Thunderbolt 4 officielt annonceret

thunderbolt 4
Thunderbolt 4 er offcielt trådt ud af mørket og tilføjer imponerende kapaciteter i alle Type-C-porte, der understøtter det.

I går annoncerede Intel Thunderbolt 4 specifikationen med en række forbedringer i forhold til Thunderbolt 3. Den nye standard vil tilbyde samme hastighed på op til 40 Gbps, men er designet til at fjerne noget af den forvirring, der har omgivet Thunderbolt 3 i et årti.

Som forventet er Thunderbolt 4 USB4-kompatibel og vil debutere med Intels kommende Tiger Lake mobile CPU'er, takket være Maple Ridge 8000 seriens controller. Den nye protokol er også bagudkompatibel med alle Thunderbolt 3 og USB 3.1 (eller nyere) enheder og tilbehør.

Intel forklarer, at Thunderbolt 4 vil støtte op til to 4K-skærme eller en 8K-skærm ved 60 Hz, hvilket er en velkommen forbedring i forhold til den tidligere standard. Og selvom Thunderbolt 3 kun krævede 16 Gbps PCIe-forbindelser, kræver Thunderbolt 4 32 Gbps PCIe-båndbredde for at kunne udnytte potentialet i Thunderbolt 4 – herunder ekstern lagringshastighed på op til 3.000 MB pr. sekund.

thunderbolt 3 vs Thunderbolt 4 intel.JPG

Thunderbolt 4 docks understøtter op til fire porte i en mindre formfaktor, og Intel omtaler, at værts-computeren skal understøtte ”waking from sleep”, når en enhed er tilsluttet dock. Derudover er disse systemer påkrævet at understøtte opladning på mindst en port.


Thunderbolt 4 og nye kabler

Når du køber et Thunderbolt 4 kabel, vil der med ankomst af Thunderbolt 4 kun være en enkelt kabel-formfaktor at forholde sig til i stedet for det forvirrende rod i forskellige USB-standarder, som alle bruger den samme USB Type-C-interface. Der er tre standard kabellængder på 0,2 m, 0,8 m og 2 m, der antages at være billigere sammenlignet med Thunderbolt 3-ækvivalenter.

thunderbolt 4 annonceret.JPG

Rygter vil, at vi fra 2021 – også kan købe Thunderbolt 4 kabler, der er 5 til 50 meter lange.

Sikkerheden er også forbedret, da Intel kræver, at producenter, der ønsker at implementere Thunderbolt 4-support på deres pc'er, også skal yde support til VT-d-baseret IOMMU hukommelsesadgang. Kravet kommer efter at eksperter i udpeget sikkerhedsfællesskabet har vist, hvor let det ville være for hackere, at udnytte protokollen og få fuld adgang til brugerdata på en pc med Thunderbolt 3-porte.

Dette fører uundgåeligt til spørgsmålet om, hvorvidt Intel netop har gjort det sværere for AMD at komme på Thunderbolt 4-toget. Teoretisk set er der intet, der forhindrer AMD i at komme med en ækvivalent funktion til VT-d i deres IOMMU-implementering. På den anden side virker AMD mere interesseret i USB4, som forventes at blive mere udbredt.

Det vil også være interessant at se, om Microsoft ender med at tilføje Thunderbolt i sine Surface-produkter, idet sikkerheden var den eneste deal-breaker producenten. Og med de nye informationer om, at Apple flytter sin Mac-lineup til ARM uden tilknyttede informationer om Thunderbolt-understøttelse, ser det ud til, at Thunderbolt 4 kunne se ind i en temmelig begrænset udbredelse.


Intel siger, at de første pc'er, der kommer med Thunderbolt 4, vil være bærbare computere af sorten "Project Athena", der drives af 11. generation af Tiger Lake CPU'er.


 Source & Image credit:

Intel