Arctic Senza - Under Desk PC

Arctic Senza PC
Hvis du gerne vil have en PC til hjemmet eller kontoret, men ønsker den skal fylde så lidt som muligt, både i forhold til støj og den plads den optager, så er Arctic klar med en løsning i form af deres Senza Under Desk PC.

Specifikationer

  • CPU: AMD Ryzen 7 5700G, 8C/16T, 3.80-4.60GHz
  • GPU: AMD Radeon Graphics (iGPU), 8CU/ 512SP, 2.00 GHz
  • RAM: 32 GB DDR4-3200 SO-DIMM
  • Storage: 1 TB M.2 PCIe Gen3.0 NVMe SSD
  • Operating System: Windows 11 Home

Vi har har besøg af Arctic Senza 5700G versionen med specifikationerne herover.  

Arctic Senza kommer i alt i tre varianter. En 5700G Pro version, som kommer med den samme hardware, som vores testmodel herover, men bare med Windows 11 Pro. En lidt mindre variant Senza 5500GT, som kommer med en mindre Ryzen 5 5500GT CPU, mindre grafik og kun 16 GB RAM. 

Hele konceptet for Arctic Senza er at det skal fungere som en 100% passiv kølet mini-PC. 


En tur rundt om Arctic Senza Under Desk PC (5700G)

Arctic Senza kommer godt pakket i en robust pakke og er lavet, så den er lige til at tage ud af pakken og bruge. Alt efter hvordan man vil placere den, er der naturligvis en lille smule montage, hvilket vi ser på senere. 

senza_Airflows_EN.jpg

Til at starte med kunne Arctic Senza godt ligne en AIO med den radiatorudformning, som selve hovedenheden har. Det er dog naturligvis alt sammen for at drive den passive køling. Selve PC delen af Senza er placeret i midten og så er der på hver side er kraftige køleelementer, der 100% passivt skal sørge for at holde hardwaren i Senza køling under brug. 

Arctic Senza PC top.jpg

Ved at fjerne fire skruer får man let adgang til selve PC’en og kan se den installerede hardware. Her kan vi også se de fire heatpipes, der løber til hver side af maskinen og flytter varmen fra hardware komponenterne ud til køleelementerne på hver side. 

Vi kan også se, at det er let at komme til komponenter som RAM og M.2 SSD, så det er muligt selv at udskifte eller opgradere, hvis man vil det på et tidspunkt. Der er i alle tilfælde tale om standardkomponenter, hvilket er super rart at se. 

Arctic Senza PC intern hardware.jpg

Ser vi på de tilgængelige tilslutninger, så får vi med Arctic Senza to USB 2.0 og to USB 3.2 porte, alle sammen Type A. Der er både HDMI og DisplayPort muligheder til din skærm og de suppleres af 3,5 mm stik til højttaler og mikrofon mens kablet netværk kan klares af en 2,5G LAN port. Endelig er der også et DC-IN stik til den medfølgende eksterne strømforsyning. 

Arctic Senza PC tilslutninger.jpg

Det kablede netværk suppleres også af WiFi 6E og Bluetooth. 

senza_Bluetooth_WiFi.jpg

Ud fra Senza løber fire kabler til et front panel, hvor vi finder power og reset knapper sammen med lyd og en enkelt USB Type A og en USB Type C tilslutning. 

Arctic Senza PC front panel.jpg

Frontpanelet er på samme måde som Senza designet til at kunne monteres diskret under dit bord, så det hele fylder mindst muligt. 

Ser vi på bagsiden (eller er det toppen?) af Senza, kan vi også se at den er klargjort med skruehuller til netop montering under bordet. Med i kassen følger der også meget praktisk en skabelon, som kan bruges til at sikre at man får skruerne sat helt rigtigt. 


Alle nødvendige skruer følger også med til Senza, sammen med et rigtigt fint udvalg af tilbehør til kabelstyring. Så der er alle muligheder for at få et så rent og diskret setup som muligt med Arctic Senza. 


Opsætning

I og med alt omkring selve Senza er klargjort til brug lige ud af kassen, var det primære i forbindelse med opsætning, den fysiske montering af Senza. Helt som navnet angiver er Senza designet til at være monteret under bordet. 

Det er både i forhold til selve Senza maskinen og dens frontpanel. 

Arctic Senza PC monteringsskabelon.jpg

Jeg benyttede den inkluderede skabelon til montering af skruerne under mit skrivebord. I den forbindelse skal man naturligvis overveje, hvordan kabler til evt. USB enheder, strøm samt frontpanelet trækkes mest praktisk. 

Jeg overvurderede længden på kablet til frontpanelet en smule, hvilket betød at det ikke blev trukket helt så rent, som jeg ville have foretrukket. Det var dog ikke noget der havde nogen praktisk betydning. 

Arctic Senza PC monteret.jpg

Selve den fysiske opsætning tog ikke mere end små ti minutter. Med Senza placeret under bordet var det bare at forbinde strøm, netværk og USB enheder, og så var jeg klar til brug. 

Når du starter Senza op første gang skal man igennem en standard opsætning af Windows 11, som er præinstalleret på Senza. Det tog omkring 15 minutter, med installation af et par opdateringer, og så var systemet klart til brug. Helt i tråd med den minimalistiske stil på selve hardwaren har Arctic valgt at gå med Windows 11 N versionen som er 100% uden bloatware. Det vil sige at der ikke er skyggen af software tilføjelser fra Arctic selv og alle de ekstra funktioner som Syvkabale, Xbox, Drive, Office tilbud og meget andet som Microsoft normalt ligger ind i en standard version af Windows også er fjernet. 

For en som mig, der som noget af det første fjerner alt det ekstra fyld når man starter et nyt system op, er det super dejligt at se at Arctic giver os en helt ren oplevelse. Man skal dog være opmærksom på, at en Windows N installation er så ren og minimalistisk at visse funktioner, som mange måske betragter som normale, også mangler. Det er specielt i forhold til medie afspilning osv., da Windows Media Player også er en af de ting der ikke er med. For at få de ting på plads kræver det, at man installerer Windows Media Feature Pack, hvilket kan klares let og hurtigt. Processen er beskrevet i manualen, der følger med til Senza, og er i min bog en fin pris for et så dejligt rent Windows, som man får på Arctic Senza enheden.  


Test

Jeg har brugt Arctic Senza en lille uges tid, som supplement til min primære arbejds PC ved skrivebordet.

I forhold til den diskrete vinkel på Arctic Senza, så er Arctic bestemt nået i mål. På trods af at have en ekstra PC ved bordet, så havde jeg ikke behov for at dedikere mere plads til den. Faktisk var det super let at glemme at der faktisk var en PC mere. 

Arctic Senza PC front panel bord.jpg

Det samme gælder også når man bruger den, for med den passive køling af enheden er den i sagens natur også 100% stille, hvilket er super lækkert. 

Den interne AMD baserede hardware er mere end rigelig kraftig til alle almindelige arbejdsopgaver, som jeg har kastet efter den i testperioden. En Ryzen 7 5700G koblet op med 32 GB RAM giver nok kraft til det meste. 

Den integrerede grafik i Ryzen 7 5700G er også kraftigt nok til at kunne hjælpe med i programmer, hvor det er relevant. 

Under min test har jeg også givet Arctic Senza et forsøg med både billedbehandling i Photoshop og videoredigering i Premiere Pro. 

Arctic Senza PC heatpipes.jpg

Begge dele var super brugbare oplevelser, som sagtens kunne bruges i hverdagen til grafisk arbejde. 

For at teste systemet prøvede jeg også en smule gaming når nu der er rimelig solid integreret AMD grafik med. 

Her var oplevelsen også meget fornuftig. Jeg kastede mig naturligvis ikke over tunge spil, men gav Overwatch 2 et forsøg. Her klarede Arctic Senza uden problemer gaming med Medium Settings og en 1920x1080 opløsning med gennemsnitlige FPS resultater på mellem 70 og 80 FPS. Så til lettere gaming opgaver klarer Arctic Senza også opgaven rigtigt godt. 

senza_underdesk_installation_2560x800px.jpg

Arctic er kendt for deres solide køleløsninger i form af både luft og vandkøling. Senza viser dog også at deres passive køling i den grad kan klare opgaven. Under min test oplevede jeg, efter en lille times gaming på Senza, gennemsnitstemperaturen på 72 grader på CPU’en og 62 grader på grafikchippen.

Det synes jeg i den grad er acceptabelt og ligger i fin tråd med mange systemer med aktiv køling.

Arctic Senza PC køling.jpg

Den eneste lille ulempe jeg er stødt på i forbindelse med brugen af Senza er, at den lille formfaktor begrænser en smule, i forhold til fx lager og eksterne enheder. Der er ikke ret mange USB tilslutninger, og der er også kun en enkelt M.2 plads i maskinen. 

Så har man lidt mere high end behov for mange USB enheder eller rigtigt meget lagerplads, så kan Arctic Senza komme lidt til kort. 



Pris

Arctic angiver deres vejledende udsalgspris for den Sensa 5700G til 5200 kroner. Sensa 5700G Pro versionen lander på 5400 mens den lille Sensa 5500GT lander på 4400 kroner. 


Konklusion

Arctic har med deres Senza serie skabt en PC kategori, som vi ikke har set ret meget til tidligere. Vi har set mindre passivt kølede maskiner tidligere, men jeg har endnu ikke set nogen i den formfaktor, som Arctis giver os med Senza. 

Målsætningen om både at være diskret, nærmest usynlig, og stille har de ramt super fint. Med mindre man stikker hovedet under bordet, så er Senza stort set usynlig. Det er derfor også super let, at få placeret steder, hvor man gerne vil have et rent og ryddeligt look men stadig gerne vil have en PC. 

Arctic Senza PC RAM.jpg

Når Arctic samtidigt har givet os en hardware konfiguration, som på trods af at være passivt kølet, stadig er kraftigt nok til at klare de fleste opgaver, inklusiv let gaming, så er det svært at brokke sig. Alt det har de pakket i en veludført formfaktor, som tilmed er let at opgradere.

På prisen slår Arctic også mere eller mindre bolden ud af parken, hvis vi sammenligner med andre lignende systemer. En stærk kombination af CPU og APU, 32 GB RAM, 1TB M.2 Lager og Windows 11 alt sammen for lige over 5000 kroner er super skarpt. 

Det eneste sted Senza måske godt kunne bruge lidt mere var på tilslutningerne som USB eller lager. 

senza_interface_2560x1000px.jpg

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Products Award for et gennemført og godt ydende produkt til en skarp pris. 


Fordele

  • Gode materialer
  • Velbygget
  • Let at opgradere
  • God passiv køling
  • Windows 11 installation uden noget bloatware


Ulemper

  • Begrænsede tilslutninger

Vores partnere