Synology NAS med DSM i hverdagen

DSM 7.0.
I denne artikel vil vi berøre den nye Synology DiskStation Manager 7.0 (DSM 7.0) som nu er ude i Release Candidate - en mere poleret udgave af beta udgaven som udkom i december.

“En strømlinet brugeroplevelse, forbedret logon-sikkerhed, fleksibel skylagring og systemovervågning i skyen samt bedre og hurtigere lagerteknologier. DSM 7.0 indeholder forbedringer over hele linjen og giver den bedste Synology NAS-oplevelse til dato." Således introducerer Synology deres nye Disk Station Manager 7.0.Synology Disk Station Manager er styresystemet i Synology NAS-servere, og det er her alt det sjove tager plads. 

I den evige søgen efter at få det mest optimale NAS-setup ser jeg tit på muligheder for at teste nyt, såsom Unraid, TrueNAS(tidligere FreeNAS) og andre setups.

Jeg må bare erkende, at Synology rammer plet på mange af punkterne i forhold til mit behov, og det simple og intuitive styresystem og integrerede applikationer gør det kun nemmere og nemmere at holde fast i Synology systemet. Derfor sprang jeg også til, da den nye Release Candidate og betaen så dagens lys, for at se, hvad de har at byde på. Det vil I kunne læse mere om herunder.

Se releasenotes for DSM 7.0 RC her


Disclaimer til de aktive Plex brugere: Efter sigende skulle den nye DSM 7.0 Release Candidate tease med Plex, og jeg vil derfor blot gøre opmærksom på at følge Plex anbefalinger, hvis I anvender Plex. Den findes HER

Jeg har siden december kørt med DSM 7.0 på DS1621+ som daily driver, og det har kørt upåklageligt i de henseender jeg har benyttet den nye DSM 7.0 - dette har været primært som backup af filer via Cloud Sync for Onedrive. Synology Photos for styring og backup af billeder og video fra smartphones, Fileshare til mine Windows maskiner, samt Docker, hvor jeg har benyttet mig af Adguard home samt Homeassistant.


Opdateringen til beta-udgaven i december forløb nemt og smertefrit, hvilket også gav mig blod på tanden, da den nye Release Candidate blev sluppet fri.

Du kan hente den nye beta-software til sin respektive Synology model her


Som beskrevet på siden, så skal man vælge sin aktuelle DSM-version og den version, man vil opdatere til. Når download er færdig, skal man gå til DSM Kontrolpanel for at udføre en manuel opdatering, hvor man uploader filen til sin Synology enhed, og følger guiden på skærmen.

Synology download center


Synology Photos

Jeg startede med at opdatere mine Synology-apps til iOS, så jeg kunne teste Synology Photos Mobile, som er den nye og forbedrede platform for billeder og videooptagelser på Synology DSM 7.0. I Synology Photos er der AI som hjælper med at indeksere billeder og videoer i følgende kategorier: Personer, Steder, Tags, Videoer, Tilføjet for nylig. Det giver et nemt og overskueligt overblik over de turer man f.eks. har taget billeder på.

Herudover har brugeren muligheden for opdeling af “Personligt område” og “Delt plads”, som giver mulighed for at ens private fotos og videoer ligger separat fra alle andre billeder og videofiler i Synology Photos.

Ligesom Onedrive, kan man i Synology Photos Mobile få programmet til at hjælpe én med at få genvundet plads på mobilenheden, når billeder og video er sikret på NAS enheden. Her kan man vælge at slette de billeder som er blevet “backuppet” og så fremadrettet benytte Synology Photos Mobile applikationen til at se sine gemte billeder og video på farten, direkte fra din NAS server.

Det har som forventet fungeret efter hensigten, og det opdaterede layout i både iOS-appen samt på Synology enheden ser lovende ud. Hastigheden i begge apps er forbedret i forhold til den tidligere version, og det er mere simpelt at navigere rundt i, efter min mening.


Photos mobile SynologySynology på mobilen


Frigør plads på en NAS

Billede fra Synology Photos på PC:

Synology photos på en NAS

Synology ActiveInsight

Hvad enten du har én eller flere Synology NAS-servere, kan du via ActiveInsight overvåge systemstatus på både mobilen og via webbrowser.

Det giver et nemt og overskueligt overblik over bl.a.

 • Aktuel ydeevne

  • CPU

  • Hukommelse

  • RX-TX / Sende Modtage hastigheder

 • Lagerplads

  • Samlet forbrug

  • Lagerpuljer

 • Begivenheder

  • Diskfejl

  • Systemfejl

  • Lav lagerkapacitet

  • Systembeskeder

 • Tjenesteoplysninger

  • Internetservices der er aktiveret/deaktiveret

  • LAN services der er aktiveret/deaktiveret

  • Installerede pakker der er aktiveret/deaktiveret


Alle disse oplysninger kan ses via f.eks. iPhone som vist herunder:ActiveInsight Synology

Synology ActiveInsightNAS


Diskenhed 1 har lav kapacitetDiskenhed 1 har lav kapacitet NAS
DS1621Plus

NAS Lager oversigtLagerstyring

Synology har i DSM 7.0 også gjort det lettere for brugeren at se status eller fejl på de diske der er tilknyttet systemet via det opdaterede Lagerstyringsmodul.

Her er det muligt at vælge den enkelte disk, og også se hvis en disk er fejlbehæftet. Læs mere om blandt andet  omkring forbedret SSD-cache og kloning til hot spare diske - HERLager DSM 7.0


Lagerstyring DSM


DSM Lagerstyring


Konklusion:

Ovenstående punkter, er det jeg har brugt mest i den periode jeg har anvendt DSM 7.0. De mere avancerede brugere vil nok være dykket ned i mange flere områder end undertegnet har. Hvis man benytter sin NAS-server som eneste backupløsning, så vil jeg, som flere andre også påpeger, mene at det klogest at vente med at opgradere til DSM 7.0, til den kommer ud som final release. Selvom det er Release Candidate, så kan der være ting som jeg ikke har oplevet af fejl, som andre måske er stødt på.


Jeg frem til udgivelsen af den endelige software, for det tegner godt!


Husk også at læs:

Synology DiskStation DS220+: TEST

Synology DS1621+: TEST

Synology DiskStation DS920+

https://tweak.dk/software/dsm-7.0-og-c2-cloud-expansion


Kilder:

08-12-2020: Synology pressemeddelelse om DSM 7.0 Beta

Synology 2021: DSM 7.0 Beta og fremtiden inden for datastyring

https://www.synology.com/da-dk/beta/DSM70Beta?_ga=2.134298225.1095077286.1622970456-1926467731.1611073748

Links til de forskellige forbedringer samt billeder

Release notes: https://www.synology.com/en-global/releaseNote/DSM

Vores partnere