ASUS Zenith Extreme X399

Igår bragte vi jer det første danske review af AMD's ThreadRipper 1920X processor. Nu er tiden kommet til at vi vil gennemgå det bundkort vi brugte til vores test. Nærmere betegnet skal vi i denne test kigge på Zenith Extreme X399 bundkortet fra ASUS og se nærmere på nogle af de features og teknologier der gjorde at det netop var det bundkort vi valgte at parrre med vores ThreadRipper processor!


ASUS er en af de helt store drenge på markedet når vi snakker bundkort, og behøver derfor ingen videre præsentation. Med lancering af AMD’s nyeste platform, X399 var ASUS naturligvis også klar med deres bud på bundkort til de nye ThreadRipper processorer. I denne test skal vi hilse på at et af de første X399 bundkort fra ASUS, som samtidig er et at de absolutte topkort på markedet i skrivende stund.

 

Navnet er Zenith Extreme X399, og gemmer på et stort E-ATX bundkort som er bredere end normale ATX bundkort. Vi finder et ton af features og muligheder, som ville tage det meste af en formiddag af gennemgå. I denne test vil vi gennemgå de unikke features ved Zenith Extreme bundkortet og se hvad man får med i kassen når man smider næsten 4500,- DKK for et bundkort – ja du læste rigtigt, og det er kun for bundkortet. Kan prisen retfærdiggøres? Der er kun en måde at finde ud af det på!

 

Læs flere fede tests af bundkort

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_1

 

Specifikationer og features
Jeg har været en tur forbi ASUS hjemmeside og fundet specifikationerne på ROG Zenith Extreme bundkortet. Du finder disse listet op herunder:

  • CPU: AMD Socket TR4
  • Chipset: AMD X399
  • RAM: 8 DIMM slots (Op til 3600MHz OC)
  • 4 PCI-Express 16x 3.0
  • Support for 4-ways nVidia SLI og AMD CrossFireX
  • Lager:3 x M.2, 6x SATA 6Gb/s
  • Intel I1211-AT Gigabit LAN controller
  • Anti-surge LANGuard
  • ROG GameFirst IV
  • ASUS ROG AREION 10G netværkskort inkluderet
  • Præmonteret I/O skjold
  • Live Dash OLED skærm indbygget
  • Bagplade med indbygget RGB lys monteret
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac+ WiGig 802.11ad
  • Bluetooth: Version 4.1
  • ROG SupremeFX 8-kanal (Realtek ALC-S1220)
  • 8 x USB 3.1 Gen 1 + 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A samt en Type-C

Nedenfor har jeg inkluderet tre billeder af nogle af de unikke features på Zenith X399, samt et overblik med beskrivende tekst. ASUS har blandt andet udstyret bundkortet med et SupremeFX S1220 lyd Codec, som er en opgradering over den normale non-S udgave. DIMM.2 er også en yderst unik feature som kun få ASUS bundkort i skrivende stund er udstyret med. Dette gør det muligt at montere to M.2 SSD’er på et separat print hvor en blæser også kan monteres – genialt!

 

Nyd den lækre introduktions video af bundkortet i YouTube videoen herunder, og rul videre når du er klar. Som det næste vil jeg kort beskrive hvad ThreadRipper og det nye X399 chipset egentlig er for en størrelse, og hvad det tilbyder til os hardcore nørder.

 

 

 

AMD Ryzen ThreadRipper
Hvis det skulle være gået din næse forbi (selvom jeg tvivler) sendte AMD deres nye X399 chipsæt på markedet d. 10 august. Sammen med det nye chipsæt fik vi også to nye processorer. Inden vi kigger på selve bundkortet som i alle er kommet for at se og læse mere om, skal vi lige dog lige have styr på et par ting først. Hvad kan AMD’s X399 chipset og ikke mindst deres nye monster processorer med navnet ThreadRipper?

 

Lad os starte med at få styr på CPU’erne først. Ved lanceringen d. 10 august fik vi to at vælge imellem, mens at en tredje version blev teaset og sat til lanceringen i slutningen af august. Fælles for alle processorerne er at de benytter AMD’s nyeste Zen arkitektur med 14nm fabrikationsproces. ThreadRipper serien er skabt for at tage kampen direkte op imod Intel og deres X299 platform med deres nye i9 processorer. Vi har her på siden allerede kigget på en af de nyeste Intel modeller ved navn i9-7900X. Du kan finde testen af denne ved at klikke HER.

 

Læs også vores tests af AMD Ryzen

 

Lad os få nogle kolde fakta på bordet omkring de tre nye AMD processorer. Jeg har nedenfor været kreativ i Excel og lavet et lille skema over AMD’s foreløbige Ryzen line-up, inklusiv på Ryzen 3, 5, 7 og naturligvis ThreadRipper.

 

 

Har du nærstuderet billedet ovenfor? Da priserne på hardware konstant skifter, kan dem i vores tabel ovenfor derfor hurtigt blive ukorrekte. Det er dog ikke kun priserne der interessante. Lige så interessante er antal kerner og clock hastigheder som AMD har formået at smide i processerne med deres Zen arkitektur. Top modellen i ThreadRipper serien 1950X, har intet mindre end 16 kerner og 32 tråde, en base clock på 3.4 GHz og hele 4.0 GHz med boost! Dette er den absolutte topmodel.

 

Det næste vilddyr i rækken er ThreadRipper 1920X som er den processor vi vil pare vores Zenith bundkort med i denne test. Her er der tale om en processor med 12 kerner og 24 tråde. Base clocken er her hævet til 3.5 Ghz, mens at vi finder den samme 4.0 GHz boost frekvens som på topmodellen 1950X.

 

ThreadRipper 1900X er den sidste processor i AMD’s X399 line-up i skrivende stund, og byder på 8 kerner og 16 tråde. Den har en base clock på 3.8 GHz, samt den samme 4.0 GHz boost som sine to storebrødre. Alle de tre ThreadRipper processorer understøtter quad channel DDR4 RAM, samt hele 64 PCI-Express 3.0 baner. Det er de eneste tre processorer til X399 chipsettet som vi er bekendt med i skrivende stund, men mon ikke AMD har et par modeller mere i ærmet i den nærmeste fremtid.

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_6

 

AMD X399 chipsettet
Med det forkromede overblik over de nye processorer er det blevet tid til samme tur med det nye X399 chipset. Med en ny serie af processorer, følger der som regel også et nyt chipset og i nogle tilfælde som her – også en helt ny socket. Eftersom at alle ThreadRipper processorer har intet mindre end 4094 kontakt punkter på bunden, betød det at ingen socket på markedet var stor nok til opgaven. AMD vendte derfor blikket mod deres server platform Naples, også kendt som EPYC. Her lånte de den enorme SP3r2 socket, og omdøbte den til TR4 for os privatforbrugere.

 

TR står naturligvis for ThreadRipper, mens at 4-tallet nok mest er for at matche deres anden nuværende platform, AM4. I modsætning til deres server processorer, kan alle Ryzen processorer overclockes, helt nede fra Ryzen 3, 5, 7 og op til ThreadRipper. AM4 platformen er som vi kender den fra forrige AMD modeller, med en masse små pins/ben på selve processorerne og huller i soklen på bundkortet. TR4 bytter derimod om på tingene og har de små pins på selve bundkortet i stedet for – ganske som vi kender det fra alle Intel’s nuværende processorer.

 

 

Hvad angår RAM/hukommelse, har AMD med X399 chipsettet også fuld support for quad channel DDR4. Der er otte DIMM slots og support for op til hele 128 GB, så selv de mest krævende brugere, kan have nok RAM på X399 platformen. For de professionelle brugere, er det også gladeligt at høre at der på ThreadRipper platformen er support for ECC RAM. Kort sagt er dette en type RAM som sikrer at gemme dine data, hvis strømmen går eller lignende, så du aldrig mister det du måtte være i gang med. Dette er en ting som vi ikke finder på X299 chipsettet fra Intel.

 

På de fleste AMD X370 baserede bundkort som er topmodellen inden for chipset til Ryzen 3, 5 og 7 processorerne, finder vi kun support for en enkelt M.2 NVMe SSD. Ved X399 er dette også skruet op til elleve, med op til tre M.2 pladser på selve bundkortet, og support for flere via PCI-Express stikkene på bundkortet. I skrivende stund er der dog ikke support for nogen form for RAID i disse M.2 slots. AMD har dog meldt ud at der vil blive lanceret en driver der ændrer dette i slutningen af september, da efterspørgslen var stor. Dette betyder derfor at du i slutningen af september også vil kunne køre RAID 0, 1 og 10 med dine hurtige NVMe diske.

 

De mange M.2 SSD’er æder naturligvis PCI-Express gen 3.0 som vi andre æder burgere. Dette er også hvorfor at samtlige ThreadRipper processorer har intet mere end 64 PCI-Express 3.0 baner at lege med, eller skulle man sige 60. Reelt er der nemlig 60 at lege med for forbrugeren, idet at kommunikationen mellem chipset og processor tager fire. Med alle disse PCI-Express baner, betyder det at langt de fleste X399 bundkort vil være udstyret med tre eller flere PCI-Express 16x slots, samt masser af M.2 og USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps).

 

 

X399 tilbyder desuden fuld support for både CrossFire og SLI med op til fire grafikkort, hvilket er lækkert at se. Du kunne for eksempel køre med fire grafikkort med følgende hastigheder: 16x/16x/8x/8x på Gen 3.0 – imponerende!

 

 

Quad Channel DDR4 – To forskellige måder
AMD bragte DDR4 support på banen da de lancerede deres Ryzen 3, 5 og 7 processorer. Her var der dog kun tale om dual channel DDR4 som vi også kender det fra Intels normale platform. Med ThreadRipper åbner AMD nu op for quad channel DDR4 med op til otte DIMM slots på bundkortet. Dette har vi allerede snakket lidt om tidligere, men der er mere under solen end blot det.

 

ThreadRipper vil standard have support for hastighederne 2133, 2400 og 2667 MHz. Men som vi kommer til at se i vores test del, er det muligt at køre med meget hurtigere RAM. 3200 og endda 3600 MHz skulle være muligt, såfremt du selvfølgelig har et RAM kit der understøtter disse voldsomme hastigheder. Det hele handler dog ikke om hastigheder og kapacitet ved ThreadRipper. AMD introducerer nemlig også muligheden for at skifte mellem to forskellige måder hvorpå RAMene arbejder i computeren – UMA og NUMA. Lad mig prøve at forklare forskellene.

 

På grund af størrelsen og hvordan de otte DIMM slots er placeret på bundkortet, betyder det at svar tiden/forsinkelsen fra RAM stick til RAM stick vil variere. Mens at de RAM der fysisk er tættest placeret på de aktive kerner, vil svare hurtigt, vil dem der er i de yderste slots have en lidt længere svartid – sådan fungerer tingene. AMD har lavet mange udregninger på dette, og fundet ud af at RAM der er tættest på de aktive kerner har en svartid på 77 ns i gennemsnit, mens at dem der er længst væk tager 120 ns om at svare.

 

 

Standard leveres alle bundkort og ThreadRipper processorer med UMA aktiveret, hvilket går ud på at processoren benytter alle fire eller otte RAM sticks der måtte være installeret i quadchannel. Dette er det bedste valg til normal brug af computeren, samt video redigering og lignende som kræver mange ressourcer fra både RAM og processor. Overblik over hvordan UMA protokollen fungerer, kan ses på overbliks billedet ovenfor.

 

NUMA som er den anden mulighed, vil ifølge AMD kunne give bedre performance i ældre spil der ikke er optimeret til at bruge de mange kerner. Med NUMA aktiveret, vil systemet kun bruge de RAM der er tættest på processor kernerne, hvilket betyder lavere svar tider/forsinkelser, hvilket spil elsker. Spiller du nyere spil som er optimeret til at bruge mange kerner og høj båndbredde, vil du højst sandsynligt være bedre stillet med at lade systemet arbejde i UMA. Nedenfor et billede der giver et overblik over hvordan NUMA protokollen fungerer.

 

 

Et kig på selve Zenith Extreme X399 bundkortet
Inden vi går i gang med at kigge på selve bundkortet og hvilke features der er rundt omkring på det, har jeg valgt at inkludere et lille teaser billede fra vores test af ThreadRipper 1920X processoren. Hvis du ønsker at se performance grafer og hvad vi formåede at overclocke denne monster processor til, kan du blot give billedet herunder et tryk.

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_12

 

Selve bundkortet kommer i en sort og rød kasse, som et hvert andet ASUS ROG produkt. På fronten finder vi naturligvis modelnavnet, samt en række features. TR4 soklen, X399 chipset og support for både nVidia SLI og AMD CrossFire er blot nogle af dem.

 

Bagsiden af kassen går mere i dybden og high lighter en masse af de unikke features som Zenith Extreme tilbyder. Disse kommer vi til at se meget mere til når vi tager turen rundt om bundkortet efter at tilbehøret er gennemgået.

 

Når kassen åbnes op finder vi øverst selve bundkortet, og nedenunder alt det inkluderede tilbehør.

 

Efter at have tømt alt tilbehøret ud på bordet, kan vi virkelig danne os et overblik over hvor meget grej man får med til dette bundkort. Selvom jeg ikke før har anmeldt et bundkort, har jeg set utallige af andre reviews. Ingen af disse har haft så meget tilbehør som vi finder til Zenith Extreme, lad mig liste op hvad man får med i kassen:

  • ASUS ROG Zenith Extreme X399 bundkort
  • Seks SATA 6 kabler i sort
  • To trådløse antenner
  • Tre SLI broer
  • Grafikkort support
  • Quick connector til frontpanel stik
  • 10Gbit netværkskort
  • DIMM.2 udvidelseskort
  • Fan-HUB udvidelseskort
  • Temperatur følere
  • RGB forlænger kabler
  • Ark med klistermærker
  • ROG USB stik med drivere
  • Manual + diverse andre papirer
  • Skruer til M.2 drev
  • ROG bordskåner

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_16

 

Nedenfor ser vi det inkluderede 10Gbit netværkskort, udvidelseskortet til blæsere og M.2 samt USB stik. Det er fedt at se ASUS inkludere et voldsomt netværkskort, selvom det nok er de færreste der har behov for det. Professionelle brugere, der overfører store mængder data over hjemmenetværket vil få utrolige hastigheder med 10Gbit fremfor 1. Det kræver naturligvis at alle komponenterne i netværket understøtter dette.

 

På trods af at være et stort bundkort mente ASUS alligevel ikke at der var nok blæserstik. Derfor finder vi en inkluderet blæserhub som kan have ekstra blæsere monteret, samt tre temperatur sensorer også. Alle blæsere tilsluttet kan styres enten i BIOS eller igennem ASUS’ AIsuite software.

 

 

Selvom nVidia officielt har stoppet support for SLI med mere end to kort, finder vi alligevel support for tre og fire vejs SLI på Zenith bundkortet. Dertil skal der selvfølgelig bruges SLI-broer, som også er inkluderet. Broen til to kort er af HB typen, så du kan få fuld kraft på kommunikationen mellem dine to GTX1080 kort for eksempel. En anden lækker ting der er inkluderet er et støtte beslag som skal sørge for at der er mindre vægt der hænger i PCI-Express soklen, på trods af at disse er forstærket med metalkappe.

 

Det indbyggede trådløse netværkskort i Zenith Extreme understøtter samtlige standarder på markedet, også den spritnye WiGig 802.11ad standard med MIMO. Der er en antenne til normal 2.4GHz og en anden til 5GHz og MIMO support, stikkene på disse er forskellige. I modsætning til ældre inkluderede antenner fra ASUS er dem til Zenith ikke magnetiske, men kommer i stedet med en lille stander til hver antenne.

 

 

Efter at have samlet alt tilbehøret sammen igen, er det nu blevet tid til at kigge nærmere på selve bundkortet. Vi starter ud med tre overbliks billeder herunder, og går derefter mere i dybden rundt omkring på kortet. Det første jeg bemærkede da jeg tog bundkortet ud af kassen, var vægten. Det er uden tvivl det tungeste bundkort jeg har haft i hænderne til dato, og jeg har altså bygget på den anden side af 30 computere efter hånden. Zenith Extreme virker utrolig solidt og lækkert bygget, og designet er utrolig frækt.

 

 

Vi starter vores tur ved hjernen i bundkortet, eller rettere der hvor den senere skal monteres – nemlig soklen. X399 chipsettet fra AMD benytter den enorme TR4 socket, som ikke ligner noget vi før har set. Der skal bruges skruetrækker når de store ThreadRipper processorer skal monteres, men dette vender vi tilbage til. X399 er også det første chipset fra AMD der har support for quad channel DDR4 RAM, hvilket betyder at vi finder otte DIMM slots omkring processoren – fire på hver side.

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_25

 

Med et strømforbrug på op til 180 watt, er de nye TreadRipper processorer sulte. For at et bundkort kan blive ved med at levere ren strøm, selv under overclocking skal der seriøse køleløsninger til. På Zenith Extreme finder vi en stor klump aluminium som dækker over VRM delen på bundkortet. Denne har også en heatpipe der løber ind bag skjoldet ved I/O panelet. Her inde bag gemmer der sig en række kølerfinder som vi kender dem fra tower CPU-kølere og grafikkort, samt en lille blæser. Med andre ord er strømstyringen på Zenith Extreme aktivt kølet, hvilket ikke er noget vi ser på mange bundkort mere efterhånden.

 

Vi kan også tydeligt se hvor den lille blæser kan suge luft ind, samt hvor det første RGB område er. Ja ikke noget bundkort i 2017 uden RGB lys right? Stregen under Zenith Extreme navnet har indbygget lys, som kan styres i Aura softwaren. Men coveret over I/O panelet har flere tricks i ærmet. Den lille firkant nederst er nemlig hvad ASUS kalder for Live Dash, som er en lille OLED skærm. I stedet for de velkendte debugging tal som andre bundkort bruger, kan Zenith bundkortet ganske enkelt skrive hvad der er galt på denne skærm. Når der ikke er nogle fejl at anmelde, kan du sågar få skærmen til at vise små animationer, CPU temperatur eller lignende.

 

 

Vi bevæger os en tur ned i højre hjørne af bundkortet, nærmere betegnet chipset køleren. Det er samtidig også her at det andet RGB lys område er placeret. ROG logoet og enkelte af stregerne omkring det kan lyse op, og ligesom den anden RGB zone, kontrolleres via ASUS’ Aura software. Der er desuden en skjult feature ved chipset køleren, som vi vender tilbage til lidt senere.

Først vender vi dog blikket mod PCI-Express pladserne som Zenith er udstyret med. Vi finder intet mindre end fire PCI-Express 16x porte, som alle er forstærket med metal. Derudover er der også en 4x og en 1x port. Med support for både fire vejs SLI og CrossFireX, har ASUS også valgt at tilføje lidt ekstra strøm i form af et Molex stik nederst i venstre hjørne.

 

Ønsker du at kører med mere end et grafikkort, vil PCI-Express banerne køre således:

  • Et grafikkort: 16x (første)
  • To grafikkort 16x + 16x (første og tredje)
  • Tre grafikkort: 16x + 8x + 16x (første, anden og tredje)
  • Fire grafikkort: 16x + 8x + 16x + 8x (alle) 

Vi har allerede dækket lydkortet, da vi startede testen ud med at kigge på det under features. Vi har altså at gøre med en custom Realtek ALC-1220 chip, som har fået tilføjet et ”S” i navnet da den ikke er standard. Lydbilledet og niveauet skulle være endnu bedre end standard, og vi finder naturligvis kun kvalitets komponenter samt adskillelse fra hovedprintet som på et hvert andet highend bundkort – lækkert!

 

 

Hvis du ikke bemærkede det, da vi startede ud med at kigge på Zenith bundkortet, så det ud som om at der var en ekstra DIMM slot til RAM. Dette er dog ikke tilfældet, men det er tæt på. ASUS inkluderer nemlig hvad de kalder DIMM.2 udvidelseskortet, som vi så da vi kiggede på tilbehøret. Kort sagt gør dette kort det mulig at montere to M.2 NVMe SSD’er på dette kort og dernæst montere det i bundkortet som vi kan se på tredje billede herunder. Dette er utrolig smart, og frigør plads på bundkortet til andre ting.

 

Mens vi er her oppe kan vi også lige kigge på en anden lækker feature, som efterhånden mange highend ASUS bundkort tilbyder. Markeret med den røde cirkel, finder vi nemlig en kontakt der gør det muligt at tænde/slukke for de fire PCI-Express slots. Dette er genialt hvis man fejlsøger, idet man således ikke behøver at fjerne kortene fysisk. Den gule cirkel viser den nye type frontpanel stik til USB 3.1, som Zenith naturligvis også er udstyret med.

 

 

Nederst i det højre hjørne finder vi seks SATA 6GB/s porte, samt en U.2 port. Seks SATA porte er faktisk ikke alverden, sammenlignet med andre highend bundkort, men i takt med at harddisk kapaciteten stiger, falder kravene om mange SATA porte – i hvert fald i min optik. Med også en U.2 og tre M.2 pladser, burde du alligevel være dækket godt ind på lagrings fronten.

 

Til I/O panelet på et bundkort finder vi som regel en lille plade der skal klikkes i kabinettet, inden at bundkortet installeres. Dette har ASUS lavet om ved Zenith Extreme og i stedet integreret det som en del af bundkortet. Dette er en fed feature, som ville kunne redde røven for mange der måtte glemme det lille cover. Udvalget af stik er som forventet af et highend bundkort i 2017, ret imponerende. Vi finder et utal af USB 3.0 porte, men også et par 3.1, Intel I1211-AT Gigabit LAN og 7.1 lydkort med indbygget lys i stikkene. Bemærk desuden området over USB 3.1 portene, som er ventileret. Det er her den lille blæser til kølingen af VRM kan komme af med den varme luft – der er i den grad tænkt på de små detaljer her!

 

 

En bagside af et bundkort er normalt kedelig at kigge på, men ikke på Zenith Extreme. ASUS har nemlig udstyret det med en lækker bag plade som ud over at se godt ud også giver bundkortet noget stabilitet. Det er desuden også bag denne bag plade at vi finder den tredje RGB lys zone som løber hele vejen ned af den højre side på bag bundkortet. Jeg viser et par billeder af lyset lidt senere ind konklusionen.

 

Den før omtalte separation mellem lydkort delen og resten af bundkortet.

 

Montering af CPU, NVMe SSD og RAM
Da vi gennemgik køleprofilerne til VRM og chipsettet tidligere, nævnte jeg at der var en skjult feature ved netop chipset køleren – denne afslører jeg nu. Ved at løsne tre skruer, kan coveret på chipset køleren afmonteres, og RGB printpladen kommer til syne sammen med en M.2 port. Det er nemlig muligt at installere et af disse hurtige drev herunder. Ud over at være imponerende udnyttelse af pladsen, har det også en fordel i forhold til normale M.2 pladser. Chipset køleren fungerer nemlig også som køling for NVMe SSD’en som kan blive meget varme. Ved at holde temperaturen under kontrol, er man sikret optimal performance fra de lynende hurtige SSD’er.

 

Som det fremgår af billederne har jeg monteret en Samsung 960 EVO NVMe SSD på 250 GB. Denne lille djævel er i stand til at levere op til 3000 MB/s læse og 1500 MB/s skrive hastigheder – damn!

 

 

Da monteringen af en ThreadRipper processor ikke kan sammenlignes med nogen anden på markedet i skrivende stund, har jeg valgt lige at lave en lille fem trins guide, der viser hvordan dette skal gøres. Det er her den medfølgende ThreadRipper skruetrækker kommer tilbage ind i billedet. Ud over selvfølgelig at kunne løsne skruerne der holder soklen nede, er den også udstyret med lige nøjagtigt det rette moment til at spænde dem igen. På selve soklen, står der beskrevet i hvilken rækkefølge den skal åbnes og lukkes, så der er ikke noget at tage fejl af. Åben er ganske enkelt: 3 – 2 – 1.

 

Når de tre skruer er løsnet, springer den øverste låge op af sig selv, da denne har en fjeder monteret. Der er dog også en anden låge som skal klikkes løs i siderne, og derefter også holdes oppe af fjedre. Det er den anden låge der er interessant, da det faktisk er på denne at processoren monteres. Ved levering af et X399 bundkort sidder der en beskyttelses ramme som kan slides ud, og ligger viden ved siden af selve ThreadRipper 1920X processoren, kan vi se at formen på de to er identisk.

 

 

Med beskyttelses beslaget afmonteret, kan selve processoren glide på plads ned i låge nummer to. Der næst skal beskyttelses coveret over de 4094 små ben fjernes – gør dette forsigtigt! Bøjes bare én af disse ben, kan du ende med et bundkort der ikke virker! Dette er præcis også hvorfor at vi finder låge to, hvor processoren monteres på først. Da man derved opnår en præcis montering over de små ben når den vippes ned, og undgår at bøje nogen – AMD har tænkt over tingene her. Når lågen med processoren er vippet ned, skal den give to små klik omkring de blå dele som kan ses på billede to herunder.

 

Når du hører disse to klik, er næste og sidste trin at vippe den første låge tilbage og stramme de tre skruer igen. Dette foregår nu modsat af da du løsnede dem. Du starter med 1 – 2 – 3. Bemærk at du SKAL stramme den skrue du er i gang med HELT til skruetrækkeren siger klik, inden at du går videre til den næste. Takket være den inkluderede ThreadRipper skruetrækker er dette super simpelt, og du kan ikke overspænde og derved ødelægger noget.

 

 

Tests, Benchmarking og RGB!
Da vi i skrivende stund kun har testet dette ene X399 bundkort, har vi endnu ikke kunne se om der er nogen mærkbar forskel imellem de forskellige X399 bundkort på markedet. For at se vores performance og overclocking resultater, henviser jeg til vores test af AMD Ryzen ThreadRipper 1920X CPU’en.

 

Nedenfor ser vi Zentih bundkortet med både NVMe disk, RAM og naturligvis CPU’en monteret – ret sexet ikke? Selv efter at have haft dette bundkort i hænderne utallige timer og arbejdet med det, er jeg stadig ikke kommet mig over størrelsen på den enorme TR4 sokkel og den samlede vægt med alt installeret. Størrelsen er virkelig voldsom, og får i forvejen store RAM sticks til at se små ud som de installerede Trident Z RGB sticks fra G.Skill.

 

 

Før vi går til sidste skridt i vores review som jo er konklusionen, skulle i ikke snydes for par billeder af det færdige system. Jeg gik fra det ældre Intel X79 chipset parret med en 3930K processor, over til ThreadRipper 1920X sammen med Zenith Extreme og har ikke fortrudt det på noget tidspunkt. Nedenfor tre afsluttende billeder af det indbyggede RGB lys i bundkortet, samt G.Skill Trident Z RGB RAM’ene – enjoy og lad os så få konkluderet!

 

Med lidt Cablemod kabler og nogle RGB strips er vi der - eller hvad syntes du? 

 

Pris
I skrivende stund d. 13/09 2017 skal du punge ud med 4399,- DKK hvis du vil være ejer af dette Zenith bundkort. Dette er en ret høj pris for et bundkort, som kan blive svær at retfærdiggøre for de fleste. Vi har at gøre med et af de absolut mest eksklusive X399 bundkort i øjeblikket, og det koster selvfølgelig penge. ASUS har også proppet Zenith med alle de lækre features de kunne og inkluderet en voldsom bunke af tilbehør, for at kunne retfærdiggøre prisskiltet. Hvis du har pengene og er nok nørd, kan du klikke på prisknappen herunder og komme til prisoversigten.

 

 

Ønsker du alle detaljer på Zentih bundkortet fra ASUS selv, kan du give deres hjemmeside et besøg. Klik på banneret med deres navn nedenfor, og bliv sendt direkte til deres side i en ny fane/vindue.

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_1

 

Konklusion
Vi er nået til endestationen og det er blevet tid til at sidde de sidste ord på vores test af ASUS Zenith Extreme bundkortet. Inden denne test havde jeg aldrig før skrevet et bundkort review, eller hilst på AMD’s X399 platform, så der var flere aspekter i dette der var helt nyt for mig. Med det sagt, så har jeg utallige computere bag mig, bygget både til mig selv, familie og venner, så jeg er ikke ny i gamet. Vi har allerede kigget på og vurderet ThreadRipper 1920X og X399 som helhed, som du kan læse meget mere om ved at klikke HER. Jeg vil derfor i konklusionen her fokusere på Zenith Extreme bundkortet og hvad det tilbyder ud over X399 i sig selv.

 

Hvis vi starter med byggekvaliteten siger man jo at vægt ofte indikerer høj kvalitet. Dette kan i den grad også siges om dette bundkort. Zenith Extreme er et af de absolut lækreste bundkort jeg har kigget på til dato, fra flere punkter. Det er bygget som en tank, både på for-og bagside, og tilbyder så mange features og smarte løsninger at det halve kunne være nok. Med plads til hele tre M.2 SSD’er, fire grafikkort og otte RAM DIMM’s kilder det alle de rigtige steder. Ud over en Intel I211-AT Gigabit netværkschip, finder vi også det ekstra 10Gbit netkort inkluderet i kassen, hvilket er et kærkomment syn. Det samme er resten af den enorme bunke tilbehør som man får med i kassen. På trods af at prisen er høj, får man i den grad også noget for sine penge!

 

SupremeFX S1220 lydkortet er det absolut bedste i sin klasse, og overgår alle andre integrerede lydkort på markedet i skrivende stund. Avanceret software, kombineret med forstærker til hovedtelefoner i den høje ende er ting man får med indbygget i Zenith Extreme bundkortet. Live Dash er intet mindre end genialt og gør fejlsøgning til en leg – næsten. Med software er det muligt selv at bestemme hvad dette display skal vise, hvilket er en fed lille gimmick også. WiGig 802.11ad trådløst net er også inkluderet i kassen, hvilket er lige så imponerende som resten af bundkortet. Vi har stort set ingen routere på markedet der understøtter denne standard endnu, men når de kommer er Zenith Extreme klar!

 

Vi ender på en samlet score der hedder 9,5/10 samt vores Enthusiasts Only award denne gang. Grunden til at vi ikke er helt oppe og ringe på et 10-tal skyldes intet mindre end prisen. Det er uhyggelig svært at retfærdiggøre at et bundkort skal koste det samme som man kan bygge en computer for hvilket er 4500,- DKK. Med andre billigere X399 bundkort på markedet, er dette derfor klart Zenith Extremes svageste punkt – men også det eneste. Ud over prisen vil jeg kalde dette bundkort så godt som fejlfrit. ASUS har virkelig tænkt på alle detaljer, og skabt et bundkort der kan levere alt du har brug for nu, og mange år ud i fremtiden.

 

Godt

  • Utrolig lækker kvalitet og design
  • Inkluderet 10 Gbps netværkskort + Intel I211-AT indbygget
  • Tre Ultra M.2 pladser
  • Support for NVMe SSD’er
  • En U.2 og seks SATA 6 porte
  • Lækkert SupremeFX S1220 lydkort
  • LiveDash OLED skærm
  • Understøtter ECC RAM
  • Let UEFI BIOS
  • Masser af lækkert tilbehør inkluderet i kassen
  • WiGig 802.11ad trådløst netkort (nyeste standard)
  • Bag plade og RGB lys indbygget
  • Fastgjort I/O panel (lys i jack-stikkene)

Knap så godt

  • Prisen er i den høje ende 

Score: 9,5 + Enthusiasts Only award

 

ASUS_ROG_Zenith_Extreme_X399_gamer_bundkort_threadripper_tweak_dk_53

 

 

Vores partnere