Intel lancerer første Discrete GPU til bærbare

iRISxe MAX intel
Intels første Discrete GPU til bærbare computere, Iris Xe Max, starter sin færd i næste måned i tre modeller fra Acer, Asus og Dell. Ifølge Intel ankommer GPU'en til Dells Inspiron 15 7000 2-i-1-convertible, der sælges fra 1. november i USA. Iris Xe Max vil også være tilgængelig senere på året i Acer Swift 3X og i en specifik version af Asus VivoBook Flip 14, model TP470.

GPU'en - også kendt som DG1 – der er virksomhedens første Discrete GPU - markerer Intels tidlige forsøg i det dedikerede grafikprocessormarked, som AMD og Nvidia i øjeblikket dominerer. Virksomhedens første produkt er dog ikke målrettet mod pc-gamere. Det er heller ikke beregnet til kraftig 3D-renderinger.

I stedet er Iris Xe Max beslægtet med en entry-level laptop GPU, i tråd med Nvidias GeForce MX. Virksomheden har designet Iris Xe Max til at fokusere på opgaver til content creation såsom videokodning, live streaming og billedredigering.Iris Xe Max

Selve produktet er baseret på Intels integrerede grafikteknologi, Iris Xe, som du nu kan finde i nogle af virksomhedens 11. generation “Tiger Lake” Core-processorer til bærbare computere. Iris Xe Max inddrager den samme teknologi, men pakker den i en ”Discrete GPU-formfaktor” for at opnå højere GPU-clockhastighed (1,65 GHz) og dedikeret videohukommelse (4 GB).

Selvom Iris Xe Max GPU ikke er designet til pc-spil, leverede Intel nogle benchmarks for at vise, hvordan chippen fungerer mod en af Nvidias egne bærbare GPU'er på entry-level niveau, GeForce MX350. Som du kan se, hævder virksomheden, at Iris Xe Max's diskrete GPU-teknologi generelt matcher eller overgår Nvidias på let 1080p spil i et udvalg af titler.

04yHcqVto4qAwsbHiB36HI3-4.png

Iris Xe Max også udnytte nogle specielle evner, når den er parret med Intels Tiger Lake Core-processorer. Virksomheden har udviklet et funktionssæt under navnet "Deep Link", som gør Iris Xe Max kan samarbejde med både GPU'en i Iris Xe Max og den integrerede grafik på en Tiger Lake-chip for at skaffe mere performanceoverskud under visse arbejdsbelastninger, såsom videokodning.

Intel demonstrerede dette ved at vise et klip af Deep Link, der udnytter både de diskrete og integrerede GPU'er for at fremskynde videokonvertering i den populære applikation Handbrake. Virksomhedens benchmarks viser, at opsætningen kan konvertere en 4K-video til 1080p ca. 1,8 gange hurtigere end ved hjælp af GPU-accelerationen fra Nvidias avancerede GeForce RTX 2080 "Turing" GPU.


04yHcqVto4qAwsbHiB36HI3-7.png

Ifølge Intel vil applikationer, herunder OBS Studio, Topaz Labs Gigapixel AI og XSplit Gamecaster være i stand til at drage fordel af Deep Link, og support til mere tredjepartssoftware ankommer i fremtiden.

04yHcqVto4qAwsbHiB36HI3-5.png

Derudover kan Deep Link bedre kontrollere strømforsyningen og termikken til en bærbar computers CPU og GPU for at maksimere ydeevnen på områder som applikationsarbejdsbelastninger for yderligere hastighedsforøgelse i systemet.

Intel fremviste et i et givet eksempel i Handbrake, hvor boostet udgøre en 20% forbedring ved at udnytte yderligere processorkraft fra CPU'en.04yHcqVto4qAwsbHiB36HI3-6.png

Desværre er Deep Link-funktionen ikke tilgængelig til pc-spil. Så du kan ikke køre svarende til et mini SLI-opsætning på din bærbare computer.

Interessant nok afslørede Intel, at Iris Xe Max muligvis ikke nødvendigvis gengiver et pc-spil bedre end den integrerede grafik på en Tiger Lake-chip. Det afhænger af spillet.

”Dette skyldes virkelig præferencer i spil om, hvordan de er udviklet til at få adgang til hukommelse, eller ventetid på tværs af PCI Express-busser,” forklarede John Webb, Intels direktør for klientgrafikmarkedsføring.04yHcqVto4qAwsbHiB36HI3-8.png“So we’ll introduce software that allows us to make sure the right game runs on the right (GPU) accelerator for the best performance,” 


Desktop DG1 kommer også (til OEM'er)

Indtil videre er Iris Xe Max målrettet mod et udvalgt område af pc-markedet, men det kunne meget vel ændre sig i den nærmeste fremtid. Under briefingen afslørede Intel også virksomhedens planer om at sælge en desktopversion af den DG1 diskrete GPU fra begyndelsen af 2021. Du kan dog ikke købe den som et enkeltstående produkt. I stedet planlægger Intel at sælge løsningen til pc-producenter som et tilføjelseskort, som de kan installere i deres "budgetorienterede desktop" -modeller.

For at påtage sig pc-spilmarkedet forbereder Intel DG2, en anden grafikprocessor, som virksomheden allerede tester af. Denne forventes af lande næste år. 


Source & Image credit:

Intel