MSI RTX 4080 Suprim X

MSI RTX 4080 Suprim X
Vi kan ikke løbe fra, at vi har været lidt bagud med vores kig på den nye familie af grafikkort fra Nvidia. Nu tager vi dog hul på tingene, og første kig bliver på RTX 4080 Suprim X kortet fra MSI.

Specifikationer

 • MODEL NAME: GeForce RTX™ 4080 16GB SUPRIM X
 • GRAPHICS PROCESSING UNIT: NVIDIA® GeForce RTX™ 4080 16GB
 • INTERFACE: PCI Express® Gen 4
 • CORE CLOCKS: Extreme Performance: 2640 MHz / Boost: 2625 MHz (GAMING & SILENT Mode)
 • CUDA® CORES: 9728 Units
 • MEMORY SPEED: 22.4 Gbps
 • MEMORY: 16GB GDDR6X
 • MEMORY BUS: 256-bit
 • OUTPUT: DisplayPort x 3 (v1.4a) HDMI™ x 1 (Supports 4K@120Hz HDR, 8K@60Hz HDR, and Variable Refresh Rate as specified in HDMI 2.1a)
 • HDCP SUPPORT: Yes
 • POWER CONSUMPTION: 320 W
 • POWER CONNECTORS: 16-pin x 1
 • RECOMMENDED PSU: 850 W (Min.750 W)
 • CARD DIMENSION (MM): 336 x 142 x 78 mm
 • WEIGHT (CARD / PACKAGE): 2364g / 3565g
 • DIRECTX VERSION SUPPORT: 12 Ultimate
 • OPENGL VERSION SUPPORT: 4.6
 • MAXIMUM DISPLAYS: 4
 • G-SYNC® TECHNOLOGY: Yes
 • DIGITAL MAXIMUM RESOLUTION: 7680 x 4320


Lidt om Nvidia 4080 chippen

Den nye 4000 serie af grafikkort fra Nvidia er bygget på deres nye Ada Lovelace arkitektur. Den er baseret på TMCs nye 5nm 4N process. Den giver, ikke overraskende, forbedret effektivitet i forhold til en N7 process, som blev brugt på Nvidias tidligere Ampere arkitektur. 

Den nye serie kommer ud over den nye underliggende procesmetode også med nye 4. generations Tensor cores og 3. generations RT cores. De elementer skal være med til at skubbe yderligere til ydelsen i forbindelse med specielt Ray Tracing og Nvidias DLSS.  

Ada Lovelace chip Nvidia.jpg

Ray Tracing er uden tvivl kommet for at blive, og den visuelle effekt kan være utrolig stor, i de spil understøtter og implementerer det godt. Det er dog stadig en teknologi, der kræver et kraftigt grafikkort, hvis det skal køre med framerates, som kan komme i nærheden af at kunne sammenlignes med non Ray Tracing alternativet.

Med den nye arkitektur og forbedrede DLSS og RT Cores satser Nvidia nu med Ada Lovelace og RTX 4000 serien, at kunne give et spark til Ray Tracing og få gjort det mere mainstream end det har været tidligere. 


En tur rundt om MSI RTX 4080 Suprim X

Det første man lægger mærke til med RTX 4080 Suprim X kortet er størrelsen. Den tidligere generation af topkort var ikke ligefrem små, men med 4080 kortet her tager tingene en ny drejning i størrelse. 

Kortet kommer ind med en vægt på næsten 2,5 kg og en længde på lige under 34 cm. Det betyder, at man skal være opmærksom på, at man meget vel kan få pladsproblemer i mere kompakte kabinetter.

Køling RTX 4080 Suprim X.JPG

Ser vi forbi størrelsen og skifter til designet, så vil kendere af MSIs grafikkort føle sig fint hjemme her. Designet har ikke ændret sig betydeligt fra tidligere generationers Suprim og Gaming X Trio kort. 

Det er mere raffinering og mindre tilpasninger, end store skift der kendetegner kortet her. Vi får overflader i børstet aluminium og skarpe vinkler.

Kølingen klares af MSI’s Tri Frozr 3S løsning. Den gør brug af tre Torx 5.0 blæsere, der ifølge MSI skulle sikre betydeligt forbedret airflow til kortet. 

Tri Frozr 3S cooling.JPG

Blæserne sikre luft til den massive køler, der gør brug af en Vapor Chamber løsning på GPU kerne og VRAM delene på kortet. De er forbundet til syv heatpipes, og en stor stak kølefinner, alt sammen for at trække mest mulig varme, hurtigt ud af de varme dele af kortet. 

På trods af den store størrelse på grafikkortet, så er selve kortet faktisk ikke så stort igen. Køleren er en god del længere end selve kortet.

Køling RTX 4080 Suprim X fra MSI.JPG

Der er naturligvis RGB belysning i kortet, hvilket er fordelt på tre zoner. Der er lys ved hver af de tre Torx 5.0 blæsere, og så i MSI Suprim logoet på siden af kortet. 

Strømmen til kortet leveres af det nye 12VHPWR kabel. Det er en del af den nye PCIe 5.0 standard, og vil med tiden blive en standard del af nye strømforsyninger. En del producenter af strømforsyninger tilbyder 12VHPWR kabler til eksisterende strømforsyninger, som er kompatible. 

Power tilslutning Suprim X grafikkort gaming.JPG

Der følger dog en adapter med i kassen til MSI RTX 4080 Suprim X kortet. Den kan bruges, så man kan tilslutte tre almindelige 8 pins PCIe stik, og på den måde få strøm til 12VHPWR stikket på kortet. 

Man skal dog være opmærksom på, at hvis man bruger adapteren, så bliver kortet en anelse bredere. Det betyder, at et allerede bredt kort måske bliver endnu mere besværligt at få plads til. 

12VHPWR kabel adapter påsat.JPG

Ser vi på tilslutningerne, så kommer kortet med en HDMI 2,1a og tre DisplayPort 1.4a. Samtidigt kan vi også se, at der er tale om et 3,5 slots kort, så også her fylder RTX 4080 Suprim X kortet et del. 

MSI RTX 4080 Suprim X tilslutninger.JPG

På bagsiden af kortet er det forsynes med en metal backplate, i samme børste look som resten af kortet. Det er med til at skabe et lækkert og sammenhængende look. 

På siden her kan vi også se en lille kontakt, der kan bruges til at skifte imellem de to BIOS indstillinger, som kortet er forsynet med. Der er en gaming og en Silent profil. Jeg har naturligvis lavet alle tests på Gaming profilen. 

Byggekvaliteten og materialerne er hele vejen rundt rigtigt gode. MSI har med RTX 4080 Suprim X kortet lavet et lækkert og gennemført kort. Det er uden tvivl et stort kort, så det bliver naturligvis spændende at se, om det så også leverer en ydelse, der kan retfærdiggøre den massive størrelse. 


Testen

Selvom det naturligvis er rart med et kort der ser godt ud i maskinen, så er det naturligvis ydelsen der skal retfærdiggøre prisen på et nyt grafikkort. Derfor skal vi selvfølgelig også have testet kortet. Det blev gjort på vores AMD Ryzen baserede open bed test bench, med følgende hardware: 

 • Bundkort: MSI MEG X570 Godlike
 • CPU: AMD Ryzen 7 3700X
 • RAM: 32 GB G.Skill Trident Z @3200 MHz
 • PSU: Seasonic Prime GX-1000

Første punkt på dagsordenen er, som altid, at finde en baseline på både clockhastigheder, temperatur og støj. Det sker med en Unigine Heaven stresstest, som jeg lader køre i 30 minutter. 

RGB BLÆSER.JPG

Her landede MSI RTX 4080 Suprim X kortet med en gennemsnitlig clockhastighed på 2825 MHz, hvilket er en god tand over de annoncerede 2640 MHz. Temperaturen toppede ved 55 grader, og det samlede støjniveau endte på 38 dBA. 

Begge dele er super tilfredsstillende, og det betyder faktisk at kortet er en af de mest støjsvage kort, jeg har testet til dato. 


3D Mark

Herefter gik turen videre til de syntetiske 3D Mark Benchmarks. Jeg startede med Firestrike Extreme. Her kom Suprim X kortet ind med en samlet score på 26057, som placerer den med et godt forspring til de andre kort, jeg har valgt at sammenligne med i testen. 

3D Mark - Fire Strike Extreme.png

Resultaterne for Time Spy testen gav et resultat på 19841 point. Det er en score som igen placerer RTX 4080 Suprim X kortet med et godt forspring, over de kort der sammenlignes med. 

3D Mark - Time Spy.png


Spiltest

Vi springer videre til vores spiltest, for at se hvordan kortet klarer sig. Alle tests her er gennemført uden brug af DLSS, render scaling eller andre lignende teknologier, så det er en test af den rene rå ydelse.


Cyberpunk 2077

 • High Preset - INGEN DLSS - INGEN AMD Fidility FX - Dynamic Resolution Scaling = OFF

Cyberpunk 2077.png

Her kan vi se, at der er pakket masser af kraft ind i RTX 4080 Suprim X kortet. Cyberpunk 2077 er et af de mest krævende spil på markedet pt. Selv ved 4K opløsningen er vi dog rigtigt godt med, og fint over 60 FPS. 

Lidt specielt er det dog at bemærke, at der stort set ikke er nogen forskel imellem 1440p og 1080p opløsningerne. 

Cyberpunk 2077 (1).png

Ser vi på sammenligningen kan vi se, at vi er et vi med 4080 kortet er langt foran de andre kort vi har haft at sammenligne med. Alle sammen kort, som ellers ikke isoleret set, klarer sig dårligt. 


Assassin's Creed Valhalla

 • High Preset - Resolution Scale: 100% - Adaptive Quality = OFF

Assasins Creed - Valhalla.png

AC Valhalla er også i den lidt tungere ende, men dog ikke helt på højde med Cyberpunk. Resultaterne ser rigtigt solide ud over alle tre testede opløsninger. Der er dog ikke meget forskel at hente imellem 1440p og 1080p. 

Assasins Creed - Valhalla (1).png

I sammenligningen kan vi se at Suprim X stadig ligger komfortabelt i front, selv om RX 6900XT kortet ikke er langt bagefter. Det har dog nok mere med spillet at gøre end kortenes direkte indbyrdes forhold. 


Outriders

 • Ultra Preset - DLSS: OFF - Resolution Scaling: 100%

Outriders.png

Outriders er et flot spil men mere tilgivende end de tungere i vores test. Her kan vi se rigtigt fine resultater med over 100 FPS selv i 4K. Resultaterne er stort set identiske imellem 1440p og 1080p, hvilket kunne tyde på at vi lander omkring spilmotorens øvre grænse. 

Outriders (1).png

I sammenligningen er vi stadig fint i front med Suprem kortet, men den største forskel mellem de kraftigere kort ses ikke overraskende i 4K opløsningen. 


Overwatch 2

 • Ultra Preset - Ultra Preset - Render Scale: 100% - Dynamic Render Scale: OFF - High Quality Upsampling: OFF

Overwatch.png

Overwatch 2 er helt klart den letteste titel i vores testsæt. Det er dog som en competitive shooter også en af dem, hvor de fleste vil foretrække høje frame rates. 

Vores resultater viser ikke overraskende, at Suprim X kortet sagtens kan være med her. Solidt over 200 FPS, selv i 4K, burde kunne tilfredsstille de fleste. 

Overwatch (1).png

I sammenligningen vinder RTX 4080 Suprim X endnu engang. Vi kan dog se på sammenligningen, at selv ældre kort relativt let tygger sig igennem Overwatch 2. 


Ray Tracing

Normalt har vi indtil nu ikke testet Ray Tracing ydelse, når vi har testet grafikkort. Det har været med det argument, at det det har været ret begrænset, hvor udbredt det var og hvor mange kort der understøttede det, på en fornuftigt måde. 

Med den nye 4000 serie af kort fra Nvidia, og de forbedringer som tiden har bragt med sig, har vi dog besluttet os for at tage det med. På den måde kan I forhåbentligt få lidt af en ide om, hvordan de kort vi tester fremadrettet ligger i forhold til hinanden på Ray Tracing ydelse. 

Ray Tracing er dog ret besværligt at teste på en god måde. Det bunder i, at der er stort set lige så mange implementeringer af Ray Tracing, som der er spil der understøtter det. Det er ikke en samlet pakke, og spilproducenterne kan vælge at benytte meget få, eller alle muligheder der findes i Ray Tracing. 

Ray Tracing.jpg

Derfor kan kravet til hardwaren variere meget fra spil til spil, selv om man spiller med Ray Tracing aktiveret i dem alle. Til vores tests af Ray Tracing har vi valgt at teste med Cyberpunk 2077. Det gør vi fordi, det er et af de spil på markedet i dag der har den mest omfattende Ray Tracing understøttelse. Det betyder, at det er et spil der kan danne godt grundlag for dybere tests af Ray Tracing, hvis vi på et senere tidspunkt skal lave en mere gennemgående test af det. 

Det er dog også vigtigt at understrege, at testen her, som de andre tests for den sags skyld, kun er et snapshot af ydelsen baseret på netop det spil og de indstillinger vi har testet med. Det er altså ikke det endegyldige svar på hvor godt et grafikkort er til Ray Tracking. Testen er lavet, for at give en ide om de testede korts indbyrdes styrkeforhold, i en række udvalgte spil.

Vi håber dog, at testen kan bruges som grundlag for en sammenligning imellem RT ydelsen på forskellige kort. Samtlige tests er også gennemført uden brug af DLSS, AMD Fidility FX eller andre lignende teknologier eller render scaling.

Det er altså den rene rå Ray Tracing ydelse, uden hjælp fra nogen af de værktøjer. 


Cyberpunk 2077 - Ray Tracing

 • Ray Tracing Medium Preset - INGEN DLSS - INGEN AMD Fidility FX - Dynamic Resolution Scaling = OFF

Cyberpunk 2077_rt1.png

Resultaterne på Medium Ray Tracing indstillinger er ret fornuftige. Lidt specielt kan vi se, at der stort set ikke er nogen forskel mellem Ray Tracing og de almindelige indstillinger ved 4K. Det undrede jeg mig over, og det førte også til ekstra tests, som dog gentagne gange gav samme resultat. 

Forskellen i ydelse ved 1440p og 1080p er dog noget mere udpræget. Igen er det dog pudsigt, at resultaterne er stort set identiske. Igen var det også her et resultat, som gentog sig ved flere tests. 

Cyberpunk 2077_rt2.png

Ser vi på sammenligningen, med de andre kort i vores opsætning, kan vi tydeligt se, at der er sket meget med den nye generation fra Nvidia. De nye RT cores og den generelle teknologi forbedring, ser ud til at komme Ray Tracing resultaterne godt til gode. 


Pris 

Den nye generation fra Nvidia ER dyr. Den billigste pris jeg pt kan finde MSI RTX 4080 Suprim X kortet til er lige under 12.000 kroner. 


Konklusion

MSI har med deres RTX 4080 Suprim X lavet et smukt kort. Den nye hardware fra Nvidia er fra MSIs side blevet sat sammen med en solid køleløsning, som både holder kortet køligt og lydsvagt under belastning. Faktisk er kortet det mest stille kort jeg har testet. 

Backplate RTX 4080 Suprim X grafikkort MSI.JPG

Ser vi isoleret på ydelsen er der ikke meget at klage over, da kortet kan være med selv i krævende spil ved høje indstillinger. Alt sammen uden problemer med lyd eller varme. 

Vi har desværre ikke haft muligheden for at teste RTX 4090 kortet endnu, men ser vi på andre tests, så er det naturligvis der den ultimative ydelse pt. ligger. Det er dog også med en pris, der ligger på den dyre side af 17.000 kroner. 

Heatpipes Suprim X rtx 4080.JPG

Det er altid svært at værdisætte et kort i den her klasse, da målgruppen alt andet lige er ret lille. Kort i denne klasse er for de mest hardcore hardware og gaming fans. Min vurdering er, at LANGT de fleste hobby gamere kan klare sig med LANGT mindre, hvis man er bare en smule fornuftigt og praktisk anlagt. 

Hvis man er i gruppen af folk, der gerne vil have det nyeste lir, med et budget på omkring 12.000 kroner, men ikke 17.000 kroner så er RTX 4080 stedet at være. Som jeg var inde på tidligere, så er det dog nok en ret snæver gruppe.

RGB LOGO SUPRIM X.JPG

Hvis man er i den gruppe, vil jeg dog næsten mene, at man burde spare lidt ekstra sammen og gå efter et RTX 4090. Her er der en god tand mere ydelse at hente, for relativt få ekstra penge. 

Isoleret set er der uden tvivl god ydelse at hente med MSI RTX 4080 Suprim X. Set mere bredt og med “værdi” brillerne på, i forhold til andet end blot den reelle pris i kroner og øre, så er der dog for langt de fleste meget mere fornuftig værdi at hente i de ældre generationer. 

Vi lander med en endelig karakter på 8, for et teknisk set godt produkt, som dog nok bør overvejes grundigt inden køb. 


Godt: 

 • Lækkert design
 • Stille og kølig


Skidt: 

 • Prisen/værdi sammenlignet med tidligere generation

Vores partnere