ASUS A88X-PRO FM2+

Undertegnede her hos Tweak.dk debuterer i dag som anmelder af hardware, og i den forbindelse har jeg fået fornøjelsen af at teste dette FM2+ bundkort, der er skaleret til at drive en AMD APU, hvis der skulle sidde nogen derude, som overvejer at bygge et lille mediecenter til stuen. Så læs endelig med på de kommende sider.

ASUS A88X-PRO er et ATX bundkort med FM2+ socket, der er designet til at skulle drive en lille AMD APU med indbygget grafik eller en almindelig Athlon CPU, og det er altså derfor ikke et kort til high-end overclockere eller gaming entutiaster, men derfor fortjener det absolut en ordentligt gennemgang her på Tweak.dk, hvilket jeg så vil forsøge at give det i dag.

 

Kortet er et highend bundkort, som er udført i dobbeltlags sort PCB, hvilket indikerer, at det er et ret godt kort, da ASUS som regel anvender brun PCB til low-end bundkort. Hvad kortet egentlig har at byde på, finder vi ud af om lidt. Følg endelig med.

 

Find aktuelle priser på hardware hos Edbpriser.dk

 

 

 

Kortet byder også på en masse forskellige specifikationer og features, som jeg derfor vil forsøge at præsentere for jer nu.

 

 

 

Med 4-Way Optimization sikres det, at bundkortet altid leverer bedste performance med mindst muligt strømforbrug og med den bedst mulige køling, hvilket også bringer bundkortet med i ASUS Green serien.

 

 

Som I kan se, har kortet masser af features, og det er da også i stand til at håndtere 4K opløsningen, så det vil fint kunne bruges i fremtidens mediecentre, når UHD fjernsynene for alvor vinder sig ind i de danske hjem.

 

 

Kassen er lavet i sort, kraftig pap med et stort logo i midten samt informationer omkring bundkortets features i bunden af fronten. Farvetemaet er sort og guld, hvilket matcher bundkortets farveskala. Jeg er ret vild med det, hvis jeg selv skal sige det.

 

 

Bagsiden er plastret til med specifikationer og features i en stor sammenblanding, og det tilfredsstiller til gengæld ikke mine personlige præferencer. Jeg foretrækker som altid et minimalistisk design. Men om igen så handler det for ASUS også om at sælge varen ved at fremhæve dens fortrin. Så jeg forstår til fulde meningen med det.

 

 

I kassen medfølger der en driver DVD, I/O panel, extenders til bundkortets strømforbindelser og to styk SATA kabler. Desuden medfulgte der selvfølgelig også en manual til kortet.

 

 

Så har vi faktisk rendt hele vejen rundt om indpakningen, så nu er tiden kommet til at se på kortet i stedet. Kortet er udført i sort PCB med et sort og guldfarvet farveskema, hvilket ser rigtig lækkert ud i mine øjne. Det eneste, jeg absolut ikke er fan af, er de store hvide bogstaver rundt omkring på kortet, der beskriver de enkelte chips\' og connectors funktioner. Det ser grimt ud, og det er unødvendigt.

 

 

Strømstyringen er monteret med guldfarvede og ret høje heatsinks, hvilket ser rigtig godt ud. Derudover er jeg selvfølgelig sikker på, at de nok skal være med til at sænke temperaturen i strømstyringen til et fornuftigt niveau.

 

 

Chipsettet er ligeså monteret med en heatsink. Denne er tilgengæld guld med et sort tema på toppen og et hvidt ASUS logo, hvilket ser rigtig godt ud, hvis I spørger mig.

 

 

Bundkortet er udstyret med 4 DIMM slots til DDR3 ram, og det kan klare op til 2400 MHz RAM, hvis man overclocker det. Det kører dualchannel, hvilket også er indikeret ved, at DIMM slottene er lavet i både sort og gul.

 

På billedet her ser I også kortets 24 pins EATX tilslutning og ved siden af kortets onboard USB3.0 header. USB controlleren i bundkortet er i stand til at køre som USB Charger, hvis funktionen aktiveres. Det betyder blot, at bundkortets USB porte forbliver aktive, selvom computeren slukkes, hvis man eksempelvis vil lade sin mobiltelefon fra den om natten.

 

 

Kortet er udstyret med seks styk SATA3 (SATA 6 Gbps) porte, som er udført i gul plastik, og det ser rigtig godt ud, hvis I spørger mig.

 

Ved siden af ser I en fan connector, og jeg kan informere jer om, at der er fem styk 4-pin fanconnectors, hvoraf den ene er CPU_FAN, og kan derfor styre RPM med besked fra CPU\'en.

 

 

Bundkortet er udstyret med tre PCI-e porte, hvoraf de to af dem kan køre PCI-e 2.0/3.0 x16. Enten som et enkelt x16 eller som dual x8, mens den sidste kan køre PCI-e 2.0 x4. De resterende porte kører almindelig x1.

 

Den øverste gule PCI-e port fodres fra CPU\'en, mens resten får fra chipsettet.

 

 

Her ser i den lille gule blok, der var med til at hæve tilslutningerne til frontpanel headeren. Desuden letter det også arbejdet, da det gør det nemmere og mere overskueligt at montere ledningerne hertil. Den lille grønne lampe ved siden af lyser konstant, når der er strøm på bundkortet. Det har ikke nogen egentlig funktion, og jeg finder det faktisk bare en smule irriterende.

 

 

I/O panelet er meget standard, og det byder på følgende listet fra venstre mod højre:

En PS/2 museport, to USB2.0, en DisplayPort og et HDMI stik, VGA- og DVI stik, to USB3.0 porte og to e-SATA porte, et gigabit RJ45 ethernet stik og to USB3.0 porte. Slutteligt har vi 5.1 surround minijackstik med en enkelt optisk udgang.

 

 

Bundkortet har da også nogle forskellige knapper, og her kommer den første. Trykker man på denne knap, inden bundkortet startes, vil det starte en komplet gennemgang af ens RAM, hvilket kan være praktisk ved fejlsøgning.

 

 

BIOS_FLBK eller BIOS Flashback er en knap, der kan flashe ens BIOS via den ene USB3.0 port på I/O panelet, hvis man har fået installeret en dårlig BIOS. Ved et tryk på knappen, vil bundkortet begynde at scanne en USB stick efter BIOS data ved næste opstart. Og selvfølgelig installere den, hvis den finder noget.

 

 

DirectKey knappen får bundkortet til at starte op i UEFI BIOS, hvis man trykker på den. Det er meget praktisk, da man så slipper for at sidde og hamre løs i DEL-tasten under opstarten.

 

Det var så den komplette gennemgang af ASUS A88X-PRO, og jeg vil derfor på næste side gennemgå nogle benchmark resultater med jer, inden jeg går videre til pris og konklusion på sidste side. Følg endelig med.

Vores partnere