Fractal Design Ridge - Node 202 får en afløser

Udklip
Man behøver ikke nødvendigvis meget plads, for at få en gaming PC med masser af power. Det er dagens test et godt eksempel på, når vi tager et kig på seneste Small Form Factor kabinet fra Fractal Design. Deres nye Ridge kabinet kommer med en samlet volumen på kun 12.6 liter. Det er en udvikling på deres Node 202 kabinet, som har samme formfaktor.

Specifikationer

  • Dedicated 2.5" mounts: 4 (included)
  • 3.5" drive mounts: 0
  • 5.25" drive bays: 0
  • Expansion slots: 3
  • Motherboard compatibility: Mini-ITX, Mini-DTX (with one 140 mm case fan removed)
  • Power supply type: SFX, SFX-L
  • Front interface: 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, 1x CTIA Combined headphone/mic audio jack, Power button with LED
  • Total fan mounts: 2x 120/140 mm and 3x 80 mm
  • Side fan mounts: 2x 120/140 mm (2x Aspect 140 mm PWM fan included)
  • Top fan mounts: 3x 80 mm
  • Dust filters: 0
  • Side radiator: 120 mm with GPU up to 175mm in length, 280 mm without GPU
  • Top radiator: N/A
  • PSU max length: 130 mm
  • GPU max length: 335 mm total / 325 mm with SSD installed
  • GPU max height: 137 mm total / 125 mm with top fan(s) installed
  • GPU max thickness: 82 mm total / 57 mm with side fan(s)
  • CPU cooler max height: 70 mm
  • Cable routing space: 13.8 mm behind PSU
  • Cable routing grommets: N/A
  • Fixed Velcro straps: N/A
  • Tool-less push-to-lock: Side panels
  • Captive thumbscrews: Side panels
  • Case Material: Steel
  • Case dimensions (LxWxH): Vertical orientation w/ stand: 374 x 110 x 395.4 mm / Horizontal orientation w/ stand: 360 x 375 x 115 mm
  • Case dimensions w/o feet/protrusions/screws: 355 x 375 x 94.6 mm
  • Net weight: 4.3 kg

Ting som er værd at notere med dette, og for den sags skyld alle SFF kabinetter er målene. Som det kan ses her på listen, så er der ret forskellige muligheder, alt efter hvilken hardware man vælger at bruge. Det kan betale sig at se sig for, inden man vælger sin liste af hardware. 


En tur rundt om Fractal Design Ridge

Fractal Design er kendt for et afdæmpet nordisk design, og det er også det som med det samme skinner igennem på Ridge. Kabinettet kan fås i sort og hvid udgave, og vi har fået den hvide variant til test. 

Fractal Design har designet Ridge til at kunne placeres både lodret og vandret. Alt efter hvilken stil man vælger, giver det naturligvis et lidt anderledes udtryk. Der er flytbare fødder og de monteres forskelligt alt efter, hvordan man ønsker Ridge kabinettet placeret. 

Fractal Design Ridge vandret.JPG

Fleksibiliteten betyder, at Ridge er en god kandidat, hvis man er ude efter et system ,der kan placeres i et TV møbel, som PC konkurrent til en konsol til TV'et. 

Fractal Design Ridge sidepanel .JPG

Fronten på Ridge er med et dekorativt grå stof mesh. Fronten er dog ikke beregnes som luftindtag til systemet. På fronten finder vi også power knappen sammen med en USB 3.1 Gen 2 Type-C port, to USB 3.0 type A og et kombineret 3,5mm lyd og mikrofon stik. 

Fractal Design Ridge front IO.JPG

Luftindtag til systemet sker i stedet primært via sidepanelerne, der er udstyret med masser af huller, for at lade luften komme ind. Begge paneler af stål er sikret på bagsiden med en enkelt tommelskrue, og kan ellers klikkes på plads. 

Når man kommer ind i Ridge kabinettet, kan man se et opdelt design med plads til bundkort og strømforsyning i den ene side, og AIO køler og/eller grafikkort i det andet. 

Ridge kommer med to 140 mm Fractal Design Aspect blæsere monteret. Hvis man går efter et Medie Center build, som måske ikke har brug for andet end et integreret grafikkort, så kan man bruge pladsen til en AIO køler med plads til op 180 mm radiator. 

Fractal Design Ridge uden sidepaneler.JPG

Skal man bruge mere grafikkraft, kan man med et kort grafikkort med en længde på op til 175 mm, stadig få plads til en 120 mm AIO løsning.

Skal man have plads til mest muligt grafikkort, så må man dog holde sig fra AIO køling. Så er der plads til grafikkort op til 335 mm i længden. 

Hvor tykt et grafikkort man kan vælge, vil afhænge af om man vil benytte de to 140 mm blæsere. Skal der være plads til dem så er der plads til maksimalt 57 mm, mens man uden blæserne kan komme op på 82 mm.

Fractal Design Ridge intern.JPG

På samme måde afhænger højden på grafikkortet også af, om man vil have yderligere blæsere i systemet. Der er nemlig plads til at montere tre 80 mm blæsere i kabinettet, ved grafikkortet. Gør man det er man begrænset til en højde på 125 mm, mens man kan få plads til 137 mm uden blæsere. 

Det er naturligvis bundkort i den lille størrelse, man skal bruge i et kabinet som Ridge. Der er plads til Mini-ITX som standard, eller Mini-DTX, hvis man fjerner den ene 140 mm blæser. 

På samme måde skal man ned i størrelse, når man vælger strømforsyning. Her er der plads til SFX eller SFX-L strømforsyninger.

Fractal Design Ridge SSD montering.JPG

I forhold til lager er der plads til i alt fire 2,5” drev i kabinettet. To af de pladser er i fronten, mens de er to pladser placeret bag ved monteringen til strømforsyningen. De er dejligt lette at have med at gøre, og man kan montere en SSD uden brug af værktøj, ved hjælp af en smart klikmontering. 

Med små kabinetter er en ting naturligvis de mål der står på listen af specifikationer, og noget andet er rent faktisk at få tingene på plads, i de ofte trange kabinetter. Heldigvis har Fractal Design dog gjort meget for at lette den opgave. 

Det er let at pille alle sider af kabinettet, så der er adgang fra alle sider, når man skal have plads til kabler og hardware. Ud over siderne er der også flere af de interne beslag som kan fjernes, for at lette adgangen når tingene skal samles.


Montering af hardware

Efter at have vendt og drejet Fractal Design Ridge, skulle der naturligvis også noget hardware i kabinettet, så jeg kunne få en fornemmelse af hvordan det er at bygge i. 

Jeg gik efter at maksimere gaming potentialet med Fractal Design Ridge. Jeg satsede på at teste, om jeg kunne klemme et af de største grafikkort ind i kabinettet, som jeg havde til rådighed. 

Fractal Design Ridge ASUS bundkort lav køler.JPG

Test systemet bestod af et ASUS ROG Strix Z390-I Gaming bundkort med Intel 8700K CPU og en Noctua NH-L9i CPU køler. Det er en CPU køler med en højde på kun 37 mm, hvilket er en god tand under de samlede 70mm ,som der er plads til i Ridge kabinettet. Optimalt set havde jeg taget en køler, der var så stor som muligt, men jeg havde desværre ikke andre low profile kølere på test tidspunktet. 

I forhold til grafikkortet prøvede jeg både et ASUS ROG Strix RTX 2080Ti og et Gigabyte RTX 3070Ti Gaming OC. 

Strømforsyningen blev Fractal Designs ION SFX 650G, som er en modulær strømforsyning. Det betyder, at jeg ikke skulle spekulerer på unødige kabler. 

Fractal Design Ridge PSU med beslag.JPG

Selve monteringen af hardware forløb uden de store problemer. Muligheden for at pille alle sider og interne beslag ud under monteringen, og efterfølgende samle tingene lettede opgaven betydeligt. 

Selv strømforsyningen er monteret på et beslag, så man let kan montere den og trække kabler uden at mangle plads undervejs. 

Grafikkortet tilsluttes bundkortet via en riser board, som skulle suppleres med en lille forlænger. Monteringen af det var den mest besværlige ting i processen og selv det gik ret let. Alt hvad man skal bruge til montering af grafikkortet er med i kassen til Ridge. 

Fractal Design Ridge PCIe Riser.JPG

Der er ingen tvivl om, at man skal tænke lidt over kabler osv, under monteringen i et kabinet som Fractal Design Ridge. På trods af en volumen på kun 12,6 liter så synes jeg dog, at der var god plads at arbejde med i kabinettet. 

På trods af, at begge de grafikkort jeg testede med er kraftfulde grafikkort i den større ende af skalaen, så blev der fint plads til dem, selv med de to 140 mm blæsere monteret. 

Samlet set var det en behagelig oplevelse at samle et system i Fractal Design Ridge kabinettet. 

Fractal Design Ridge hardware monteret.JPG

Som en lille test lod jeg systemet køre en Heaven stress test og supplerede med en lille times gaming, for at se hvordan kølingen landede, med den hardware jeg havde benyttet. Ikke overraksende var en lille 37 mm Noctua NH-L9i CPU køler måske lige i underkanten for optimalt brug. Jeg landede med en gennemsnitlig CPU temperatur på 85 grader. 

Fractal Design Ridge med Gigabyte RTX 3070Ti.JPG

Gigabyte RTX 3070Ti kortet klarede sig dog rigtigt fint og lå under hele testen på under 70 grader. Under gaming på den behageligt omkring 66 grader. Her hjælper det uden tvivl, at de to 140 mm blæsere hjælper med airflow direkte til grafikkortet. 

Så optimalt set ville en større CPU køler kunne gøre meget ved det. Temperaturen på grafikkortet viser dog meget fint, at det ikke er kabinettet der begrænser mulighederne. 


Pris

Fractal Design Ridge er lige lanceret når denne test lander. Derfor har jeg ingen reelle salgspriser, men må du ud fra den annoncerede pris fra Fractal Design selv. Den er 129,99 US dollars eller ca. 1200 kroner når vi indregner danske afgifter osv. 

Hvis vi lander i det leje, synes jeg der rammer rigtigt godt. 


Konklusion

Fractal Design har med deres nye Ridge kabinet taget et godt skridt videre, og givet os et smukt alternativ til deres efterhånden aldrende Node 202 kabinet. 

Ridge er et smukt og mere tidssvarende design fra Fractal design, som dog fortsat klarer at holde volumen lav på kun 12,6 liter. 

Fractal Design Ridge i stuen.JPG

På trods af den lille størrelse, er der masser af muligheder i Ridge og med et fornuftigt valg af hardware, kan der uden problemer lavet et kraftigt gaming system i det lille Ridge kabinet. 

Fractal Design har tydeligvis tænkt over designet og valget af materialer. Det betyder, at du får en god oplevelse både når du samler systemet, og når det står klar på bordet eller hylden efterfølgende. 

Den lette måde man kan adskille kabinettet, gør det let at få plads til selv større hardware og betyder, at man hurtigt får samlet det hele igen. 

Opbygningen betyder også, at der er gode muligheder for forskellige konfigurationer, alt efter om du går efter et gaming system eller en medie PC til stuen. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Product Award, for et smukt udført kabinet, der skiller sig ud i SFF kategorien. 


Godt: 

  • Gode materialer og afdæmpet design
  • Fleksibelt layout
  • Godt kølepotentiale


Skidt

  • Intet nævneværdigt


Seneste kabinet

Vores partnere