Hukommelses-OC-funktion på vej til Rocket Lake

intel logo rocket lake S 2021 5 marts
Skal vi forlade os til de seneste rygter om Rocket Lake fra Intel, så overvejer virksomheden, at implementerer en lignende hukommelses-OC-funktion, som vi kender fra AMDs Infinity Fabric Clock, til sine Rocket Lake CPU'er

Intel har officielt bekræftet, at deres 11. generation af Rocket Lake-S desktop-CPU'er vil blive lanceret den 30. marts 2021.

Rocket Lake 11. generation af Intels Core-familie afsløres officielt den 15. marts 2021 (rettet fra 16 marts oprindeligt), og salgs- / review-embargoen slutter den 30. marts 2021. Imidlertid er Intel Core i7-11700K Rocket Lake CPU SKU allerede solgt til kunder forud for officiel embargo, og flere performancebenchmarks fulgte trop.

På samme måde som leaks kom Intel i forkøbet, fik en bruger fra Chiphell, hænderne i en detail Core i7-11700K CPU, og har frigivet nogle benchmarks, der kommer via Toms hardware.

Det ser ud til, at Intel planlægger at bruge AMDs koncept med Infinity Fabric Clock (FCLK) med sin Rocket Lake-S CPU serie, men det er for tidligt at konkluderer, da Rocket Lake-chips ikke er officielt frigivet.

Inden vi graver dybere, bør vi lige nævne de tre grundlæggende clockhastigheder, som AMD Ryzen-processorer understøtter. Disse er Infinity Fabric Clock (fclk), Memory Controller Clock (uclk) og endelig Memory Clock (mclk). Infinity Fabric Clock (fclk) er Fabric Clock. FCLK styrer hastigheden på AMDs Infinity Fabric, der håndterer kommunikation på tværs af CPU'er / chiplets.

På Ryzen-systemer er latenstiden og den tilgængelige båndbredde til alle tilsluttede komponenter som DRAM-controlleren, PCIe-bus osv., baseret på Infinity Fabric-hastighed (FCLK). Alt dette sker i et ”interconnect” AMD kalder Infinity Fabric.

Infinity Fabric clockhastighed (FCLK) kan konfigureres og vedrører direkte hukommelseshastigheden (MCLK). For eksempel vil de fleste Ryzen 3000 CPU'er køre et 1: 1 forhold mellem FCLK og MCLK, som kan betragtes som synkron drift, op til 1.800 MHz.

For eksempel, hvor FCLK kan være indstillet til at fungere i asynkron tilstand (ikke et 1: 1 forhold), som kan resultere i øget latenstid, hvorved alle ydelsesfordele negeres. For ekstremt høje MCLK værdier (> 3.600 MHz) kan asynkron drift faktisk øge den samlede performance, men på bekostning af stabilitet.

UCLK styrer på den anden side selve hukommelsescontrolleren. MEMCLK vedrører hukommelseshastigheden på DDR4 hukommelse og omtales ofte i forbindelse med datahastigheden, for eksempel kaldes 5000 MT / s-kit, fordi data ved den annoncerede hastighed overføres 5000 millioner gange i sekundet.

Det fysiske clock signal, der styrer denne dataoverførsel, er dog 2500 MHz ved den annoncerede hastighed - datahastigheden fordobler så det fysiske clock signal, deraf navnet Double Data Rate. AMD kalder dette MEMCLK, og vises ofte i BIOS-indstillinger under netop dette navn.

MEMCLK er vigtigt på grund af hvordan FCLK og UCLK forholder sig til det.

Disse clocks programsat i forholdet 1: 1: 1 og konfigureres baseret på hukommelseshastighederne i det givne system, og det er op til slutbrugeren at konfigurere disse værdier for at få den bedste systemydelse.

Teknisk set har alle disse elementer altid eksisteret på alle AMDs Zen-baserede processorer, tilbage til 1. generation Ryzen og virksomhedens ækvivalenter, men FCLK og UCLK var altid låst til MEMCLK.

Hvad der adskiller sig med 3. generation Ryzen og derover er, at i stedet for at være bundet til MEMCLK, kan FCLK nu indstilles helt uafhængigt, og UCLK har et valg mellem to forhold til MEMCLK - 1: 1 og 1: 2 (UCLK: MEMCLK).

Ifølge Chiphell-brugerens fund og benchmarks ser det ud til, at Intel muligvis implementerer en lignende hukommelses-OC-funktion med sin nye Rocket Lake CPU processorer. Intet er dog officielt meldt ud.

Men at dømme ud fra de frigivne BIOS-screenshots herunder, kan vi se, at der er to operationelle tilstande til CPU IMC (integreret hukommelsescontroller) og DRAM-clock på MSI’s Z490I Unify bundkort. Den første mulighed er angivet som Gear 1, der begge kører i et 1: 1 forhold, mens Gear 2 på den anden side sætter dem i et forhold på 1/2: 1.

chiphell leak.JPGSe større billede HER

Dette svarer til, hvordan FCLK fungerer på AMD Ryzen CPU'er. Ifølge Chiphell-brugeren / -testeren synes DDR4-3733 MHz at være den grænse, hvormed Rocket Lake's IMC kan køre i et 1: 1 forhold med hukommelseshastigheden.

DDR4-3733 MHz er muligvis en begrænsning i Rocket Lake CPU serien, men vi ved endnu ikke, om dette er indbygget i selve Rocket Lake silicon, eller dette er bare en tidlig mikrokode, som muligvis ikke er fuldt optimeret til at fungerer.

Uanset hvad ser funktionen ud til at fungere på samme måde som AMDs FCLK. Forudsat at Intel faktisk implementerede en DDR4-3733 hard cap, kan team blue muligvis tabe terræn til AMDs nyeste Zen 3-processorer eftersom visse Zen 3 SKU'er allerede har toppet så højt som 2000 MHz FCLK (DDR4-4000), inden de bryder den synkrone tilstand i systemet.

En korrekt firmware kan stadig kræves for at få Rocket Lake chips til at fungere korrekt, forudsat at det er sådan, Intel planlægger at implementere AMDs ækvivalent til FCLK. Chiphell-forumbrugeren indsendte også nogle RAM-benchmarks.

 Fra de viste RAM-benchmarks ser vi efter signende ydeevneeffekten af denne funktion. Først ramte brugeren en latens på 61,3 nanosekunder i AIDA64-benchmark på et DDR4-4000 MHz RAM med 18-20-20-40 1T-timings i asynkron tilstand.

Med brug af DDR4-3600 MHz hukommelse med 14-14-14-34 CR2-timings, faldt latenstiden til 50,2 nanosekunder, hvilket repræsenterer en samlet reduktion på 18-19%. Men ifølge kilden, har testeren overclocket Core i7-11700K's uncore-frekvens til 4.100 MHz på DDR4-3600 RAM, hvilket kunne have givet det en overhånd med hensyn til latensværdien.

Intel-Infinity-Fabric-Clock-leaks.jpg

Se billederne i store via Chiphell

 Ind i ligningen skal dog noteres, at Intels Rocket Lake CPU’er, på  Z590 chipset boards understøtter hastigheder over DDR4-5000 MHz. Men som standard kommer Rocket Lake ulåste “K” SKU'er med indbygget understøttelse af DDR4-3200 MHz hukommelsesfrekvens.

Intel-Infinity-Fabric-Clock-leak-2.jpg

Se billederne i store via Chiphell

Vores partnere