Specifikationer
Som vi kan se på målene, så er MX Mechanical stadig et tastatur med en lav profil. Naturligvis ikke lige så lavt, som de tidligere i MX familien, hvilket selvfølgeligt skyldes skiftet til mekaniske kontakter, som alt andet lige fylder lidt mere i højden. Vi får dog stadig et trådløst tastatur med hvid belysning i tasterne og med en batterilevetid imellem 10 dage og 10 måneder, alt efter hvordan man indstiller lyset.
Design
Hvis man har stiftet bekendtskab med MX serien af tastaturer tidligere, så vil man med det samme kunne genkende MX Mechanical. Designstilen er helt den samme, som vi kender det fra MX Keys, som vi tidligere har set på. Faktisk ser selve rammen på MX Mechanical stort set identisk ud, og den største forskel ses i de højere mekaniske kontakter og keycaps.
Det er stadig et lavprofil design. Den samlede højde er på lige over 26 mm. Rammen er lavet, så den skråner lidt bagud imod brugeren. MX Mechanical kan også fås i en Mx Mechanical Mini version, som er lavet i et betydeligt mindre 60% layout uden numpad delen. Vi ser dog i dag på versionen i fuld størrelse.
Farverne er holdt i den samme to tonede grå stil, som er gennemgående i hele MX familien. I modsætning til MX Keys varianterne, kan man pt kun få MX Mechanical i denne grå udgave.
Materialerne er en kombination af grå plast og en aluminiumstop på selve rammen af tastaturet. Logitech har arbejdet for bæredygtigheden i deres produkt og angiver, at der er anvendt 45% genbrugsmaterieler i fremstilling af MX Mechanical. Det er dog på ingen måde gået ud over kvaliteten af materialerne eller byggekvaliteten. Konstruktionen føles solid og gennemført.
Logitech oplyser ikke, hvilke kontakter der anvendes, men de ligner til forveksling Cherry MX Low Profile. De kan fås i tre varianter: Taktile, Taktile Silent og Linear. Så der er mulighed for at vælge den fornemmelse man foretrækker, hvilket netop, ud over holdbarheden, er en af de primære fordele ved mekaniske kontakter. Vores test samples er med Taktile Silent kontakter.
Selve rammen på MX Mechanical er lavet i et stykke. Ser vi på undersiden kan vi se, at der er mulighed for en 8 graders højde justering. Det sker med de små foldbare fødder, som vi kender fra de fleste tastaturer.
Ser vi på toppen af rammen har vi en power knap, et USB C stik til opladning og en lille LED indikator, der viser om der er strøm på tastaturet, selv hvis man vælger ikke at bruge belysningen i tasterne.
Du kan forbinde MX Mechanical enten via Bluetooth eller den inkluderede Logi Bolt USB adapter, som kan bruges til at forbinde op til seks kompatible enheder via en enkelt modtager. Det er muligt at forbinde MX Mechanical til op til tre forskellige enheder af gangen, som man let kan skifte imellem via dedikerede knapper på tastaturet.
Som sagt er vores test sample med det fulde layout med num pad, som jeg personligt foretrækker på tastaturer, der skal bruges til arbejde. Der er indlagt ekstra funktioner som mediekontrol osv på F1 til F12 tasterne. Ved siden af dem finder vi, ud over funktionstasterne, de tre knapper der kan bruges til hurtigt at skifte imellem de op til tre tilsluttede enheder.
Software
Logitech skiftede fornyeligt fra deres Logitech Options Software til det nye Logi Options+ software. Via Options+ er det muligt at tjekke op på batteristatus og indstille ting, som knappernes funktioner og lyset.
I vanlig Logitech stil er der gode muligheder for et ret bredt udvalg af muligheder, når man indstiller sine knapper. I tilfældet med MX Mechanical er det F1 til F12, funktionstasterne og de fire genveje over numpad delen vi kan tilpasse.
Som en rigtigt god bonus, kan kan lave program specifikke opsætninger. På den måde kommer knapperne til at fungere på en bestemt måde, lige så snart du er i et bestemt program. Det er en super god måde, at få meget mere funktionalitet ud af sin Logitech enhed.
Jeg har prøvet mig lidt frem med indstillingerne, og de har fungeret upåklageligt. Der er ikke noget behov for at loade en bestemt profil. Softwaren registrerer automatisk, når jeg for eksempel er i Photoshop, og så virker de specielle funktioner jeg har sat op der helt automatisk.
Test
Jeg har brugt MX Mechanical et godt stykke tid nu ved min primære PC, til en masse almindeligt desktop arbejde, og naturligvis en god portion timers skrivearbejde. Det er en personlig smagssag, hvilken type tastatur som man foretrækker til sit arbejde. Der er dog ingen tvivl om, at et godt tastatur kan gøre en stor forskel i forhold til en oplevelse, af de mange timer ved computeren, specielt hvis man skriver meget.
Der er heller ingen tvivl om, at der er mange af os, som er glade for den fornemmelse man har med en mekanisk tastatur. Det er helt klart det jeg foretrækker til gaming, da den gode og præcise feedback er lækker at have i de tilspidsede actionsekvenser. Når det kommer til almindeligt arbejde og i særdeleshed skrivearbejde, så har jeg dog en forkærlighed for tastaturer med en lav profil, og et lavt støjniveau, da jeg ofte skriver om aftenen når familien forsøger at sove.
Jeg har i lang tid foretrukket netop Logitech MX Keys til den slags arbejde, netop på grund af den lave profil og de stille taster. Med udvidelse en af MX familien med en mekanisk version, er der mulighed for at få det bedste af to verdener. Skrive oplevelsen på MX Mechanical har været dejlig lækker og præcis. Hver gang man skifter tastatur er der en periode med tilvænning. I dette tilfælde gik det dog meget hurtigt før jeg følte min hjemme og tingene kørte. Linear Silent tasterne har en meget diskret taktilt bump under brug og er generelt ret stille. De er ikke helt så stille som scissorkontakterne på MX Keys men for et mekansik tastatur er det bestemt i den mere stille ende.
Den diskrete belysning er lækker at have, når der arbejdes om aftenen men uden at det bliver distraherende. Det er stadig lækkert at se, hvordan tastaturet selv registrerer når du har hænderne tæt på, og tænder for lyset og ellers slukker for det igen for at spare på strømmen. Logitech har angivet batteritiden til omkring 15 dage, hvis man bruger lyset, hvilket jeg vil vurdere passer meget godt baseret på mine tests. Hvis man kan klare sig uden lyset, så kan man dog klemme imponerende 10 måneders batteritid ud af MX Mechanical. Så bruger man primært tastaturet i dagslys, skal man altså meget sjældent forbi en oplader.
Logitech har et lækkert layout og gode funktioner bygget ind i deres MX serie og kombineret med den stærke software og mulighederne der har det givet en god og fleksibel løsning på arbejdsbordet.
Pris
MX Mechanical tastaturet kan pt findes med en online pris på lige under 1300 kroner. Det vil mange sikkert mene er til den dyre ende, hvis man sammenligner med et gennemsnitlig kontor tastatur. Det er unægtelig også en del penge, og der er mange fornuftige løsninger, som er betydeligt billigere. Logitechs egen MX Keys i den fladere, ikke mekaniske version, kan for eksempel fås til omkring 700 kroner. Hvis man har en forkærlighed for et godt mekanisk tastatur og gerne vil have et stilrent et til kontoret, så synes jeg dog alt andet lige at prisen er rimelig, når man ser på hvad man får.
Konklusion
Der er ingen tvivl om at MX Mechanical henvender sig til det lidt mere nørdede kontorsegment. Det er til brugeren med en forkærlighed for mekaniske kontakter, og den skrivefornemmelse det giver. MX Mechanical kommer med Logitechs gode kvalitet og gode materialer, som er typisk for deres mere high end produkter. Look og fornemmelse af MX Mechanical er super lækker og velgennemført.
Personligt har jeg været rigtigt glad for skrive oplevelsen og tilføjelsen af den mekaniske fornemmelse er en lækker udvidelse af MX familien. I vanlig Logitech stil, er software oplevelsen og mulighederne der også rigtigt gode. Hvis man allerede er godt inde i Logitech økosystemer, er features som muligheden for at forbinde flere enheder via samme Logi Bolt dongle også lækker at have. Hvis man samtidigt bruger flere enheder og måske skifter mellem flere systemer eller en stationær og en laptop, er muligheden for at forbinde til op til tre enheder også guld værd.
Det er i den slags features, der løfter oplevelsen med MX Mechanical, og de andre enheder i MX serien, en anelse op over mange andre konkurrenter.
Alle de fine features og de mekaniske kontakter kommer dog med en pris, og 1300 kroner er mange penge for at være med i legen. Specielt når man kan få trådløse kontor tastaturer til det par hundrede kroner. Har man først prøvet springet i kvalitet, og glæden ved de ekstra features, så kan det dog være svært at gå tilbage. Når det er sagt, så synes jeg stadig at 1300 kroner er i den tunge ende, og et er muligvis MX Mechanical sættets svaghed.
Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Entusiast Only Award. MX Mechanical er et super lækkert sæt, for dem af os der gerne vil have en stilfuld, trådløs og mekaniske skriveoplevelse. Der er masser af gode funktionelle features og gennemført kvalitet, som man dog får lov at betale for.
Godt:
Skidt: