Kinas 7nm GPGPU klar til kamp mod AMD og NVIDIA

7nm GPGPU kina
Selvom en 7nm GPU lyder absolut fristende, så kan vi ligeså godt hive gassen af ballonen med det samme. Kinas 7nm GPGPU er ikke henvendt til konsumer markedet, men bestemt imponerende på papiret.

Tianshu Zhixin Semiconductor, et joint venture mellem Via Technologies og Shanghai kommunale regering, har afsløret, hvad der ser ud til at være Kinas første 7nm GPGPU, en gigantisk chip, der formodes at konkurrere med NVIDIA A100 og AMD MI100 i datacenter-segmentet.

https://tweak.dk/grafikkort/nvidias-ampere-a100-gpu-sl%C3%A5r-16-ai-rekorder

Kina er på jagt efter "teknologisk selvforsyning", og handelskrigen med USA har kun fremskyndet denne proces. Kina er i stand til at dække over 20 procent af de chips, der er nødvendige i den lokale industri, men regeringen planlægger at øge dette antal til 70 procent inden 2025. Et eksempel på det er at bruge aldrende chips.

Sidste år så vi ankomsten af en imponerende x86 CPU med tilladelse fra regeringsstøttet Zhaoxin. Vi har også hørt rygter om Huawei, der arbejder hårdt for at udvikle server-GPU'er, men tingene har været relativt stille lige siden teknologigiganten mistede adgangen til nøgleleverandører som TSMC.

GPGPU.webp

Tianshu Zhixin har høstet anderkendelse for sine fremskridt med den første generelle GPU designet i Kina, kaldet "Big Island." Den igangværende chipmangel tillod kun virksomheden at præsentere et paperlaunch i marts, men hvad der er interessant ved disse chips er, at de angiveligt er i stand til at konkurrere med NVIDIAs og AMDs GPUer i dette segment.

Big Island GPU'er er ikke teknisk designet til at konkurrerer mod RTX- og Radeon-grafikkort, men i stedet er de rettet mod machine learning, high performance computing, medicinsk forskning og sikkerhed. Dette betyder, at de er beregnet til at udfordre NVIDIA A100 og AMDs Instinct MI100.

Big Island blev udviklet mellem 2018 og 2020, bygget ved hjælp af TSMCs 7nm procesnode og 2.5D CoWoS. Big Island bruger også TSMCs 65 nm silicon interposer, og huser ikke mindre end 24 milliarder transistorer.

Ligesom AMD og NVIDIA har Tianshu Zhixin udstyret sin GPGPU med 32 GB HBM2 hukommelse (1,2 TB pr. sekund båndbredde) og gjort den kompatibel med PCIe 4.0 standarden.

ojeGnF5kRM5sYphQ9UYDYP-970-80.jpg.webp

(Image credit: STISC)

De påståede performancetal for den kinesiske GPGPU synes imponerende. Når det kommer til FP16-performance, er den i stand til sende 147 teraflops over disken, som sidder rammer mellem NVIDIAs A100 med 78 teraflops og AMD MI100s 184,6 teraflops - selvom det skal noteres, at A100's Tensor-cores viser tal på imponernede312 FP16 teraflops.

Når det kommer til FP32 workloads, er Big Island eftersignende i stand til at levere op til 37 teraflops, hvilket er højere end henholdsvis A100 og MI100, som tilbyder henholdsvis 19,5 teraflops og 23,1 teraflops. Strømforbruget er vurderet til 300 watt, og Tianshu Zhixin siger, at den nye GPU vil tilbyde et bedre forhold mellem pris og ydelse end konkurrenterne.

Tiden vil vise, om de flotte tal holder stik, og om Kina har ramt en vigtig milepæl i sin søgen efter at reducere sin afhængighed af udenlandske semiconductors.

 

Vores partnere