AMD Athlon II X2 250 dual core processor

Her på Tweak.dk har vi efterhånden testet en god håndfuld CPU’er fra AMD og deres nye Phenom II serie, hvor konklusionen har været vel-ydende CPU’er til en billigere pris end rivalen Intels Core i7 serie der dog også yder noget bedre. AMD har ikke haft konkurrence dygtige modeller i denne klasse, men dette har nu ændret sig.

Indledning
Her på Tweak.dk har vi efterhånden testet en god håndfuld CPU’er fra AMD og deres nye Phenom II serie, hvor konklusionen har været vel-ydende CPU’er til en billigere pris end rivalen Intels Core i7 serie der dog også yder noget bedre. AMD har dog ikke haft konkurrence-dygtige modeller i ”70$-120$” pris-segmentet, men dette ændrer sig nu da AMD har lanceret et par nye modeller, hvor vi i denne test skal se nærmere på den ene. CPU’en hedder Athlon II X2 250, og som navnet antyder, har vi at gøre med en dual core CPU, ikke en quad core som bliver mere og mere populært. Lad os finde ud af hvad denne model kan tilbyde!

Specifikationer
Vi skal have nogle fakta på bordet, og disse kan ses nedenfor:

 

AMD64 Technology Yes
Simultaneous 32- & 64-bit computing Yes
L1 Cache (Instruction + Data) per core 128KB (64KB + 64KB)
L2 Cache (512KB per core) 1MB
L3 Cache None
HyperTransport™ Technology HyperTransport™ technology up to 4000MT/s full duplex, or up to 16.0GB/s I/O Bandwidth
Integrated DDR2 Memory Controller yes
Memory Controller Width 128-bit
Type of Memory Supported Support for unregistered DIMMs up to PC2 8500(DDR2-1066MHz) and PC3 10600 (DDR3-1333MHz) – AM3 only
Memory Bandwidth up to 21 GB/s dual channel memory bandwidth- AM3
Total Processor-to-system Bandwidth (HyperTransport plus memory bandwidth) up to 37 GB/s- AM3
Process Technology 45 nanometer, SOI (silicon-on-insulator) Technology
Packaging AM3 (938-pin) organic micro PGA
Thermal Design Power 65W
Die Size 45nm: 117.5mm2
Manufacturing Sites Fab 36 in Dresden , Germany



Kender man til Phenom II CPU’erne som vi har kigget på ved flere lejligheder her på Tweak.dk så vil man se, at Athlon II modellerne har nogle af de samme træk som Phenom II modellerne, men der er dog også mangler. Det første der springer mig i øjnene er manglende L3 cache som hos Phenom II’erne er på enten 6 eller 4MB afhængigt af modellen. L1 og L2 cachen er der selvfølgelig stadigvæk med 128KB L1 og 1MB L2 cache.

Udover det følger Athlon II 45nm fremstillingsprocessen og den nye AM3 sokkel som både understøtter DDR2 og DDR3 RAM. For at kunne konkurrere både på pris og strømforbrug har Athlon II X2 250 desuden en TDP på 65w.

Hvorfor har AMD lavet Athlon II X2 modellerne? Indtil nu har AMD kun haft deres Athlon X2 serie som modsvar til Intels Pentium og Core 2 Duo serier, hvor man må konkludere, at der ikke var meget at komme efter da Intels produkter yder noget bedre i det segment. Introduktionen af Phenom II X3 720 modellen hjalp lidt på det, men AMD har brug for en god dual core processor også, og her kommer Athlon II ind i billedet. Disse modeller skal passe ind i pris-segmentet der hedder 70$ - 120$ hvor der bliver solgt flest processorer.

AMD har så – til forbrugernes fornøjelse – valgt at sende 2 modeller på markedet indtil videre hvor den ene er modellen vi ser på i dag, altså Athlon II X2 250. Den anden model er ikke en Athlon II, men derimod en Phenom II X2 550, altså en helt ny processor familie (Phenom II X2). Phenom II X2 lyder måske forvirrende for nogle, men Phenom II X2 er faktisk Phenom II X4 eksemplarer, hvor de 2 af kernerne er defekte/ustabile, og hvor AMD så har valgt at udnytte disse ”fejl eksemplarer” til en ny familie af processorer. Phenom II X2 arver stadig X4’ernes L3 cache på 6MB – noget Athlon II X2 ikke har – og da 2 ud af 4 kerner er deaktiveret falder TDP’en også til 80w.

Men hvorfor glemmer AMD så ikke alt om Athlon II X2 og laver Phenom II X2 i stedet? Problemet er, at antallet af Phenom II X2 eksemplarer afhænger af hvor mange Phenom II X4 eksemplarer der har 2 defekte kerner. Det er for dyrt for AMD at deaktivere 2 kerner i en fuldt fungerende X4 processor, hvilket også er direkte dumt. Derfor er Phenom II X2 generelt lidt dyre end hvad Athlon II X2 kan produceres til, og af samme grund henvender Phenom II X2 sig mere til overclockere på budget, mens Athlon II X2 er til mainstream markedet.

Nok om det, vi skal videre med testen af Athlon II X2 250, og eksemplaret vi har modtaget kan ses nedenfor:

Vores partnere