ASUS Maximus VI Impact

I dag tager jeg et kig på et bundkort fra ASUS. Der er tale om en ret så lille sag, der bestemt ikke skal vurderes ud fra størrelsen! For der er nemlig tale om en ulv i fåreklæder. Den lille sag måler kun 17 x 17 cm, og indgår derfor under mini-ITX standarden, der er af de mindste standarder, når det kommer til bundkort. 

Til trods for sin beskedne størrelse, er det lille bundkort udstyret med et ret så aggressivt strømdesign, der minder skræmmende meget om det, der er at finde på Maximus VI Formula, som jeg i øvrigt også kigger på inden længe. Udover det, så er der blevet plads til en fuldblods PCIe 3.0 x16 port, sammen med plads til 16GB DDR3-1600 RAM. Alt i alt et meget spændende bundkort.


 


Intel Z87 Express Chipset
Du har ventet på det længe, og nu er det her. Intels Z87 Express Chipset. Det er efterfølgeren til Z77, der kom i forbindelse med lanceringen af Ivy Bridge. Z77 chipsættet benyttede, som Z68/P67, sokkel 1155. Som følge deraf, kunne du få glæde af de ”gamle” Sandy Bridge CPUer i de nye Z77 bundkort. Dog er de gode tider forbi, for en stund. Z87 kommer nemlig med en ny sokkel. Intel kalder den for LGA1150, hvorfor de ”gamle” CPUer ikke kan benyttes med Z87. Som en trøst, kan du genbruge din gode gamle Z77 køleløsning, da monteringshullerne ikke er blevet flyttet.



Set i forhold ti Z77 er der sket en lang række forbedringer og ændringer. Bl.a. så er der kommet nativ support af hele 6 SATA 3.0 tilslutninger, hvor Z77 tilbød 2. Mængden af USB 3.0 porte er også vokset en smule, da der nu er hele 6 af slagsen. Udover de 6, så er der 14 USB 2.0 porte. Ingen USB 1.1 porte denne gang, hvilket nok er fornuftigt nok.

 

Hvad angår det grafiske kan du smide to grafikkort til. De får hver især 8 lanes at lege på, og versionen hedder 3.0. PCIe 3.0 kan flytte 4x så meget data frem og tilbage ift. PCIe 1.0. Hukommelsen der understøttes er enten DDR3 eller DDR3L, hvor sidstnævnte står for low-voltage, altså moduler med et lavt strømforbrug. De første 16 PCIe lanes samt hukommelsen administreres direkte fra CPUen, og resten, herunder USB og SATA, tager chipsættet sig af.

 

Udover de mange USB porte, så tilbyder Z87 hele 8 PCIe 3.0 lanes, samt et gigabit netkort. Slutteligt finder jeg en række Intel features, her bl.a. Intel Rapid Start, for hurtig opstart, samt Intel Rapid Storage for smart håndtering af dine data og Intel Smart Connect, der gør forbindelsen med omverdenen til en leg.

 


ASUS Maximus VI Impact
Nu til et kig på hvad dette lille bundkort egentligt er for noget. Fordi det er ikke noget helt almindeligt mini-ITX bundkort. ASUS har den vision, at lave verdens bedste mini-ITX bundkort, og kigger jeg på listen med specifikationer, ser det ud til at være lykkedes. Men nu til et kig på hvad der gør det lille bundkort unikt.

 

 

ROG mini-ITX, accept no compromises



Som jeg kom ind på før, så har ASUS bestemt ikke siddet stille, under udviklingen af Impact. Bundkortet kommer med lækker lyd og et særdeles robust strømdesign, der kan måle sig med de helt store. Måden de har fået plads til det store strømdesign på, er ved at montere et ekstra stykke PCB, der stikker lidt op, hvorpå strømdesignet er placeret. Utrolig smart tænkt! Lyden er SupremeFX, der er udviklet i tæt samarbejde med ASUS

 


Designed and testet for the best compatibility



ASUS har næsen gjort alt hvad de kan for at gøre bundkortet så kompatibelt som overhovedet muligt. Dette kan bl.a. ses ud fra designet, der i praksis er lavet sådan, at bundkortet passer ind langt de fleste steder. Så du kan bruge de fleste kabinetter til det, og her er det de helt små mini-ITX kabinetter jeg tænker på. Bagsiden er også meget smart designet, da der ikke er noget, som stikker ud. Så flad bund i kabinettet ser ikke du til at blive en udfordring.

 


Impact Power



Der er sørget for en meget robust strømstyring, der uden tvivl kan holde bundkortet kørende. Og der skal nok også være plads til et lille overclock. Så ingen ko på isen. Og det er da også ret imponerende hvor meget plads ASUS kan lave på så lille et bundkort. Strømstyring skal kunne holde til 60A ifølge ASUS, så du kan bare give den gas!

 


SupremeFX Impact



Langt de fleste går ikke så meget op I bundkortets lydkort, men når der er endelig er kræset for den, er det altid værd at have med. Og ASUS ser virkelig ud til at have lavet et rigtig fint lydkort. Det er som altid lavet i samarbejde med Creative, der er kendt for sine ret så delikate produkter. Og så er det jo også lidt specielt, at kortet kommer i form af et modul, der skal kobles på bundkortet, og altså ikke er at finde under I/O!

 

 

mPCIe Combo II with 802.11ac/Bluetooth 4.0

 


ASUS har været så flinke at smide onboard WiFi og Bluetooth med til bundkortet. WiFi understøtter den helt ny AC teknologi samt den ældre N. Det giver mulighed for at overføre data med op mod 1GBps. Bluetooth modulet understøtter version 4.0, og virker med stereo bluetooth headsets. Men det er på bagsiden af kortet, det mest interessante er at finde. Nemlig en mSATA tilslutning, hvor du kan montere en af de smart mSATA SSD. Det betyder at du kan smide en SSD direkte på bundkortet, og f.eks. bruge den til OS. Det er rigtig smart og pladsbesparende.

 


Dual Intelligent Processors 4 with 4-way Optimization



ASUS har udviklet to teknologier, der på sin hvis er ganske interessante. Den ene hedder TPU, og den sørger for at computeren får lidt ekstra at rutte rundt med, og det kan altid være en god ting. Især fordi du kan komme igennem dit arbejde lidt hurtigere end ellers. Den anden teknologi hedder EPU, og den sørger for at gøre det hele lidt mere grønt. Både så du sparer de kostbare kroner til strøm og så du skåner miljøet bedst muligt. Så har ASUS har altså tænkt på lidt af hvert!

Vores partnere