ASRock X99 OC Formula

ASRock er ved at være en solid X99-leverandør her på Tweak.dk, og sidst så vi på et dobbeltreview. I denne omgang skal vi imidlertidigt se på det, som ASRock selv definerer som toppen af poppen inden for deres OC serie, nemlig OC Formula-bundkortet. OC Formula er udviklet i samarbejde med Nick Shih, der er ASRocks kronede OC-konge, som også har sin signatur indprentet i PCB\'et. Lyder det frækt og interessant? Så følg med ind og læs resten. Tweak.dk byder jer velkommen til seneste X99-gennemgang!

Som sagt så er det et lidt særligt bundkort, som vi beskæftiger os med i dag. Det er nemlig virkelig nummer 1 i ASRock\'s overclockingserie, som de netop har designet i samarbejde med overclockingguruen Nick Shih. Udstyret med 12 kraftige strømfaser og 24 dobbeltsidede MOSFET\'s kan bundkortet klare himlende 1300 W til overclockinggenierne. Et 3-lags PCB belagt med speciel coating, der gør overfladen vandtæt for at undgå kondensskader ved væskepåfyldning eller LN2 køling indikerer bare, at der er sigtet efter kongen af OC-bundkort.

 

 

 

 

Få overblikket:

  • Lækkert design
  • XXL heatsinks i "guld"
  • 12 strømfaser
  • Ultra M.2 og M.2 sokkel
  • 128 GB (ECC) DDR4 Support
  • Haswell-E Support
  • 4-vejs SLi eller CrossFireX Support
  • Conformal Coating sikrer vandtæt PCB

Find dagsaktuelle priser på dit næste hardware hos...

 

 

 

 

Specifikationer:

 

 

 

Features:

 

 

 

Conformal Coating, som er en isolerende overfladebehandling, er smurt ud over hele bundkortets overflade for at beskytte bundkortet mod væske. Det sikrer brugeren bedre ved LN2 køling eller påfyldning af væske. Dog er det kun vandtæt til en vis grad. Pins i soklerne er ikke belagte, da de ville miste deres ledende effekt.

 

 

Selvfølgelig finder vi Purity Sound 2 lydchippen installeret på OC Formula, selvom det egentlig er et bundkort, der er designet til hardcore overclockere. For selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man ikke vælger OC Formula, hvis man også vil game, bare fordi det mangler en ordentlig lydchip.

 

 

 

Op til 4-vejs SLi eller CrossFireX setups er også understøttet, alt afhængig af ens CPU. Da vi ikke finder en PLX chip, er det kun muligt at opsætte 3-vejs med en 5820K, men 5930K og 5960X kan klare 4-vejs.

 

 

 

 

 

Mange forskellige fede apps gemmer sig i ASRock APP Shop, og det er bare at kaste sig ud i det, hvis man er den heldige ejer af et ASRock bundkort. For eksempel findes der en downloader, som både kan hente BIOS opdateringer og drivere automatisk.

 

 

Et utal af overclocking funktioner venter os, og hvis man henter OC programmerne fra APP Shop, kan man faktisk formå at overclocke fra skrivebordet. I BIOS har Nick Shih også været så venlig at opsætte en række OC profiler til både luft, vand og LN2 overclocking.

 

 

Grundet lydchippet har vi også DTS samt 7.1 Surround Sound understøttelse til perfekt lyd under filmafvikling eller gaming.

 

Med præsentationen på plads er tiden nu kommet til, at vi skal have kigget på ind- og udpakningen af ASRock X99 OC Formula.

 

 

 

Kassens front er heldigvis i denne omgang yderst stilren med intet andet ens produktets navn hen over fronten og en lille smule specifikationer øverst i højre side.

 

Bagsiden er, som det er sædvanen med ASRock, plastret ind i reklamer for de mange features, bundkortet gemmer på. Det ser rodet ud i mine øjne, men har man så mange funktioner i et bundkort, som man ønsker fremvist på indpakningen, så kan det kun ende sådan.

 

I kassen finder vi:

 

 

En OC Formula stofpose indeholdende:

  • Seks SATA3 (6 Gbps) kabler
  • Kabel til HDD Saver porten
  • To skruer til M.2 soklerne
  • En skrue til mini PCIe porten
  • I/O cover
  • Tre SLi broer i forskellige længder

 

Diverse manualer og garantipapirer.

 

 

Driver DVD indeholdende diverse drivere og Norton Antivirus. Dog anbefaler vi her på Tweak.dk, at I downloader seneste drivere fra ASRocks hjemmeside.

 

 

ASRock X99 OC Formula. Sådan ser dette skønne E-ATX bundkort ud med sit yderst frække guldfarvede og sorte farvetema og nogle kæmpe heatsinks. Nu vil jeg gå i gang med at gennemgå kortet bid for bid med jer.

 

 

Først har vi strømstyringsheatsinks, og de skiller sig ikke voldsomt ud fra normen hos ASRock. Udover at venstre heatsink er noget større end normalt, og de er forbundet til hinanden, hvilket øger varmeafledningen endnu mere.

 

 

Chipset heatsinken er lige efter ASRocks XXL design, og det er også ganske fint, eftersom den stadig er voldsomt stor i forhold til chippen og med nogle dybe riller, som hjælper rigtig godt med varmeafledningen fra chippen.

 

 

Heatsinken på North Bridge er også rigtig stor, og den er forbundet med chipset heatsinken, så varmeafledningen kan fordeles mellem de to heatsinks og derved give bedste køling.

 

 

På PCIe siden finder vi fire PCIe Gen.3 sokler, der kan klare op til 4-vejs SLi eller CrossFireX. Derudover har vi en enkelt PCIe Gen.2 sokkel og ingen PCIe x1 sokler.

 

 

Under soklerne finder vi et 4-pins Molexstik, hvor det er muligt at tilføre ekstra power til de tungeste grafiksetup. Til venstre for stikket gemmer der sig en Thunderbolt 2.0 header, som er til tilslutning af et Thunderbolt indstikskort.

 

 

Som sagt er X99 OC Formula udviklet i tæt samarbejde med Nick Shih, og det er nævnte overclockingguru heller ikke bange for at stå ved. Derfor finder vi også selv samme mands signatur under første PCIe sokkel.

 

 

Som altid med X99 er kortet understøttet af DDR4 RAM. Vi finder otte DIMM sokler, der kører Quad Channel. X99 OC Formula understøtter almindelige DDR4 samt ECC DDR4. Soklerne kan overclockes til 3400 MHz DDR4, og det er muligt at udstyre systemet med 128 GB DDR4, hvilket vist skulle være nok til de fleste.

 

Som med PCIe soklerne ærger det mig stadig rigtig meget, at man ikke har indfarvet låsearmene. Det er en skam, når man forsøger at skabe et så gennemført bundkort.

 

 

Purity Sound 2 lydsystemet er vi selvfølgelig ikke blevet snydt for. Det består stadig af Realteks topmodel af lydchips, nemlig ALC1150.

 

Chippen er afskærmet fra resten af komponenterne på bundkortet ved at have en separat del af PCB\'et. Ydermere er den indkapslet i en EMI-skal, som afskærmer mod eletronisk interferens. Chippen kan klare op til 115 dB(A), og vi har en separat headphone amplifier, der understøtter headsets op til 600 Ohm.

 

 

Ti SATA3 porte finder vi på X99 OC Formula, hvilket også er det maksimale antal SATA porte for X99 chippen, så det er jo, som det skal være.

 

 

En Ultra M.2 sokkel, der kan klare op til 32 Gbps, finder vi også på OC Formula, så vi kommer vist ikke til at mangle båndbredde til fremtidens lynhurtige SSD diske.

 

 

Og vi finder endvidere en standard M.2 sokkel, der kan klare 20 Gbps. Det er ikke helt ligeså meget, men det er stadig dobbelt hastighed af SATA Express, så vi behøver ikke ærgre os over manglen på samme.

 

 

En mini PCIe port finder vi minsandten også. Grundet placeringen af to M.2 sokler er der dog ikke plads til den mellem PCIe soklerne, og derfor må den placeres foran disse i stedet. Det betyder, at der kun er halvt så meget plads til kort som normalt, så det er ikke alle mini PCIe indstikskort, der kan monteres. Dog kan der fint indsættes et Wi-Fi ac kort, så vi kan gøre bundkortet trådløst.

 

 

I nederste højre hjørne finder vi et kontrolpanel til at tænde, slukke og resette bundkort. Endvidere gemmer der sig en DIRKEY1, som booter kortet direkte til BIOS. Et debugging LED til fejlsøgning og en BIOS switch finder vi også sammen med headeren til HDD Saver funktionen. Øverst til venstre i billedet kan I skimte de to BIOS chips.

 

 

Under DIMM soklerne finder vi knapper til at styre ens overclock med, ligesom der gemmer sig en PCIe on/off switch til de fire PCIe sokler. Det er ligeså muligt at aktivere Slow Mode funktionen, der tvinger CPU\'en til at køre langsomt samt LN2 on/off switchen. 

 

Over de nævnte switches finder vi målepunkter til at måle diverse voltages på bundkortet.

 

 

Tilbage har vi så kun I/O panelet, som vi skal have gennemgået. Her finder vi fra venstre mod højre:

  • To USB2.0 porte og en PS/2 port
  • Clear CMOS knap
  • Intel Gigabit RJ45 port
  • Seks USB3.0 porte
  • Endnu en Intel Gigabit RJ45 port
  • Udgange til bundkortets 7.1 lydchip inklusiv optisk port

Med I/O panelet på plads er det nu blevet tiden til, at vi skal have presset noget saft gennem systemet på næste side.

 

Se et super fedt setup med Nick Shih på omtalte bundkort fra ASRock.

 

Vores partnere