Sådan formateres et drev i FAT32 i Windows 10

FAT 32
FAT32 er et alsidigt filsystem, der har eksisteret i årtier. Desværre tillader Windows 10 ikke brugere at formatere USB eller harddiske, der er større end 32 GB i FAT32. Heldigvis er der måder hvorpå dette kan omgås.

Inden du gennemgår processen til at formatere USB eller harddiske, der er større end 32 GB i FAT32 i Windows 10, kigger vi lidt på FAT32 filsystemet.Hvad er FAT32?

FAT står for File Allocation Table, og det er et filsystem, der ofte bruges i USB-flashdrev. FAT blev introduceret helt tilbage i 1977 og er kompatibel med stort set alle operativsystemer. Dette betyder, at Mac'er, pc'er, Linux-maskiner og endda telefoner kan læse FAT-filer.

På grund af FAT's næsten universelle kompatibilitet er det det ideelle format til fildeling mellem enheder. Det er af denne grund, at de fleste USB-drev og SD-kort er formateret i FAT32 direkte fra producentens side, da det fungerer out-of-the-box uden yderligere formatering krævet.

Hvorfor er FAT32 deaktiveret i Windows 10?

På trods af at FAT32 er så alsidig, tillader Windows 10 dig ikke at formatere drev i FAT32. Dette kan virke som et mærkeligt valg; men begrundelsen hertil, er ganske valid.

Da FAT32-filsystemet er så gammelt, er der to betydelige begrænsninger. Den første er, at FAT32-filarkitekturen ikke kan bruges på drev, der er større end 16 TB. Den anden ulempe ved FAT32 kan imidlertid være en større hovedpine: FAT32 kan ikke håndtere individuelle filer, der er større end 4 GB.

FAT32 er blevet erstattet af det mere moderne exFAT (extended file allocation) filsystem. exFAT har en større filstørrelsesgrænse end FAT32. Den eneste ulempe ved exFAT er, at den blev udviklet af Microsoft og derfor ejer alle patenterne. Dette betyder, at evnen til at manipulere exFAT-filstrukturen, såsom læse-, skrive- og reparationsfunktioner, skal licenseres. Desværre betyder det, at der kan være nogle kompatibilitetsproblemer, når du bruger exFAT. Dette gør FAT32 lidt lettere at arbejde med på trods af filstørrelsesbegrænsningerne.

Las os kigger på processen herunder.

Powershell (kommandolinje)

Hvis du vil formatere dit drev i NTFS eller exFAT, kan du gøre det med det almindelige Windows 10-formateringsværktøj. Du kan dog ikke bruge formateringsværktøjet, hvis du vil bruge FAT32-filsystemet.

Heldigvis er der en vej rundt om dette ved hjælp af Powershell.

Før du starter, skal du slutte den lagerenhed, du vil formatere i FAT32, til din pc. Når du tilslutter drevet, skal du notere det drev-bogstav, der er tildelt det.

Bemærk: Før du fortsætter, skal du sikre dig, at dine data er sikkerhedskopieret. Formatering sletter alle de data, der aktuelt er gemt på drevet.

For at starte Powershell-kommandolinjen skal du højreklikke på Start-knappen og vælge "Kør" i menuen. Dette åbner kommandovinduet Kør. Alternativt kan du trykke på Win + R for at starte kommandofeltet Kør. Skriv powershell, og klik enten på OK, eller tryk på Enter.

Når vinduet Powershell åbnes, skal du skrive følgende kommando og erstatte "F" med bogstavet på det drev, du vil formatere i FAT32:

format /FS:FAT32 F:

Til sidst skal du trykke på Enter-tasten. Du vil mødes af en advarsel om, at alle data på drevet bliver slettet. Tryk på Y-tasten for at bekræfte formateringen. Lad din computer udføre arbejdet, og inden du ved af det, formateres dit drev i FAT32.

Tredjeparts software

Hvis du ikke er fortrolig med kommandolinjen og foretrækker noget med et grafisk brugerinterface, kan du vælge tredjepartssoftware. Der er en række muligheder tilgængelige, herunder (men ikke begrænset til) dem, der er anført nedenfor:

1. Mini Aide FAT32 Formatter

Mini Aide FAT32 Formatter er en god og nem løsning, hvis du ønsker at formatere et drev i FAT32-format. Interfacet er clean og giver dig alle oplysninger om dine harddiske og partitioner. Mini Aide giver dig også mulighed for at oprette en ny partition og slette eller relabel en eksisterende partition. Mini Aide FAT32 Formatter giver alle de nødvendige funktioner.

2. EaseUS Partition Master Free

EaseUS Partition Master Free er uden tvivl et af de mest anvendte og populære værktøjer til alle dine partitionsrelaterede løsninger. Du kan udvide din HDD-partition, administrere diskplads, slette en partition, omdøbe den osv. Det bedste ved det er i modsætning til andre partitionsadministratorer, det indeholder ingen irriterende annoncer, selv ikke i den gratis version af værktøjet. Desuden kan du konvertere diske og partitioner i flere formater, herunder FAT32. Dette værktøj har et brugervenlig interface, og du kan interagere med aktuelle partitioner og diske i bunden af brugergrænsefladen.

3. Rufus

Rufus er et meget lille, let, brugervenligt og effektivt formatkonverteringsværktøj. Det er et standalone værktøj, der lader dig konvertere og oprette et bootbart USB-drev i flere formater. Da appen er lidt over 1 MB i størrelse, er Rufus ret hurtig i drift og lader dig oprette en ISO på en USB.