AMD lancere RDNA 3 grafikkort i december

Fgq6ZjrUYAI9Aai
På et event i Las Vegas i går aftes præsenterede AMD deres kommende RDNA 3 serie af grafikkort. Indledningsvis præsenterede de to grafikkort, som lander på hylderne allerede den. 13. december.

Efter lanceringen af Nvidias nye 4000 serie af grafikkort, med RTX 4090 kortet i front, har mange PC hardware fans set frem til udspillet fra AMD. Hvad enten man er fan af den røde eller den grønne lejr, så er konkurrence stadig en god ting og fremmer forhåbentlig udviklingen til gavn for os alle. 

AMD Lisa Su.jpg

På et event i Las Vegas i går aftes, kunne vi så få syn for sagen, da AMD med Lisa Su i front præsenterede deres nye RDNA 3 baserede grafikkort. Det blev i første omgang til to grafikkort i form af de nye RX 7900 XTX og RX 7900 XT. De to kort og RDNA 3 teknologien adskiller sig på et par områder fra grafikort, vi tidligere har set på det almindelige forbruger marked. 

RDNA 3 og chiplet design

AMD har med RDNA 3 taget en noget anderledes vinkel på tingene, end vi er vant til med consumer grafikkort. De har med den nye familie valgt at gå med et chiplet design, hvilket betyder at grafikkortet drives af flere separate chips. Det er i modsætning til hvad vi normalt ser, med en samlet chip, der indeholder alle funktioner. Med de nye teknologier er mono chip designet efterhånden med at være nogle store dyr. 

RDNA 3 Chiplet design AMD.jpg

Der er flere fordele ved et chiplet design, og det er disse som AMD vil udnytte for at få en fordel på markedet. De er i forvejen godt øvede på den vinkel, da det er det samme design de har haft på deres Ryzen CPU'er. 

En af de primære fordele ved chiplet designet er, at de enkelte chips er mindre. Det betyder, at fejlmargenen i produktionen er betydeligt mindre, end hvis der skal laves større chips. Det kan veksles til større og mere effektiv produktion, og dermed besparelser og forhåbentligt for os lavere priser. 

AMD RDNA 3 chiplet


En anden fordel er at produktionsprocessen kan differentieres mellem de forskellige chiplets, hvilket netop er en af de ting som AMD har benyttet sig af med de nye kort. Hver af de nye kort består af den primære Graphics Compute Die, som er på en 5nm process og så seks Memory Cache Dies, som er på en billigere 6nm process. Igen er det et design, der burde være mere effektivt og dermed billigere at producere.

En af gevinsterne er også at den nye sammensætning er mere energieffektiv. AMD har meddelt, at vi med RDNA 3 kan se frem til omkring 15% højere clock hastigheder og en forbedring på 54% i ydelsen pr. watt. 

RX 7900 XTX

Det nye topkort i RDNA 3 familien er RX 7900 XTX kortet. Det kommer med 96 af de nye RDNA 3 Compute units, med en forventet boost clock op til 2,4 GHz sammen med 24 GB GDDR6 RAM på en 384 bit memory bus. Det rundet af med 96 MB infinity Cache og Total Board power på 355 W. 

RX 7900 XTX.jpg

Som en lækker detalje kan det også bemærkes, at AMD tager skridtet op til DisplayPort 2.1, som giver mulighed for output på helt op til 8K i 165 Hz eller 4K helt op til 480 Hz. Det er naturligvis opløsnings og hastigheder, som er meget overkill på nuværende tidspunkt, men det er alligevel fedt at se de nye teknologier finde vej ud på markedet. 

RX 7900 XTX lander på hylderne den 13. december med en annonceret pris på 999 US Dollars

RX 7900 XT

Det lille kort i den nye familie er RX 7900 XT som kommer med 84 Compute units med en forventet boost clock op til 2 GHz sammen med 20 GB GDDR6 RAM pp en 320 bits memory bus. Her er vi nede på 80MB Infinity Cache og et Total Board Power tal på 300W. 

RX 7900 XT.jpg

RX 7900 XT kommer også med DisplayPort 2.1

RX7900 XT lander også på hylderne den 13. december med en annonceret pris på 899 US dollars

Et godt bud men...

På overfladen der det nye udspil fra AMD meget fornuftigt ud. Både i forhold til pris og strømforbruget ser AMD ud til at have en stor fordel frem for Nvidias nye familie. Der var dog ikke mange reelle ydelses tal med på præsentationen fra AMD i går. 

RX 7900 XTX forbedringer.jpg

Det blev nævnt at RX 7900 XTX skulle have op til 1,7x forbedret rasterization ydelse og 1.6x forbedret ray tracing ydelse ved 4K sammenlignet med AMDs eget RX 6950 XT kort. Det er dog ret tyndbenede tal at bruge til at bedømme den reelle ydelse. Det er endnu mere tydeligt når man ser at en del af de grafer som AMD viste frem var resultater med AMDs FSR teknologi slået til. Der er også en ny version af FSR på vej og hvordan den udarter sig kan vi altså ikek sige meget om endnu. 

Benchmarks med FSR.jpg

Det betyder at vi må vente med den helt store jubel indtil vi har set tests og resultater fra andre end AMD selv. Det bliver forhåbentligt også nogle med flere detaljer, end de lidt vage resultater som AMD selv fremlagde i går. I sidste ende er det først når vi har set de resultater, at vi kan se om prisen reelt er god. Heldigvis skal vi kun vente en måneds tid. Vores partnere