Mountain Everest 60 + numpad - Test

Mountain Everest 60 keyboard
Mountain er en forholdsvis ny spiller på markedet for tastaturer, men de er kommet godt fra start. Vi har tidligere set på deres Mountain Everest Max, og i dag er turen kommet til den mindre fætter i familien. Vi tager et kig på Everest 60, som er deres bud på et 60% tastatur i mindre format. Selv om der er tale om et 60% tastatur, så er der mulighed for at få en numpad tilføjelse, som kan klikkes på begge sider af tastaturet. Den her også inkluderet i vores test sæt.

Specifikationer:

  • Color+33: Midnight Black
  • Switch Type: 3-Pin Hot-Swappable MOUNTAIN
  • Switch Socket: 3 & 5-pin compatible
  • Stabilizer: Cherry (plate-mounted, lubricated)
  • Layout: Custom, 64 key US-ANSI
  • Backlight: RGB
  • Key Rollover: NKRO over USB
  • Polling Rate: 1000Hz / 1ms
  • Keycaps: PBT double-shot with translucent legends
  • MCU: Cortex M0
  • Onboard memory: Up to 5 profiles
  • On-the-Fly System: Through FN Function Key
  • Connector: USB Type-C
  • Interface: USB 2.0
  • Product Dimensions: 115×307.2×46.44mm (LxWxH)
  • Product Weight: 768g
  • Materials: Aluminum top cover, ABS bottom cover, Foam, Silicone
  • Software: Support Base Camp

Specifikationer som er vigtige at bemærke her, er nok først og fremmest, at Everest 60 pt kun er tilgængeligt i et US-ANSI layout. I skrivende stund er der, ifølge Mountain, ikke planer om at lancere det med et nordisk layout. Det kan dog ændre sig, hvis der viser sig at være efterspørgsel. Af mere tekniske detaljer, så er det også værd at bemærke, at der her ligesom på Everest Max er tale om hot swap kontakter.

 

Design

Mountain Everest 60 er ved første øjekast meget diskret i sit design. Det er meget typisk for denne type tastaturer, og her skiller Everest 60 sig altså ikke ud i sin standard konfiguration. Everest 60 har fås i farven Midnight Black, med sorte PBT double-shot keycaps og et kabinet i sort ABS plast i bunden og en top af sort børstet aluminium. 

Mountain Everest 60 design

Designet er lavet med fritliggende kontakter og keycaps, så kan nyde den indbyggede RGB belysning bedre. Der er per key RGB muligheder, som kan indstilles via Mountains Base Camp software, som vi ser nærmere på senere. RGB belysningen er også fordelt i en lysstribe hele vejen rundt i kanten af tastaturet.

Mountain Everest 60 RGB

I toppen af tastaturet finder vi ikke mindre end tre USB C stik, som kan bruges til at tilslutte det medfølgende USB C kabel. Kablet kommer med en vævet stofoverflade. Selv om man måske kunne tro det, så kan man udelukkende bruge de tre stik til dette kabel. 

Everest 60 top USB C

Man kan ikke bruge det til at tilslutte noget af det tilbehør, man fx kan få til Mountain Everest Max tastaturet. Det tilbehør passer ganske enkelt ikke på Everest 60. På samme måde kan de heller ikke bruges som data pass through. 

Everest 60 keyboard side tilslutning

På siderne finder vi også muligheden for tilslutning af tilbehør. I dette tilfælde er det til det numpad tilbehør, som man kan få til Everest 60. Der er et lille cover der skal fjernes, og herefter kan man tilslutte den tilhørende numpad på begge sider.

På undersiden kan man skubbe USB tilslutningen ud til den side, som man ønsker at bruge.

Everest 60 numpad

Numpad tilbehøret kører nøjagtigt samme designstil og RGB muligheder som tastaturet. 

Helt som vi så på Mountain Everest Max, så er der på undersiden ikke traditionelle fødder til højdejustering. I stedet for klares det med magnetiske fødder, som klikkes på i trin til man opnår den ønskede højde. Det går igen på både tastaturet og numpad tilføjelsen.

Magnetiske fødder Everest 60

Kontakterne på Everest 60 er Mountains egne Cherry MX kompatible mekaniske kontakter. De kan fås i en Tactile 55, en Linear 45 og en Linear 45 Speed variant. I vores test sample er det med Linear 45 kontakter. Begge varianter er dog af three pins hot swap varianterne, så man kan let skifte ud eller supplere med andre kontakter, hvis man ønsker at tilpasse tingene. 

Everest 60 hot swap kontakter

Everest 60 er lavet til at kunne bruges med både 3-pin plate-mounted or 5-pin PCB mounted kontakter. Det betyder, at der med selve kabinettet til Everest 60 er ret brede muligheder, for at vælge andre kontakter. 

Mountain Everest 60 keycaps pink.jpg

Kontakterne toppes af double-shot PBT keycaps, som er med til at sikre utrolig god holdbarhed. Det er netop også med disse keycaps, at der er mulighed for at mixe tingene lidt op, hvis man vil have et andet udtryk på Everest 60. Mountain sælger nemlig 10 forskellige key cap sæt i forskellige farver.

Mountain Everest 60 foam inlay.jpg

De ting som man ikke umiddelbart kan se på Mountain Everest 60, er de tiltag som Mountain har gjort, for at forbedre oplevelsen af tastaturet. Der er gjort meget for at gøre oplevelse så lydsvag og behagelig som mulig. Det betyder, at der er tilføjet en silikonemåtte i bunden af tastaturet og yderligere to lag af skum placeret på PCM pladen og under toppladen.  Det kombineret med velsmurte kontakter og stabilisatorer, er med til at gøre Everest 60 til et meget støjsvagt tastatur.

 

Software

Mountains Base Camp software kan bruges til at tilpasse og indstille tingene med dit Everest 60 tastatur. Her er der mulighed for at opsætte forskellige profiler, hvis man ønsker det så der kan være specifikke indstillinger til programmer eller spil. Det er også her, at man kan indstille RGB lyset. Der er fem effekter man kan vælge imellem ud over off og en fast farve.

Everest 60 Base Camp key mapping.jpg

Endeligt kan man lave en custom opsætning, hvor man kan blande de forskellige effekter, på alle eller blot nogen af knapperne på tastaturet.

Som alle fornuftige gaming tastaturer, har Mountain også sørget for omfattende muligheder for at indstille og tilpasse alle knapperne, på både tastaturet og numpad tilføjelsen. 

Everest 60 Base Camp software RGB.jpg

Der er mulighed for at remappe alle knapperne, til stort set lige hvad man ønsker. På samme tid er det naturligvis også muligt at optage og opsætte macro funktioner. Base Camp softwaren er super funktionel og giver gode muligheder for at indstille og tilpasse både de almindelige funktioner på Everest tastaturet men også numpad tilbehøret. Der er dog helt som jeg oplevede under min test af Everest Max små issues ind i mellem hvor softwaren "hænger" og lige skal genstartes for at virke. Et mindre irritationsmoment som jeg håber Mountain retter.  

 

Test

Jeg har haft Everest 60 på bordet et par uger nu til test. Den største udfordring jeg har haft, kan vi lige så godt komme omkring til at starte med. Det er naturligvis den detalje, at tastaturet udelukkende kan købes med en US-ANSI layout. Det er naturligvis muligt via Windows, at sætte det op til at blive registreret med en nordisk layout, så man har ting som Æ, Ø og Å. Det betyder dog bare, at funktionerne ikke kommer til at matche med de fysiske taster på Everest 60. Så enten skal man have et brugsscenarie, som passer til et US layout, eller også skal man være ferm på sit ti finger system, så man automatisk ved hvor det hele ligger. 

Everest 60 Nordic keys

Man kan naturligvis også springe ind og udskifte keycaps, så de kommer til at passe. For at lette testen lidt, så var det netop det jeg gjorde i mit tilfælde. Jeg nappede keycaps fra Mountain Everest Max tastaturet og byttede dem over på Everest Max 60. Det lettere processen en del og gjorde, at jeg kunne bruge tastaturet nogenlunde, som hvis det havde været med nordisk layout ud af kassen.

Skriveoplevelsen på Everest 60 har været fantastisk lækker! Kombinationen af de støjdæmpende tiltag med tripple lag af silikonemåtte og skum sammen med de velsmurte kontakter og stabilicers, gør oplevelsen af Everest 60 til en af de rareste tastaturer at skrive på, som jeg længe har siddet ved. Selv om jeg normalt er forfalden til lav profil tastaturer, så vandt skriveoplevelsen på Everest 60 en plads i mit hjerte.

Everest 60 Keyboard kabel

Om man er til det mere begrænsede 60% layout, er naturligvis også en smagssag. Personligt foretrækker jeg helt klart en tastatur i fuld størrelse til alt andet end gaming. Det er baseret på mit brugsmønster, hvor jeg regelmæssigt bruger de funktioner, som er tilgængelige på et tastatur i fuld størrelse. Muligheden for at tilslutte numpad tilbehøret på Everest 60, fjerner helt klart en stor del af den begrænsning, som jeg ellers ville føle der var hvis ikke det havde været med.

Der mangler dog stadig ting, som dedikerede medietaster og F-taster, som jeg personligt synes er lækre at have. Det er ikke noget der skal tælle imod Everest 60 dog, da det jo helt klart er et valg, der følger med et 60% layout. Det er dog noget man skal være opmærksom på, hvis man overvejer at gå fra et full size ned til det mindre format.

Everest 60 Linear 45 switch

Mountains Base Camp software kommer godt i mål med de ting, som jeg har brug for i forhold til tilpasning. Det er specielt lækkert at se, at der er live opdatering med af ændringerne. Så hvis du ændre lys eller effekter for eksempel, kan det ses med det samme. Det samme sker også hvis du tilslutter numpad tilbehøret. Så bliver det automatisk registreret og dukker op i softwaren. Så mangler de bare lige at få softwaren gjort helt stabil.

 

Pris

Alle de lækre ting, som kommer med Everest 60 har naturligvis sin pris. Den version vi har haft til test, som inkluderer tastaturet med numpad tilbehør, står på Mountains hjemmeside med en pris på omkring 1400 kroner. Det placerer den klart i den dyre ende af tastaturmarkedet, og sikkert i en prisklasse der ligger over, hvad mange anser som rimeligt.

Den høje pris kommer dog af de features, som netop er med til at gøre Everest 60 til en drøm at skrive på. Det ekstra arbejde der er blevet lavet med smurte kontakter, støjdæmpende skumindlæg og hot swap kontakter er alt sammen noget der koster. Hvis man skal kaste sig over Everest 60, så skal det altså være fordi de meget specifikke og noget nicheprægede features, er noget som man forestiller sig at bruge. Hvis ikke det er tilfældet, så er det nok svært at retfærdiggøre prisen.

 

Konklusion

Som jeg skrev tidligere, så har skriveoplevelsen på Everest 60 været utrolig lækker. Det er et af de mest behagelige mekaniske tastaturer, som jeg har skrevet på. Det føles hurtigt, responsivt og præcist, men på samme tid blødt og lækkert. Man kan helt klart mærke, at arbejdet som Mountain har lavet med de støjdæmpende silikone og skumlag har båret frugt.

Når byggekvaliteten og materialerne på samme tid er i top, så står man tilbage med et forbandet lækkert produkt, som føles som en luksusvare.

Feet Mountain Everest 60

Som dansk bruger, så er jeg dog meget begrænset af, at det ikke findes med et nordisk layout. Den detalje håber jeg, at Montain vil overveje at ændre på snarest muligt, så 60% fans herhjemme kan nyde fuldt udbytte af tingene.

Mountain Everest 60 er et forbandet lækkert tastatur, som dog henvender sig til niche brugeren. Dels skal det være brugere som foretrækker 60% layoutet, men også på samme tid kan se værdien, i de modulære muligheder med hot swap kontakter. Hvis ikke de ting liner op, så vil der nok være mange der synes, det er en dyr affære at komme med på vognen.

Jeg vil dog sige, at hvis man skriver meget, så kan Mountain Everest 60 være et godt bud, for det er virkeligt her det skinner. Vi lander med en endelig karakter på 8 og en entusiast award for et forbandet lækkert produkt, som dog er lidt handicappet herhjemme grundet US layout. Så karakteren skal altså ses som en refleksion af en dansk bruger. Hvis man ikke har nogen problemer med at arbejde med eller uden om US layout udfordringerne, så ville det dog være en klar 9’er.

 

Godt:

  • Fantastisk skriveoplevelse
  • Støjsvagt

 

Skidt:

  • Kun US layout


Vores partnere