Logitech G915 TKL - Trådløst gaming tastatur

Logitech G915 TKL farvevarianter
I dag tager vi et kig på et tastatur fra Logitech i deres G serie af gaming produkter. Det er deres trådløse lavprofil G915 TKL tastatur. Logitech er en af de spillere, der har været på markedet længst. Så vi ser nærmere på om den store erfaring kan veksles til gode oplevelser.

Specifikationer

Da jeg havde min spæde begyndelse som gamer, var Logitech en sikkert valg for rigtigt mange, når det kom til mus og tastaturer. Over de seneste år er der dog kommet så mange producenter på markedet, at nogen af “de gamle” i feltet måske er gledet lidt i baggrunden. Logitech er dog aldrig forsvundet og de producerer i deres Logitech G serie et ret solidt udvalg af gaming tilbehør. 

G915 TKL er i toppen af Logitechs gaming tastaturudvalg, og vi starter med at se nærmere på specifikationer som Logitech lister dem. 

 • PHYSICAL SPECIFICATIONS
 • Length: 368 mm
 • Width: 150 mm
 • Height: 22 mm
 • Weight (w/o cable): 810 g
 • Cable Length: 1.8 m
 • TECHNICAL SPECIFICATIONS
 • Low Profile GL Tactile Key Switches:
 • Actuation distance: 1.5 mm
 • Actuation force: 50 g
 • Total travel distance: 2.7 mm
 • Battery Life: 40 hours (100% brightness)
 • Onboard Memory: 2 Lighting Profiles + 3 Macro Profiles
 • Other Features:
 • LIGHTSPEED Wireless
 • Bluetooth
 • LIGHTSYNC RGB, per key lighting
 • Dedicated media control and edgeless volume wheel


Hvis vi ser på listen af specifikationer er en af de ting der adskiller G915 TKL, fra mange andre mekaniske gaming tastaturer på markedet, at de bruger Logitechs egne GL kontakter. Der er efterhånden mange typer derude, men den Cherry MX er stadig det man ser i langt de fleste typiske gaming tastaturer. 


Design

Det det mest tydelige ved G915 TKL er ved første øjekast det lave design. G915 TKL er et lavprofil tastatur. Det skaber naturligvis et andet look end de klassiske “høje” taster.

Logitechs GL kontakter med tilhørende keycaps, er omkring halvt så høje som traditionelle mekaniske gaming kontakter. Lavprofil er naturligvis ikke noget som Logitech har opfundet selv, og der findes også andre alternativer på markedet, fra producenter som fx. Corsair. Det er dog stadig ret ret lille segment. 

Logitech G915 TKL lavprofil gaming keyboard.JPG

Personligt er jeg rigtigt glad for det look, som man får med et lavprofil tastatur. Det er også lidt en anden skrive oplevelse, som jeg personligt også er glad for. Det er ikke noget der er specielt udpræget under gaming, men mere når man skriver. 

Derudover er der naturligvis også, som navnet angiver, tale om et TKL tastatur, så ud over at være kompakt i højden, er G915 TKL det også i sin generelle størrelse, da der ikke er noget NUM pad. Det er lidt en smagssag om man foretrækker et tastatur med eller uden. Til gaming kan det dog være en fordel, da det mindre fodaftryk kan give en bedre stilling, når der er bedre plads til musen. Tastaturet findes dog også i en version i fuld størrelse, hvis man gerne vil have sine nummertaster med.

Logitech G915 TKL gaming tastatur.JPG

G915 TKL kan fås i to varianter, men er i den udgave vi har fået til test udført i mørkt børstet aluminium med sorte taster. Den kan også fås i en lysere sølv variant med hvide taster. Det lader dog ikke til, at den variant kan fås med et nordisk layout desværre. 

Det er kun toppen af tastaturet der er i aluminium, mens resten er af plastik. Byggekvaliteten er dog rigtigt godt og der er intet fleks at spore i rammen. G915 TKL føles solidt og vejer også godt til grundet batteriet. Så det står godt fast på bordet.

Tasterne sidder tættere på hinanden i samme stil, som man kender det fra for eksempel laptop tastaturer. Det giver et mere lukket udseende og det betyder også, at man kun kan se meget lidt af RGB belysningen mellem tasterne. 

I forhold til RGB belysningen, så er der lys i alle tasterne. Det er dog kun i de primære funktioner på tasterne. De taster som har flere funktioner, som fx %, & eller lign. har ikke lys i disse dele af tasten. Det betyder, at de kan være svære at se i et mørkt lokale, hvis ikke man helt har styr på hvor alt befinder sig. Det skyldes simpelthen at RGB LED dioden er placeret i toppen en kontakten, så det er kun den øverste del af keycappen oven på, der kan blive oplyst. 

G915 TKL kontakter lavprofil

Det er en mindre detalje, men synd at det ikke er lavet bedre på et tastatur i denne prisklasse.

Alle taster er med en mat soft touch overflade, som føles rigtigt lækker. Jeg kan dog godt være bekymret for, hvor pæne de bliver ved med at være efter længere tids brug.

I vores test sample er det logitechs Tactile GL kontakter der bruges, men G915 TKL kan også fås med Liniar eller Clicky. Tactile varianten kan nok bedst sammenlignes med Cherry MX Brown kontakter, og har også en brun farve.

Tactile GL switch Logitech G915 TKL

I toppen af tastaturet får vi et oplyst Logitech G logo og en række funktionstaster. I venstre side er der knapper, der kan vælge imellem Logitechs Lightspeed forbindelse eller Bluetooth sammen med en gaming knap, og en til at indstille lysstyrken. På højre side får vi sammen med et lækkert udført metal volumenhjul, også de fire klassiske medietaster.

Medie keys Logitech G815 TKL

Ser vi på undersiden er der ikke så meget at komme efter. Der er fødder, der kan indstilles i to trin på henholdsvis 4° og 8° hældning. Der er også en lille plads, hvor man kan opbevare den medfølgende USB dongle, hvis man skal have tastaturet med sig på farten. 

Feet Logitech G915 TKL

På toppen af G915 TKL finder vi de sidste to detaljer, nemlig en power knap og så en micro USB port til opladning og/eller forbindelse til din PC. G915 TKL kan bruges både trådløst eller med kabel via USB. Det er dog ret skuffende at se, at Logitech har valgt at holde fast i micro USB, og ikke har taget skridtet til USB C. 


Software

Til et tastatur i denne klasse er der naturligvis også tilhørende software, så man har mulighed for at styre indstillingerne og tilpasse ting som RGB belysningen. Logitech styrer alle deres gaming enheder gennem deres Logitech G hub. Så hvis du har flere af Logitechs G enhede, kan de alle findes her. 

I modsætning til mange andre high end gaming tastaturer, så er mulighederne med G915 TKL og G hub software dog lidt mere begrænsede. 

Logitech G Hub - G915 TKL keys.png

Det er udelukkende muligt at ændre på funktionerne på F1 til F12 tasterne. Alle øvrige taster kan ikke bruge andet end deres standard funktion. Via FN tasten, som findes på G915 TKL, og F1, F2 og F3 kan man dog hurtigt skifte mellem tre mulige profiler. Kombinerer man så det med Logitechs G Shift, hvor hver tast via et angivet tastetryk kan have en sekundær funktion, så har man i alt mulighed for op til 72 forskellige genvejstaster ved brug af F1 til F12 tasterne. 

Det er sikkert mere end de fleste får brug for, men hvis man har behov for at kunne tilpasse hver enkelt tast individuelt, så bliver man dog skuffet med G915 TKL. 

De taster man så kan ændre på, kan tildeles et ret bredt udvalg af funktioner, genveje eller macroer. Der er endda integration med populære programmer som Discord og OBS. På trods af de begrænsninger, der findes i G Hub softwaren, så har jeg svært ved at forestille mig, at det er ret meget andet end virkeligt super brugere, som kommer til at mangle genveje og funktionsmuligheder med G915 TKL. 

Logutech G915 TKL software RGB control

På RGB siden er der dog også lidt begrænsninger. Der er ikke mulighed for selv at opsætte og programmere avancerede RGB effekter og lys på G915 TKL.Der er i alt 9 forskellige forudindstillinger, fem mulige animationer og så freestyle mode, hvor man selv kan angive farver for hele eller bare udvalgte dele af tasterne. 

Det er også muligt sammensætte sine egne animationer, hvilket dog begrænser sig til forskellige sammensætninger af 10 forskellige effektvarianter. Det er begrænset i forhold til, hvad man ser hos fx Corsairs iCue software, men Logitech har aldrig haft RGB belysning og effekter, som en af deres største salgspunkter, så det overrasker måske ikke. 

Logitech G915 RGB animations software control

Rent funktionelt fungerer G Hub softwaren dog rigtigt godt, og jeg oplevede ikke under min test nogen problemer med tingene. 


Test

Helt som normalt har jeg kastet et bredt udvalg af forskellige opgaver efter Logitechs G915 TKL. Det har været en god kombination af gaming og almindeligt desktop arbejde, som for eksempel mit skrivearbejde her på Tweak.dk

Som jeg kort var inde på i tidligere, så er jeg rigtigt glad for den skriveoplevelse man får med et lavprofil tastatur. I den henseende skuffer G915 TKL bestemt ikke. Logitechs GL tactile kontakter giver en lækker og responsiv skriveoplevelse. 

Den oplevelse synes jeg også følger rigtigt godt med over på gaming siden, selv om der her selvfølgeligt ikke er gang i så mange taster af gangen. 

Logutech Lightspeed wireless

På trods af at være trådløs, med det stigma som det medfører hos nogen, så har jeg ikke oplevet skyggen af problemer med forbindelsen under min test, som efterhånden tæller en del timer Call of Duty gaming. Logitechs Lightspeed forbindelse klarer opgaven super godt, og jeg har ingen grund til at tvivle på, at den 1ms latency som Logitech selv angiver, ikke skulle holde fint. 

G hub Softwaren angiver selv batteritiden til omkring 40 timer på en fuld opladning med RGB på fuld knald. Under min test lader det til at holde meget fint. Det er naturligvis alt sammen afhængigt af, hvordan man indstiller dvale og lysindstillingerne. Slår jeg fx lyset fra, så angiver G Hub over 1000 timers batteritid. Men en fast beslyning indstillet til laveste niveau, så kan man ifølge G hub forvente op imod 140 timer. 

Volume wheel Logitech G915 TKL

Så hvis man hader at lade sit tastatur op, så kan det godt betale sig at se på lys indstillingerne. Helt uden lys er det dog ret besværligt at bruge G915 TKL, hvis ikke man er ferm i tifingersystemet. Uden lys falder karaktererne på tasterne meget i et med resten af tasten og kan være svære at se.


Pris

Logitechs G915 TKL kan pt findes online til omkring 1400 kroner. Det lander lige smæk midt i prisområdet for high end gaming tastaturer. G915 vinder dog i min verden på det trådløse aspekt, som ikke ses ret meget i dette segment og prisklasse når man sammenligner specifikationer.


Konklusion

Logitech har med G915 TKL lavet et super solidt og gennemført gaming tastatur for dem, som gerne vil have muligheden for at være trådløse. Muligheden for trådløs Lightspeed forbindelse, som kan suppleres med Bluetooth eller kabel giver et super fleksibelt tastatur, som kan tjene flere formål end blot gaming. 

Byggekvalitet og materialer er i top, og personligt synes jeg at designet rammer noget nær perfekt. Logitech har valgt ikke at skubbe flashy RGB lys foran sig som en af de primære salgspunkter, og sammen med det stilrene og afdæmpede design giver det et tastatur, som gør en gammel hund som mig glad. 

Brushed aluminum top Logitech G915 TKL

Når man samtidigt kan bruge det trådløst med en forventning om ca 100 timers brug, hvis man bare justerer lysindstillingerne en smule, er det svært at være utilfreds. 

Det havde klædt Logitech lige at toppe det med USB C stik, i stedet for den gamle slidte traver Micro USB, som er noget mere ustabil og besværlig.

Hvis man elsker sit RGB og gerne vil have smæk på effekterne, så er Logutech G915 TKL måske ikke det åbenlyse valg. Hvis man derimod er ude efter et trådløst tastatur med et afdæmpet, stilrent og knap så gamerish udtryk, så kan det i den grad være værd at se i denne retning. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en great product award. 


Godt: 

 • Lækker byggekvalitet og gode materialer
 • Fantastisk batteri
 • God skrive oplevelse


Skidt: 

 • Er man ude efter masser af gaming lir og RGB effekter er der ikke så meget her


Vores partnere