Tilpas Windows med tastaturgenveje i Windows 10

genveje i Windows 10
At arrangere dit arbejdsområde i Windows 10 kan undertiden føles som en kedelig proces med din mus. Heldigvis kan du bruge mange nyttige tastaturgenveje til at skifte, minimere, maksimere, flytte eller ændre størrelse på Windows med nogle ret simple tilpasninger. I denne guide løber en række muligheder gennem for at omarrangeres Windows med tastaturgenveje.


Det kan være en hård nød at knække rutiner man har haft i mange år, men ofte kan små justeringer skabe et fantastisk resultat på bundlinjen. I denne artikel kigger vi på nogle helt basale ændringer, som potentielt kan gøre dine arbejdsprocessen mere flydende og i sidste ende spare dig tid.


Skift mellem vinduer

Windows 10 indeholder en praktisk genvej, der ofte omtales som “task switcher.” Denne giver dig mulighed for at bruge dit tastatur til hurtigt at skifte mellem aktive vinduer. Tryk på Alt + Tab når som helst, og miniaturebilleder af alle åbne vinduer vises på din skærm.

For at bladre gennem disse skal du trykke på Alt-tasten og holde den nede og trykke på Tab, indtil det ønskede vindue er fremhævet. Slip begge taster, og vinduet bringes i forgrunden.

Du kan også trykke på Ctrl + Alt + Tab for at åbne et vindue med oversigt. Brug derefter piletasterne til at vælge det ønskede vindue, og tryk på Enter.

Den mere sofistikerede måde at skifte mellem vinduer er Opgavevisning. Det tager mere af skærmpladsen og viser større forhåndsvisninger af åbne vinduer. Tryk på Windows + Tab for at åbne opgavevisning.

Brug derfra piletasterne til at vælge det vindue, du vil se, og tryk derefter på Enter. Det valgte vindue bringes til forgrunden.

Relaterede artikler:


Minimer og maksimér

Det er let at minimere eller maksimere et vindue med dit tastatur. Minimering skjuler et vindue for visningen, mens det maksimerende forstørrer vinduet, så det inddrager det størst mulige område på skærmen. Du kan også minimere alle vinduer samtidig, så du kan se skrivebordet.

Brug følgende genveje:

Minimer det aktuelle vindue: Windows + Pil ned.

Maksimer det aktuelle vindue: Windows + Pil op.

Minimer alle vinduer: Windows + M.

Minimer alle vinduer og vis skrivebordet: Windows + D. (Dette fungerer også på genstridige åbne vinduer).

Minimer alle vinduer undtagen det nuværende: Windows + Home.

Gendan alle minimerede vinduer: Windows + Shift + M.

Du kan også forstørre et vindue uden at maksimere det fuldstændigt. Hvis du vil strække højden (men ikke bredden) af det aktuelle vindue til toppen og bunden af skærmen, skal du trykke på Windows + Skift + Pil op. Bemærk, at denne genvej ikke fungerer, hvis vinduet er slået fast til ”kvartalsvisningen”, som vi dækker i nedenstående tekst.


Fastgør Windows i halvdele eller kvarte

Hvis du jonglerer med flere vinduer og vil bruge tastaturgenveje til at arrangere dem præcist på skærmen, er du heldig! Det er nemlig let at placere to vinduer i perfekte halvdele eller fire vinduer i kvarte på skærmen.

Tryk først på Alt + Tab eller brug musen til at bringe det vindue, du vil flytte til, i fokus. Derfra skal du bestemme dig for, hvilken del af skærmen du vil have, at vinduet skal besætte.

Du kan derefter bruge følgende genveje til at placere to vinduer i halvdele:

Maksimer til venstre: Windows + Venstre pil.

Maksimer til højre: Windows + Højre pil.

Hvis du vil placere fire vinduer i kvarte (hver vil fylde 1/4 af skærmen), kan du bruge to genveje. Disse sekvenser antager, at vinduet ikke allerede er blevet snappet til venstre eller højre halvdel af skærmen.


Sådan gør du det:

Øvre venstre kvarte: Windows + Venstre pil og derefter Windows + Pil op.

Nederste venstre kvarte: Windows + Venstre pil og derefter Windows + Pil ned.

Øvre højre kvarte: Windows + Højre pil og derefter Windows + Pil op.

Nederste højre kvarte: Windows + Højre pil og derefter Windows + Pil ned.


Flyt et vindue præcist

Du kan bruge dit tastatur til at flytte et bestemt vindue til et bestemt sted på skærmen. Tryk først på Alt + Tab for at vælge det vindue, du vil flytte.

Når vinduet er valgt, skal du trykke på Alt + Mellemrum for at åbne en lille menu i øverste venstre hjørne. Tryk på piletasten for at vælge “Flyt”, og tryk derefter på Enter.

Brug piletasterne til at flytte vinduet, hvor du vil have det placeret på skærmen, og tryk derefter på Enter.

Dette trick fungerer, selvom det vindue, du vil flytte, er skjult, og du ikke kan finde det med din mus.


Flytning af Windows mellem skærme

Hvis du bruger flere skærme, og du har udvidet dit skrivebord mellem dem, kan du hurtigt flytte det aktive vindue mellem skærme. For at gøre dette skal du trykke på Windows + Skift + Venstre eller + Højre pil.


Window Management Cheat Sheet

Nenstående er en bred vifte af alt, hvad vi dækkede ovenfor. Du kan med fordel øve dig på disse, så processen bliver nem i hverdagen hvad end det er på hobbyniveau eller i arbejdsregi. 

Windows management cheat sheet.JPG

Source & Image credit:

Microsoft