Centrale Features
Lidt om Intel Arc
De nye B580 kort er en del af Intels anden generation af dedikerede Arc grafikkort. Denne generation har kodenavnet Battlemage, deraf B delen af B580 navnet.
Kortene er bygget over Intels nyeste Xe2 arkitektur. Set på overfladen kan det se ud som om det er et skridt tilbage fra den tidligere generation. De nye XE2 chips i en B580 kort kommer med 20 Xe Cores, som hver indeholder otte af Intels Vector Engine,s hvilket samlet giver 160 Vector Engines, hver med 16 shaders.
Det giver samlet set 2560 shaders på et B580 kort, hvilket er en smule mindre end Arc A770 kortene fra sidste generation. Intel har dog formået at forbedre ydelsen for hver af de nye kerne ret meget, faktisk med helt op til 70%. Så selv om der på papiret er færre Shaders at gøre godt med, så skulle ydelse forbedringen stadig være solid sammenlignet med sidste generation.
B580 kortene kommer med 12GB GDDR6 RAM på en 192 bits memorybus. En god portion for et kort i denne prisklasse.
En tur rundt om Intel Arc B580 Steel Legend 12GB OC
Partner kortet her fra ASRock kommer i et hvidt design med enkelte sølv elementer der, som navnet antyder, selvfølgeligt er lavet til at passe sammen med ASRocks Steel Legend serie af bundkort.
Der er tale om et 2,6 slot design med en samlet længde på lige under 30 cm, så alt andet lige et relativt kompakt kort.
Materialerne er en kombination af plast og metal. Skjoldet omkring de tre blæsere er plastik, mens kortet har en backplate i metal. De tre blæsere er lavet i gennemsigtigt plast og med RGB lys placeret i den centrale hub, som spreder sig fint ud over finnerne.
Der er endnu en RGB zone i Steel Legend logoet på siden af kortet. For endnu mere RGB lir har kortet også en tre pins RGB headset på bagsiden, så man kan tilslutte en anden ARGB enhed her, som synkroniseres med kortet.
Endelig er der også en RGB on/off knap, hvis man foretrækker at slippe for lyset. Ellers kan det også tilpasses via ASRocks Polychrome Sync software.
I forhold til køling har kortet, som sagt, tre blæsere der sidder over en fornuftig stak kølefinner med fire heatpipes. Køleren består af en nikkel belagt kobber køler, hvor både heatpipes og baseplate har direkte kontakt med GPU chippen og VRM delene på kortet.
Den sidste del af køleren er åben via kortets backplate, så der kan skabes fri luftgennemstrømning.
Køleren har mulighed for 0dB mode, hvor blæserne stopper helt under lav belastning for at larme mindst muligt.
Strømmen til kortet klares af to otte pins PCIe stik, som er placeret ca. midt på kortet. ASRock anbefaler en 650W strømforsyning til brug med kortet.
Vi slutter af med at se på tilslutningerne, hvor vi får tre DisplayPort 2.1 og en enkelt HDMI 2.1a.
Samlet set føles konstruktionen på kortet solid, selv om man kan mærke at ASRock har sparet en anelse på plastmaterialerne, for at kunne holde prisen nede.
Test
Vi springer direkte videre til selve testen og ser på, hvordan kortet yder i vores udvalg af benchmarks.
Alle tests er foregået på vores AMD baserede test bench med følgende hardware:
Alle kort der er med i sammenligningen, er naturligvis også blevet testet på samme setup.
Første skridt er at få et overblik over baseline resultaterne, og det gør jeg ved at lade systemet køre i 30 minutter med en Heaven stress test.
Her toppede kortet med en boost clock på 2850 MHz, så altså en smule over den annoncerede hastighed fra ASRock, og endnu bedre sammenlignet med reference tallene som er på 2670 MHz.
Temperaturen toppede ved 58 grader på kortets standard blæserprofil.
Syntetiske Benchmarks
Næste trin i testen er de syntetiske benchmarks, hvor vi starter med 3D Mark Fire Strike Extreme.
Som vi kan se i oversigten her så kommer ASRock B580 Steel Legend rigtigt fint ind og slår både RX 7600 XT fra AMD og RTX 4060 Ti fra Nvidia. Det er begge to kort som kan regnes for de nærmeste konkurrenter hvis vi ser på prisen. Som jeg kommer ind på senere så slår ASRock B580 Steel Legend begge kort på prisen og altså også her på ydelsen. Så det starter godt for Intel og ASRock.
Time Spy
Her kan vi igen se de samme resultater for kortet som igen slår begge de nærmeste konkurrenter ganske solidt.
Spiltests
I sidste ende er syntetiske benchmarks dog måske ikke helt så interessante, som reelle spil benchmarks, som vi springer videre til her. Alle tests her er gennemført uden brug af DLSS, render scaling eller andre lignende teknologier, så det er en test af den rene rå ydelse.
Cyberpunk 2077
Her kan vi se at vi er rigtigt godt med ved både 1080p og 1440p opløsningerne med solide gennemsnitlige FPS. Med 105 og 73 FPS i gennemsnit og fornuftige 1% resultater er det super spilbare resultater. Intels markedsføring er helt klart rettet imod 1080p og 1440p gaming og her kommer de fint i mål.
4K er dog mere end kortet kan klare på en fornuftig måde uden hjælp af upscaling. Her kan vi se at 12GB RAM ikke er nok til at hive gode resultater hjem.
Ser vi på sammenligningen kan vi se at resultaterne ender med at hælde lidt mere til konkurrenterne. Der er dog en tendens til at ASRock B580 Steel Legend klarer sig bedre i sammenligningen ved den højere 1440p opløsning.
Assassin's Creed Valhalla
Også her får vi rigtigt solide resultater. Resultaterne ligner ret meget dem vi så med Cyberpunk 2077 og er bestemt spilbare ved både 1080p og 1440p. 4K viser sig dog igen som en lidt for stor mundfuld.
I sammenligningen kan vi se at ASRock B580 Steel Legend klarer sig bedre igen. Tendensen med 1440p viser sig dog også her hvor B580 slår både RX 7600 XT og RTX 4060 Ti.
Outriders
Den første generation af Intel Arc grafikkort havde en del udfordringer med drivers og spilunderstøttelse. Meget af det er løst til den nye generation men under min test af Outriders viser det sig at Intel ikke er kommet helt i mål. Faktisk lykkedes det mig selv ikke at få spillet til at køre tilfredsstillende.
Så enten er der et problem med Intels driver, med spillets optimering til Intel Arc kortene eller en kombination af de to. Det er ulempen ved et niche kort som INtel Arc alt andet lige stadig er.
Overwatch 2
Heldigvis var der ingen udfordringer med sidste spil i rækken som er Overwatch 2. Det er det letteste spil i rækken og det kan også ses på resultaterne hvor også 4K kan være med. Det er dog stadig i 1080p og 1440p at man bør sigte.
Ser vi på sammenligningen så kan vi se at ASRock B580 Steel Legend igen er super kort med i forhold til de dyrere kort.
Ray Tracing
Over den seneste tid har vi haft Ray Tracing med i vores benchmarks og jeg har dog også kørt et par benchmarks her da Intel Arc understøtter Ray Tracing og tilmed reklamerer med det på kassen. Det er dog en tung affære at kaste sig over hvilket også kan ses på resultaterne.
Selv ved 1080p i Cyberpunk 2077 med Medium Ray Tracking preset landede jeg på gennemsnitlige resultater på 51 FPS. Altså et lige på grænsen af hvad jeg vil kalde det spilbare område for et spil af denne type.
Man kan dog gøre brug af opskalering som Intels egen XeSS og her kan man så få resultater der er spilbare.
Pris
Jeg kan i skrivende stunde finde ASRock B580 Steel Legend med en online pris på lige under 2600 kroner. Det betyder at den ligger sig rigtigt godt i feltet i forhold til sine nærmeste konkurrenter som fx et RTX 4060 eller RX 7600 XT.
Konklusion
Intel har rykket sig meget med deres Arc grafikkort. Det er både i forhold til selve hardwaren, men også deres driver udvikling har rykket sig meget.
Det betyder, at B580 serien er en meget mere moden serie af grafikkort. Samtidigt kommer kortene også med en ydelse, og ikke mindst et prispunkt, der i min bog gør dem meget interessante.
På en ren pris til ydelses vurdering, så synes jeg ASRock B580 Steel Legend kortet i dagens test fint slår både RX 7600 RX og RTX 4060Ti kortene, hvis man ser på 1080p og måske endnu mere 1440p gaming.
Det punkt som trækker ned er at der stadig kan være små lommer af problemer. Det så jeg i min test med med Outriders spillet, som slet ikke var spilbart uanset hvad jeg gjorde.
Samtidigt er det også værd at nævne at Intel Arc B580 kort ikke kan anbefales som opgradering til ældre systemer. For at opnå den ydelse vi har set her i testen, så kræver det at man har et bundkort, som understøtter Resizable BAR. Har man ikke det, vil man opleve et ret stort fald i ydelsen med Intel Arc grafikkort.
Hvis man kan se bort fra den slags, hvilket jo også kan ske på AMD og Nvidia kort, så synes jeg i den grad det er værd at se efter et kort som ASRock B580 Steel Legend, hvis man skal have et nyt grafikkort til gaming i 1080p eller 1440p.
Vi ender med en endelig karakter på 8, for et super solidt grafikkort som kommer ind med et rigtigt godt forhold mellem pris og ydelse sammenlignet med de nærmeste konkurrenter.
Fordele:
Ulemper