Razer Huntsman Mini Analog - Test

razer-huntsman-mini-analog_intro_1920x700
Razer har et ret bredt udvalg af gaming tilbehør i mange forskellige klasser og til forskellige typer af brugere. I dag ser vi på Razer Huntsman Mini Analog, som i den grad henvender sig til de brugere, som vil lidt mere med deres gaming tastatur end gennemsnittet. Dels er det en meget lille kompakt formfaktor, men det er også, som navnet antyder et keyboard med analoge muligheder.

Specifikationer

Vi starter som altid med at kigge nærmere på specifikationerne som Razer på deres hjemmeside holder til det allermest centrale. 

  • Switch Type:Razer™ Analog Optical Switch
  • Sizes: 60% Compact form factor
  • Lighting: Individually backlit keys with Razer Chroma RGB backlighting featuring 16.8 million customizable color options
  • Wrist Rest: No

Det er ikke fordi listen på Razers hjemmeside er imponerende, men heldigvis kan vi supplere med flere oplysninger igennem vores test.

 

Design

Det første man lægger mærke til med Huntsman Mini Analog er naturligvis en lille 60% formfaktor, som er noget nær så lille som det kan blive. Det betyder, at man ikke får dedikerede taster til en lang række af de ting, som man er vant til på en full size keyboard. Mest tydeligt er naturligvis ting som numpad, men man når eller ikke piletasterne og ikke engang F tasterne, er der blevet plads til.

Razer Huntsman Mini Analog

Det betyder dog ikke, at man helt skal undvære funktionerne. Mange af dem er blot blevet henvist til sekundære funktioner, som ligger på andre taster. Ved at bruge FN tasten kan man få adgang til de sekundære funktioner. Alle de sekundære funktioner kan ses på siden af de taster, som de ligger på som standard. Det er dog muligt via Razers Synapse software at ændre og tilpasse tingene, helt som man har lyst til.

Alle keycaps er Doubleshot PBT, så man kan forvente god holdbarhed på de dele. Der er per key RGB belysning i alle tasterne til de primære funktioner på tasterne. Desværre er der ikke noget lys i alle de sekundære funktioner, som jo som sagt er printet på siden af de tilhørende keycaps.

Razer Huntsman Mini Analog keycaps

Alle kontakterne på Huntsman Mini Analog er Razers Optical Analog kontakter. Det er her den helt centrale funktion på tastaturet skal findes. Den optiske del betyder, at hver kontakt registrerer dit input via en lysstråle i kontakten, der bliver afbrudt i stedet for den normale mekaniske metode med en kontakt. De betyder, at der er mindre risiko for slidte dele, og dermed en længere levetid.

Den  analoge del er dog mere vigtig. En normal mekanisk kontakt har kun to tilstande og er enten tændt eller slukkede. En analog kontakt her derimod mulighed for at måle på mere end 100 forskellige trin, og kan altså registrere præcis, hvor meget du trykker knappen ned. Det betyder blandt andet, at de kan bruges på samme måde, som man kender det fra et analog stick på en game controller. Et eksempel kunne være at din karakter i et spil bevæger sig hurtigere, alt efter hvor meget du trykker knappen ned. 


Det giver dog også mulighed for, at man helt selv via Synapse softwaren kan indstille sit actuation point. Altså hvor langt man skal trykke tasten ned før dit input registreres. Det kan du indstille et et valgfrit punkt imellem 1.5mm til 3,6 mm, og det kan gøre individuelt for hver tast på Huntsman Mini Analog. Der er endda mulighed for at lægge to funktioner på samme tast, som udløses på forskellige activation points.

Det er alt sammen noget der kan indstilles via Synapse Software, så vi ser naturligvis nærmere på det der.

Razer Huntsman Mini Analog kabel USB C

Hvis vi skal runde den fysiske del af tastaturet af, så er kroppen lavet i en robust aluminiumskonstruktion. Den føles super solid og konstruktionen sammen med en kompakte størrelse betyder, at der ikke er skyggen af fleks at spore. Huntsman Mini Analog kommer med et aftageligt USB C kabel med en vævet overfalde.

Huntsman Mini Analog gør ikke meget væsen af sig, og det er en minimalistisk design uden de store udskejelser.

 

Software

Det er i Razers Synapse software, at vi skal finde kilden til mange af de specielle funktioner, som findes med Razers Huntsman Mini Analog. 

Af de helt simple ting er det naturligvis også her, at vi skal indstille lyset på tastaturet helt som alle andre Razer produkter. Her er der et godt udvalg af forskellige muligheder, som alle sammen kan koordineres på tværs af alle Razer enheder man skulle have. 

Jeg vil dog springe ret hurtigt hen over den del og springe videre til tilpasning af de analoge kontakter, for det er her det spændende findes. 

Skærmbillede 2022-03-16 090624.jpg

Det er muligt at tilpasse hver enkelt tast på Huntsman Mini Analog. Ud over de normale Razer muligheder med at give alle tasterne specielt tilpassede funktioner, som macroer, genveje og et hav for windows og tastaturfunktioner, så giver det at der er tale om analoge kontakter også andre muligheder. 

Som sagt jeg var inde på tidligere, så kan man for hver enkelt tast selv bestemme hvor aktiverings punktet skal være. Altså hvor langt tasten skal presses ned før dit input registreres. Det kan tilpasses fra 1,5 mm ned til 3,6 i trin a 0,1 mm. Der er en praktisk lille live visning i Synapse, når du trykker på den tast du er ved at tilpasse. Den viser hvor langt du trykker ned, og om du når et evt. indstillet aktiverings punkt. 

Actuation point analog Razer Synapse.jpg

Der er også en synkroniserings knap, så man hurtigt kan kopiere en indstilling til samtlige taster på Huntsman Mini Analog, og ikke skal gøre det individuelt for hver tast. 

Den mulighed er dog kun toppen af isbjerget, så at sige. De analoge kontakter giver også mulighed for, at man giver hver tast op til to funktioner, som kan udløses på forskellige aktiveringspunkter. Et eksempel på dette kunne fx være at man på W tasten havde den almindelige W funktion liggende på 1,5 mm aktivering og man på den fulde 3,6 mmm aktivering havde funktionen W+SHIFT. Det ville betyde, at man i mange FPS fx ville løbe/gå normalt ved et let tryk på W, mens man ville sprinte når man trykkede W tasten helt i bund på 3,6 mm. 

Analog Razer Huntsman Mini dobbelt funktion.jpg

Alt det kan også kombineres med et specielt tilpasset release point. Altså hvor højt kontakten skal op igen, før den primære eller sekundære funktion stopper. Der er altså mulighed for at indstille specielle funktioner, med hårfin nøjagtighed. 

I forhold til gaming, er det også med de analoge kontakter blevet muligt at komme nogen af de funktioner, som man har på en gaming controller over på sit tastatur. En af de specielle ting ved gaming controllere, er deres analoge sticks som betyder, at man alt efter hvor meget man bevæger dem, selv kan bestemme om man i et spil fx går eller løber med sin karakter. 

Det samme er muligt med analoge kontakter på et tastatur som Huntsman Mini Analog. Her er det blot at angive, hvilken tast man vil have til at registreres som et analog stick, og herfra vil spil der understøtter controller brug, betragte den tast som en controller. 

Der er endda yderligere mulighed for at gå ind og indstille helt nøjagtigt, hvordan man vil have sine inputs registeret. Som det skal være på en stejl kurve, eller om man hellere vil have det langsommere. Der er fire presets til det, eller man kan skabe sin egen kurve mellem 1,5 mm og 3,6 mm punkterne på kontakten. 

Razer Huntsman Mini Analog game controller inputs.jpg

Det giver en helt utrolig høj grad af tilpasning frihed. Det kan næsten virke overvældende, hvor mange muligheder der er for at tilpasse tingene ned til den mindste detalje. 

Alle indstillinger bliver opdateret med det samme på Huntsman Mini Analog. Det er naturligvis muligt at oprette flere forskellige profiler, så man kan have forskellige indstillinger alt efter hvad man laver. De analoge controller input er fx ikke anvendelige til ret meget andet end understøttede spil. 

Der kan gemmes op til fire profiler på Huntsman Minis interne hukommelse, mens man ikke er begrænset, hvis man er ved en computer med Synapse installeret. Man skal dog være opmærksom på, at der er visse funktioner, som fx funktionen med dobbelt funktioner på en enkelt tast, kun kan bruges med Synapse aktiveret. De vil altså ikke vil virke med en hardware lageret profil på tastaturet.

 

Test

Jeg har brugt Razer Huntsman Mini både til min normale windows hverdag, med ting som web browsing og arbejde i form af skriftligt arbejde, som denne anmeldelse.

Det er en speciel oplevelse at bruge et 60% tastatur, og det vil bestemt ikke være for alle. Jeg er personligt ikke specielt glad for det til mit normale arbejde og windows brug. Der er for mange funktioner, som jeg løbende bruger i mit workflow, som er henlagt til sekundære taster. Det betyder, at det bliver en stopklods i mit arbejde, som jeg bliver irriteret over. 

razer-huntsman-mini-analog_intro_1920x700.jpg

Hvis det udelukkende var gaming jeg havde for øje, ville det dog være en anden ting. Der er en lille og kompakte formfaktor lækker at have på bordet. Det giver masser af plads til musen og er et fint minimalistisk udtryk. 

Selve skrive oplevelsen på Huntsman Mini har været rigtigt fint. De optiske kontakter er rigtigt fine og muligheden for selv at indstille sit aktiverings punkt betyder, at man kan få det helt som man har lyst. 1,5 mm er lynhurtig og lækker, men åbner også op for en del flere fejltryk, da man kun lige skal strejfe en tast før det registreres. Det vil dog alt sammen i sidste ende handle om personlig præference. Med de indstillingsmuligheder, der på Huntsman Mini Analog, burde der være mulighed for at tilfredsstille de fleste. 

Den mere avancerede brug af de analoge muligheder, ud over bare aktiveringspunktet, var dog for mig lidt en udfordring. Jeg kan godt se ideen i flere funktioner på en tast, men det kræver en helt utrolig høj grad af fingerkontrol at skelne imellem to forskellige aktiveringspunkter, på en enkelt tast uden ved en fejl at komme til at aktivere eller deaktivere dem løbende. Specielt når der er andre fingre i spil på de omkringliggende taster.

Når alt kommer til alt, så er der ikke ret langt imellem 1,5 og 3,6 mm i kampens hede, og det var ikke en kunst, som jeg lærte at mestre under min test.

Razer Huntsman Mini Analog siden

Muligheden for at bruge tasterne som analoge controller input, er også lidt hit and miss, men det er ikke som sådan Razers skyld. Det handler om, hvordan spiludviklerne har valgt at understøtte og implementere controller understøttelse, og specielt hvordan det er implementeret i samspil med mus og tastatur. 

Det er langt fra alle spil på PC, som man kan bruge controller til. Selv spil som er tilgængelige på konsol, har ikke altid controller understøttelse på PC, og så nytter det ikke noget at kunne programmere det på sit tastatur. Det kræver understøttelse i spillet. 

Razer Optical Analog Switches.jpg

En anden udfordring er, at rigtigt mange spil, der understøtter controller, ikke understøtter det på samme tid, som man bruger mus/tastatur. Det betyder, at man godt kan bruge de analoge controller input, men lige så snart man bruger noget som spillet registrerer som almindeligt mus/tastatur input, så stopper controller understøttelse eller den anden vej rundt. 

I de spil, hvor det er tilfældet, så betyder det, at anvendeligheden stort set er forsvundet. Så ville det kræve, at man programmerede samtlige controller inputs ind, som taster på sit tastatur. Det er muligt, hvilket Razer skal have ros for, men sidder man ved en PC og ikke bare bruger en controller, så er det jo typisk fordi man gerne vil bruge en mus også. 

razer-huntsman-mini-analog_hero_1920x700.jpg

Det betyder, at funktionaliteten af Huntsman Mini Analog i forhold til analog gaming bliver en anelse handicappet af spillenes understøttelse, eller mangel på samme. Der er ikke nogen standard måde at gøre det på, og det betyder, at man ruller en terning, hver gang man tester et nyt spil. Måske virker det eller måske ikke. 

Man kan håbe på at det med tiden bliver alle spil, men pt. så er det forskelligt fra spil til spil og langt fra alle der har den fulde understøttelse. 

 

Pris

Razer Huntsman Mini Analog kan pt findes online med en pris på lige under 1200 kroner fra Razers egen webstore. For et så veludført tastatur med så mange muligheder, som der er her, er det ikke en helt tosset pris for folk med behov for den udvidede funktionalitet. 

 

Konklusion

Razer Huntsman Mini Analog har været et ret specielt besøg. Det er imponerede, hvor mange funktioner og tilpasningsmuligheder, der er i den lille pakke. 

Personligt er et 60% tastatur som dette ikke noget for mig, til andet end ren gaming. Der er simpelthen for mange funktioner som jeg ender med at mangle i mit normale workflow. Der er dog mange som sværger til den lille formfaktor, og ligger man i den gruppe og har samtidigt været på jagt efter de analoge muligheder, er det her et rigtigt lækkert bud. 

Razer analog optical switch

Razers materialer, byggekvalitet og udførsel er i top, og Huntsman Mini Analog er lækkert og gennemført. Det er dog i Synapse Softwaren at alle de helt specielle ting ligger begravet. Den har under min test fungeret upåklageligt og det er imponerede at se, hvor utroligt mange muligheder man har for at indstille og tilpasse det hele helt ned til mindste detalje. 

Desværre så er en del af funktionaliteten i spil afhængigt af ting, som er helt uden for Razers kontrol. Understøttelsen i spil, der åbner op for den fulde udnyttelse, er meget svingende desværre. 

Samtidigt skal man også være indstillet på, at det kræver MEGET tilvænning at træne sig selv til den hårfine fingerkontrol, det kræver at bruge ting som muligheden for dobbelt aktiveringspunkter, og de funktioner der er muligt der. Det lykkedes ikke for mig med mine gamle pølsefingre at mestre den kunst. 

Razer Huntsman Mini Analog bunden

Razer Huntsman Mini Analog er et tastatur, som i min optik, henvender sig til et meget lille niche segment. Man skal både være på jagt efter 60% formfaktoren og de analoge muligheder. Er man i det segment er der utroligt meget at komme efter med Razer Huntsman Mini Analog. 

Er man ikke til både det lille format og de analoge funktioner, så vil det nok være et ret dårligt match. Huntsman Mini fås også i en normal version uden analoge kontakter. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en entusiast award, for et super godt men super specialiseret tastatur. 


Godt

  • Lækker kvalitet og materialer
  • Analoge kontakter giver MANGE muligheder. 
  • Gode software muligheder og nærmest uendelige tilpasningsmuligheder.

 

Skidt: 

  • Funktionaliteten er meget afhængig af understøttelse i spilVores partnere