Vælg den rigtige SSD - M.2 eller SATA? PCIe hvad?

P1077754
SPONSORERET INDHOLD Hvis du har valgt at kaste dig over at bygge din egen PC, så er valg af lagerløsning en vigtig del af opgaven. Dels handler det om, at have plads nok til dit spilbibliotek, men valget af det rigtige lager, kan også have stor betydning for, hvor hurtig dit system generelt føles. I samarbejde med KIOXIA tager vi i dag et kig på nogen af de SSD muligheder, der findes når skal skal samles en PC og ser på styrker og svagheder.

SPONSORERET INDHOLD: Denne guide er lavet i samarbejde med KIOXIA

Teknologi

Inden man kaster sig ud i at købe en SSD, kan det godt betale sig lige at tjekke op på, hvad der kan bruges sammen med dit system. Det er specielt vigtigt, hvis du skal købe en opgradering til et måske lidt ældre system. Der er sket en del over de seneste år med SSD'er, og hvis du har et ældre system, er det ikke sikkert du kan få det optimale ud af de nyeste SSD'er. 

M.2 SSD bundkort KIOXIA

Hvis det er tilfældet, kan du hurtigt ende med at betale for ting, du ikke kan udnytte optimalt. Heldigvis er de fleste ting bagudkompatible, hvilket betyder, at du som regel kan benytte en ny SSD i et ældre system. Du vil blot ikke kunne udnytte dens fulde hastighed. 


SATA eller M.2?

En af de første ting man skal se på, er hvilket interface man vil bruge til sin SSD lagerløsning. Almindeligvis kan man vælge imellem SATA eller M.2. 


SATA

SATA er efterhånden et ældre interface. Det kan bruges både til 2.5” SATA SSD’er og til mekaniske harddiske. 2,5” SSD'en er en helt separat enhed, som ofte skal placeres et sted i dit kabinet, og derfra skal der trækkes et SATA strømkabel fra din strømforsyning, og et SATA datakabel til dit bundkort. 

SATA stik KIOXIA SATA SSD

Fordelen ved SATA er, at alle almindelige bundkort har mulighed for SATA. Oven i det er der som regel ret mange SATA tilslutninger, på selv billige bundkort, og man kan derfor som regel tilslutte flere SATA SSDer. 

Ulempen ved SATA er helt klart overførselshastighederne. SATA er en ældre protokol, og derfor er læsehastighederne typisk begrænset til omkring 550 MB/s for en SATA SSD. 



M.2

Langt de fleste nye bundkort har mulighed for M.2 SSD’er. M.2 er et praktisk interface hvor en SSD sættes direkte i et M.2 stik på bundkortet og skrues fast. Både data og strøm leveres igennem det samme stik og man slipper for at skulle trække data og strømkabler.

KIOXIA m.2 SSD install

Fordelene er M.2 er, at de er lette at tilslutte, da der hverken skal trækkes strøm eller datakabler. Oven i det er hastighederne på M.2 SSD’er meget højere end på SATA. Hvor hurtigt, afhænger af hvilken underliggende teknologi der er på bundkortet, og den pågældende M.2 SSD. 

M.2 SSD KIOXIA

Nyere M.2 SSD’er gør brug af PCIe 4.0, med læsehastigheder op over 7000 MB/s. Oven i det er PCIe 5.0 SSD'er lige på trapperne, hvor hastighederne kan stige til 14.000 MB/s 

Ulemperne ved M.2 er, at der typisk er færre M.2 pladser på et bundkort end SATA. High End bundkort kan godt have fire til fem M.2 pladser, mens mere budget orienterende bundkort måske kun har en. 

m2 adapter ssd.jpg

Hvis man har et bundkort helt uden M.2 pladser, så kan man dog stadig godt bruge M.2 SSD’er. Så kræver det blot et adapterkort, som man monterer M.2 SSDen på. Herefter skal det bruge en af de almindelige PCIe slots på dit bundkort. 


SATA, PCIe 4.0 og PCIe 5.0

En af de nyeste udviklinger i forhold til lagerløsninger er opgraderingen fra PCIe 3.0 til PCIe 4.0 og nu på de helt nye bundkort PCIe 5.0. Der er i skrivende stund ikke nogen PCIe 5.0 SSDer på markedet endnu, men de er lige om hjørnet. 

PCI_Express.svg.png

PCIe 4.0 blev introduceret på consumer markedet med AMD Ryzen X570 platformen. Det er dog også en del af Intels Z690 platform. Så der er ret mange bundkort på markedet, der understøtter PCIe 4.0 og kan udnytte hastighederne på high end M.2 SSD’er. 

Inden man kaster sig ud i det, kan det dog godt betale sig at tjekke op på, om det bundkort man har i tankerne, eller som man måske allerede har i sit system, understøtter PCIe 4.0. Det vil, sammen med valget af SSD, være afgørende for, hvilke hastigheder man kan se frem til. 


Ydelse og pris i tre trin

Hvis vi skal se nærmere på reelle muligheder, inden for de rammer som vi har været inde på tidligere, så har vi tre gode bud fra KIOXIA. De kan hver fylde forskellige roller alt efter, hvilket budget og system man sigter efter.  


KIOXIA Exceria Pro PCIe 4.0 M.2

Hvis man har et bundkort, som understøtter PCIe 4.0, og man gerne vil have mest muligt ud af hastighederne, er KIOXIA Exceria Pro PCIe 4.0 M.2 et rigtigt godt bud. 

KIOXIA Exceria Pro PCIe 4.0 M.2

Det er en M.2 SSD, som tilbyder læsehastigheder op til 7300 MB/s og skrivehastigheder op til 6400 MB/s. KIOXIA Exceria Pro kan fås i en 1TB og en 2TB version. 

I vores anmeldelse, så vi rigtigt gode resultater for KIOXIA Exceria Pro PCIe 4.0 M.2. 

Læs mere om KIOXIA Exceria Pro PCIe 4.0 M.2 hos KIOXIA her. 


KIOXIA Exceria G2 M.2 SSD

Hvis du er på et lidt ældre bundkort, eller måske bare et mindre budget, så kan KIOXIA Exceria G2 M.2 SSD være et fornuftigt bud. Det er en M.2 SSD på et PCIe 3.0 interface, med læsehastigheder op til 2100 MB/s og skrivehastigheder op til 1700 MB/s. 

KIOXIA Exceria G2.jpg

KIOXIA Exceria G2 kan fås i en 1TB og en 2TB version. I kan læse vores anmeldelse af KIOXIA Exceria G2 lige her. 

Læs mere om KIOXIA Exceria G2 M.2 SSD hos KIOXIA her.


KIOXIA Exceria SATA SSD

Hvis du er på et ældre system, eller blot er løbet tør for M.2 pladser, og vil supplere med mere lagerplads, kan KIOXIA Exceria SATA SSDen være et rigtigt fint alternativ.

KIOXIA Exceria SATA SSD

Her er vi naturligvis begrænset af SATA hastighederne, med læsehastigheder på op til 555 MB/s og skrivehastigheder op til 540 MB/s. 

KIOXIA Exceria SATA SSD'erne kan fås i 240GB, 480GB og 960GB varianter. 

Læs mere om KIOXIA Exceria SATA SSD hos KIOXIA her.


SSD lager er et område, hvor der er store spænd i både ydelse og pris. Derfor kan det godt betale sig at undersøge tingene en smule, inden man trykker på køb knappen. Der kan være mange penge at spare, ved at vælge en løsning, der er afpasset efter behov og til den øvrige hardware, som SSD’en skal bruges med. 

KIOXIA SSD

På papiret ser høje læse og skrivehastigheder lækre ud, men til almindelig hverdagsbrug er det måske ikke altid fornuftigt at bruge pengene på den hurtigste SSD man kan finde. En løsning kunne måske være, at man i stedet valgte en lidt langsommere, men med en større kapacitet for de samme penge. 

En ting er hvad der kan ses i benchmarks, og noget andet er hvordan oplevelsen er i hverdagen. 

Heldigvis har producenter som KIOXIA muligheder til stort set alle behov og budgetter. Læs meget mere om deres udvalg af lagerløsninger hos KIOXIA lige her. 


Vores partnere