Tado Smart Radiator Thermostat X

Tado Smart Radiator Thermostat X
I dagens test ser vi på smarte Termostater fra Tado, der kan samle og automatisere styringen af dine radiatorer.

Centrale specifikationer

  • Thread kompatibelt
  • Gør-det-selv-installation
  • Genopladelige batterier
  • Inkluderer en tado° Bridge X
  • App styring
  • Altid den rette temperatur
  • Sig farvel til energispild
  • Fungerer med Google Home, Apple Home og Amazon Alexa


En tur rundt om Smart Radiator Thermostat X

Enhederne, som vi har fået på besøg til test fra Tado, inkluderer et Smart Radiator Thermostat X - Starter Kit, som inkluderer en tado° Bridge X og en enkelt termostat. 

Tado Smart Radiator Thermostat X matter.jpg

Tado Bridge X enheden er en Thread-grænserouter, som forbinder Tado enhederne med internettet og resten af dit smart home setup. Hvis du har en Thread-grænserouter fra en anden producent allerede, som en del af dit smart home setup, så er der ikke brug for et starter set med Bridge X enheden. 


For at kunne teste mulighederne for multirums funktionalitet, inkluderede vores test setup også yderligere en Tado Quattro Pack, med fire termostater mere. 

Tado Smart Radiator Quttro pack.jpg

I Tado Start Kit-sættet finder vi den kompakte Bridge X enhed, som blot skal sættes i en stikkontakt forud for opsætningen via Tado App’en. 

Sammen med den finder vi selve termostaten. Den består af termostaten og så et aftageligt batteri. 

PXL_20241120_134728003.MP.jpg

Batteriet kan bare drejes på plads i termostaten og kan oplades via USB C. Der er dog hverken USB C kabel eller oplader med, så den del skal man selv stå for. 

PXL_20241120_135110413.MP.jpg

Med i kassen er der også seks forskellige adapterfittings, som bruges til at få termostaten monteret på et bredt udvalg af forskellige radiatorventiler. Tado skriver selv, at de er “kompatibel med næsten alle radiatorventiler”. 

Når batteriet drejes på plads i termostaten, starter den op og man kan se det lille display, der bruges til informationer i forbindelse med opsætning og senere status på temperatur. 

Der er touch funktionalitet til enkelte funktioner men ellers styrer man via en dreje krone omkring skærmen. 


Opsætning og installation

Opsætningen af Tado Smart Radiator Thermostat X systemet er opdelt i et par trin. Det klares via Tado app’en, som naturligvis skal downloades på din telefon. For at komme i gang skal man oprette en profil, hvilket kan klares hurtigt, men det er en detalje, som jeg finder irriterende. Specielt fordi man ikke kan logge ind med fx sine Google info fra sin telefon, men skal oprette en separat konto. 

Tado App konto_.png

Efter det irritationsmoment er bag en, kan man opsætte et nyt system. I mit tilfælde skulle den lille Bridge X enhed tilføjes, som det første for at sikre at de øvrige enheder kunne få forbindelse til nettet. 

Som med stort set andre “Smart Enheder” af denne type er det blot at følge guiden via app’en, for at opsætte tingene. Bridge X enheden skal blot tilsluttes strøm og herefter tilføjes via Tado app’en. 

Med Bridge X enheden på plads, var jeg klar til at tilføje selve termostaterne. Den opsætning involverer naturligvis også en fysisk installation af enheden på din radiator. På de radiatorer jeg har i huset var der to typer af Danfoss ventiler. Der var adapter kits med til dem begge to, så den del var klaret ret let. 

Tado App montering-.png

Hver termostat enhed har en lille QR kode, som man kan scanne med app’en og herefter starter opsætningen, der trin for trin vejleder dig igennem opsætning og tilslutning. 

App’en hjælper en godt på vej og den kan tilmed linke til videoer, der i mere detaljeret form kan guide dig igennem processen, hvis du har brug for yderligere vejledning i forhold til netop den ventil du har. 

I forbindelse med opsætningen tildeler man termostaterne til rum i dit hjem. På den måde kan du fx senere styre grupper af termostater i det samme rum som en gruppe. 

Tado App roter display.png

Orienteringen af informationerne på det lille display kan i forbindelse med opsætningen roteres. På den måde er det altid læsbart uanset hvordan din radiator og ventil er placeret.

Opsætningen og tilslutningen var let og det tog mig en lille time at få monteret fire termostater og sat tingene op via app’en. 


Software

Når tingene er sat op, kan man naturligvis styre tingene manuelt på hver termostat i huset. Det smarte og praktiske er naturligvis, at det hele kan styres samlet via Tado app’en. 

På app’ens hovedskærm får man en oversigt over alle tilsluttede termostater, samt adgang til et par genveje og funktioner. 

Man kan aflæse hver termostats aktuelle temperatur, og hvilken temperatur den har som målsætning at nå. 

Tado App front.png

Du kan herfra vælge hver termostat og justerer temperaturen efter behov. Termostaterne måler også luftfugtigheden i rummene, hvor de er placeret. 

Det er også muligt for at få en status over tid for hver termostat, så man på en graf kan se, hvordan temperatur og luftfugtighed ændrer sig over tid. 

Tado App oversigt.png

Under Air Comfort menuen får man en oversigt over hvert rum man har tilføjet i sit hjem, med information om luftfugtighed og temperatur. Det bruger app’en til at komme med anbefalinger omkring dit indeklima. Det kunne fx være en anbefaling og at skrue ned for varmen eller at lufte ud. 

Via app’en er der dog også muligheder for at gøre tingene smartere ved hjælp af automatisering. 

På den mere simple side kan man opsætte skemaer for, hvordan varmen skal styres i løbet af dagen. Det kan sættes op helt som man vil, time for time fordelt på hver dag. På den måde kan man optimere sit energiforbrug og fx skrue ned for varmen når man er på arbejde, eller om natten og skrue op igen, når man er på vej hjem igen eller står op. 

Tado App skema.png

Hvis man ikke kører efter et fast skema, kan man også sætte tingene op med Geofencing. På den måde kan systemet sættes op så det, via lokationsinformation fra telefonerne i hjemmet, justerer varmen alt efter om man er hjemme eller ej. 

En anden smart detalje er muligheden for at slukke for varmen når man åbner døre eller vinduer for at lufte ud. Når det sker, kan termostaten registrere faldet i temperatur og sender dig en notifikation, så du kan huske at slukke for varmen. 

Hvis man vil overlade mest muligt til app’en og systemet selv, så har Tado i app’en en Auto-Assist service, som kan skrue helt op for automatiseringen.

Tado App auto assist.png

Det er dog en service, der koster 229 kroner om året. Betaler man den pris, låser den op for yderligere et par funktioner i Tado app’en. Her kan man fx gøre styring af varmen i forbindelse med Geofencing og åbne vinduer automatisk. Betaler man ikke, får man en notifikation og skal herefter manuelt foretage et valg. 

Betalende kunder får også mulighed for at lade systemet bruge lokal vejrinformation til at justere varmen. Så hvis der fx kommer usædvanligt varmt vejr, så kan systemet tilpasse sig det. 

Endelig åbner den betalte version også op for Tado Care & Protect og Energy IQ features. Care & Protect overvåger dit system og kan fortælle dig, hvis der opstår uregelmæssigheder, som kunne være pga fejl på systemet.

Auto-Assist pris.png

Energy IQ giver mulighed for at lave beregninger på dit forbrug og omkostninger, via en omkostnings simulator, der trækker gennemsnitlige energipriser i dit område og kombinerer det med dit forbrug. 

Herfra kan app’en så give dig en ide om, hvor mange penge du kan spare ved fx at skrue en grad ned for varmen. Energy IQ giver dig også løbende opsummeringer af, hvor meget du har sparet via funktioner og dit skema, Geofencing, vejrtilpasning osv. 

Min oplevelse med Tado app’en har i min testperiode været super fint, og den har været både overskuelig og let at bruge. 

Jeg har af flere omgange testet om systemet opdaterer og sender mig notifikationer om åbne vinduer, og i alle tilfælde har jeg, i løbet af ca. et minut efter jeg har åbnet døre eller vinduer, fået en notifikation. 


Test

Jeg har i skrivende stund haft Tado systemet monteret i en uges tid. De første dage var der lige en smule indkøring af systemet. Det var fx regulering af temperaturen i forhold til vores præferencer i hjemmet. 

Da denne indledende test var på plads, og vi havde fundet et leje vi var glade for, har der ikke været nogen problemer. Systemet har virket upåklageligt og jeg får som sagt hurtigt og præcist opdateringer, når systemet opdager åbne vinduer. 

Tado Smart Radiator Thermostat X montering.jpg

I den periode hvor jeg har testet med et skema, tilpasser systemet sig uden problemer de angivne tidspunkter. 

Designet på Tado termostaterne er lækkert og den manuelle betjening er let og intuitiv. Drejekronen på termostaten har en behagelig klik-feedback, og generelt føles både termostater, Bridge enhed og app gennemførte og velfungerende. 


Pris

I skrivende stund kan jeg finde Smart Radiator Thermostat X - Starter Kit med en pris på omkring 1200 kroner, mens Tado Quattro Pack kan findes med en pris på lige under 2500 kroner. 

Tado ligger til den dyre side sammenlignet med en producent som fx Nedis, der har et kit med Gateway og fem termostater for under 2000 kroner pt. 


Konklusion

Tado har med deres Smart Radiator Thermostat X system, lavet et strømlinet og gennemført produkt, der er let at sætte op og let at bruge efterfølgende. 

De fysiske enheder er lette at installere og Tado har lavet en intuitiv og funktionel app med gode muligheder for at styre og optimere din varme og energiforbrug. 

Tado Smart Radiator Thermostat X monteret og klar.jpg

Systemet kommer naturligvis med en pris, der er betydelig højere, end hvis man blot vælger manuelle termostater til sine radiatorer. Det er dog et system der med sine funktioner og automatiseringer kan føre til fornuftige besparelser på varmen. Der vil dog givetvis gå en rum tid, før man tjener udgiften til systemet hjem i besparelser på varmen. 

For fans af Smart Home løsninger og en målsætning om et mere energieffektivt hjem, er Tado dog en god og velfungerende løsning. 

Jeg har personligt tidligere erfaring med Danfoss og deres Ally system og i den sammenligning vinder Tado uden sammenligning. 

Vi lander med en endelig karakter på 8, for et veldesignet og velfungerende system, som rammer målet, men også ligger til den dyre side. 

Tado Smart Radiator Thermostat X batterimontering.jpg

Prisen er pt den største svaghed, da der er andre producenter på markedet der kan klare et nogenlunde sammenligneligt produkt billigere.

Tado er dog med nye features og den nyeste Thread og Matter standard en super opdateret og aktuel platform. 


Fordele: 

  • Nem installation
  • God software
  • Thread forbindelse


Ulemper

  • Prisen ligger i den høje ende

Vores partnere