AMD's længe ventede FreeSync var det tredje emne, som blev præsenteret under vores tur til Stockholm. Men efter udløb af NDA kan vi nu tage et indblik i netop FreeSync. Hvad er det? Og hvordan virker det? Ingen hakken eller tearing men bare glat gameplay.
Først og fremmest er det en FPS synkroniserings-teknologi ligesom NVIDIAs G-Sync. Men den er alligevel bygget anderledes op. FreeSync er 100% softwarebaseret, og teknologien er allerede inkorporeret i den seneste AMD Beta Driver. I modsætning til G-Sync, som kræver et modul installeret, betyder det at skærmproducenterne kan putte det i sine skærme uden nogen reel ekstra omkostning. Hvilket også afspejles i prisen på de FreeSync skærme, der er på vej eller allerede er på markedet nu.
En anden forskel mellem FreeSync og G-Sync er, at grafikkortet ikke skal "spørge" skærmen, om den er klar til næste frame. Den sender den bare af sted, også bruger skærmen den, når den er klar. Omvendt gengiver den en frame, hvis den næste er forsinket, så man ikke får screen tearing. Altså, gnidningsfrit gameplay uden ekstra omkostning. Hvem kan ikke lide det?
I kan se AMD præsentere FreeSync i videoen herunder:
Herunder kan I se en oversigt over de skærme, der understøtter FreeSync.
AMD definerer betydning af "FREE" i FreeSync
Navnet Free kommer af, at teknologien som sagt er nærmest gratis at installere i en skærm for en producent. Hvorfor understøtter teknologien så kun DisplayPort, hvis den er en fri teknologi? Det er der sikkert mange, som har undret sig over. Men i den sammenhæng kan jeg sige, at folkene bag HDMI satser langt mere på fjernsyn, og de var derfor ikke interesserede i et samarbejde om at bringe den standard med ind i teknologien.
FreeSync bliver også med tiden Open Source, så alle skærmproducenter kan hapse teknologien og lægge den ind i sine skærme. Endnu en af årsagerne til "Free" i FreeSync. AMD har skabt en banebrydende teknologi, der ikke kræver andet end den rette software og skærm for at køre, og den skal så mange som muligt have glæde af.
Hvad giver FreeSync?
En anden meget sjov detalje er, at FreeSync faktisk ikke giver noget performancetab. Da G-Sync blev lanceret, kom det frem, at teknologien gav ekstra latency på 1 ms, der omregnet er cirka 3-5%. Der er FreeSync smartere end det. Da ens FPS ikke skal igennem ekstra hardware, men blot blæser igennem DisplayPorten, rammer det ikke brugeren i form af FPS drop.
Faktisk har en test antyder, at FreeSync gav en minimal performance forbedring på 0,2%. Det er ikke meget, men det er stadig langt bedre end et tab på 5%. Et tab, der kunne resultere i at ens FPS kom under de frygtede 30 FPS.
Til Twitch FPS spillere har AMD også været på banen. VSync er ikke nok, da det begrænser FPS, hvilket betyder, at mouse latency forekommer. Et problem, som er ganske uacceptabelt for Twitch streamer, der gerne vil vise sit talent frem online. Men FreeSync teknologien er det nu muligt at slå VSync fra og stadig få gnidningsfrit gameplay med en mus, som ikke lagger, fordi ens FPS kommer udover skærmens maksimale Hz.
Deaktivering af VSync og udelukkende brug af FreeSync kan dog i teorien betyde, at tearing kan forekomme. Men faktum er blot, at AMD har givet sine brugere muligheden for at deaktivere V-Sync og stadig få FPS synkronisering. Det er der ingen konkurrenter, som har gjort. Det kan kræve lidt fiflen med ens favorit spil. Men det kan lade sig gøre. Det kan andre ikke prale af.
Billedet herunder viser fordele og ulemper med VSync og FreeSync sammen og FreeSync alene.
Til slut kan vi sige, at AMD FreeSync er en yderst gennemtænkt teknologi. Det koster nærmest intet at installere i en driver, og alle producenter af både skærme og spil kan udnytte det, da det er open source. Desuden koster det ikke noget på performancesiden at aktivere det, og under præsentationen i Stockholm kan jeg informere om, at vi så en demo køre med begge dele slået til efterfulgt af kun VSync og til sidst med begge dele slået fra. Sikke en forskel.
Det er klart en teknologi, som vi gerne vil se testet her på Tweak.dk i allernærmeste fremtid.