Specifikationer:
Der er ikke noget, der springer specielt meget i øjnene på denne liste. Det er værd at bemærke, at der er et enkelt M.2 slot, der understøtter PCIe 5.0.
En tur rundt om ASRock B650 Pro RS
Vi er i den lidt mere budgetvenlige ende af skalaen, og det ses på bundkortet her, som ikke er helt så pimpet med udsmykning, som man ofte ser på de dyrere kort.
Farverne er en kombination af sort, hvid og sølv. Der er en smule grafisk udsmykning, men det er ret afdæmpet. Der er ikke noget RGB lys på kortet.
Der er dog mulighed for tilslutning af ekstern RGB, via ikke mindre end fire RGB stik fordelt på tre tre-pins ARGB og et enkelt fire-pins RGB.
Kortet kommer med et 14+2+1 power design, hvilket burde være mere end rigeligt til de fleste. Der er fornuftige heatsinks i det sølvfarvede design på VRM delen på kortet.
Kortet har ud over 24 pins stikket et 8+4 setup til CPU’en.
På lagersiden er der i alt tre M.2 pladser på kortet. Den ene understøtter PCIe 5.0, mens de to andre er henholdsvis PCIe 4.0 og PCIe 3.0.
M.2 pladserne suppleres af fire SATA stik, til SATA lager som SSD’er eller mekaniske harddiske.
En lille ekstra detalje er, at kortet kommer med endnu en M.2 plads. Den er beregnet til et WiFi/Bluetooth modul, i den mindre type 2230 formfaktor. Der er meget praktisk gjort plads til WiFi antenner bagerst på kortet.
Der er i alt tre PCIe slots på kortet. De er fordelt imellem en enkel forstærket Steel Slot PCIe 4.0 x16 Slot, en PCIe 3.0 x16 Slot (x4 mode) og endeligt et PCIe 4.0 x1 Slot
Køling kan drives af de seks fire pins PWM stik, der er fordelt fornuftigt rundt på kortet. Af andre relevante interne tilslutninger, har vi en USB 2.0 Header en USB 3.2 Gen1 og endeligt en Type C USB 3.2 Gen2x2 Header
Som endnu en udvidelsesmulighed, i samme stil som WiFi kortet, er der et stik, som kan bruges til at tilslutte ASRocks Thunderbolt 4 AIC Card. Det kort giver to Thunderbolt 4 porte og to DisplayPort in.
Tager vi de eksterne tilslutninger, er der også et fornuftigt udvalg til de fleste. Der er både DisplayPort og HDMI til display out mulighederne på den nye Ryzen serie. Der er seks USB 2.0 porte, to USB 3.2 Gen1 og to USB 3.2 Gen 2 fordelt på en Type A og en Type C.
Vi får 2,5G LAN og audiostik. Her kan vi også se pladserne til WiFi antenner, hvis man tilslutter en WiFi kort på M.2 pladsen, der er på kortet. Endelig er der også en BIOS Flashback knap, som også kan være meget praktisk.
Lyden på kortet leveres af et 7.1 Realtek ALC897 Audio Codec.
Pris
Jeg kan i skrivende stund finde ASRock B650 Pro RS med en onlinepris på lige over 1600 kroner, som det billigste.
Det betyder, at kortet befinder sig omkring 400 kroner fra de billigste B650 bundkort på det danske marked pt.
Konklusion.
ASRock B650 Pro RS er et kort i budget enden af feltet ,til den nye Ryzen 700 serie. Priserne er ikke helt landet så lavt, som AMD lovede, da de præsenterede den nye familie.
Det kan der være mange årsager til, men vi kan konstatere, at ASRock B650 Pro RS pt er i den billigere ende, men stadig en slat fra de helt billige B650 bundkort som kommer ind lige omkring 1200 kroner.
Ser vi på udvalget af features, så synes jeg dog. at prisen rammer meget godt, for der kommer lidt mere med til bordet her, end på de helt billige kort.
Man drukner ikke i vilde features, men jeg synes ASRock har leveret et kort, som kommer med alt hvad jeg forestiller mig den gennemsnitlige bruger har brug for.
Som en god bonus er der så mulighed for selv at udvide med flere funktioner, hvis man får behov. Der er mulighed for både at bygge WiFi/Bluetooth og Thunderbolt på senere. Det er fedt at se at man på den måde giver brugeren en højere grad af fremtidssikring, men stadig leverer et kort til en fornuftig pris.
Vi lander med en endelig karakter på 8 for et fornuftigt kort i budgetklassen med gode muligheder for udvidelse.
Godt:
Skidt: