielle design, der får den til at skille sig ud fra markedet af mus. Designet er lavet for at sikre, en så naturlig håndstilling som muligt. Det betyder, at musen er lavet med en 57 graders vinkel. Det betyder, ikke overraskende, at den ser meget anderledes ud end en ”normal” mus.  Designet er lavet, så man har sin tommelfinger hvilende øverst på venstre side af musen, mens højre og venstre knapperne er placeret på den højre side af musen, sammen med scrollhjulet.

Logitech Lift Vertical Ergonomisk mus.jpg

Det design betyder, at man drejer hele sin hånd til en mere lodret stilling, i forhold til en almindelig mus. Det skulle være med til, at afhjælpe belastningerne på arm og skulder under brug. Når man drejer sin hånd, for at have håndfladerne fladt imod bordet, som på en normal mus, drejer man knoglerne i sin underarm. Det betyder, at de krydser over hinanden, hvilket kan medføre at vævet imellem knoglerne kan blive klemt eller belastet, hvilket over tid kan føre til gener eller direkte skader.

Det skal naturligvis understreges, at jeg ikke har nogen faglig baggrund for at udtale mig om disse påstande, men udelukkende kan henvise til de oplysninger, som Logitech angiver og så ellers min egen subjektive oplevelse, af musen under min test.

Lift-vs-mx-vertical.jpg

Vertical Lift musen er en lidt mindre og billigere version, af den meget tilsvarende MX Vertical fra Logitechs MX serie. Hvis man har set MX Vertical musen, så vil man kunne genkende designet her. Lidt Vertical er dog en anelse mindre end MX varianten. Logitech beskriver selv, at den er bedst egnet til små til mellemstore hænder.  Musen er udfør i plast med en behagelig softtouch overflade. 

Logitech Lift Vertical farver.jpg

Lift Vertical musen kan fås i tre forskellige farver. Det er Rose, Graphite og så Pale Grey, som er den variant, som vi har fået til test. I modsætning til MX Vertical musen kan Lift Vertical også findes i en udgave til venstrehåndede brugere. Det er dog kun den mørke Graphite version, som er tilgængelig i venstre varianten. 

Der er i alt seks knapper på musen fordel på de almindelige højre og venstreknapper, sammen med et klikbart scrollhjul. De suppleres af en knap til at indstille følsomheden på musen, og så frem og tilbage knapper, som er placeret på venstre side af musen. 

Logitech Lift Vertical USB Dongle

Musen er trådløs og kan forbinde enten via den medfølgende USB Dongle eller Bluetooth. Hvis man har andre Logitech enheder, er det som regel også muligt at kombinere flere enheder, via en enkelt Logitech Bolt dongle. 

Hvis vi ser på undersiden af musen, kan vi se den optiske sensor, som har muligheden for DPI indstillinger mellem 400 og 4000 DPI. På undersiden af musen er der også en powerknap og en knap til at vælge imellem op til tre tilsluttede enheder, som man her hurtigt kan skifte imellem.

Vertical Lift Ergonomisk Mus

Bagerst er der en lille magnetisk lem, der giver adgang til batteriet, som er et standard AA batteri. Der er også plads til at opbevare den lille USB dongle her, så den er let at have med under transport og ikke bliver væk.

Materialerne føles gode og solide og konstruktionen af musen giver ingen klager herfra. Alt føles godt og solidt, uden knirkende eller alt for plastikagtige fornemmelser.

 

Software

Der er Logitechs nye Options+ software, som vi skal bruge til at indstille Lift Vertical musen. Det er en erstatning for det tidligere Options (uden +) software. Options+ er pt stadig i et beta stadie. Det er dog ikke noget, som jeg har mærket noget til i forbindelse med testen af Lift Vertical. 

Via Options+ er det muligt at tjekke op på batteristatus og indstille ting, som knappernes funktioner og DPI indstillingerne. 

Logitech Options+ Knapper.jpg

I vanlig Logitech stil er der gode muligheder for et ret bredt udvalg af muligheder, når man indstiller sine knapper. Som noget nyt er der kommet bevægensesmuligheder med. Det betyder, at man kan ligge ret mange funktioner ind på en enkelt knap. Man kan for eksempel sætte tingene op, så man har en knap til mediegenveje. Når man så holder “medieknappen” nede, så kan man skrue op og ned for lyden, ved at bevæge musen op eller ned, eller man kan skifte frem og tilbage mellem musik, ved at bevæge sig til siderne.

Options+ movements options.jpg

Som en rigtigt god bonus, kan kan lave program specifikke opsætninger. På den måde kommer knapperne til at fungere på en bestemt måde, lige så snart du er i et bestemt program. Det er en super god måde, at få meget mere funktionalitet ud af sin mus. 

Options+ Logitech software app specific.jpg

Jeg har prøvet mig lidt frem med indstillingerne, og de har fungeret upåklageligt. Der er ikke noget behov for at loade en bestemt profil. Softwaren registrerer automatisk, når jeg for eksempel er i Photoshop, og så virker de specielle funktioner jeg har sat op der helt automatisk. 

 

Test

Det noget anderledes design på Lift Vertical musen betyder, at der er en vis læringskurve, i forhold til en normal mus, før det føles naturligt at bruge musen. Det var dog relativt hurtigt overstået, og efter et par dages brug, føles det meget naturligt at bruge musen med den nye udformning.

Det eneste, som jeg stadig ret ofte kommer til, er at slå/skubbe til musen når jeg flytter min hånd hen over bordet. hvis jeg for eksempel griber ud efter noget. Den betydeligt højere profil på musen betyder, at man lige skal vænne sig til, at der står noget og rager højere op på bordet, end man måske lige er vant til. 

Logitech Lift Vertical size comparison

Hvis man ser bort fra den ting, som sikkert også nok skal forsvinde med tiden, så er jeg efter min lille indlæringsperiode blevet rigtigt glad for Lift Vertical musen. Det føles meget naturligt og behageligt, at lægge sin hånd på den i den mere lodrette stilling. 

Jeg må indrømme, at jeg ikke har brugt musen længe nok endnu til med sikkerhed at kunne sige, om det har gjort nogen forskel for, hvordan det evt. belaster min krop mindre. 

Lift Vertical Ergonomisk mus håndstilling

Baseret på hvordan den føles under normalt brug, så vil jeg dog godt vove mig ud i den påstand, at jeg føler mig ret sikker på, at jeg ville kunne bruge den længere end en almindelig mus, uden at blive træt. 

Der er stadig en smule indlæring endnu dog, og selv om jeg er glad for den nye formfaktor, så er jeg ikke helt så præcis med den, som jeg ville være med en ny mus. Til normalt desktop brug og det meste arbejde betyder det ikke ret meget. Men til præcisionsopgaver i for eksempel Photoshop kræver det stadig mere træning, før jeg helt er på niveau med en normal mus.

Logitech Lift Vertical sammenligning G Pro

Det er dog ikke noget der har ødelagt glæden endnu. Det er dog en ting man skal være bevidst om, hvis man vil skifte til en mus som Lift Vertical. Der vil være en indlæringsperiode, når man skifter efter årtier med en almindelig “flad” mus. 

 

Pris

Lift Vertical musen fra Logitech kan jeg pt finde online til en pris på lige under 600 kroner. Det betyder, at den kun er omkring 100 kroner billigere end deres noget mere featurepakkede MX Vertical, som er kommet lidt ned i pris. 

Jeg er som sagt glad for min tid med Lift Vertical men sammenligner man de to mus, så synes jeg måske, at prisen burde være lavere på Lift Vertical. 

 

Konklusion

Logitech har gjort det rigtigt godt med Lift Vertical. De tilgodeser et behov, som jeg er sikker på mange mennesker har, med et behov for en mere ergonomisk mus end de klassiske flade, som vi kender dem. 

Det kræver en del tilvænning at skifte til en mus som Lift Vertical. Den normale formfaktor er så indgroet i vores muskelhukommelse, at det tager lidt tid at omstille sig. Jeg er stadig ikke helt så præcis med mine klik, som på en normal mus. 

Jeg vil dog sige, at det føles dejligt behageligt og håndstillingen føles uden tvivl mere afslappet. Så på den front rammer Logitech rigtigt godt. 

Logitech Lift Vertical mus Ergonomisk

Prisen er måske lidt i den tunge ende, når man ser på at deres MX Vertical med lidt flere features, kan findes til kun 100 kroner mere end Lift Vertical. Den nye udgave er dog bedre egnet til små til medium hænder, hvor MX Vertical er en tand større. 

Den samlede pakke er dog rigtigt fin, med solid udførsel og materialer og en god oplevelse med komforten, når først man har vænnet sig til det. Samtidigt er den nye Logitech Options+ software også rigtigt velfungerende, på trods af stadig at være i et Beta stadie. 

Vi lander med en endelig karakter på 8. 

 

Godt: 

 • Lækre materialer og byggekvalitet
 • lang batteritid
 • Gennemført og funktionel software

 

Skidt: 

 • Prisen
 • Kan måske være svært for nogen at vænne sig til


Vores partnere