Nvidia 40 Series præsenteret

Nvidia RTX 4090 Card
Endeligt er tiden for rygter og leaks ovre, og vi har fået informationen fra Nvidias egen mund, da de i går præsenterede deres kommende 40 Series af grafikkort.

I første omgang præsenterede de deres RTX 4090 og to versioner af RTX 2080. Forskellene på de to RTX 2080 er, på overfladen, en forskel i mængden af RAM, med henholdsvis 12 og 16 GB. Der er dog mere gemt under overfladen end blot en forskel i RAM. 


Ny arkitektur

Basis for den nye generation af grafikkort fra Nvidia, er deres nyeste arkitektur med navnet Ada Lovelace. Det er en 4nm process lavet hos TSMC, som kommer med en række forbedrede features. Vi er nu rykket til fjerde generations af Nvidias Tensor Cores og tredje generations of deres Ray Tracing Cores. Det kombineres med deres nyeste DLSS 3 teknologi og AV1 encoder. 

Nvidia Ada Lovelace GPU chip.jpg

Ifølge Nvidia selv, vil de nyeste fremskridt betyde ret massive ydelsesforbedringer, for de nye kort. Hvor vi på et RTX 3090Ti kort kunne klare 40 Shader TFLOPS, så er det ny på et RTX 4090 kort rykket op til 83 TFLOPS. Den nye indbyggede Shader Execution Reordering betyder, at shader ydelsen kan fordobles, hvilket ifølge Nvidia kan føre til en ydelsesforbedring på omkring 25% i in game FPS. 

Nvidia RTX udvikling.png

Ray Tracing ydelsen har ifølge Nvidia også taget et stort spring frem. Med en RT ydelse på et RTX 3090Ti kort på 78 TFLOPS, kan vi nu se frem til 191 TFLOPS på et RTX 4090. Samtidigt skulle de nye Tensor Cores, have et forbedret throughput på et RTX 4090 på 5x. 

Hvis den rene rå ydelse på de nye kort ikke er nok, så kan DLSS 3 også være med til at løfte opgaven betydeligt. 40 Serien vil være de eneste kort, der vil kunne udnytte DLSS 3 og vil benytte, hvad Nvidia kalder, en Optical Flow Accelerator. Den tager oplysninger fra eksisterende frames og skaber nye frames. Alt det sker på selve grafikkortet, og ikke igennem spillet, hvilket kan være med til at forbedre spillets frame rate med op til 4x. 

Nvidia DLSS 3.jpg

Ved at gøre det på denne måde fjernes belastningen fra evt. CPU bottlenecks. Det har været et problem med andre typer af upsampling teknologi, der kan belaste CPUen i systemet en del. 


Ved annonceringen i går kunne Nvidia fortælle, at mere end 35 spil allerede var klar med understøttelse for DLSS 3. Der er spil som Cyperpunk 2077, Dying Light 2 og Microsoft Flight Simulator.

Nvidia DLSS 3 games.jpg


Tre nye kort

I forbindelse med annonceringen blev der præsenteret tre nye kort i 40 serien. Topkortet er ikke overraskende RTX 4090. 


RTX 4090 Founders Edition kortet kommer med 16384 CUDA Cores, og en annonceret Boost Clock på 2,52 GHz. Det bliver kombineret med ikke mindre end 24GB GDDR6X RAM, på en 384 bits memory bus. For at drive alt det, kan kortet trække op til 450W.

Hvis den kraft bliver kombineret med de nye teknologier og tiltag, som vi var inde på tidligere med fx DLSS 3 og kraftigt forbedre Ray Tracing ydelse, lader det til vi kan se frem til et bæst af et kort. 

Nvidia RTX 4090 Card.jpg

Næste trin på stigen er RTX 4080 i 16GB varianten. Den kommer med 9728 CUDA cores og en annonceret boost clock på 2,51 GHz. Her er det 16GB GDDR6X RAM på en 256 bits memory bus. 

I denne variant kan RTX 4080 16GB trække op til 320W.

rtx-4080-specs.png

Foreløbigt sidste trin på stigen er RTX 4080 i en 12GB variant. Her adskiller den sig på lidt mere end bare RAM. Det var ellers primært RAM forskellen, som Nvidia selv slog på. Hvis vi ser nærmere på det, så lander den med 7680 CUDA cores og en annonceret boost clock på 2,61 GHz. 

De 12GB GDDR6X RAM er her på en 192 bits memory bus. Samlet set kan kortet trække op til 285W. Så det er altså ikke kun RAM der adskiller de to RTX 4080 kort. 12GB varianten er en nedskåret version med mindre CUDA cores så der vil formodentlig være en ikke ubetydelig forskel i ydelsen. 

Det er dog alt sammen noget som vi må se nærmere på, når kortene bliver testet af andre end Nvidia selv. 


Partner kort

Selv om de ikke fik meget opmærksomhed under præsentationen fra Nvidia, så vil der naturligvis også være partner kort. Producenter som MSI, ASUS og Gigabyte har, i halen på Nvidias annoncering, også løftet sløret for deres egne versioner af 40 serie kortene.

MSI RTX 40 Series.jpg

Der er ingen dybere specifikationer på partner kortene endnu, så det er for tidligt at sige, hvor meget partnerproducenterne har kunnet tweake kortene. Tidligere har Nvidia pålagt deres partnere ret stramme begrænsninger, i forhold til, hvor meget de kunne skubbe til ting som power draw, clock speeds osv. 

Gigabyte Aorus RTX 40 Series.jpg

Så indtil videre kan vi ikke se ret meget andet end partnernes vinkel på ting som design, køling og ekstra lir som RGB osv. 

Nvidia 40 Series Partner cards.jpg

Vi håber dog naturligvis selv, at kunne få et udvalg af kort imellem hænderne, så vi inden længe kan gøre vores egne erfaringer med de nye kort. 


Den 12. Oktober går det løs med de nye kort.

Vores partnere