Her er forskellen mellem Windows 10 og Windows 11

Windows 10 Windows 11 forskelle guide tweak.dk
Microsoft har pligtopfyldt opdateret Windows 10 i årevis, tilføjet funktioner og justeret grænsefladen. Nu er fokus flyttet til Windows 11, et helt nyt operativsystem, der frigives i slutningen af 2021. Med hvad er forskellen mellem Windows 10 og Windows 11?

Der er nogle helt basale forskelle mellem Windows 10 og Windows 11, og dem gennemgår vi herunder.


 Kan Windows 10-pc'er opgraderes til Windows 11?

Nogle Windows 10-pc'er er berettigede til at opgradere til Windows 11, når operativsystemet ankommer omkring slutningen af 2021. Hvis din pc kan køre Windows 11, vil opgraderingen være gratis.

Det hele afhænger af din pc's hardware. Windows 11's systemkrav er strengere end Windows 10's. For eksempel kører Windows 11 kun på 64-bit pc'er. Derudover har din pc brug for en TPM 2.0-chip og UEFI-firmware med Secure Boot-kapacitet. Pc'er fra Windows 7-æraen vil næsten helt sikkert ikke være berettigede.

Du kan kontrollere, om din pc kan køre Windows 11 ved at køre Microsofts gratis PC Health Check-app. Hvis værktøjet indikere, at din pc ikke kan køre Windows 11, er der en chance for, at din TPM eller Secure Boot er deaktiveret i din computers UEFI-firmwareindstillinger. Du kan forsøge dig gennem dine UEFI firmwareindstillinger (BIOS), at aktivere disse funktioner.

Kan jeg stadig bruge Windows 10?

Windows 11 kan føles som en stor opdatering til Windows 10, men det er et helt nyt operativsystem.

Hvis din eksisterende pc ikke understøtter Windows 11 - eller hvis du bare foretrækker Windows 10 og gerne vil holde fast i dit eksisterende operativsystem - kan du fortsætte med at køre Windows 10.

Microsoft siger, at Windows 10 understøttes med sikkerhedsopdateringer indtil 14. oktober 2025.

Du kan fortsætte med at bruge Windows 10 uden sikkerhedsproblemer indtil da. Vi forventer også, at software- og hardwareudviklere sandsynligvis vil fortsætte med at understøtte Windows 10 indtil den dato - og måske endda ud over det.

Imidlertid fungerer visse nye hardwarekomponenter - f.eks. nye CPU'er - sandsynligvis kun med Windows 11.

Kan Windows 11 køre den samme software?

Mens Microsoft har talt meget om at implementere en slags containersystem, der isolerer traditionelle Windows-desktop-apps til sikkerhed, er der ingen indikationer, at der sker noget lignende her.

Windows 11 kan køre de samme applikationer, som Windows 10 kan.

windows-11-apps.pngKilde: Microsoft

Endnu bedre er, at den nye Microsoft Store tillader traditionelle Win32 desktop-apps og anden software, hvilket får klassisk Windows-software til at fungere endnu bedre på den nye version af Windows. Microsoft opretter ikke en helt ny applikationsplatform som "Metro" i Windows 8 eller "UWP" i Windows 10 denne gang.

Derudover kan Windows 11 køre Android-apps.

Hvad er nyt i Windows 11?

Windows 11 indeholder nogle faktisk nyttige nye funktioner, der hjælper dig med at multitaske med flere vinduer og endda arbejde med flere skærme. Start-menuen er blevet forenklet, og levende tiles er blevet fjernet.

Opdateringer bliver bedre. Opdateringer bliver ifølge Microsoft 40% mindre, og Windows installerer dem i baggrunden. Der vil også kun være en stor opdatering til Windows 11 hvert år - ikke to store opdateringer hvert år, som vi kender det fra Windows 10.

Proceslinjen får en widgets-rude, og Microsoft integrerer Microsoft Teams i proceslinjen for nemmere tilgang til chat og opkald. (Skype har ikke klaret sig så godt under Microsofts ejerskab.)

Endelig kan enhver Windows-app, du måske måtte ønske, være en del af Store. Du kan endda installere Android-apps fra butikken

Der er også nogle forbedringer til pc-spil. Auto HDR og DirectStorage finder vej fra Xbox Series X til pc'en, som vil forbedre grafik i mange ældre spil og optimerer indlæsningstider i nyere spil på high-end pc'er.

Hvad fjernede Microsoft fra Windows 11?

En række funktioner fjernes fra Windows 11. Her er nogle af de store ændringer:

Proceslinjen ændrer sig, og en række muligheder fjernes. For eksempel kan du ikke længere flytte din proceslinje til en anden kant af din skærm - den skal altid være justeret i bunden. Du kan heller ikke længere aktivere Windows-labels på proceslinjen.

forskel mellem windows 10 og Windows 11.pngKilde: Microsoft

Start-menuen er dramatisk forenklet. Live-tiles er væk, effektivt erstattet af widgets i panelet Widgets. Du kan ikke længere navngive fastgjorte grupper eller mapper med apps i menuen Start.

Cortana er som standard ikke længere fastgjort til proceslinjen, og Cortana vil ikke længere tale til dig under installationsprocessen.

Der er mange andre ændringer, og Microsoft har lavet en liste over fjernede funktioner. Samlet set er de funktioner, der fjernes, dog ting, du sandsynligvis ikke går glip af. (Farvel, Windows-tidslinje!)