ASRock RX 9070 Steel Legend

ASRock RX 9070
Det er sæson for nye grafikkort og vi tager i dag et kig på den billigste version af AMDs nyeste RDNA 4 baserede 9000 serie kort. Det er i en partnerversion fra ASRock, som har sendt os deres ASRock RX 9070 Steel Legend kort til test.

Centrale Specifikationer

  • Clock: GPU / Memory
  • Boost Clock: Up to 2700 MHz / 20 Gbps
  • Game Clock: 2210 MHz / 20 Gbps
  • Key Specification
  • AMD Radeon™ RX 9070 GPU
  • 16GB GDDR6 on 256-Bit Memory Bus
  • AMD RDNA™ 4 Architecture
  • 56 Compute Units (3rd Gen RT + 2nd Gen AI Accelerators)
  • Microsoft® DirectX® 12 Ultimate
  • PCI® Express 5.0 Support
  • 2x 8-pin Power Connectors
  • 3x DisplayPort™ 2.1a, 1x HDMI™ 2.1b

Den nye RDNA 4 arkitektur er ifølge AMD selv udviklet fra bunden med fokus på netop gaming. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke også er drysset lidt AI ind i de nye chips. Det er jo mere eller mindre umuligt at lave et hardware produkt i disse tider, uden at inkludere AI. 

2025-01-06_13-09-56.png

AMD's RDNA 4-arkitektur har længe ventet siden lanceringen af den tidligere RDNA 3 og dens opgraderede RDNA 3.5-variant. Selvom RDNA 4-arkitekturen ikke kommer til at inkludere nogen ultra-entusiast kort, som tager kampen op med topkortene fra Nvidia, bringer den helt nye ændringer, der bør løfte gaming-ydelsen, da den primært er designet til gaming fans. 

csm_AMD_Radeon_RX_9000_Series_Graphics_Press_Deck_V1.1_page-0010_a0f2656264.jpg

Derfor har AMD introduceret følgende nye ændringer i RDNA 4:

  • Kraftigt optimeret til high-end gaming-workloads
  • Forbedret rasterisering og beregningseffektivitet
  • Et markant løft i ray tracing-ydelse
  • Omfattende højtydende ML-understøttelse
  • Forbedret båndbreddeeffektivitet til alle workloads
  • Multimedieforbedringer for gamere og indholdsskabere

Men lad os se nærmere på selve kortet i denne omgang i en Steel Legend version fra ASRock. 


En tur rundt om ASRock RX 9070 Steel Legend

Partner kortet her fra ASRock kommer i et hvidt design med enkelte sølv elementer der, som navnet antyder, selvfølgeligt er lavet til at passe sammen med ASRocks Steel Legend serie af bundkort. Designet på kortet er mere eller mindre nøjagtigt det samme, som vi så på ASRocks B580 Steel Legend grafikkort som vi så på for ikke så længe siden. RX 9070 versionen er blot en anelse større. 

ASRock RX 9070 front cover.jpg

LÆS OGSÅ: ASRock B580 Steel Legend

Materialerne er en kombination af plast og metal. Skjoldet omkring de tre blæsere er plastik, mens kortet har en backplate i metal. De tre blæsere er lavet i gennemsigtigt plast og med RGB lys placeret i den centrale hub, som spreder sig fint ud over finnerne. 

ASRock RX 9070 RGB lys.jpg

Der er endnu en RGB zone i Steel Legend logoet på siden af kortet. For endnu mere RGB lir har kortet også en tre pins RGB headset på bagsiden, så man kan tilslutte en anden ARGB enhed her, som synkroniseres med kortet. 

ASRock RX 9070 Steel Legend TGB kontakt.jpg

Endelig er der også en RGB on/off knap, hvis man foretrækker at slippe for lyset. Ellers kan det også tilpasses via ASRocks Polychrome Sync software. 

ASRock RX 9070 Steel Legend heatpipes.jpg

I forhold til køling har kortet, som sagt, tre blæsere der sidder over en fornuftig stak kølefinner med fem heatpipes. Køleren består af en nikkel belagt kobber køler, hvor både heatpipes og baseplate har direkte kontakt med GPU chippen og VRM delene på kortet. 

ASRock RX 9070 Steel Legend blowthough.jpg

Den sidste del af køleren er åben via kortets backplate, så der kan skabes fri luftgennemstrømning. 

Køleren har mulighed for 0dB mode, hvor blæserne stopper helt under lav belastning for at larme mindst muligt. 

ASRock RX 9070 PCIe stik.jpg

Strømmen til kortet klares af to otte pins PCIe stik, som er placeret ca. midt på kortet. ASRock anbefaler en 700W strømforsyning til brug med kortet.

ASRock RX 9070 Steel Legend tilslutninger.jpg

Vi slutter af med at se på tilslutningerne, hvor vi får tre DisplayPort 2.1a og en enkelt HDMI 2.1a.


Test

Vi springer direkte videre til selve testen og ser på, hvordan kortet yder i vores udvalg af benchmarks.

Alle tests er foregået på vores AMD baserede test bench med følgende hardware: 

  • Bundkort: ASUS ROG Crosshair X670E Hero 
  • CPU: AMD Ryzen 9 7900
  • RAM: 32 GB Kingston Fury DDR5 @6000 MHz
  • PSU: Seasonic Vertex GX-1000

Alle kort der er med i sammenligningen, er naturligvis også blevet testet på samme setup. 


Første skridt er at få et overblik over baseline resultaterne, og det gør jeg ved at lade systemet køre i 30 minutter med en Heaven stress test.

Her toppede kortet med en boost clock på 3025 MHz, så altså en god bid over den annoncerede hastighed fra ASRock, og endnu bedre sammenlignet med reference-tallene, som ligger med en boost clock på 2520 MHz. 

ASRock RX 9070 Steel Legend chip.jpg

Temperaturen toppede ved 59 grader, så kortet lander bestemt i den fornuftige ende i forhold til temperatur. Her skal man dog huske på, at vi tester på et åbent testsystem, så temperaturen kan variere en del når det hele er kommet i et kabinet. 


Syntetiske Benchmarks

Næste trin i testen er de syntetiske benchmarks, hvor vi starter med 3D Mark Fire Strike Extreme. 

3D Mark - Fire Strike Extreme.png

Her kan vi se at RX 9070 kortet kommer rigtigt stærkt ind. Top kortet fra AMD RX 7900 XTX slår den stadig solidt, men den nye chip fra AMD slår både RTX 4090 og RTX 4070Ti kortene. 

3D Mark - Time Spy.png

Når vi springer videre til Time Spy kan vi se, at resultaterne ikke er helt så solide, og nu er det både RX 7900 XTX og RTX 4090 der trækker foran. RX 5070 slår dog stadig et RTX 4070Ti kort ret tydeligt. 


Spiltests

I sidste ende er syntetiske benchmarks dog måske ikke helt så interessante, som reelle spil benchmarks, som vi springer videre til her. Alle tests her er gennemført uden brug af DLSS, render scaling eller andre lignende teknologier, så det er en test af den rene rå ydelse.


Cyberpunk 2077

  • High Preset - INGEN DLSS - INGEN AMD Fidility FX - Dynamic Resolution Scaling = OFF

Cyberpunk 2077.png

Cyberpunk 2077 er ikke noget problem for RX 9070 kortet, der leverer stærke resultater i alle tre opløsninger. 4K er naturligvis stadig en tung opgave men resultater over 60 FPS er stadig fornuftigt. 

Cyberpunk 2077 (1).png

Ser vi på sammenligningen kan vi se, at RX 9070 er tæt på at slå de tunge kort i feltet. RX 9070 er ikke langt fra at slå RTX 4070 TI kortet i testen. 


Assassin's Creed Valhalla

  • High Preset - Resolution Scale: 100% - Adaptive Quality = OFF

Assasins Creed - Valhalla.png

Assassin's Creed Valhalla er heller ikke et stort problem for RX 9070 kortet i testen. Her kan vi også se resultater på over 100 FPS i alle tre opløsninger. 

Assasins Creed - Valhalla (1).png

I sammenligningen trækker RTX 4090 og RX 7900 XTX bedre resultater, men igen slår RX 9070 kortet et RTX 4070 Ti kort uden de store problemer. 


Outriders

  • Ultra Preset - DLSS: OFF - Resolution Scaling: 100%

Outriders.png

I Outriders får vi igen gode resultater, men vi kan heller ikke her klemme os over 100 FPS i 4K. 

Outriders (1).png

Sammenligningen viser et billede, som minder meget om de andre. Her kan vi dog se at RTX 4070Ti kortet for en gang skyld trækker en sejr over RX 9070. 


Overwatch 2

  • Ultra Preset - Ultra Preset - Render Scale: 100% - Dynamic Render Scale: OFF - High Quality Upsampling: OFF

Overwatch 2.png

Overwatch 2 er det letteste spil i vores test, og det kan naturligvis også ses i resultaterne. Med resultater tæt på 200 FPS i 4K er der god mulighed for at udnytte de nyeste High Refresh 4K gaming skærme på markedet. 

Overwatch 2 (1).png

I sammenligningen kan vi igen se at RTX 4070Ti kortet står stærkere end RX 9070 kortet, men med en ret lille margen. 


Ray Tracing

Over den seneste tid har vi haft Ray Tracing med i vores benchmarks og jeg har dog også kørt et par benchmarks her, da netop Ray Tracing er en af de ting som AMD fremhæver som forbedret med RDNA 4 platformen.

Cyberpunk 2077 - Ray Tracing Medium.png

Resultaterne bærer præg af at Ray Tracing stadig er tung at danse med, hvis ikke man bruger upscaling features. Det er dog spilbart ved både 1440p og 1080 opløsningerne. 

Resultaterne er dog nogenlunde de samme, som vi så under vores test af RX 7900 XTX kortet, så der ER sket en klar forbedring til den nye generation. 


Pris

Jeg kan i skrivende stund finde ASRock RX 9700 Steel Legend med en online pris på 5999 kroner. Det betyder, at den ligger omkring på samme pris som jeg pt kan finde et RX 7900 XT kort til. 

Skal vi sammenligne med Nvidia priser så svarer det pt nogenlunde til et RTX 4070 Super. 

ASRock RX 9070 Steel Legend grafikkort.jpg

Det er dog værd at huske på, at AMD annoncerede et forventet pris på 549 USD, da de lancerede kortet. Selv hvis vi medregner dansk moms osv, så ender de nuværende priser i butikkerne dog en god del over det. 


Konklusion

AMD og ASRock har lavet et solidt kort med RX 9070. Ser man på ydelse og features, så er det et stærkt kort og specielt på features, som Ray Tracing er der sket et solidt spring fra den tidligere generation. 

Det store problem er dog prisen, da kortene pt ikke kan findes af noget der minder om den pris, som AMD fremlagde, da de præsenterede de nye RDNA 4 kort. 

Var kortet tilgængeligt til den annoncerede pris, havde det været et fantastisk godt kort set på pris til ydelses ratioen. Reelt set lander vi lige pt her i Danmark med en pris der er tæt på dobbelt så høj. 

ASRock RX 9070 Steel Legend cover

Til den pris ser værdien på kortet helt anderledes ud, da vi så er i samme prisklasse som fx RTX 4070Ti SUPER kort, som alt andet lige vil være et bedre kort for de fleste, hvis man da stadig kan finde dem. 

Vi lander med en endelig karakter på 7, for et kort som på den tekniske side ender med rigtigt gode fremskridt i forhold til tidligere generationer. Udfordringen er dog, at prisen pt er for høj i forhold til den annoncerede pris. Det betyder, at værdien bare ikke rigtigt er der i et pris til ydelses forhold. 

Hvis prisen finder ned til omkring det annoncerede niveau, vil det dog være en helt anden situation og karakteren ville være bedre. Vi kan dog ikke andet end se på tingene som et øjebliksbillede af det marked, som vi tester kortet i. 


Fordele 

  • Gode forbedringer i forhold til tidligere generation
  • Gode boost clocks
  • Fornuftig temperatur under load


Ulemper

  • Prisen er pt for høj

Vores partnere