Hvad er et LTPO display, og er det bedre end OLED?

LTPO Display
Ville det ikke være fantastisk, hvis vi kunne gøre smartphones mere energieffektive og få mere ud af en enkelt opladning? Det er nøjagtigt ideen bag LTPO-skærmteknologien, der bruges af Apple og Samsung.

LTPO står for low-temperature polycrystalline oxide, og det refererer til en bestemt type backplane teknologi set i OLED-skærme. OLED står for organic light-emitting diode, en unik type selvlysende skærm, der findes i alt fra smartwatches til smartphones og større forbrugerskærme.

OLED-skærme bruger typisk low-temperature polycrystalline silicon (LTPS) til thin film transistors (TFTs), der udgør skærmens backplane. Ved at udnytte både LTPS og Indium Gallium Zinc Oxide (IGZO) kan Apple bruge en kombination af LTPS og LTPO-teknologi til at tilbyde nye fordele og samtidig holde produktionen levedygtig.

Læs også: FIFA 21: Datoen for frigivelsen er lækket

Dette gøres alt sammen med det formål at producere skærme, der kan variere deres opdateringshastighed. Apple har teknisk set anvendt denne skærmteknologi i Apple Watch Series 4, men de virkelige fordele blev først set ved lanceringen af Apple Watch Series 5 med dets always-on display.

LTPO er lidt af et gennembrud, fordi det ikke kræver yderligere komponenter mellem skærmcontrolleren og den grafiske behandlingsenhed (GPU) for at muliggøre en dynamisk opdateringshastighed.

Mens LTPO er en Apple-udviklet teknologi (som Apple har patenterne til), har Samsung også arbejdet med lignende skærmteknologi, der ikke kræver, at de betaler royalties til en af sine største rivaler. Samsungs version er kendt som hybrid-oxide og polycrystalline silicon (HOP.)

galaxy_s21_ultra.jpg

Source: Samsung


Hvilke fordele medbringer LTPO?

Din smartphones skærm bruger mere strøm end nogen anden komponent i enheden. Mens OLED-skærme er mere effektive end deres LCD-kolleger, bruger de stadig en stor del af din batterilevetid sammenlignet med andre komponenter som system-on-chip eller trådløse teknologier som Wi-Fi og Bluetooth.

LTPO’s største fordel er at reducere dette strømforbrug ved at variere opdateringshastigheden. Dette var netop, hvordan Apple var i stand til at udvikle Apple Watch Series 5 (og dens efterfølger.)

ipad.jpg

Source: Apple

Udtrykket "opdateringshastighed" refererer til det antal gange, et display opdateres pr. sekund målt ved frekvensen i hertz (Hz). De fleste smartphones bruger 60Hz-skærme, selvom der findes 120Hz-modeller (og Apple producerer selv en "ProMotion" iPad, der bruger den højere opdateringshastighed).

En højere opdateringshastighed kompenserer for en mere responsiv og mere forbrugervenlig oplevelse på bekostning af energieffektivitet. Ved at variere opdateringshastigheden ned til 1Hz i henhold til Apples nyeste wearables, kan energi bevares, da skærmen foretager færre anmodninger og ændringer til, hvad der er på skærmen og skal gengives.

For eksempel, når din telefon modtager en notifikation, aktiveres den for at underrette dig. I løbet af denne periode er der sandsynligvis ingen objekter i bevægelse på skærmen. Ved at sænke opdateringshastigheden kompromitteres brugeroplevelsen ikke på nogen måde. Når du tager din telefon for at kontrollere notifikationen, kan opdateringshastigheden gendannes til en frekvens, der er bedre egnet til almindelig brug.

Denne teknologi kunne bruges dynamisk overalt i operativsystemet. For eksempel, hvis din enhed viser "Now Playing"-skærmen for en podcast eller et stykke musik, kan skærmens opdateringshastighed sænkes betydeligt. Teoretisk set kunne spil, der udnytter høje billedhastigheder, "anmode om" brugen af de fulde 120Hz, og herefter drosle sig selv ned for at optimere energiforbruget.

Apple arbejder på bedre at kunne håndhæve en mere effektive opdateringshastighed under visse omstændigheder som når man for eksempel ser låseskærmen eller foretager et videoopkald. Apples FaceID-kameraer kan allerede tracke, hvornår du ser på skærmen, så det kan endda være muligt at reducere opdateringshastigheder, når operativsystemet registrerer, at ingen kigger på skærmen.

 

Hvilke enheder bruger LTPO-skærme?

Den første enhed, der for alvor brugte fordelene ved LTPO, var Apple Watch Series 5. Apple har endnu ikke sammensmeltet sin LTPO wearable teknologi med skærme med høj opdateringsfrekvens, som vi kender det fra iPad Pro, men rygterne vil, at virksomheden planlægger at føje denne teknologi iPhones.

I mellemtiden er LTPO-skærme, der bruger Samsungs HOP-teknologi, allerede en del af markedet. Disse skærme er begrænset til enheder som Samsung Galaxy Note 20 Ultra og Galaxy S21 Ultra.

LTPO-teknologi præsenterer endnu et skridt fremad for mobile enheder som smartphones og wearables. Disse forbedringer er ikke umiddelbart mærkbare med hensyn til synligt forbedret skærmkvalitet, men leverer i stedet effektivitetsgevinster, der skal hjælpe med at forbedre batteriets levetid.

Hvor udbredte LTPO-skærme bliver, kan kun tiden vise. På nuværende tidspunkt er de kun målrettet high-end enheder, der bruger højere opdateringshastigheder.

 

 

Vores partnere