Corsair K70 RGB TKL - Kompakt Highend Tastatur

FRONTBILLEDE_K70_RGB_TKL
Vi har den sidste måneds tid været inde i lidt af en stime af nye tastaturer fra Corsair, men er ikke helt færdige. Endnu en NDA er løftet, og vi er som sædvanligt klar med en test af produktet. Denne test byder på et nærmere kig på Corsairs nye K70 RGB TKL tastatur, som også er en del af deres Champion Series. Som navnet antyder, har vi at gøre med et tastatur i TKL formatet, hvilket betyder at der ikke er noget numpad. Til gengæld får du mekaniske kontakter, velkendt Corsair kvalitet og software, samt deres AXON-processor indbygget. Lad os skyde testen i gang, med et kig på specifikationerne herunder!

Viløber gennem specifikationerne som opstart.


Specifikationer og features

Jeg har været en tur i min reviewguide og fundet lidt oplysninger på K70 RGB TKL tastaturet til jer. Disse er listet op nedenfor, efterfulgt af et enkelt billede der kort fortæller lidt om de primære features der tilbydes:

  • Type: TKL (Tenkeyless / uden numpad)
  • Materialer: Plastik og metal
  • Kontakter: Cherry MX Red, Silent eller Speed (Red på vores eksemplar)
  • Baggrundsbelysning: Ja, RGB med 16.8 millioner farver per knap
  • Knapper: PBT double-shot med høj holdbarhed
  • Andre inkluderede knapper: ABS/PC FPS / MOBA
  • Tilslutning: USB 3.0 Type-A
  • USB Report rate: Op til 8000 Hz
  • Keyscan: 4000 Hz
  • Matrix: Full key rollover (NKRO) med 100% antighosting
  • Profiler i indbygget hukommelse: Ja, op til 50 stk.
  • Medie kontrol: Ja, dedikerede knapper – samt volume kontrol
  • Profil knap: Ja
  • Baggrundslys intensitet knap: Ja
  • Windows lås knap: Ja
  • Software: Ja, Corsair iCUE (Windows 10 eller macOS 10.15, eller nyere)
  • Kabellængde: 1.82 meter aftageligt stofkabel med USB Type-C stik
  • Dimensioner: 360 x 164 x 40 mm
  • Vægt: 930 gram

2_features_corsair_k70_tkl_rgB_tastatur_mekanisk_gaming.jpg

 

Unboxing og en tur rundt om Corsair K70 RGB TKL

Traditionstro, starter vi som altid ud med et kig på kassen som herlighederne ankommer i, i dette tilfælde K70 RGB TKL. Fronten af kassen byder på et billede af selve tastaturet, samt modelnavnet, og naturligvis Corsair logo. Vi kan også se at vi har modtaget modellen med Nordic layout, hvilket er lækkert at se, naturligvis.

3_kasse_front_k70_rgB_tkl_tastatur_corsair_gaming_unboxing_new_logo_corsair.JPG

Fortsætter vi om på bagsiden af den sorte og gule kasse, finder vi her endnu et billede af selve K70 RGB TKL tastaturet. Der bliver gået lidt mere detaljer med nogle af de forskellige features heromme. Deriblandt det aftagelige USB-kabel, Tournament knappen og vi kan desuden også se at udgaven vi har modtaget er udstyret med Cherry MX Red kontakter. Tastaturet her er også tilgængelig med Cherry MX Speed og Silent, hvis man er mere til disse kontakter.

4_bagsiden_kasse_features_listet_op_corsair_gaming_keyboard_tastatur_kl70_tkl_rgb.JPG

Åbnes kassen op, finder vi selve K70 RGB TKL tastaturet, i en antistatisk pose øverst i kassen. Lad os få taget alt indholdet fra kassen ud, så vi kan danne os et overblik over hvad man får med.

5_åben_kasse_unboxing_corsair_tasatur_gaming_keyboard_rgb_tkl.JPG

Nedenfor ser vi alt hvad der medfølger til dette lille nye tastatur fra Corsair. Lad os liste det op, så det er lettere at overskue for jer derude bag skærmen. Kassen indeholder følgende:

  • Corsair K70 RGB TKL tastatur
  • 1.82 meter USB-A til USB-C kabel
  • Diverse papirer
  • Værktøj til afmontering af knapper
  • Ekstra ABS-plastik knapper til FPS og MOBA området
  • Ø og Æ knap i PBT-plastik

6_kasse_indhold_corsair_gaming_rgb_tkl_gaming_k70_tkl_tastatur.JPG

Det er lækkert at se at flere og flere producenter, der i blandt Corsair, vælger at lave deres tastaturer med aftagelige kabler. Hvad der er endnu federe er når de også bruger USB-C som stikket i selve tastaturet, hvilke præcis er tilfældet med K70 RGB TKL. Det inkluderede kabel er i lækker kvalitet, med solide stik, stofbelægning og med en længde på lige over 1.8 meter.

7_usb-c_kabel_inkluderet_corsair_rgb_tkl_k70_tastaur_mekanisk.JPG

Et close-up billede af de ekstra knapper som man får med i kassen. Udover Æ og Ø knapperne som er i PBT-plastik, ligesom resten af knapperne på tastaturet. Er de resterende ekstra knapper med den mørkegrå overflade i ABS-plastik. Det betyder at de ikke er lige så holdbare som resten, men har en anden tekstur og farve, hvis man er til den slags, så at man let kan finde WASD området i sine FPS-spil for eksempel.

8_ekstra_inkluderede_knapper_corsair_gaming_tastatur_rgb_tkl.JPG

Men lad os få lagt disse knapper, og resten at tilbehøret væk for nu, og i stedet vende blikket mod selve tastaturet. Nedenfor ser vi K70 RGB TKL som helhed og det ligner et hvert andet moderne Corsair tastatur, hvilket bestemt ikke er nogen skidt ting – lad os gå lidt mere i detaljer.

9_overblik_overall_Design_k70_rgb_tkl_corsair_tastatur_keyboard.JPG

I den højre side, hvor vi normalvis finder numpadet, er der ingenting på dette tastatur, da det som nævnt er et TKL tastatur = uden numpad. Det betyder derfor at det vi finder længst til højre er piletasterne, samt volume-kontrol oppe i det højre hjørne. Det er det velkendte hjul der er implementeret i K70 RGB TKL, med dertilhørende mute-knap, hvilket er lækkert at se. Til venstre for dette, finder vi en Windows lås knap, styring af lysstyrken på baggrundsbelysningen, samt en profil-skift knap.

10_overblik_højre_side_volumehjul_lyskontrol_lås_knap_windows_corsair_k70_rgb_tkl.JPG

Den venstre side byder på lidt flere ekstra knapper, ovenover de normale på tastaturet. Her har Corsair nemlig placeret mediekontrol knapperne, således at der kan stoppes, play/pauses og skiftes både frem og tilbage, hvilket er lækkert. Det er desuden også her vi finder statusdioderne for caps og scroll lock.

11_venstre_side_k70_tkl_Rgb_corsair_medie_kontrol_corsair.JPG

Bemærk desuden den lille detalje ”//K70” nede i det venstre hjørne af tastaturet. Det er de små detaljer som tæller, og det har Corsair været rigtig gode til på deres seneste produkter. Der er samhørighed mellem produkterne, med design detaljer som går igen – både fra de helt dyre, og mere billige produkter, hvilket er fedt at se.

12_små_detaljer_k70_tekst_venstre_side_corsair_rgb_keyboard_Tastatur_gaming.JPG

I toppen, placeret i midten, finder vi et ovalt hul, hvor det medfølgende kabel skal tilsluttes. Ved at placere stikket i et hul, er der mindre belastning på selve stikket, hvis det skulle blive trukket i, eller vredet en smule. Bemærk desuden også den lidt sjove knap, med en klap for til højre for stikket. Dette er den såkaldte ”Tournament knap”, som kan aktiveres hvis man ønsker den absolut bedste performance på tastaturet. Her slukkes alt unødvendigt, lyset indstilles til én farve (ingen RGB), og K70 RGB TKL er i fuld attack-mode så at sige.

13_tilslutning_usb-c_stik_corsair_gaming_tournament_knap_aktivering_mekanisk_keyborad.JPG

Med et billede ned langs K70 RGB TKL tastaturet, kan vi se at tingene her også ligner sig selv. Det betyder en ret tynd profil i plastik, med topstykket i aluminium, hvorpå de mekaniske kontakter er monteret og til sidst knapperne – intet nyt under solen her.

14_ned_langs_tastaturet_k70_Rgb_tkl_klassisk_profil_corsair_gaming_tastatur_keyboard.JPG

Da vi har med mekaniske kontakter at gøre, kan knapperne også forholdsvis let afmonteres, ved for eksempel rengøring. Som nævnt er vores eksemplar af K70 RGB TKL leveret med Cherry MX Red kontakterne, som det kan ses nedenfor – ingen kopi, eller billige kontakter her, men ægte Cherry MX.

15_cherry_mx_red_kontakter_monteret_k70_Rgb_tkl_corsair_gaming.JPG

Lad os kort vende bunden i vejret på tastaturet også, og se hvad vi kan finde hernede. Der er fire solide gummifødder, en i hvert hjørne, som sikrer at tastaturet ligger fast på stort set alle overflader. Vi kan også se at Corsair faktisk har tiltænkt at der kan bruges en håndledsstøtte sammen med K70 RGB TKL, da der er de samme små aflange monteringshuller her, som vi så på K100 RGB OPX – men hvorfor er der så ikke nogen håndledsstøtte inkluderet i kassen, tænker jeg?

16_undersiden_tastaturet_k70_tkl_Rgb_mekanisk_Gamer_Tastatur_champion_series.JPG

Skulle du foretrække dit tastatur på en lille vinkel, fremfor at det blot ligger fladt på bordet, er dette også muligt med K70 RGB TKL. De små fødder kan let klappes ud, og er desuden også belagt med gummi, så at du fortsat har et tastatur der ligger fast på bordet.

17_justerbare_fødder_højde_og_vinkel_corsair_gaming_keyboard_k70.JPG

Lad os få sat kablet i K70 RGB TKL tastaturet, og få det tilsluttet til computeren. Vi starter ud med at gennemgå iCUE softwaren nedenfor, og vender dernæst blikket mod selve test afsnittet hvor vi skal snakke komfort og ydelse.

18_kabel_monteret_klar_til_brug_corsair_k70_rgb_tkl_mekanisk_gamer_tastatur.JPG

 

Softwaren – Corsair iCUE

Vi skal ikke lang tid tilbage, for at Corsairs iCUE software mindede om noget der ikke var færdigt, og ofte kørte ligesådan. Dette har de dog lavet om i deres seneste version, hvor tingene er blevet gjort meget mere enkle og lækre at bruge, uden at man har mistet funktionalitet – sådan Corsair!

Når iCUE softwaren åbnes op, mødes man af synet som vi kan se herunder. Et overblik over alle de tilsluttede enheder som understøttes af softwaren. I mit tilfælde har vi naturligvis K70 RGB TKL tastaturet, men også mit ASUS bundkort, Corsair headset samt K100 RGB OPX tastatur – vi klikker på K70.

19_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_1.jpg

Hvis du allerede har en lysprofil oprettet i iCUE vil nye og understøttede produkter tilpasse sig denne, som vi kan se nedenfor, hvor min profil med hvid og orange springer direkte over på K70 RGB TKL. Ude i den venstre side, finder vi en række forskellige menupunkter, som vi nu kort vil gennemgå.

20_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_2.jpg

Når du trykker på menuen ”Key Assignments” får du en informationsboks smidt på skærmen, som kort fortæller hvad Tournament / PRO knappen gør. For at kunne gennemgå softwaren, har vi naturligvis slukket for denne knap.

21_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_3.jpg

Vi kan nu tilpasse funktionerne på hver eneste knap på hele tastaturet. Du kan vælge præcis hvad der skal ske, optage macroer og rette i dem som du måtte have lyst til, præcis som vi kender det.

22_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_4.jpg

Menuen ”Lighting Effects” og ”Hardware Lighting” går ud på præcis det samme, men har en stor forskel. Som navnene lidt antyder, og som vi kan se på billedet nedenfor, er menuen ”Lighting Effects” stedet hvor du kan rette lys-indstillinger som gemmes på selve computeren, og kræves at iCUE er åbent (kører i baggrunden) for at virke. ”Hardware Lighting” derimod, gemmer alle indstillingerne direkte på tastaturets hukommelse, således at du altid har dine indstillinger med dig. Der er som nævnt plads til op til 50 profiler, alt efter hvor avancerede indstillinger du foretager dig.

23_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_5.jpg

Funktionerne vedrørende lyset, er de samme i begge menuer, og byder på en række forskellige presets, effekter og mulighed for at tilpasse hver enkelt knap på tastaturet til præcis hvad du har lyst til. Der arbejdes i ”lag” så at hver effekt har sit eget, og du derved let kan springe frem og tilbage og lave dine indstillinger.

24_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_6.jpg

I menuen ”Performance” er funktionerne en smule begrænsede. Her kan du vælge hvad der skal ske når Windows lås knappen aktiveres, samt hvilken farve de forskellige LED-indikatordioder skal have når de aktiveres, og det er sådan set det hele der er muligt her.

25_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_7.jpg

Det sidste menupunkt, kaldet ”Device Settings” popper op som et ekstra vindue når dette vælges, som vi kan se herunder. Vi finder her mulighed for at checke for opdatering til firmwaren på tastaturet, ændre polling rate helt nede fra 125 Hz og op til de vanvittige 8000 Hz som den indbyggede AXON chip muliggør. Derudover kan vi styre lysstyrken, vælge layout, samt hvilken farve lyset på K70 RGB TKL skal være når Tournament / PRO knappen aktiveres og resten af funktionerne i iCUE slukkes.

26_corsair_icue_software_new_design_k70_rgb_tkl_tastatur_mekansik_keyboard_8.jpg

 

Testen – Brugen og Komfort

Vi er nu nået til det sidste stop inden konklusionen, i vores test af K70 RGB TKL tastaturet fra Corsair – det er blevet tid til at se på hvordan det rent faktisk er er at bruge. Hvis du allerede sidder med et mekanisk tastatur foran dig derhjemme, og det sågar måske er udstyret med en form for røde kontakter (eller sågar Cherry MX silent eller speed), så er tilvænningsfasen med K70 RGB TKL nærmest ikke tilstede.

Med sit standardlayout, var det lige til at springe fra mit trofaste K100 RGB OPX tastatur, og hoppe over og bruge K70 RGB TKL. Det største ”problem” for mig, var at jeg hele tiden fiskede efter mit numpad i højre side. Dette er en ting jeg personligt aldrig kan undvære, men der er folk derude, hvor dette ikke er et problem, og det er lige præcis disse personer et tastatur som K70 RGB TKL henvender sig til! Her tænker jeg især professionelle gamere, der spiller FPS for eksempel. Her er et numpad ofte ligegyldigt og den ekstra plads man får på bordet uden et tastatur med numpad, er meget mere værd.

27_testen_rgb_sowoff_corsair_k70_tkl_mekanisk_tastatur.JPG

Med ovennævnte sagt, så lad mig knytte nogle ord til komforten på K70 RGB TKL tastaturet som det næste. Som jeg nævnte i vores gennemgang rundt om tastaturet, har vi med et ”klassisk” Corsair tastatur at gøre, når det kommer til layout og udformning. Det betyder derfor også at komforten var ganske som forventet -god. Den tynde profiler nederst (tættest mod hænderne) gør at der er en minimal overgang fra bordet og op til tastaturet, selv uden håndledsstøtte. Jeg foretrækker personligt mit tastatur liggende fladt på bordet, som giver en minimal vinkel på tastaturet på grund af dets udformning – præcis efter min bog. Men skulle du have lyst til en endnu større vinkel, er det blot et spørgsmål om at slå de små ben ud.

Nu nævnte jeg kort håndledsstøtten, eller ikke helt, da der ikke er nogen inkluderet i kassen. Jeg syntes dog at det er ret sjovt/underligt at Corsair har de små aflange monteringshuller nede langs bunden, som vi så det på K100 RGB OPX tastaturet. Disse er nemlig til at montere de nye magnetiske håndledsstøtter fra Corsair – men hvor er den henne? Er det noget man skal købe som ekstra udstyr, eller hvordan Corsair? Alene ud fra prisen, og det faktum at vi har med et professionelt tastatur at gøre, havde jeg forventet at se en inkluderet i kassen.

28_rgb_lys_mørke_corsair_tastatur_keyboard_gaming_rgb_tkl_k70.JPG

Når det kommer til ydelsen på K70 RGB TKL tastaturet, var der her ingen ko på isen, overhovedet. Vi har allerede stiftet bekendtskab med en del Corsair produkter med deres AXON-chip i efterhånden. Fælles for dem alle har været, at der har været skruet op på 11, når det kom til performance. K70 RGB TKL er absolut ingen undtagelse, med mulighed for polling rates op til 8000 Hz. For normalt dødelige som du og jeg (antager jeg), er dette ikke noget vi nok nogensinde kommer til at mærke til. Men snakker vi professionelle, er det de små marginaler der tæller, og man skal have enhver fordel man kan komme i nærheden af. I min verden, giver høje polling rates i et tastatur ikke så meget mening som i mus – især ikke hvis vi har med mekaniske tastaturer at gøre. Her vil jeg mene at vi skal have fat i optiske kontakter som på K100 RGB OPX, hvis vi skal have en virkelig mærkbar eller realistisk forskel. Men jeg er på ingen måde ingeniør, så dette vil jeg ikke kommentere nærmere på, andet end ovenstående.

Ikke desto mindre, performede K70 RGB TKL tastaturet, præcis som forventet for et tastatur i sin klasse, både med og uden Tournament / PRO-knappen aktiveret (jeg kunne ikke mærke forskel). Både komforten, og ydelsen der blev leveret, var lige efter bogen uden nogen former for slinger i valsen. Her får du et bundsolidt og yderst kompakt tastatur der har bedre ydelse end de fleste tastaturer i fuld størrelse, kombineret med fin komfort, gode mekaniske kontakter og et hav af muligheder, takket være Corsairs iCUE software. Alt i alt en god oplevelse at have K70 RGB TKL på testbænken, lad os nu få snakket kort om prisen, og dernæst runde testen af med en konklusion.

29_k70_rgb_tkl_corsair_rgb_lys_icue_gaming_showoff_tastatur.JPG

 

Pris

I skrivende stund er K70 RGB TKL tastaturet fra Corsair endnu ikke landet på markedet nogen steder. Det betyder derfor også at vi kun har den pris der står i vores reviewguide at gå ud fra. Denne lyder på 150,- Euro, hvilket direkte omregnet, svarer til lige over 1100,- DKK. Dertil må vi forvente dansk moms, hvilket i så fald bringer prisen op på omkring 1400,- DKK. Holder denne pris, har vi med et ret dyrt og kompakt tastatur at gøre, som koster væsentlig mere end hvad andre producenter tilbyder, selv tastaturer i fuld størrelse. Dette gør K70 RGB TKL til en lidt svær pille at sluge, da konkurrencen i highend segmentet er hård.

Ønsker du alle detaljerne på K70 RGB TKL tastaturet fra Corsair selv, kan du blot klikke på banneret med deres logo herunder, og blive sendt direkte til deres hjemmeside i en ny fane.

Logo_Blk_Horizontal.png

 

Konklusion

Vi er nået til den sidste etape i vores test af K70 RGB TKL tastaturet fra Corsair. Som det oftest er med produkter fra Corsair, har det været en fornøjelse at have dette lille mekaniske tastatur på testbænken og set hvad det har kunne præstere. Den velkendte høje kvalitet og solide byggekvalitet var naturligvis at finde på K70 RGB TKL, sammen med dedikerede medieknapper og volumehjul. På sine dyre modeller er Corsair gået over til at bruge PBT-knapper som er mere holdbare og også ser bedre ud i min optik. Disse knapper er også brugt på K70 RGB TKL, sammen med ægte Cherry MX knapper i enten Red, Silent eller Speed udgaverne.

AXON-chippen som Corsair har udviklet er også at finde i K70 RGB TKL naturligvis. Det betyder uanede kræfter i tastaturet, således at der kan laves meget avancerede indstillinger i iCUE softwaren, og tilbydes polling rates på op til vanvittige 8000 Hz (!). Aftageligt USB Type-C kabel er også blevet standard på de nyere Corsair tastaturer, hvilket er et kærkomment syn, når at kabel nu skal kunne tages af. K70 RGB TKL har også et ekstra trick oppe i ærmet, i form af dets Tournament / PRO knap som let kan aktiveres, og låses fast fysisk. Når denne knap tændes, slukkes alle unødvendige funktioner i tastaturet, således at det kun er de basale og vigtige ting der kører. Derved får du den bedst mulige performance som tastaturet kan levere. Dog må du også opgive det lækre Corsair RGB-lys hvis denne knap tændes, så værk opmærksom på dette, hvis bling-faktoren er vigtig for dig!

Der er dog også et par negative punkter, jeg er nødt til at kommentere på, på K70 RGB TKL tastaturet. Først og fremmest er der prisen, eller i hvert fald den pris vi forventer at tastaturet kommer til at lande på. Omkring 1400,- DKK for et tastatur i denne størrelse, er virkelig mange penge, og muligvis for meget for de fleste. Når man alligevel er oppe i dette prisleje, ville jeg personligt finde de sidste 4-500,- DKK frem og købe topmodellen K100 RGB OPX i stedet. Ellers skal det være fordi at man virkelig vil have et TKL-tastatur. Derudover er jeg ret uforstående over, hvorfor at der ingen håndledsstøtte er inkluderet til dette tastatur. Dels fordi jeg havde forventet det til prisen, men også fordi at monteringshullerne rent fysisk er der til det i bunden på K70 RGB TKL.

Med det sagt, er K70 RGB TKL bestemt ikke noget dårligt tastatur, på nogen måde – tværtimod. Der tilbydes en lang række af fede features, og funktioner som tidligere ikke er set på et tastatur i denne størrelse. Derfor lander vi også på en samlet score der hedder 9/10 samt vores Safe Buy award i denne omgang. Det kan godt være at prisskiltet er højt, men du får også et bundsolidt tastatur for dine penge i K70 RGB TKL. Er du på udkig efter et ægte highend tastatur i den tunge klasse, som samtidigt skal være kompakt og let at have med, så er K70 RGB TKL fra Corsair bestemt et nærmere kig værd. Hvis du samtidig er pro eller bare semi-pro så kan det være den ekstra performance som der leveres her, kan give dig lige præcis den sidste fordel du mangler – hvem ved?


Godt

  • Solid byggekvalitet med Cherry MX-kontakter
  • Dedikerede medieknapper
  • Tournament / PRO-knap for maksimal ydelse!
  • Op til 8000 Hz Polling Rate (AXON-chip)
  • Aftageligt USB Type-C kabel i lækker kvalitet
  • Nyt og opdateret Corsair iCUE software
  • Kompakt og let at have med
  • Solide knapper i PBT-plastik
  • Flot og farverig RGB-baggrundsbelysning

Knap så godt

  • Ingen håndledsstøtte inkluderet (på trods af mulighed for montering)
  • Pris i den høje ende (kontra fuld størrelse tastaturer)

Score: 8 + Safe Buy award

30_konklusion_corsair_k70_rgb_tkl_gaming_tastaur_mekanisk_kayboard.JPG


Vores partnere