BeQuiet Dark Base Pro 901

BeQuiet Dark Base Pro 901
På Computex for ikke så længe siden var vi forbi hos BeQuiet og fik deres nye High End kabinet Dark Base Pro 901 præsenteret. Det var et kabinet, som så ud til at være smækfyldt med features og ikke mindst fleksibilitet. Nu er kabinettet landet til test og der har været mulighed for, at gå det mere detaljeret efter i sømmene.

Specifikationer

  • Model: Dark Base Pro 901
  • Color option: Black
  • Motherboard compatibility: E-ATX / XL-ATX / ATX / M-ATX / Mini-ATX
  • PSU form factor: ATX PS/2
  • Weight (kg): 16.3
  • Expansion slots: 8
  • Max.construction height of CPU cooler unit: 190 mm
  • Pre-installed fans: 3x Silent Wings 4 140mm PWM
  • Optional radiator installation:
  • Top: 120 / 240 / 360
  • Front: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420
  • Side: 120 / 240 / 360
  • Rear: 120 / 140
  • LED illumination: Yes
  • LED type: ARGB - 5V
  • USB 3.2 Gen. 2 Type C: 1
  • USB 3.2 Type A: 4
  • HD Audio I/O: Mic + Audio
  • Qi charger / Quick Charging Option: 15W

Jeg har klippet lidt i den ret lange liste af specifikationer fra BeQuiet, og set på de mest centrale. Som vi kan se, er der tale som et stort kabinet med plads til masser af køling.


En tur rundt om BeQuiet Dark Base Pro 901

Alene på kassens størrelse kan der ikke være meget tvivl om, at der er tale om et stort kabinet. Kassen med kabinet og alt tilbehør vejer lige under 21 kilo. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 kassen vejer mere end 20 kilo.jpg

Ude af kassen får vi selve kabinettet og to kasser med tilbehør. Den ene er fæstnet i kabinettet, mens den anden var i kassen sammen med kabinettet. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 tilbehør.jpg

Designet på Dark Base Pro 901 fortsætter tydeligt med den samme designstil, som vi kender fra BeQuiet og de tidligere kabinetter i Dark Base Pro serien. 

Materialerne er en kombination af plast, stål, aluminium og glas. Selve rammen i kabinettet er stål, mens panelerne udenom er plast og aluminium og så naturligvis et sidepanel i hærdet glas.

BeQuiet Dark Base Pro 901 børstet aluminium.jpg

BeQuiet fortsætter med det børstede aluminiums look på deres aluminiums dele. Det er et look, som jeg personligt, gerne havde set de havde opdateret med noget andet. Det er ved at være lidt gammelt, og så er det ret modtageligt over for fingeraftryk og generelt besværligt at rengøre.

Dark Bare Pro 901 fylder godt på bordet med mål på 604 x 275 x 569 mm. Begge sidepaneler er fæstnet med tommelskruer og er altså hurtige at skrue løs og tage af. 

Bagpanelet er lavet med ventilation i den ene side, da det er muligt at montere blæsere på bagsiden af kabinettet, hvilket vi ser nærmere på senere. 

Sidepanel ventileret BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

Indersiden af bagpanelet er også forsynet med BeQuiets lydisolerende skum. 

Støjdæmpende materiale BeQuiet Dark Base Pro 901 sidepanel.jpg

Fronten er ud af kassen lavet i et lukket design, men det er muligt at skifte panelet i midten så man kan få et mesh i stedet for hvis man vil forbedre airflow. Selv med den lukkede front, er der dog ret gode ventilationsmuligheder med mesh åbninger i siden. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 ventilation i fronten.jpg

Under den del af panelet er der en RGB lys stribe. Den kan forbindes til dit bundkort og styres derfra eller styres via RGB kontrollen på kabinettet. 

Som en lille speciel detalje, så er der en lille lem i bunden af frontpanelet. Bag den er det muligt at monteret et optisk drev eller andet tilbehør i samme formfaktor. Hvis man vælger at gøre det, så er det dog på bekostning af de to harddiske bure, som er monteret bagved som standard. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 plads til optisk drev.jpg

Hele frontpanelet kan let tages af. Bag ved det får man adgang til et støvfilter og muligheden for at montere blæsere eller radiatorer i fronten. Der er plads til op til en 420 mm radiator i fronten. Det hele kan monteres på en ramme, der kan tages ud, så det hele kan klares uden for kabinettet for at lette installationen. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 front støvfilter.jpg

Som en lille ekstra feature har BeQuiet lavet en indbygget fan hub på rammen. Her kan man slutte tre PWM blæserstik. Via pogo pins forbinder de så til kabinettets fan hub, når rammen monteres igen. Det kan næsten ikke gøre lettere.

Når man har fronten taget af, kan man også få adgang til støvfilteret i bunden af kabinettet. Det dækker hele kabinettets længde, og trækkes ud fra fronten. 

Støvfilter i bunden fjernes fra fronten af BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

I toppen af fronten har vi power knappen sammen med fire USB USB 3.2 Type A og en enkelt USB 3.2 Gen. 2 Type C. Der er også audio stik og så touch knapper, der kan bruges til at styre blæserhastigheden på tilsluttede blæsere og et andet til at styre RGB lys i kabinettet. 

Helt på toppen af kabinettet får vi en 15W Qi trådløs oplader, som får strøm via et SATA stik. 

Støjdæmpoede plader toppen BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

I toppen er der også et åbent mesh panel, som let kan fjernes. Som standard er der under panelet monteret to dækplader, der lukker af for toppen. Begge paneler er også forsynet med BeQuiets lydisolerede skum. De kan dog let fjernes, hvis man hellere vil montere blæsere eller radiatorer i toppen. 

Alt det kan monteres på en ramme, som kan fjernes fra kabinettet ved at løsne fire tommelskruer. På den måde kan man let montere det hele uden for kabinettet og så placere det samlet i toppen igen. 

Beslag til køling i toppen BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

På samme måde som i fronten, er der også her en lille fan hub, der via pogo pins forbinder til kabinettets fan hub. 

Ser vi kort på bagsiden af kabinettet, er der i alt otte udvidelsespladser til grafikkort og lign tilbehør. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 udvidelsespladser kan vendes.jpg

Det er  muligt at tage det panel af og rotere det, hvis man vil have et lodret monteret grafikkort. Den montering kræver dog, at man skaffer et PCIe Riser kabel, da dette ikke følger med.

Ser vi på selve hovedkammeret i Dark Base Pro 901, så får man masser af plads. Der er understøttelse op til E-ATX bundkort, og der er understøttelse for kølere med en højde op til 190mm.

BeQuiet Dark Base Pro 901 hovedkammer.jpg

Ved at fjerne et par skruer kan man tage hele bundkort monteringen og bagside ud af kabinettet. På den måde kan man montere det hele uden for kabinettet, hvis man vil.

Der er dog også mulighed for at vende det hele om, så man kan få et omvendt aka inverted build. Det kræver lidt justering af flere paneler i kabinettet, men det giver en høj grad af fleksibilitet. 

Motherboard tray kan fjernes.jpg

Der er en kammer opdeling, hvor strømforsyning og kabler let kan gemmes væk i det nederste kammer. I fronten af kammeradskillelsen er der et panel, der kan fjernes hvis man vil udnytte fronten til en radiator. 

Det kan også udskiftes med et medfølgende alternativ, som tillader lidt mere airflow. Der er nemlig mulighed for at montere en 120/140mm blæser i bunden af kabinettet. Det kræver dog, at man ikke skal bruge de to harddiskbure, der kan monteres i fronten.

I alt er der plads til 360 mm radiator i toppen, 420 mm i fronten, 360 mm i siden og 120/140 mm bagerst eller tilsvarende blæsere. Der kommer tre 140 mm BeQuiet Silent Wings 4 PWM blæsere med kabinettet, med to monteret i fronten og en enkelt bagerst. 

Pladsen til blæsere eller radiator i siden er som standard sat op til kunne bruges som pladser til yderligere fem harddiskbure. Der følger to med kabinettet, som er monteret i bunden i kammeret med strømforsyningen. 

Dækplader BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

Pladserne er dækket af med plastdæksler, som let kan fjernes hvis man vil bruge pladsen til harddiske i stedet for. 

Hvis man vil bruge pladsen til køling, så kan man skifte beslaget ud med et, som har plads til op til tre 120 mm blæsere, to 140 mm eller tilsvarende radiatorer. 

Masser af dele at holde styr på BeQuiet Dark Base Pro 901

Springer vi om til bagsiden, kan vi se, at der er masser af plads til kabelføring på bagsiden. Der er præmonterede beslag til let kabelføring og fæstning hele vejen rundt. Som I kan se på billedet kan det hurtigt blive et fyldt bord når man begynder at pille tingene fra hinanden. 

Vi finder de to harddiskebure i nederst i fronten. Hver kan holde en 3,5” mekanisk harddisk eller to 2,5” SSD’er. Det hele kan dog fjernes, hvis man hellere vil bruge pladsen til en radiator i fronten eller en blæser i bunden. 

SSD holder BeQuiet Dark Base Pro 901.jpg

Der er to pladser til montering af SSD’er på bagsiden bag ved bundkortet. Det kan let skrues løs så man kan montere uden for kabinettet.

Generelt er modularitet og fleksibilitet kodeordene for Dark Base Pro 901. Stort set alle dele af kabinettet er skruet fast, og ikke samlet med popnitter og kan altså pilles fra hinanden, hvis man vil.

Der er tilpasningsmuligheder og medfølgende tilbehør, som gør det muligt at gøre Dark Base Pro 901 til et alt fra et lydsvagt build, maxe ud på airflow, inverted build, super meget lagerplads, plads til kæmpe custom vandkøling eller et væld af andre ting. 

Hvis man er ude efter at lave super custom builds, så kan stort set alle dele af kabinettet pilles fra hinanden. Så hvis man går med planer om at male eller på anden måde tilpasse dele, så er det let at få plads. 


Montering af hardware

Selv om det kriblede i mine fingre for at kaste mig over et super custom build af en eller anden slags, så var jeg desværre, grundet tidspres, nødt til at begrænse mig lidt i denne omgang.

Min gennemgang af kabinettet viste dog, at der ville være mulighed for stort set alt, hvad man kunne tænke sig. 

Den meget modulære tilgang betyder også, at selv om man vælger et mere standard build, så er montering af hardware rigtigt let. 

Den gode plads betyder, at tingene ikke er klemte og det er let at komme til alle steder. Når det så oven i det er muligt at tage både bundkortrammen og rammer til radiatorer eller blæsere ud, og montere det hele uden for kabinettet, bliver processen kun endnu lettere. 

PXL_20230706_111858850.MP.jpg

I mit build brugte jeg ikke andre end de præmonterede blæsere, som kom med kabinettet. Hvis man skulle montere flere eller bruge en AIO eller anden køling, så ville de indbyggede fan hubs, sammen med de flytbare rammer til montering, helt klart lette opgaven. 

Det er bare at montere blæserne, forbinde dem til den indbyggede fan hub og så skrue rammen fast igen. De praktiske pogo-pins forbinder herefter tingene til blæserstyringen på fronten, hvor det er lige til at styre. 

Samlet set tog det mig ikke mere end omkring en 45 minutter at få mit ATX bundkort, strømforsyning og grafikkort på plads i kabinettet. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 hardware på plads med masser af plads til kabelføring.jpg

Med de gode kabelføringskanaler og masser af plads på bagsiden, behøvede jeg ikke bruge mange af de minutter på at håndtere kablerne. På trods af det fik jeg et pænt og ryddeligt system ud af det. 

Med til kabinettet følger der også en kombineret grafikkort holder og kabelskjuler. Den kan bruges, hvis man gerne vil give kortet lidt ekstra støtte og/eller skjule kablerne. Den fylder lidt i landskabet, men er meget praktisk og kan være med til at give et mere ryddeligt look.

Grafikkort holder BeQuiet Dark Base Pro 901

Størrelsen dækker dog lidt for grafikkortet, men skjuler meget godt kablerne i den interne kanal til dem. Den kan justeres, så den passer til de fleste grafikkort og har magneter i bunden, så den sidder fast i bunden af kabinettet. 

kabelskjuler til grafikkort BeQuiet Dark Base Pro 901

Med alt hardware på plads i kabinettet med et fuld størrelse ATX bundkort og et ret stort AORUS RX 7900XTX Elite grafikkort, blev det tydeligt hvor meget plads der er i kabinettet. 

Der er god plads både under, over og foran bundkortet, så hvis man vil gå efter custom vandkøling fx ville der være god plads.

BeQuiet Dark Base Pro 901 giver god plads

Den ting som jeg var rigtigt glad for, efter alt kom på plads, var den indbyggede RGB og blæser kontrol i fronten. Her er det let at styre blæserhastigheden, på de blæsere der er tilsluttede de interne fan hub. Der kan man vælge hastigheden i fem trin fra 400 rpm op til 1900 rpm. Man kan dog også vælge at lade hastigheden styres af bundkortet. 

På samme måde kan RGB lyset i de to RGB zoner eller andet tilsluttet RGB lys styres i otte forskellige farver og fire forskellige effekter. Endelig kan man også her lade bundkortet styre lyset. 


Pris

Jeg kan pt finde Dark Base Pro 901 med en online pris på lige knap 2600 kroner. Det placerer den i den meget høje ende af det samlede kabinetmarked. Ser vi på priserne på andre lignende kabinetter, i denne størrelse og med features der er bare en smule sammenlignelige, så matcher prisen dog meget godt. 


Konklusion 

BeQuiet ligger ikke skjule på, at de har lavet Dark Base Pro 901, som toppen af deres lineup. Det kalder det selv “topmålet af fleksibilitet” og det er en påstand, som jeg efter min tid med kabinettet, er tilbøjelig til at give dem ret i. 

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har arbejdet med et kabinet med så mange muligheder for tilpasning, justering og fleksibilitet. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 udskiftelige frontpaneler.jpg

Muligheden for at pille alt fra hinanden og sætte det sammen på flere forskellige måder betyder, at man kan lave stort set hvad som helst med Dark Base Pro 901. 

Det betyder dog også, at det er et kabinet for entusiasterne, som vil eller skal noget mere med deres system. Et kabinet af denne type vil være overkill for de fleste, og mulighederne vil være lidt spildte på et standard system. 

HDD bure kan monteres i fronten.jpg

Hvis man vil noget ekstra med sit system eller har behov for masser af plads til køling, harddiske eller lign, så er det dog svært at finde et så veludført og fleksibelt bud som Dark Base Pro 901. 

Jeg ville ønske BeQuiet havde valgt at opdateret deres børstede aluminiums look, men ellers er jeg glad for opdateringerne til Dark Base serien. 

BeQuiet Dark Base Pro 901 færdigt build.jpg

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Entusiast Only Award til et kabinet, der er fleksibelt som få andre og fyldt med plads og muligheder.


Godt: 

Masser af plads

Gode materialer

Solid byggekvalitet

Masser af medfølgende tilbehør


Skidt: 

Det børstede alu look trænger til en opdatering


Vores partnere