ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi
Dagens bundkort test er et af de absolutte top kort, når vi ser på ITX segmentet til den nye AMD Ryzen 7000 serie. Der er masser af features og ekstra tilbehør, men sikkert også overkill for langt de fleste brugere.

Specifikationer

  • CPU: AMD Socket AM5 for AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors
  • Chipset: AMD X670
  • Memory: 2 x DIMM, Max. 64GB, DDR5 6400+(OC)
  • Supports AMD EXTended Profiles for Overclocking (EXPO™)
  • OptiMem II 
  • Graphics: 1 x HDMI® port - 2 x USB4 ports support USB Type-C display outputs
  • Expansion Slots: 1 x PCIe 5.0 x16 slot(s)
  • Storage:
  • Total supports 2 x M.2 slots and 2 x SATA 6Gb/s ports
  • AMD Ryzen™ 7000 Series Desktop Processors: M.2_1 slot (Key M), type 2280(supports PCIe 5.0 x4 mode)
  • AMD X670 Chipset: M.2_2 slot (Key M), type 2242/2260/2280 (supports PCIe 4.0 x4 mode)
  • 2 x SATA 6Gb/s ports
  • Ethernet: 1 x Intel® 2.5Gb Ethernet
  • Wireless & Bluetooth:
  • Wi-Fi 6E
  • 2x2 Wi-Fi 6E (802.11 a/b/g/n/ac/ax) 
  • Bluetooth v5.2
  • USB
  • Rear USB (Total 10 ports)
  • 2 x USB4 port(s) with Intel® JHL8540 USB4 controller (2 x USB Type-C) 
  • 5 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (5 x Type-A)
  • 3 x USB 2.0 port(s) (3 x Type-A) 
  • Front USB (Total 3 ports)
  • 1 xUSB 3.2 Gen 2 connector (supports USB Type-C)
  • 1 x USB 3.2 Gen 1 header(s) supports additional 2 USB 3.2 Gen 1 ports
  • ROG STRIX HIVE (Total 2 ports)
  • 1 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (1 x USB Type-C)
  • 1 x USB 2.0 port(s) (1 x Type-A) 
  • ROG FPS-II C (Total 3 ports)
  • 2 x USB 2.0 header(s) additional 3 USB 2.0 ports
  • Audio: ROG High Definition Audio CODEC ALC4050

Jeg har trimmet lidt ned på, den meget lange liste af specifikationer fra ASUS hjemmeside her. Der er stort set alt, hvad der kan kravle og gå af features på kortet her. En del mere end man normalt ser på et ITX bundkort. Det er også en opgave, som ASUS har været kreative for at nå i mål med, hvilket vi ser på om lidt. 


En tur rundt om ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi

mITX formfaktoren er det mindste vi har på consumer siden i forhold til bundkort. Den lille størrelse giver normalt en meget naturlig grænse for, hvad man kan klemme ind på et bundkort. 

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi design.JPG

Den udfordring har dog ikke holdt ASUS tilbage. Det første man får en oplevelse af, når man står med ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi, er at det er et meget kompakt bundkort. Vægten er relativt høj for et ITX kort, og det vejer faktisk mere end visse ATX bundkort. 

Farver og design er holdt i den efterhånden faste ASUS ROG stil, med sort og visse sølvgrå elementer. Der er en smule grafik udsmykning, men det er ret afdæmpet og ikke helt så over the top, som på visse andre ASUS ROG kort.

Der er ikke noget RGB belysning på selve kortet, men helt som forventet på et ASUS ROG kort, kan der naturligvis tilsluttes ekstern RGB via enten et tre pins ARGB stik eller et fire pins RGB stik.  

KIOXIA Build Ryzen 9 7900 CPU installeret.JPG

ASUS har arbejdet for at skabe lidt mere plads omkring CPU soklen. Det betyder, at der er bedre plads til kølere end der har været på tidligere ITX kort fra ASUS.

Kortet er lavet med et 10+2 power design, og der skal et enkelt otte pins EPS stik til CPUen. Der er god køling til VRM delen på kortet, som er forsynet med en ret solid heatsink. Det er blandt andet den, der er med til at skubbe vægten på kortet i vejret.

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi VRM cooler.JPG

VRM heatsinken går ind over de bagerste tilslutninger for at maksimere overfladearealet og dækker også delvist bagsiden af kortet, med en lille backplate på bagsiden af VRM delen. Den er desuden aktivt kølet med en lille blæser placeret i midten. 

Det er er en trend der også gentager sig, på den kombinerede M.2 og chipset køling, som sidder placeret lige under AM5 soklen. For at få plads til to M.2 pladser på kortet har ASUS valgt at stable dem, så de er placeret oven på hinanden. 

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi m.2 stack.JPG

Det er en løsning der kræver lidt arbejde i forbindelse med installationen. Det betyder dog, at man ikke skal have den ene M.2 plads placeret på bagsiden af bundkortet, som man ellers typisk ser på ITX bundkort.

Der er en M.2 plads der understøtter PCIe 5.0 og en PCIe 4.0. Der er heatsinks til køling af begge to, og den samme køleløsning dækker også chipsettet, der sidder nederst i stakken. Det hele er aktivt kølet, af endnu en lille blæser, der sørger for cirkulation til hele setuppet. 

Hvis du vil supplere M.2 lager mulighederne med SATA, er der mulighed for i alt to SATA stik. De sidder lidt utraditionelt placeret på et lille riser card, som ASUS kalder FPS-II. Det forbindes til bundkortet med to USB C stik, og giver mulighed for at klemme endnu mere ind på den begrænsede ITX plads. 

Riser card på plads.JPG

Ud over de to SATA stik er der på FPS-II kortet også to USB 2.0 stik, front panel stik, en Clear CMOS jumper, en CPU over Voltage Jumper og en Alteration Mode kontakt. Den sidste er praktisk, hvis man oplever problemer med ældre PCIe udstyr tilsluttet PCIe 5.0 slots. Via kontakten kan man indstille bundkortet til, som standard, at bruge en ældre PCIe standard.

Tilføjelsen af FPS-II kortet er en smart lille detalje, som viser at ASUS ikke har villet gå på kompromis med funktionaliteten og features, på trods af den begrænsede plads på et ITX bundkort. 

Ser vi på de tilslutninger, som der trods alt er blevet plads til på selve bundkortet, så får på til køling tre fire pins PWM stik, som alle sammen er placeret i toppen af kortet. 

Vi får et USB 3.2 Gen 2 type C stik og et USB 3.2 Gen 1 stik. Det sidste understøtter to separate USB 3.2 Gen 1 front panel stik. 

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi tilslutninger bagerst.JPG

Ser vi på tilslutningerne på bagsiden af kortet, får vi i alt 10 USB porte fordelt på fem USB 3.2 Gen 2, tre USB 2.0 og endeligt to USB4 (type C), som drives af en Intel JHL8540 USB4 controller. USB mulighederne suppleres af et HDMI stik til Display out, 2,5G LAN og stikkene til WiFi 6E. 

Det som meget tydeligt mangler på bagsiden er audio udgang, som der ikke er skyggen af. Det er gjort fordi ASUS, igen for at spare plads på bundkortet, har valgt ikke at have noget integreret lydkort på ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi. 

ASUS ROG Hive.JPG

Muligheden for lyd finder vi i stedet for på det eksterne ROG Strix Hive tilbehør. Det er en ekstern kontrolenhed, der forbindes til bundkortet med et USB-kabel. Det indeholder et Realtek ALC4050 audio codec sammen med en ESS Sabre 9260Q DAC. Lydoutputs finder vi på siden med et 3,5mm kombistik og endnu et 3,5mm stik, der også kan bruges som digital SPDIF udgang. 

På toppen af ROG Hive enheden er der et volumen hjul til hurtig kontrol eller mute af lyden. Det suppleres af en flex knap, der som standard fungerer som reset knap for systemet, men kan indstilles til andre funktioner. Der er også en BIOS flashback knap, som kan bruges sammen med den af de USB porte, der også er på enheden. Den sidste knap på toppen er en knap der kan styre AMDs Precision Boost Overdrive med et enkelt tryk. 

ASUS ROG Hive Knapper.JPG

USB stikkene er en enkelt USB 3.2 Gen 2 Type C sammen med en USB 2.0 Type A, som kan bruges sammen med BIOS Flashback funktionen. 

Til at runde af er der på fronten tre status LED lys, der kan bruges som statusindikatorer i forhold til evt. problemer med CPU, RAM eller andet. Helt som vi ser det på rigtigt mange bundkort. 

ASUS ROG Hive audio.JPG

ROG Strix Hive enheden har gode gummifødder og står godt fast på bordet, men er også magnetisk, så man kan sætte den på siden af sit kabinet eller en anden magnetisk overflade, hvis man foretrækker det.

 

Pris

Jeg kan pt finde ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi med en online pris lige under 4300 kroner. Det placerer den blandt de dyreste kort på markedet på AM5 platformen. 


Konklusion

Bundkortet er et af de vigtigste områder når man samler en ny PC, men det er også, sammen med grafikkortet, et af de områder hvor man hurtigt kan bruge flere penge end man behøver.

Det er bestemt også tilfældet med et bundkort som ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi, der i den grad ligger i den dyre ende. Når det er sagt, så er det dog også på mange måder et ret unikt kort. 

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi FPS-II card.JPG

Hvis man er power user, der gerne vil en masse med sit system og have alle features, så bliver man typisk hurtigt begrænset, hvis det skal være et mindre m-ITX system. Den begrænsede plads på bundkortet betyder typisk, at man må undvære nogen features fordi der ganske enkelt ikke er plads til dem. 

Det har ASUS dog til dels løst med deres ret unikke tilgang, med deres stablede M.2 pladser, FPS-II Riser og ASUS ROG Strix Hive enheden. 

Det er dog også den slags tilføjelser, som driver prisen op. Som jeg ser det, så kan det dog være prisen værd, hvis man ligger i det lille felt af high end entusiaster, der både vil have et high-end system, men også gerne vil have det i en lille pakke. 

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi m.2 fan.JPG

Med et bundkort som ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi er det muligt at få det bedste fra begge lejre. Så længe man altså har pengene til at betale for det. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Entusiast Only award for et super lækkert lille ITX kort, der med kreative og veludførte løsninger giver os masser af features og muligheder i en lille kompakt pakke. 

P1099910.JPG

Jeg havde gerne set at vi havde fået ting som 10G LAN med også, men på trods af det så er ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi en af de mest feature pakkede ITX bundkort til Ryzen 7000 serien selvom det koster. 


Godt: 

  • USB 4.0
  • Unikke tiltag som FPS-II og ROG Strix Hive
  • Lækre materialer og solid byggekvalitet


Skidt: 

  • Ingen 10G LAN
  • Prisen


Vores partnere