Sammenligning af USB 2.0 og USB 3.0

Vi kender sikkert alle sammen USB standarderne 2.0 og 3.0, men hvad betyder de helt præcist? Det vil vi i denne artikel prøve at belyse for jer, så I forhåbentligt kan gå i seng velvidende, at I i dag er blevet bare en lille smule klogere på hvilke forskelle, der er på de to standarder.

Vi er sikkert alle bekendt med USB, eller Universal Serial Bus, og vi vil i dag forsøge at gøre jer lidt klogere på, hvori forskellene mellem de to revisioner består, og det vil vi gøre ved både at bringe lidt teoretisk baggrund samt et lille eksperiment, der skal belyse forskellene i praksis.

Der er flere forskelle mellem de to, end vi her i artiklen har valgt at bringe, og vi har valgt at lægge fokus på dataoverførselshastigheden. 

Intro 

Ud over de rent tekniske forskelle, kan man som hovedregel altid kende forskel på de to stik ved, at USB 2.0 typisk er sort, hvor USB 3.0 typisk benytter et blåt stik, hvilket vi har afbilledet herunder med de to USB sticks, vi har benyttet i vores forsøg. 

USB sticks 

Teoretisk dataoverførselshastighed med USB 2.0: 

Lad det være sagt med det samme. Teorien bag såvel USB 2.0 som USB 3.0, som vi bringer her, er den hastighed, man i teorien kan opnå med de to standarder. Eventuelle flaskehalse er ikke medregnet her. 

USB 2.0 kan i teorien levere en maksimal dataoverførselshastighed på 480 Mbps eller ca. 60 MBps. Denne er dog meget teoretisk, og i praksis skal man regne med en maksimal dataoverførselshastighed på 280 Mbps eller ca. 35 MBps. 

Teoretisk dataoverførselshastighed med USB 3.0: 

USB 3.0 kan i teorien levere en maksimal dataoverførselshastighed på 5 Gbps eller ca. 640 MBps. I praksis skal man dog regne med en maksimal dataoverførselshastighed på 4 Gbps eller ca. 512 MBps. 

Eksperiment: USB 2.0 vs. USB 3.0 i praksis: 

Vi har i dagens anledning udført et lille eksperiment. Dette skal dog ses som et vejledende eksempel på forskellene i hastighederne, da der er et hav af variabler i dette eksempel. Dog har vi selvfølgelig brugt samme datamængde i de respektive forsøg. 

I testen har vi benyttet et TDK Trans-It Drive på 8GB, som repræsenterer USB 2.0 standarden. I det andet ringhjørne har vi Kingston DataTraveler Locker+ G3, som repræsenterer USB 3.0 standarden. Vi har i forsøgene tilsluttet begge USB sticks undertegnedes computer direkte til bundkortet, som består af følgende relevant hardware:

  • ASRock Extreme3 Gen3 Z68
  • Intel Core i5 2500K @ stock
  • Kingston SSDNow  V300

Forsøg 1: ATTO Disk Benchmark: 

Først kørte vi en ATTO Disk Benchmark på de to USB sticks. Tryk på billedet herunder for at maksimere. 

ATTO Disk Benchmark 

Det er tydeligt at se, at USB 3.0 her tager førertrøjen. Ved skrivning opnår vi op til 6 gange højere hastighed, og læsning foregår op til 5 gange hurtigere.

Forsøg 2: Overførsel af video 

Herefter afprøvede vi noget, som de fleste har prøvet, nemlig at overføre en større fil. Vi fandt en .mkv-fil på over 4 GB, som vi først lagde over på USB sticken, hvorefter vi flyttede den tilbage på computeren. Altså kan du billedet herunder se skrivehastigheden øverst og læsehastigheden nederst. 

Vi starter med TDK sticken, altså USB 2.0. 

MKV overfoersel TDK 

Her opnåede vi ved skrivning en hastighed, der lå på omkring 20 MBps. Ved læsning gik det ca. 50% hurtigere, og vi lå her på omkring 28-30 MBps gennem overførslen. 

Lad os se, hvordan det gik med Kingston sticken, som altså repræsenterer USB 3.0. 

MKV overfoersel Kingston 

Her opnåede vi ved skrivning en hastighed, der lå på omkring 23-25 MBps. Altså er der ved skrivning ikke så meget at hente i vores tilfælde. Ved læsning var der dog en del at hente, for her lå vi på omkring 125-127 MBps. 

Forsøg 3: Overførsel af billeder 

Overførsel af én stor fil er én ting, men hvordan går det, når overførslen hele tiden skal starte og stoppe? Her vil vi opleve en lavere hastighed, men lad os se, hvad det blev til i praksis. Mappen, der flyttes til og fra USB sticken, er på ca. 1½ GB og indeholder 691 billeder i .jpg og CR2 format. 

Vi starter igen med TDK sticken og USB 2.0. 

JPG overfoersel TDK 

Det er lidt svært at sige, hvad gennemsnitshastigheden lå på ved skrivning, men et forsigtigt gæt må være 6-7 MBps. Altså er hastigheden 33% af, hvad vi så ved overførsel af én stor fil. Ved læsning var gennemsnitshastigheden omkring 15 MBps, så her er hastigheden faldet 50%. 

Hvordan det gik Kingston sticken og USB 3.0 kommer vi til nu. 

JPG overfoersel Kingston 

Ved skrivning så vi en gennemsnitshastighed på omkring 15 MBps. Altså er hastigheden her ca. dobbelt så hurtig som USB 2.0, men alligevel er der skåret omkring 33% af hastigheden for overførsel af én stor fil.

Ved læsning lå hastigheden på ca. 75 MBps i gennemsnit, så her er skåret ca. 40% af hastigheden, men alligevel er hastigheden er stadig ca. 5 gange højere, end vi så den ved USB 2.0 

Summa summarum: USB 3.0 > USB 2.0 

Der er kæmpestor forskel på USB 3.0 og USB 2.0. I vores forsøg var de store forskelle dog ikke at finde ved skrivning, men i stedet ved læsning. Det er i øvrigt også værd at bemærke, at USB 3.0 lader til at være bedre til at håndtere en overførsel, der hele tiden starter og stopper. Det kan derfor være en god idé at anskaffe sig et USB stick, der benytter sig af USB 3.0 standarden, hvis man ofte har mange billeder eller andre små filer, der skal overføres til computeren. 

Kingston TDK

Vores partnere