Ninjutso Katana Superlight test

ninjutso-katana-superligt-black-top
Ninjutso er i følge dem selv et brand startet af gamere med ingeniør og produktionsbaggrund og er fokuserede på at lave lette trådløse gaming mus uden huller til overkommelige priser. De har nu lavet en trådløs version af deres Katana Ultralight, som nu hedder Katana Superlight. Formen er den samme og er tydeligt inspireret af Microsoft IntelliMouse Optical.

Specifikationer

Ifølge Ninjutsos egen hjemmeside er Katana Superlight den letteste mus i sin klasse. Hvilken klasse det så er, det er lidt uvist, men faktum er at den kun vejer 60 g og dermed er i samme vægtklasse som G Pro X Superlight fra Logitech, som af de fleste nok betragtes som den bedste trådløse mus til FPS spil. Vi har faktisk netop, lidt på bagkant taget et kig på netop Pro X Superlight Wireless som I kan læse en anmeldelse af her. 


Katana Superlight har følgende specifikationer:

PHYSICAL SPECIFICATIONS
Depth: 39.2 mm
Grip width: 60 mm
Lenght: 125 mm
Weight: 60g +/- 3g

ELECTRONICS
Switch: Huano pink dot
Encoder: 13mm TTC gold core
Debounce Time: 0 - 16 ms

TRACKING
Sensor: Pixart PAW3370
Resolution: 50 - 19000 DPI
Max. acceleration: 50G
Max. speed: 400 IPS
Lift-off distance: 1/2 mm
Max. report rate: 1000 Hz

BATTERY LIFE
96 hours


Design

Ninjutso Katana Superlight har ladet sig inspirere kraftigt af den af mange både vellidte og i dag savnede Microsoft IntelliMouse Optical, som var Microsofts svar på en ambidextrøs gaming mus for omkring 20 år siden. Katana Superlight er dog ikke ambidextrøs, men symmetrisk i formen men dog kun med tommerfingerknapper på venstre side. Jeg har fået et eksemplar i sort, som er en forholdsvis neutralt udseende mus, selvom formen adskiller sig fra de fleste moderne symmetriske gamer mus. Personligt synes jeg den ser rigtig godt ud, simpel og eneste LED er en lille batteri indikator på toppen af musen. Desværre har jeg ikke modtaget den hvide version, som til trods for at være samme mus er noget mindre neutral, da Ninjutso har valgt at give den en let gennemsigtig, men knaldrød bund, hvilket kan betragtes som en homage til den gamle IntelliMouse Optical, der netop havde gennemsigtig rød bund. Hvis jeg havde kunne vælge frit, havde jeg helt sikkert taget den hvide udgave.

ninjutso-katana-superligt-white-left.png

Formen på musen er nok noget af det sværeste at beskrive, men den minder på mange måder om G Pro X Superlight fra Logitech, men den adskiller sig på samme tid så meget, at den føles helt anderledes at spille med. Dog vil jeg gå så vidt at sige, at hvis man har prøvet en G Pro X Superlight og føler at den er en tand for lille, så vil Katana Superlight være et rigtig godt bud på en mus, der vil føles rigtig. Det er imponerende at Ninjutso har lavet en større mus, der med sine 60 gram er ligeså let som G Pro X Superlight og samtidig er solidt bygget. Jeg har ikke kunne få musen til at knirke, uanset hvor meget og hvor hårdt jeg har trykket på den. Jeg kan få de primære museknapper til at bevæge sig en lille smule fra side til side, men kun hvis jeg trykker knapperne helt nede og tvinger dem fra side til side, der er ingen problemer ved almindelig brug.

ninjutso-katana-superligt-logitech-g-pro-x-comparison-top-view.jpg

Min eneste anke med designet og den tekniske implementering af Katana Superlight er faktisk en af de features, som Ninjutso fremhæver i deres markedsføring; opladekablet. Ninjutso har valgt ikke at gøre brug af et USB-C kabel, som ellers er ved at være standarden og som de har gjort tidligere. Denne gang har de valgt at lave et magnetisk kabel og selvom det selvfølgelig gør det dejligt nemt at sætte musen til opladning, så virker det stadig som en løsning, der leder efter et problem, der ikke er der. For det første, så skal musen ikke lades op specielt ofte pga. den lange batteritid, så jeg har svært ved at se besværet ved et USB-C kabel. Samtidig er jeg nødt til at have to kabler på skrivebordet til én mus. Og min største anke er, at hvis et af kablerne går i stykker, eller ladekablet bliver væk, så kan man ikke bare erstatte det med et vilkårligt USB-C kabel. På alle punkter havde jeg foretrukket et USB-C kabel og en adapter til Ninjutso's wireless dongle. Dog er det virkelig let at sætte musen til opladning.

ninjutso-katana-superligt-magease-cable-and-connector.jpg

Software

Katana Superlight fungerer fint uden software og Windows finder selv driveren, men hvis man vil indstille Lift-off distance (LOD), debounce time, polling rate eller optage macroer skal man bruge den software man kan downloade via Ninjutso's hjemmeside. Heldigvis gemmer Katana Superlight indstillingerne på musen, så man behøver faktisk kun køre softwaren én gang for at indstille musen og så kan man glemme alt om den, hvis man ikke har brug for at rode med macroer eller lignende. Katana Superlight's software er heldigvis simpelt og overskueligt opbygget.

ninjutso-katana-superligt-software-main-page.png

Katana Superlight byder på fire DPI indstillinger, som fra Ninjutso's side er sat til 400, 800, 1600 og 3200 DPI. Man kan vælge at slå op til tre af dem fra, hvis man som mig aldrig skifter DPI. Det er også muligt at vælge farver til hver DPI indstilling fra det fulde RGB spektrum. Polling rate er som standard sat til 1000 Hz, men det er også muligt at vælge 125 eller 500 Hz

Lift of Distance kan indstilles til enten 1 eller 2 mm, man kan indstille sleep timeren til mellem 1 og 10 minutters inaktivitet, debounce time til mellem 0 og 16 ms, og jeg har som sagt ikke haft problemer med double-clicks ved 0 ms, som ellers kan være et problem på nogle mus ved lave debounce times.

Der er en fin batteri indikator i Ninjutso's software og Katana Superligt kan lagre op til 5 profiler. Der er endda en genvej til Windows muse indstillinger.

Der kan vælges mellem et væld af funktioner til alle seks knapper, inklusiv DPI knappen under musen:

ninjutso-katana-superligt-software-button-functions.png

Er man til macroer, så er der en fuld macro recorder til rådighed.

ninjutso-katana-superligt-software-macro-recording.png

Der kan vælges mellem både mus og keyboard input til macros.

ninjutso-katana-superligt-software-macro-events.png

Alt i alt er software til Katana Superlight et godt bekendtskab, det kan hvad det skal og måske endda en smule mere, men det er let og simpelt at gå til og siden indstillingerne gemmes på musen, er det ikke nødvendigt at loade softwaren ved Windows startup.

Test

Katana Superlight har en for mig god coating, som gør at jeg kan holde fint fast på den, til trods for at siderne skråner ind fra bund til top, modsat mange andre mus, hvor siderne skråner ud fra bund til top, for at gøre det lettere at løfte musen. Katana Superlight er ret smal på midten, hvor man griber den, i hvert fald hvis man sammenligner med bagenden af musen, som er rimelig bred. Desuden virker musen perfekt afbalanceret, når man løfter den mellem to fingre på midten. Igen, Katana Superlight er ikke nogen lille mus og lægger mest op til claw grip for folk med medium til store hænder.

ninjutso-katana-superligt-left.jpg

Ninjutso har valgt at bruge Huano pink dot switches til de to primære knapper og de virker rigtig godt, de er super responsive og jeg har ikke haft problemer med dobbeltklik, selvom jeg har sat debounce ned til 0 ms. Dog kan de ikke have brugt samme switches til tommerfingerknapperne, eller hvis de har, så er de implementeret helt anderledes. Hvor primærknapperne føles super crisp og responsive, så føles tommerfingerknapperne noget mere muddy. Det kan skyldes at de har en del post-travel, men det kan også skyldes at det er andre switches. Uanset hvad, så fungerer de fint til gaming, men jeg kunne forestille mig at mange ville blive trætte af dem, hvis de brugte musen til arbejde. Heldigvis er det jo så en gaming mus og ikke en kontor mus. Musehjulet er forholdsvis let med klare steps, det føles præcist, men ikke high-end.

ninjutso-katana-superligt-right.jpg

Ninjutso leverer Katana Superligt med 100 % PTFE skates og det er nogle af de bedste standard skates jeg har prøvet. De slår dem jeg har prøvet fra Steelseries, Endgamegear og Logitech og er mindst ligeså gode som et sæt Corepad skates. Det er virkelig positivt at man ikke er nødt til at investere i aftermarket skates med det samme.

ninjutso-katana-superligt-bottom.jpg

Katana Superlight er virkelig komfortabel at bruge og selvom det ikke nødvendigvis er den optimale form til mig, så har jeg konstateret at jeg faktisk rammer virkelig godt med den, når jeg har spillet CSGO, som er det spil jeg primært spiller og spiller på konkurrenceplan.

Den trådløse funktionalitet fungerer upåklageligt, Katana Superlight er responsiv, der er ingen mærkbar latency via den inkluderede dongle og er der ikke en finger at sætte på implementeringen af Pixarts PAW3370 sensor, som er anerkendt som en af de bedste sensorer på markedet og oplagt at bruge til trådløse mus, da den samtidig har et lavt strømforbrug. Jeg har heller ikke haft nogle problemer med batteritiden på musen eller med at få den til at vågne efter inaktivitet.

Pris

Jeg har fundet Ninjutso Katana Superlight til 799 DKK online, hvilket er dyrt for en gaming mus, men får en trådløs gaming mus, lægger den sig nogenlunde midt i feltet rent prismæssigt. Når tager i betragtning, at den bruger den formidable PAW3370 sensor, hvad der føles som fejlfri trådløs 1000 Hz forbindelse, aftermarket kvalitet mouse skates og en meget lav vægt, så begynder prisen faktisk at virke forholdsvis lav. 

Konklusion

Ninjutso Katana Superlight adskiller sig andre gaming mus ved at tage udgangspunkt i Microsoft IntelliMouse Optical i stedet for at holde sig til de mere brugte museformer. Det er ikke en safe form, men for dem, der har savnet den gamle IntelliMouse byder den sig til som ingen andre. Samtidig er den lidt større end de fleste andre trådløse letvægtsmus og funktionalitetsmæssigt er den på niveau med Logitech G Pro X Superlight, selvom sidstnævnte på tilbud koster omkring 150 DKK mere. Okay, Katana Superlight kan ikke helt følge med, når det kommer til kvaliteten og især musehjulet og tommerfingerknapperne er klart bedre på Logitech musen, men den er stadig et godt køb, især hvis man synes at G Pro Superlight er lidt for lille.

Jeg kan ikke sætte en finger på den tekniske implementering eller byggekvaliteten, bortset fra at tommerfingerknapperne er lidt 'meh'. De er dog gode nok til gaming. Musen er ligeså præcis og responsiv, som man kan forvente af en 3370 sensor og faktisk giver den kamp til stregen til min Endgamegear XM1r, som af mange betragtes som den bedste implementering af 3370 og en af de bedste kablede claw grip mus på markedet. Til trods for at formen ikke passer mig ligeså godt som min XM1r, så bliver jeg ved med at hive den frem og give den et ekstra forsøg og jeg bliver ved med at håbe, at den passer til mig. En del af det handler om den lave vægt og mangel på ledning, men jeg har det fx ikke på samme måde med G Pro X Superlight, så det er ikke kun det.

Hvis man har læst ovenstående og tænker at Katana Superlight kunne passe til dig, kan jeg kun anbefale den, til trods for mine betænkeligheder ved deres magnetiske ladekabel. Det bliver spændende at se hvordan Katana Superlight klarer sig det næste stykke tid, for der er flere spændende og af mange længe ventede trådløse gaming mus på vej. Dog er der ingen af dem, der har samme form som Katana Superlight, så skal du have en WMO Superlight uden ledning, kan du ligeså godt slå til nu.

Godt:

  • Lag-free trådløs funktionalitet
  • Gode primære clicks
  • Exceptionelt gode stock skates
  • Software ikke påkrævet, men tilgængelig og brugervenlig
  • Fantastisk sensor

Skidt:

  • Tommelfingerknapper og scroll hjul kunne være bedre
  • MAGEASE opladekabel virker lidt fjollet

Vores partnere