Fractal Design North

Fractal Design North
Fractal Design har her i den sidste del af 2022 lanceret en række nye kabinetter. Det seneste skud på stammen er deres North kabinet der, som navnet antyder, lander med et tydeligt nordisk design. En ting som Fractal Design allerede er kendt for i deres produkter.

Specifikationer

  • Combo 3.5"/2.5" mounts: 3 (2 included)
  • Dedicated 2.5" mounts: 2
  • 5.25" drive bays: 0
  • Expansion slots: 7
  • Motherboard compatibility: ATX, mATX, Mini-ITX
  • Power supply type: ATX
  • Front interface: 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, Audio & Mic
  • Total fan mounts: 8 x 120 mm or 6 x 140 mm
  • Front fan mounts: 3 x 120 or 2 x 140 mm (2 x Aspect 140 mm PWM Included)
  • Top fan mounts: 2 x 120/140 mm
  • Rear fan mounts: 1 x 120 mm
  • Side fan mounts: 2 x 120/140 mm
  • Bottom fan mounts: N/A
  • Dust filters: Front, PSU
  • Front radiator: Up to 280/360 mm
  • Top radiator: Up to 240 mm (max 35 mm RAM height)
  • Rear radiator: 120 mm (w/ side bracket in lowest position)
  • Bottom radiator: N/A
  • PSU max length: 255 mm w/ one HDD tray, 155 mm w/ two HDD trays
  • GPU max length: 355 mm with front fan mounted, 300 mm with 360 mm front mounted radiator
  • CPU cooler max height: 145 mm w/ fan bracket, 170 mm total
  • Cable routing space: 30 mm in front section, 19 mm in rear section
  • Cable routing grommets: Yes
  • Fixed Velcro straps: Yes
  • Captive thumbscrews: HDD brackets, SSD bracket, Side Panels, Fan Bracket, PSU Bracket
  • Case Material: Steel
  • Left side panel: Mesh
  • Right side panel: Steel
  • Case dimensions (LxWxH): 447 x 215 x 469 mm

Ser vi på listen af specifikationer her, kan vi se at der er rigtigt gode muligheder for køling. Mulighederne for montering af blæsere og radiatorer betyder, at der er gode muligheder for alsidige opsætninger. Vi ser nærmere på, hvor godt det hele lander. 


En tur rundt om Fractal Design North

Fractal Design har historisk set lavet ret afdæmpede men funktionelle kabinetter. North kabinettet lever i høj grad op til den historik, men tilføjer nye elementer, der får det til at skille sig ud. 

Mest tydeligt fra starten er fronten, der er lavet med ægte træ, som er med til at give et specielt design. Det er et look, der falder meget godt i tråd med tidens trend, med træpaneler i hjemmet. 

Fractal Design North wood front.JPG

Fractal Design North kommer i fire varianter. Der er mulighed for en venstre side i enten hærdet glas eller mesh. Begge varianter findes i sorte varianter, med valnøddetræ på fronten, eller hvide med egetræ. 

Vi har fået den sorte Mesh variant til test.

Den umiddelbare form på kabinettet, minder en del om Define serien af kabinetter, som Fractal Design blev kendt for. Der er dog lidt mere afrundede former, og så naturligvis den mere åbne front med træpanelet. 

Afrundede former Fractal Design North.JPG

Kabinettet er lavet i stål, og det er også det som mesh materialet på venstre side er lavet af. Mesh delen løber på siden og fortsætter op på toppanelet. Det er med til at skabe et sammenhængende og lidt anderledes look. 

Meshdelen på side og top går heller ikke hele vejen frem til fronten af kabionettet. Så der er en opdeling mellem de to dele. 

Højre side er et almindeligt stålpanel uden åbninger. Begge sidepaneler og toppen kan let tages af, så man kan komme til den indre del af kabinettet. Selvom mesh siden ikke går i hele længden af siden, så kan det lille panel i fronten også tages af, så man kan åbne hele siden op. 

Der er ingen støvfiltre på siderne eller i toppen. Her skal mesh åbningerne fungere som støvfilter.

Mesh sidepanel Fractal Design North.JPG

Fronten kan også tages trækkes af, så man man få adgang til de frontmonterede blæsere. Der er to Aspect 140 mm PWM blæsere med til North kabinettet, som er monteret i fronten som standard. Begge to er med mulighed for at forbinde i daisy chain. 

Front blæser Fractal Design North.JPG

Fronten på North kabinettet er ret åben og giver god mulighed for et godt airflow. På bagsiden af frontpanelet er der et støvfilter, som let kan tages af og rengøres. 

Støvfilter front Fractal Design North.JPG

Der findes endnu et støvfilter i bunden af kabinettet, under placeringen for strømforsyningen. 

Med alle panelerne pillet af kan vi se pladserne til blæsere, som er fordelt mellem front og top. Der er i toppen plads til to 120mm eller 140mm blæsere eller op til en 240mm radiator. I fronten er der plads til to 140mm eller tre 120mm blæsere eller tilsvarende radiatorer. 

Bagerst er der mulighed for en enkelt 120mm blæser. Som en lille bonus nævner Fractal Design, at der kan monteres en ekstra 80mm blæser på PCIe skjoldene.

Desværre er der ikke nogen udtagelige beslag til montering af blæsere eller radiatorer.

Side blæser Fractal Design North.JPG

Som en speciel mulighed for Mesh versionen af North, er der ekstra tilbehør med i form af et blæserbeslag, som kan monteres på venstre side bag mesh siden. Det kan monteres på tre forskellige måder, top, bund eller midten. 

Med det beslag kan man udnytte mesh siden, og få plads til yderligere to 120mm eller 140mm blæsere, der kan trække luft ind eller ud i området lige omkring grafikkort og CPU. 

Ser vi på bagsiden af kabinettet, kan vi se at der er godt plads til kabelføring med 30mm plads i den forreste del og 19 mm i den bagerste del. Der er gode muligheder for at få styr på kablerne, med flere velcrobånd og punkter, hvor man kan binde kablerne ned med strips. 

Kabelgennemføringerne til den forreste del af kabinettet er med gode gummigennemføringer, der kan være med til at sikre et ordentligt look.

P1099196.JPG

I toppen finder vi en lille PWM blæser hub med plads til fire blæsere.

Der er et udtageligt beslag med plads til to 2,5” SSD’er eller harddiske på væggen til bundkortet. 

I bunden af kabinettet er der to slæder med plads til både 3,5” og 2,5” lagerløsninger. Begge dele kan monteres i samme slæde. Der følger to med til North, men der er mulighed for montering af i alt tre. Så hvis alle pladserne udnyttes kan der monteres tre 3,5” harddiske og fem 2,5” harddiske eller SSD’er. 

Fractal Design North ssd mounts.JPG

Slæderne kan monteres på forskellige måder i kammeret i bunden af kabinettet. Man skal dog være opmærksom på, at pladsen vil afhænge af, hvilken strømforsyning man bruger. 

På toppen finder vi en USB C port, to USB A, sammen med en powerknap og lydstik. Knapper og stik er i messing, som passer rigtigt godt sammen med de andre detaljer på kabinettet som valnøddetræet. 

Samlet set er Fractal Design North kabinettet et funktionelt og smukt kabinet, med gode detaljer og lækkert design. 


Montering af Hardware

På trods af at være et ATX kabinet i den mere kompakte ende er der, når panelerne er pillet af, god plads at arbejde på i Fractal Design North. 

Det betød, at det ikke var noget problem at montere et fuldt ATX system i kabinettet. Der blev endda plads til et MSI RTX 4080 Suprim grafikkort, som bestemt ikke er et lille kort.

Hardware på plads Fractal Design North.JPG

Så der er god plads til at montere et high end system i Fractal Design North, hvis man ønsker det. Med et grafikkort i den størrelse, som jeg teste med her, så var der dog ikke ret meget plads i fronten. Der ville ikke være plads til at montere en AIO løsning der. 

Der var dog fortsat god plads i toppen, hvis man ville montere den her i stedet for. I mit test setup benyttede jeg mig dog af en Noctua luftkøler i stedet for. 

Plads i toppen Fractal Design North.JPG

Det betød dog, at jeg ikke ville kunne benytte det ekstra beslag til blæsermontering på siden. Her ville højden på Noctua køleren simpelthen være i vejen. 

Så hvis man har planer om at bruge den, skal man lige dobbelttjekke den hardware man har tænkt sig at bruge. 

Stort grafikkort plads i fronten Fractal Design North.JPG

Alt i alt gik det hurtigt at få systemet på plads, og der var godt plads de fleste steder i kabinettet. Hvis man vil have en eller flere 3,5” mekaniske harddiske monteret i de nederste kammer, kan det dog godt ende med at blive lidt mere klemt.

Jeg oplevede også, at gennemgennemføringerne i bunden af kabinettet, til ting som fronttilslutninger, USB osv, var ret klemte med et ATX bundkort. Hullerne var placeret lige ved de stik jeg skulle bruge, hvilket betød at det var svært at få kablerne op og bøjet på plads. 

Kabelføring Fractal Design North.JPG

Jeg løste det dog ved at føre kablerne op ved hullet i fronten af kabinettet, så der var en let løsning. Det betød bare at kabelføringen blev en smule længere.  


Pris

Da Fractal Design North er helt ny på markedet, kan jeg i skrivende stund ikke finde en pris fra en butik som normalt. Fractal Design angiver selv prisen til ca 1300 kroner. 


Konklusion

Fractal Design har med North grebet fat i den nordiske design stil. Det er et smukt kabinet med gode detaljer, som får det til at skille sig ud i havet af RGB gaming monstre på markedet. 

Personligt synes jeg det er et frisk pust, da jeg let kan blive mæt af RGB, bling og lir. 

Top IO Fractal Design North.JPG

Den afdæmpede stil betyder dog ikke, at Fractal Design er gået på kompromis med mulighederne for at samle et kraftigt system i North. 

Der er gode og fleksible muligheder med udvalget af blæser og radiatorplaceringer. Muligheden for at tilføje yderligere to blæsere, med beslaget til siden af Mesh varianten af North, er også super god at se. 

Montering af hardware gav ingen problemer, og med muligheden for god køling og grafikkort op til 355 mm i længden er der mulighed for selv high end hardware. Det massive MSI RTX 4080 Suprim kort beviser, at der kan klemmes meget ind i det ellers ret kompakte North kabinet.

Sidepanel med hardware Fractal Design North.JPG

Man vil måske være lidt klemt, hvis man skulle bygge et over the top custom vandkølet system. Med lidt kreativitet og de rette dele, vil det dog ikke være umuligt.

Fractal Design North er et smukt og funktionelt kabinet som skiller sig ud, men stadig har masser af muligheder. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Product Award. 


Godt: 

  • Gode materialer
  • Smukt og afdæmpet design
  • God fleksibilitet


Skidt: 

  • Intet nævneværdigt


Vores partnere