Hvad er forskellen mellem 5G og 5 GHz Wi-Fi?

img_5c143c5281aed
5G og 5 GHz Wi-Fi bruges begge til trådløs forbindelse, men de har ikke andet til fælles. Enhver, der henviser til “5G Wi-Fi” betyder faktisk 5 GHz Wi-Fi, hvilket er forskelligt fra 5G-mobilstandarden. I denne lille artikel kigger vi på forskellen mellem5G og 5GHz Wi-Fi.

Alt imens udbredelse af 5G er i fuld forspring, figurerer der stadig en del forvirring omkring de teknologiske begreb.  5G er den nye mobilstandard

5G er en mobilstandard og er efterfølgeren til 4G LTE og 3G. 5G står for "femte generation", da det er den femte generation af denne cellulære standard.

5G er designet til at være meget hurtigere og have lavere latenstid end 4G LTE. 5G kunne transformere din internetforbindelse til hjemmet ved at levere hurtig bredbåndsinternet, også trådløst.

Mens 5G er en spændende ny standard, har det intet at gøre med Wi-Fi. 5G bruges til mobilforbindelser. Fremtidige smartphones understøtter 5G og 5 GHz Wi-Fi, men nuværende smartphones understøtter 4G LTE og 5 GHz Wi-Fi.

5 GHz er en af to bånd til Wi-Fi

Wi-Fi har to frekvensbånd, du kan bruge: 2,4 GHz og 5 GHz. 5 GHz er den nyeste, og kom i vid udstrækning i brug med 802.11n Wi-Fi-standarden, som oprindeligt blev offentliggjort tilbage i 2009. Det er stadig en del af moderne Wi-Fi-standarder som 802.11ac og Wi-Fi 6.

5 GHz Wi-Fi er en fantastisk tilføjelse. Det tilbyder flere ikke-overlappende kanaler, hvilket gør det meget mindre overbelastet. 5 GHz Wi-Fi er fremragende steder med meget overbelastning af Wi-Fi, såsom lejlighedskomplekser, hvor hver lejlighed har sin egen router og Wi-Fi-netværk. 5 GHz Wi-Fi er også hurtigere end 2,4 GHz Wi-Fi.

Men på trods af disse langsommere hastigheder og øget overbelastning har 2,4 GHz Wi-Fi stadig sine fordele og berettigelse. 2,4 GHz dækker et større område end 5 GHz og er bedre til at sende signalet gennem vægge takket være dens længere radiobølger. Disse kortere 5 GHz radiobølger giver en hurtigere forbindelse, men de kan ikke dække så meget areal.

Hvis du har en rimelig ny router, er det sandsynligvis en dual-band router, der understøtter både 5 GHz og 2,4 GHz Wi-Fi på samme tid.

Vi har set folk bruge udtrykket "5G Wi-Fi" til at henvise til 5 GHz Wi-Fi, men det er forkert. Det betyder "5 GHz Wi-Fi."


Hvorfor listes nogle Wi-Fi-netværk som "5G"?

Det er ret vildledende, men det var ikke forvirrende, før 5G kom. Her er "5G" bare forkortelse for "5 GHz."

img_5c143f5c3dd9b.png Forvirringen findes nok mere i, at Wi-Fi-routere, der understøtter 5 GHz Wi-Fi, kan konfigureres på flere forskellige måder. Disse routere kan være vært for både et 2,4 GHz- og 5 GHz-netværk på én gang, hvilket er nyttigt til ældre enheder, der kun understøtter 2,4 GHz, eller større områder, hvor enheder muligvis bevæger sig uden for 5 GHz-området, men stadig er inden for 2,4 GHz-området.


Hvorfor siger folk "5G Wi-Fi"?

Nu hvor 5G er ved at blive lanceret i forbrugsenheder, er "5G Wi-Fi" forvirrende og uklart. Når du ser udtrykket “5G” forbundet med Wi-Fi, refererer det sandsynligvis bare til 5 GHz Wi-Fi.

Imidlertid vil "5G" i de fleste tilfælde henvise til den nye cellulære standard. Og når 5G spreder sig med vindens hast, vil den almene forstående blandt forbrugerne også støde til.

Hvis begge Wi-Fi-netværk er navngivet det samme - for eksempel hvis både dine 2,4 GHz- og 5 GHz-netværk hedder "Mit netværk" - skifter hver tilsluttet smartphone, bærbar computer eller anden enhed automatisk mellem netværkene og vælger 5 GHz-netværk og skifter til 2,4 GHz-netværket, når det er nødvendigt. Det er alligevel målet med teknologien.

Derfor konfigurerer folk ofte deres routere til at have to separate Wi-Fi-netværksnavne. For eksempel som "Mit netværk - 2,4 GHz" og et andet som "Mit netværk - 5 GHz." Begge er hostet af den samme router, men den ene er 2,4 GHz, og den ene er 5 GHz. Du kan derefter vælge hvilket netværk du vil oprette forbindelse til på dine enheder. Selvfølgelig behøver du ikke at bruge informative navne som dette. Så længe du selv kan holde styr på det.

Læs også:

Det nye 5G internet