Cougar STX750 750 watt

5_Cougar_STX750_80_plus_white_strømforsyning_kasse_bag
Strømforsyningen er en af de vigtigste komponenter i en computer, da det er denne der sparker liv i det hele. Mange vælger ofte at spare på netop dette område, da en dyr strømforsyning ikke giver målbart bedre performance - men kan en strømforsyning blive for billig?

Vi skal i denne test se på en computer komponent som de fleste ofte overser, og/eller nedprioriterer når der skal bygges ny computer – nemlig strømforsyningen. Denne komponent er den der sidder liv i alle sagerne i din computer, man kan lidt kalde det hjertet i computeren, så hvor smart er det at spare på dette punkt? 

Cougar har sendt os deres STX750 strømforsyning som er en yderst budgetvenlig strømforsyning med en kapacitet på hele 750 watt, til en yderst attraktiv pris. Dog opgiver man modulært design og høj effektivitet. Men kan man stadig få den performance som der kræves i en moderne gamercomputer, eller hvordan forholder tingene sig? Dette ser vi nærmere på i denne test hvor STX750 skal en tur igennem maskineriet, hvor vi både tager et kig på den ude og inde, og naturligvis spænder den for vores belaster senere. Inden vi når dertil, starter vi som altid ud med et kig på de tekniske detaljer nedenfor. 

1_Cougar_STX750_80_plus_white_strømforsyning_logo 

Specifikationer og features


Jeg har været en hurtig tur forbi Cougars hjemmeside, og fundet en række oplysninger på STX750 strømforsyningen til jer. Nedenfor har jeg listet specifikationerne op, efterfulgt af to billeder der også viser lidt omkring nogle af de features der tilbydes:

  • Type: ATX strømforsyning
  • Kapacitet: 750 watt
  • 12V rail: 60 ampere
  • Kølesystem: 120 mm blæser
  • Modulært design: Nej
  • Effektivitet: 80 Plus White
  • Oversigt over stik:
    - ATX 24-pin: 1 stk
    - EPS 4+4-pin: 1 stk
    - Molex: 3 stk
    - SATA: 6 stk
    - PCI-Express 6+2-pin: 4 stk

 
Unboxing og en tur rundt om Cougar STX750
Med styr på det tekniske og de features som strømforsyningen kommer med, er det blevet tid til at få den pakket ud af kassen. Cougar bruger deres velkendte orange farve mixet med hvid og grå på kassen, hvor vi på fronten finder et billede af selve strømforsyningen, samt nogle features listet op, mens vi på bagsiden finder en oversigt over stikkene og de specifikationer vi netop har været igennem.

 

Indpakningen er meget minimal og der er faktisk ikke særlig meget beskyttelse af strømforsyningen under transport. Den er pakket ind i en bobleplast pose i den meget tynde papkasse, og det er faktisk det. Lad os få tingene ud og danne os et overblik over hvad man får med i kassen til STX750:

  • Cougar STX750 strømforsyning
  • Manual/quickstart guide
  • Strømkabel
  • Monteringsskruer 


Med STX750 pakket ud af kassen, og tilbehøret lagt til siden, er det nu blevet tid til at tage en tur rundt og se hvad vi har med at gøre. Som vi kan se på de første to billeder nedenfor, har vi med en ret anonym strømforsyning at gøre som faktisk kun er sort – altså lige ud over alle de permanent fastgjort kabler som er alle regnbuens farver. Et non-modulært design og grimme farvede kabler er ofte noget vi ser på billige strømforsyninger som STX750 altså er.


Lad os hurtigt gennemgå de kabler og stik der er fastgjorte til strømforsyningen. Vi starter nedenfor ud med SATAstikkene, som vi finder seks styk af fordelt på to kabler – tre på hver. Molex strømmen leveres via ét andet kabel, som er udstyret med tre stik. Det er lidt forfriskende at se at Cougar helt har droppet Floppy stikket, hvilket jeg personligt ser meget positivt på. Det stik er så gammelt at det burde have været dødt og væk for længe siden, så tommel op her Cougar – ingen Floppy er fremtiden!

 
Hvad angår strømmen til de kære grafikkort, finder vi her to kabler som hver er udstyret med to 6+2-pin PCI-Express stik, altså en total på fire styk. Med en kapacitet på 750 watt og multi-GPU setups så småt passé, har du her mere end nok til at drive nærmest et hvert single grafikkort.

Strømmen til bundkortet klares som altid med det store 24-pin ATX stik, mens at processoren bliver fodret med enten 4 eller 8-pin EPS strøm. STX750 er kun udstyret med et enkelt 4+4-pin EPS stik, hvilket måske er forståeligt, prisen taget i betragtning. Dog havde det været rart med blot et enkelt 4-pin eller 4+4-pin stik ekstra, til fremtidssikring. Omvendt er det nok de færreste entusiaster der køber en strømforsyning som STX750, hvilket også er hvorfor jeg IKKE tager dette med som noget negativt i min vurdering senere. 

 
Vi tager lige et par hurtige billeder af STX750 tættere på, inden vi begiver os indenfor og ser på hvilken indmad Cougar har valgt at bruge. Som nævnt er designet meget anonymt, og hele kassen er sort, hvilket er lækkert at se. Til at køle herligheden finder vi en 120 mm blæser monteret i toppen, med et Cougar logo i midten. Bagenden byder på et standardlayout med powerknap, strømstik og en masse ventilation.

 
Mens vi på den ene side finder et Cougar logo udstanset i metallet, finder vi på den anden et stort klistermærke med informationer omkring outputtet på STX750. Med et 12V rail på hele 60 ampere og 720 watt til rådighed, kan STX750 som nævnt sparke liv i enhver normal gamer computer – næste skridt er en tur indenfor i strømforsyningen, inden vi skal have set på hvordan ydelsen er!

 
Med fire skruer løsnet og en garanti brudt, er vi indenfor i STX750 strømforsyningen. Som altid anbefaler vi at man IKKE selv kaster sig ud i at åbne en strømforsyning op, da dette kan være farligt, og som nævnt bryder din garanti! Ved første øjekast, ser det interne layout meget standard ud, men lad os rykke kameraet lidt tættere på. Først og fremmest finder vi den 120 mm store blæser som Cougar har udstyret STX750 med. Den præcise model er: EPS-12E12H som er en blæser med sleeve bearing, som der også tydeligt står.


Omkring strømstikket i bagenden, finder vi ikke nogen afskærmning eller andet, som vi har set ved andre producenter. Der er faktisk også et stort tomt hjørne ved siden af strømstikket, hvilket er lidt spøjst at se, da producenterne ofte udnytter alt pladsen inde i kassen.

Eftersom vi ikke har med en modulær strømforsyning at gøre, betyder det også at samtlige kabler er permanent fastgjorte og loddet direkte til hovedprintet i strømforsyningen i højre side. På billede to nedenfor, kan vi også se de to køleprofiler som Cougar har udstyret STX750 med. Disse er ret små, og især den store af dem, kunne sagtens have været endnu større – pladsen er der. 

 

Et sted hvor man typisk ofte kan se om producenten har valgt at spare, er på den eller de kondensatorer der er brugt. Hvor dyrere modeller altid gør brug af japanske kondensatorer der kan klare at arbejde ved 105 grader. Finder vi ofte billigere modeller der ”kun” kan klare 85 grader i budget strømforsyninger, og her er STX750 fra Cougar ingen undtagelse. Med en kapacitet på 470 uF, er der stadig tale om en fuldvoksen kondensator, men altså kun med en maksimal temperatur på 85 grader. 

Lad os få skruet STX750 strømforsyningen sammen igen, og få den spændt for vores belaster så vi kan se hvilken performance den sparker fra sig. På billede to herunder, kan vi tydeligt se det store tomrum nede i højre hjørne, som altså kunne have været brugt til en større køleprofil efter min mening. 


Testopsætning og Benchmarking
Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og feature sættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance.

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes. Det eneste redskab vi mangler adgang til er et Oscilloscope, så at ripple/støj også kunne blive en del af vores tests. 

Ovenover ses elmåleren, multimeteret, Dr. Power II og PSU belasteren.

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste. 

Lige ledes aflæser jeg forbruget på elmåleren, og udregner effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne og watt ind kontra ud/effektiviteten. 

 

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger var følgende, rundet op/ned. Som vi kan se sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor (se til højre), overholder Cougar STX750 alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus White certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 83% effektivitet
  • 400 watt belastning: 84% effektivitet
  • 750 watt belastning: 82% effektivitet

Lad mig kort knytte nogle ord til vores to grafer ovenfor, samt støjniveauet som STX750 strømforsyningen leverede. Hvis vi starter med den første graf over spændingsværdierne, så overraskede STX750 mig faktisk positivt her. Jeg havde ikke regnet med at især 12V linjen, holdte sig så tæt på de 12.00V hvilket er virkelig godt gået for en strømforsyning i denne prisklasse. Også effektiviteten var hvor en skulle være ud fra de krav der er sat. Ganske vidst har vi kun at gøre med en 80 Plus White strømforsyning, hvilket er den laveste effektivitet på tabellen. Men ikke desto mindre overholdte STX750 det den skulle her, hvilket var forventeligt, men også lækkert at se holdt i realiteten. 

Angående støjniveauet, så var dette hvad jeg vil kalde acceptabelt. Jeg har efterhånden anmeldt en lang række af strømforsyninger, og har i den grad set modeller der har gjort det bedre. Men hvis vi tænker på prisen, og det faktum at STX750 kun er 80 Plus White certificeret, giver det god mening at blæseren skal arbejde lidt hårdere. Med lavere effektivitet kommer der nemlig en del mere varme som naturligvis skal af vejen. Med det sagt var støjniveauet dog stadig OK, og med strømforsyningen monteret i et kabinet, vil blæserstøjen blive minimeret yderligere. 

29_Cougar_STX750_80_plus_white_strømforsyning_afslutningsbillede

 

Pris
I skrivende stund d. 27/05 2019 kan Cougar STX750 findes på nettet til omkring 500,- DKK. Dette er en yderst skarp pris for en strømforsyning med en kapacitet på hele 750 watt – i hvert fald ved første øjekast. STX750 er nemlig så skrabet som en strømforsyning kan være, ment at effektiviteten er den lavest mulige, og kablerne alle er fastgjorte og af den kedelige regnbuefarvede type. Selvom STX750 leverer den performance den skal, ville jeg personligt hellere smide omkring 100 kroner mere, og få en model med modulært design og bedre effektivitet, fra en af konkurrenterne – ja dette er muligt. Dermed ikke sagt at Cougar STX750 ikke gjorde det godt, for den overraskede mig faktisk positivt.

Ønsker du alle detaljerne på Cougar STX750, kan du give deres hjemmeside et besøg. Klik blot på banneret med Cougar logoet nedenfor, og bliv sendt direkte til deres hjemmeside i en nye fane.

 

1_Cougar_STX750_80_plus_white_strømforsyning_logo

 

Konklusion
Jeg var ret skeptisk da jeg modtog Cougar STX750 til test, da budget strømforsyninger ofte ikke er noget at råbe hurra for – men dette fik vi til dels modbevist i dag. STX750 leverede nemlig en ganske fornuftig performance, med fornuftige spændingsværdier, samtidig med at effektiviteten også blev overholdt. Ganske vidst har vi at gøre med en strømforsyning der har den absolut dårligste effektivitetstype (80 Plus White), hvilket betyder at der altså er en stor portion af din elregning der går op i varme med denne strømforsyning. Som jeg nævnte under prisafsnittet lige ovenfor, findes der alternativer med bedre effektivitet og modulært kabeldesign til få kroner ekstra, hvis man ønsker at tænke lidt på elregningen og have en lettere byggeoplevelse.

STX750 har 60 ampere at arbejde med på 12V siden, hvilket er nok til at sparke liv i enhver moderne gamercomputer, med selv strømsultne komponenter. Designet og den overall byggekvaltiet overraskede mig også positivt, da STX750 faktisk er ganske godt skruet sammen og virker solid. Designet er også holdt meget afdæmpet og faktisk kun i sorte farver, hvor vi tidligere har set Cougar være aggressive med deres orange detaljer, som jeg personligt ikke er fan af – så tommel op her. 

Hvad angik støjniveauet på STX750 under load, var dette hvad jeg vil kalde acceptabelt. Strømforsyningen kunne ganske vidst høres, og var også lidt mere støjende end hvad vi normalt ser på lidt dyrere modeller – men altså stadig acceptabelt, især med strømforsyningen monteret i et kabinet. Dette leder os hen til scoren og afrundingen af vores test af STX750 strømforsyningen fra Cougar. Jeg har valgt at tildele den en score på 7/10 for en OK strømforsyning der gør hvad den skal, men ikke bringer nogen tvivl om hvilket prisleje den befinder sig i. Er budgettet meget stramt og du skal bruge en del watt, er STX750 et fornuftigt bud – dog havde jeg personligt sparet 100-200 kroner mere sammen, og købt en model med højere effektivitet og et modulært kabel-layout. Lad mig høre din mening om dette i forummet? 

Godt

  • Leverer den performance den skal
  • Fin byggekvaltiet til prisen
  • Kapacitet på 750 watt
  • 12V rail med 60 ampere
  • Forholdsvis kompakt og anonymt design
  • OK støjniveau under load…

Knap så godt

  • … er dog set bedre
  • Lav effektivitet (80 Plus White)
  • Bedre alternativer i samme prisleje findes
  • Standard kabler og non-modulært design

Score: 7

 

Vores partnere