I denne guide vil jeg gennemgå nogle forskellige produkter fra Philips Hue. Alle lamper, der bruges i denne guide, er en del af deres lav volt system og de forbindes via en strømforsyning, hvilket gør at du ikke behøver at hyre en elektriker til at få det installeret. Det betyder at et projekt som dette er let tilgængeligt og ikke kræver mere end basalt værktøj. Jeg håber guiden kan være med til at inspirere til, at du kan skabe dit eget Philips Hue område.
Alt udstyr i denne guide kan findes på https://www.philips-hue.com/da-dk.
I denne guide komme igennem følgende emner:
Sådan kommer du igang
Som det første skal jeg have fundet ud af, hvilke lamper som skal bruge, samt have lavet en plan for montering af dem. Selvom jeg gerne vil have en masse lys til at skabe en stemning, ønsker jeg heller ikke at min elregning skal stikke af. Det gør Hue lav volt serien til en rigtig god kandidat. Ud over at jeg kan montere det hele selv, har det også et fornuftigt lav strømforbrug. Der skal også laves en plan for placering og afstanden mellem lamperne. Dette er for at finde frem til antallet af lamper og hvor meget ekstra kabel jeg skal bruge til at forbinde lamperne. På den måde sikre vi os, at vi har alt hvad vi skal bruge på en gang.
Planlægning
Da jeg har en stor terrasse, ønsker jeg at få god og stemningsfuld belysning her, som en af de primære ting. Der skal ikke meget til at gøre det til en bedre belysning, end den julekæde som jeg bruger nu. Udover det vil jeg gerne have oplyst vejen rundt om huset og op til terrassen. På den måde kan man allerede på vejen rundt om huset opleve, hvordan lyset er med til at skabe stemning samtidigt med at det oplyser stien.
Min tanke er, at jeg vil placere lamper langs stien. Når man så kommer over på terrassen, vil jeg hænge lamper på husmuren. På denne måde håber jeg det vil skabe en ensrettet og sammenhængende oplevelse af lyset. Som det kan ses nu, har jeg en relativt stor terrasse. I julen hængte jeg en julekæde op, som efterfølgende aldrig blev pillet ned. Den endte med at tjene som belysning på terrassen selv uden for julesæsonen. Udover det nye lys, vil jeg under dette projekt også få fyldt terrassen mere ud med flere møbler, som sammen skal skabe et hyggeligt område om sommeren.
Inden jeg går videre til valg af produkterne, har jeg tilføjet billeder af det område som skal igennem en mindre renovering. Til at starte med er der selve terrassen, hvor jeg skal have placeret lamper langs muren og have indrettet et lounge- og et spiseområde.
Da der ikke er så meget personlighed over terrasse- og gangstioplevelsen, er jeg kommet frem til en plan, som skal være med til at sætte lyset i fokus. Planen er, at jeg vil lave et stenbed langs stien hen til terrassen, hvor jeg vil sætte lamperne i. På den måde vil lamperne blive fremhævet bedre, end hvis de bare blev sat fast i græsset. Det bliver også lettere og pænere at føre kablerne. Jeg kan relativt let tage lamperne op og jeg slipper for at skulle være opmærksom på kablerne, når der skal slås græs.
Forlængerkablerne er godkendt til kortvarig nedsænkning, hvilket betyder de ikke må graves ned i jorden og dækkes helt til. Graves de ned kan kablerne ikke kan komme af med fugten, som dannes i jorden. Fremfor at have kabler liggende frit i græsset, vil jeg i stedet lave et stenbed, hvor de kan skjules imellem stenene. På denne måde kan kablerne stadig komme af med fugt.
Gennemgang af produkter
Efter at have lavet en plan for, hvordan placeringen skal være, er det blevet tid til at finde ud af, hvilke og hvor mange lamper der skal bruges for at komme i mål. I samarbejde med Philips Hue, er jeg kommet frem til modellerne fra Impress serien.
Denne serie har nemlig både lamper til væggen og piedestallamper, som kan sættes i jorden. Udover dem har jeg også tilføjet Outdoor Lightstrip. Impress lamperne i lav volt serien skal bruge 2x8W, hvor Outdoor Lightstrip bruger 37.5W.
Man skal være opmærksom på, at lamperne kan have forskellige krav. Nogle af lamperne i lav volts serien kræver kun 1x8W. Det betyder, at der kan bruges færre strømforsyninger.
Listen kommer derfor til at se således ud:
Husk du skal have en Philips Hue Bridge, hvis du skal i gang med at skifte dit lys over til Philips Hue. Man skal også huske på, at Hue Dimmer switch ikke er beregnet til udendørs brug. De kan sagtens sættes op til at styre lamperne i udendørs serien, men de kan ikke selv tåle vind og vejr udendørs.
Impress udendørs væglampe
Impress udendørs væglampe er en lav volts lampe, som bruger 2x8W, den tilsluttes via et forlængerkabel, som til sidst samles via en strømforsyning. Den har en IP44 certificering, hvilket gør at den kan bruges i udendørs miljøer. IP44 betyder den er stænktæt, hvilket gør den blandt andet kan tåle vandsprøjt fra alle retninger.
Impress udendørs piedestal
Impress udendørs piedestal minder meget om Impress udendørs væglampe. En lampe som er lav volt, med et forbrug på 2x8W. Den tilsluttes også via et forlængerkabel og samles i en strømforsyning. Den har også en IP44 certificering.
Outdoor Lightstrip
Outdoor Lightstrip er et LED-bånd, som er specielt egnet til udendørs brug. Outdoor Lightstrip kommer med en IP67 certificering, hvilket gør den støv- og vandtæt. Outdoor Lightstrip kan bruges til at få mere skjult belysning omkring et område. Med de medfølgende beslag kan du for eksempel montere den på en stolpe eller et gelænder. Det fleksible LED-bånd gør det også muligt, at få den til at sno sig igennem et bed eller langs gulvbrædder eller kantsten. Outdoor Lightstrip kommer med sin egen strømforsyning og skal derfor ikke bruges i regnskabet med de andre lamper.
Tilbehør
For at kunne få strøm til lamperne, kræver det nogle strømforsyninger, som skal tilkøbes ved siden af. Strømforsyningen er bygget op således, at lampernes watt forbrug ikke må overstige strømforsyningens. Da hver lampe bruger 16W betyder det, at jeg ender med et total på 128W. Det bliver fordelt via en strømforsyning som kan trække 100W og 40W. De to Outdoor Lightstrips bruger som sagt deres egen strømforsyning, og skal ikke tages med i dette regnestykke.
Jeg vælger også at tilføje Dimmer switch, så muligheden for nemt at kunne tænde lyset er der, for både husstanden eller gæster. Dimmer switch kan også bruges til andre produkter fra Philips Hue, men skal placeret indendørs.
Udover det tilføjer jeg også to udendørs sensorer, som sættes op til at lamperne, der skal placeres i jorden, vil tænde automatisk. På den måde kan de automatisk oplyse stien hen til terrassen, når der kommer nogen den vej.
Til sidst bliver der suppleret med forlængerkabler, til de længste strækninger.
Opsætning af produkter
Selve opsætningen af Impress udendørs væglampe, er lige til. Det kræver to huller i husmuren til selve beslaget, som lampen efterfølgende hænges op på. Medfølgende kabel bliver monteret på lampen og føres ned langs væggen og samles videre til strømforsyningen. Fordelen ved at gøre det på denne måde, er at der ikke er behov for en elektriker. Derfor er denne opsætning noget alle kan give sig i kast med.
Kablerne vil i en installation som denne være synlige langs husmuren. For at rette kablet til har jeg brugt kabelclips, som skal fastmonteres til murstenen. Tre af lamperne bliver placeret på muren mod terrassen, hvor den sidste lampe bliver placeret på muren mod haven, for at give noget lys ud i haven.
Denne del af projektet var uden tvivl den nemme, hvor næste del kræver lidt mere arbejde og forberedelse. Her skal jorden graves op, bunden udlignes, der dækkes af med ukrudtsdug, lægges sten og så monteres lamperne i jorden. Her kommer kablet til at ligge skjult imellem det øverste sten lag. Det skulle gerne give en diskret kabelføring, samtidigt med at vi undgår at grave kablerne ned, hvilket de netop ikke er godkendte til. Det gør også at jeg nemmere kan tage kablerne op ved behov.
Efter at have gravet op i den bredde og dybde jeg gerne vil have, får jeg lagt et underlag under for at holde ukrudt væk.
Derefter bliver lamperne placeret, hvor jeg også får målt af. Efterfølgende placeres et lag sten, inden kablerne bliver trukket til alle lamperne og videre hen til enden af stenbedet.
Til sidst bliver kablerne skjult i det øverste lag sten. På den måde skabes der et stilrent look med diskret strømføring til lamperne.
Som det næste skal Outdoor lightstrip placeres. Den første kommer til at blive placeret langs muren, så den skaber lys langs grillen og loungesættet. Den anden vil blive placeret langs enden af terrassen, for at skabe baggrundsbelysning ud mod haven. I første omgang har jeg ikke fastmonteret dem, da jeg muligvis overvejer andre planer, dette kommer jeg ind på under afslutningen.
Til sidst skal sensorerne placeres. Den første bliver placeret på hjørnet fra indkørsel til terrasse, mens den anden bliver placeret på den anden side af terrassen mod haven. De bliver via Hue appen tilsluttet til forskellige lamper, for at tænde lyset alt efter, hvilken retning man kommer fra.
Afslutning
Det er nu blevet tid til at slutte hele opsætningen. Lyset skal naturligvis testes og gøres til en del af det samlede Philips Hue belysningssystem i hjemmet. Jeg har via Hue appen opsat tre rum for at dække alle områder og lamper. Derudover det har jeg lavet én zone, som gør at jeg kan aktivere alle udendørs lamper på samme tid, hvis dette ønskes.
Før
Efter
Før
Efter
Før
Efter
Projektet har budt på et opløft af området hen til og på selve terrassen. Selvom der også er blevet anskaffet andre møbler til at fylde terrassen mere ud, så har lyset omkring terrassen været med til at skabe en stemning og giver en helhed i selve projektet. Det har været et samlet projekt, hvor jeg selv efter guiden her går og finpudser på detaljerne løbende, og vil nok gøre det i noget tid endnu. Lige fra lidt lægning af sten, til at skjule kablerne på terrassen fra væglamperne.
Hvis jeg skulle ændre noget omkring produkterne, som jeg har været igennem, ville det være at anskaffe 2,5 meter kabler til lamperne, som hænger på væggen. På den måde, ville kablet ikke fylde så meget, og jeg kunne lave en samling ved hver lampe. Det er en mindre detalje, som ikke giver en funktionel betydning, men mere for ikke at have for meget kabel i overskud fra hver lampe.
Senere hen skal der laves en overdækning ved loungesættet, og der vil en mulighed være, at tage en af de to Outdoor Lightstrips og placere den i toppen af overdækningen, for at skabe belysning til loungeområdet.
Selvom hustruen godt kan lide julen og julelyset, som har overlevet i nogle ekstra sæsoner, er det dejligt at få skiftet ud til noget, som kan skabe belysning til hele året.
Via Hue appen, og de forskellige effekter man kan bruge der, kan der også let findes lys frem, der passer til enhver sæson.
Jeg håber guiden har kunne inspirerer nogen af jer. Sommeren er lige om hjørnet, og med de rette produkter og lidt arbejde, kan en sommer i haven pludselig gøres meget mere stemningsfuld.