Corsair K70 RGB Pro gaming tastatur

Corsair K70 RGB Pro gaming
Corsairs K70 serie af tastaturer er efterhånden en klassiker, som løbende har fået opdateringer. Det er nu blevet tid til endnu en opdatering, så K70 er klar til 2022. Den nye version hedder K70 RGB Pro. Vi ser på om der er kommer professionelle features i, eller om det mest af alt bare handler om et nyt navn.

Specifikationer

Vi starter med et kig på listen af specifikationer, som Corsair lister for deres nye medlem i K70 familien. 

  • Formfaktor: Fullsize with numpad
  • Chassis: Alumininum, black anodized finish
  • Keyswitches: Cherry MX RGB Red (Blue, Brown, Silent, Red, Speed Silver)
  • Dedicated Macro Keys: No
  • Onboard Macro recording: Yes, record and save to FN + key combination
  • Backlighting: individually lit per-key programmable
  • LED color: RGB 16,8 million colors
  • Keycaps: PBT double-shot keycap set.
  • Wired Connectivity: USB 3.0 Type A. 
  • USB Report Rate: Up to 8000hz hyper-polling
  • Keyscan: 4000Hz
  • Matrix: Full key rollover (NKRO) with 100% anti-ghosting
  • Onboard memory: 8 MB
  • Onboard profiles: Up to 50 (Depending on complexity)
  • Onboard Lighting: Up to 20 layers of lighting effects
  • Media Keys: Yes, five dedicated hotkeys (stop, last track, play/pause, next track, mute and volume roller.
  • Profile key: Yes
  • Brightness Key: Yes
  • Windows Lock key: yes
  • Adjustable height: Yes. two-stage tilt
  • Platform: Windows PC, Apple Mac, Microsoft Xbox or Series X/S
  • Cable: 1,82m USB type C to Type A, detachable black braided. 
  • Weight: 1,15 kg.

På overfladen ser det meget normalt ud for et high end gaming tastatur. Der er dog et par ting der springer i øjnene. Specielt muligheden for en 8000Hz polling rate skiller sig ud. Standarden på den front er 1000Hz, så vi ligger altså en del over her. Jeg ser senere på om det gør en reel forskel. 


Design

Ved første blik ligner K70 RGB pro de tidligere versioner af K70 familien. Grundformen er den samme, som vi efterhånden kender ret godt fra denne serie af tastaturer. Der er dog kommet et par opdateringer med den nye RGB pro version. 

Corsair K70 RGB ProUSB Type C.JPG

Til at begynde med er det nu et meget tyndere kabel, end vi har set på nogen af de andre versioner. Samtidigt er det blevet aftageligt. Det er et USB Type A til Type C stik, så det er dejligt let at få på plads. Aftagelige kabler er altid et plus i min bog. En af årsagerne til, at kablet kan være mindre er formodentlig også, at vi ikke længere får en indbygget USB hub i K70 RGB Pro. Så hvis det er en feature som man er glad for, bliver man altså skuffet her. 

Derudover er det mest tydelige forandringer i toppen af tastaturet. Her er et blankt område, som jeg til at starte med troede ville være en lille indbygget skærm, som den iCue Nexus, som vi har set på tidligere. 

Corsair K70 RGB Pro status bar.JPG

Det viste sig dog ikke at være tilfældet. I stedet for gemmer det blanke område på et formindsket Corsair logo, naturligvis med RGB, og så ellers de forskellige statuslys for ting som capslock osv. 

Corsair K70 RGB Pro function keys.JPG

I venstre side er der tre knapper, der kan skifte mellem profiler, indstille lysstyrken og en Windows lock knap, der slår windows funktionerne på tastaturet fra, så de ikke forstyrre i spil eller lignende. Knapperne her er blevet rykket helt ud til vestre side, hvor de tidligere var mere inde mod midten. 


På højre side finder vi mute knappen og volumen hjulet. Lige under dem er de dedikerede medietaster, som giver mulighed for stop, tilbage, play/pause og næste. Her er layoutet helt som vi har set på de seneste K70 varianter. På den nye K70 RGB Pro er mediatasterne dog lavet i et lidt blankere materiale end resten af tasterne, hvilket betyder de skiller sig lidt ud. En mindre detalje, men en som jeg undre mig lidt over.

Corsair K70 RGB Pro media keys.JPG

Ellers så er det et helt standard layout vi får med den nye version af K70. Alle keycaps er PTB Double Shot og ser rigtigt gode ud. Der er mulighed for fem forskellige typer af Cherry MX kontakter (Blue, Brown, Silent, Red, Speed Silver) og vores version er med Cherry MX Red. 

Helt som vi kender det fra Corsair RGB tastaturer, så er der naturligvis RGB belysning i hver enkelt tast, som alle sammen kan tilpasses via Corsairs iCue software, som vi ser på senere. 

Corsair K70 RGB Pro wrist rest top.JPG

Helt som i de tidligere versioner af K70 får vi i den nye udgave også en håndledsstøtte med i tekstureret plast, med et tyndt lag af en soft touch gummibelægning på toppen. Den er ikke specielt blød, så den fungerer ikke som blødt underlag til dine håndled. Det er dog heller ikke noget Corsair har haft for vane at gøre på tidligere versioner af deres tastaturer. 

Corsair K70 RGB Pro højdeindstilling.JPG

Et hurtigt blik på undersiden af K70 RGB Pro viser at der er mulighed for højdeindstilling i tre trin med de indbyggede fødder. Samtidigt er der også kabelkanaler, der kan hjælpe til at styre tingene på bordet og selvfølgeligt brede gummifødder, der sikre at K70 RGB Pro står fast på bordet. 


Pro funktioner

Når der nu indgår Pro i navnet, så er det rart at se at Corsair rent faktisk har tilføjet funktioner, som kan betegnes som henvendt til professionelle eller high end spillere. Lidt for ofte bliver Pro bare endnu en ting som hæftes på et produkt, for at få det til at lyde smart. 

Med K70 RGB Pro er der tale om at det kommer med Corsairs Axon Hyper-Processing Technology. Det betyder, at der med K70 RGB Pro er mulighed for en polling rate på helt op til 8000Hz. Det er et betydeligt spring i forhold til de 1000Hz, man typisk ser på selv high end gaming tastaturer. 

Det betyder, at hvor man typisk ser en forsinkelse på omkring 1ms på et tastetryk på et normalt high end gaming tastatur, og op til 8ms på normale tastaturer, så kan man med AXON og K70 komme helt ned på 0,25ms. Så hvis man vil have enhver lille fordel med sig i kampen når man spiller, kan det være en fordel.

Corsair K70 RGB Pro AXON.JPG

Det sker alt sammen igennem en chip, som er indbygget i det nye K70. Den giver også mulighed for at programmere op til 20 lag af RGB belysning og gemme op til 50 profiler på selve tastaturet, da der også følger 8 MB hukommelse med. 

En polling rate på 8000Hz er naturligvis MEGET overkill for 99% af spillere. Det kan dog være noget der kommer til at have en mere praktisk betydningsenere  efterhånden som skærme med højere refresh og responstider kommer på markedet.

Corsair K70 RGB Pro USB Type C + tournament key.JPG

En anden funktion, som kan være meget praktisk, er tournament knappen, som er blevet inkluderet på det nye K70. Det er en lille meget anonym knap på bagsiden af tastaturet  ved siden af USB porten, som slår alle iCue funktioner fra. Det betyder, at man med et enkelt skift på knappen kan få slå det over til de helt basale funktioner, hvis det er et krav til en turnering eller andet. 


Software

Det er som med alt andet Corsair hardware naturligvis også her iCue softwaren, som bruges til at styre og tilpasse alle aspekter ved K70 RGB Pro. 

Det er en super solid software, som efterhånden er godt gennemprøvet. Det samler alle Corsair enheder, hvis du skulle have mere end en. 

iCue RGB setting.jpg

Der er rigtigt brede muligheder i iCue i forhold til både lys og tastefunktioner. Som vi var inde på tidligere, så kan hver enkelt tast tilpasses individuelt med lyset. Der er mulighed for at vælge imellem et række forskellige presets, eller du kan lave dine egne opsætninger med flere lag og funktioner. Der er mulighed for ret avancerede lys opsætninger, og det hele kan synkroniseres på tværs af dine Corsair enheder. 

Den samme brede funktionalitet ses også med tastefunktionerne, som på samme måde kan tilpasses for hver enkelt tast. De kan tilpasses helt som man vil, med stort set hvilken som helst funktion man kan forestille sig og naturligvis også macroer. 

iCue Macro.jpg

Det hele kan bindes op på forskellige profiler, som kan bindes op på enkelte spil eller programmer, hvis man vil det.

Det er selvfølgeligt også igennem iCue at man indstiller polling rate, hvis man vil op og prøve muligheden for 8000Hz af. Man skal dog være opmærksom på, at det kan kræve lidt flere ressourcer af dit system, hvilket iCue også advarer om. 

iCue Settings.jpg

iCue er helt klart et af de mest robuste stykker software af sin slags. En af de største problemer med det er, at det måske for nogen kan virke FOR omfattende, da der er så utroligt mange muligheder. Det er dog svært at klage over den slags muligheder. 


Test

Jeg har brugt Corsair K70 RGB Pro i en periode nu, som mit primære tastatur både til gaming og til almindeligt desktop brug.

Corsair K70 RGB Pro profile.JPG

Som vi efterhånden kender det fra Corsair i denne prisklasse, så er materialevalget, håndværket og byggekvaliteten i top. Det er et super robust og lækkert udført tastatur og RGB belysningen er helt i top med et hav af muligheder. 

Med Double Shot keycaps og Cherry MX kontakter er det også svært at gå galt i byen med oplevelsen. Det har været en super lækker oplevelse at game og skrive på tastaturet. 

Corsair K70 RGB Pro Cherry mx.JPG

Der er dog et skår i glæden, som for mig ihvertfald endte med at betyde ret meget. Der er et eller andet i den ellers meget gode konstruktion på K70 RGB Pro, der betyder at der opstår resonans i tastaturet når man bruger tasterne. Det betyder at tastaturet “pinger” eller synger en smule hver gang man bruger tasterne. 

Det er ikke noget man lægger mærke til, hvis der er tryk på lyden under gaming, men hvis det er mere afdæmpet lyd omkring en kan det tydeligt høres. Det er desværre noget, som jeg har oplevet på tværs af to forskellige K70 RGB Pro tastaturer, så det lader ikke til at være en enligt tilfælde. Det kunne uden tvivl være undgået, hvis Corsair havde brugt en eller anden form for dæmpning.

Det er en detalje der personligt irriterer mig meget og som betød at jeg hurtigt blev træt af at bruge K70 RGB Pro selvom det ellers er et rigtigt lækkert tastatur. Det kan dog være en meget personlig ting og en detalje som måske ikke betyder meget for andre. 

Corsair K70 RGB Pro håndledsstøtte.JPG

I forhold til AXON og en polling rate på 8000Hz så var det ikke noget som jeg mærkede det mindste til i en praktisk forstand. Det var ikke muligt for mig at mærke nogen forskel mellem 1000Hz og 8000Hz. Det er dog måske ikke så underligt, da jeg på ingen måde er en hardcore gamer og mine generelle færdigheder i et spil som Call of Duty for eksempel, kommer nok til kort før en højere polling rate kommer til gøre en forskel for mig.

Som sagt er den SÅ høj polling rate ikke noget, som man reelt vil kunne drage ret meget nytte af lige nu. Selvom det lyder af meget med en polling rate der er op til otte gange hurtigere, så er det i den virkelige verden noget, som vil ændre på meget lidt for langt de fleste. 


Pris

Corsair har anført prisen på K70 RGB Pro til omkring 1500 kroner. K70 RGB Pro lander først i butikkerne i EU til marts, så har ikke kunnet bekræfte, hvad vi reelt lander på. 

En pris omkring 1500 kroner lander dog rigtigt godt i feltet af sammenlignelige gaming tastaturer. Corsair har selv modeller som er dyrere, hvis man vil have alle de flashy ting med. 


Konklusion

Corsair har med K70 RGB Pro lavet en god opdatering til deres K70 serie. Der er et par gode design og materiale opdateringer og den nye version er i det hele taget et solidt og velgennemført tastatur. 

Corsairs iCue software og de medfølgende muligheder for tilpasning og indstillinger er, som vi tidligere har set, super brede. 

Det på overfladen rigtigt gode tastatur bliver dog i min bog trukket ned af en tastatur ramme, der desværre afføder så meget resonans under brug, at det tydeligt “pinger og synger” hver gang man taster på det. For mig er det et irritationsmoment som er svært at se bort fra. 

Corsair K70 RGB Pro num pad.JPG

Hvis man det meste af tiden overdøver det af gaming lyd betyder det måske ikke så meget men hvis man også bruger sit tastatur i mere rolige omgivelser som mig kan det være et irritationsmoment. 

Tilføjelsen af AXON teknologien og en polling rate på op til 8000Hz er på papiret imponerende, men jeg forestiller mig, at det er et meget lille segment af kunderne, som reelt vil se nogen fordel eller ide i de funktioner. 

Hvis man er på farten med sit tastatur, så er muligheden for at gemme masser af lys funktioner og profiler på K70 RGB Pro, nok betydeligt mere relevant end en 8000Hz polling rate. 

Hvis man primært bruger sit tastatur derhjemme ved sin egen PC, så er det dog også en overflødig mulighed, da tingene så let styres via iCue. 

Corsair K70 RGB Pro side view.JPG

Samlet set, så står jeg tilbage med en fornemmelse af, at sidde med et rigtigt godt produkt, men samtidigt også en lidt ligegyldig opdatering i forhold til de allerede meget gode muligheder der i K70 serien. 

Der er kommet nyt til ja, men det er ting som kun de færreste vil drage nytte af, i forhold til de tidligere og billigere udgaver af K70. 

Vi lander med en endelig karakter på 7 for et smukt og veludført tastatur, som dog “synger” lidt for meget, og samtidigt har gode, men for mange brugere, ligegyldige funktioner. 


Godt: 

  • Gode materialer og solid byggekvalitet
  • Et hav af indstillinger og tilpasningsmuligheder
  • Gennemført software


Skidt: 

  • Rammen “pinger” meget under brug
  • Opdateringer er til et meget snævert segment
  • 8000Hz polling rate gør ingen praktisk forskel



Vores partnere