AMD Radeon R9 290X 4GB

Dagen i dag er helt speciel. Det er nemlig i dag, AMD\'s såkaldte Titan-killer bliver frigivet. Vi har her på Tweak.dk selvfølgelig kigget på AMD Radeon R9 290X 4GB, som er det fulde navn på grafikkortet. Om det lever op til den hype, der er blevet skabt om dette kort, kan du læse mere om i denne anmeldelse. AMD Radeon R9 290X byder også på en masse nye teknologier, som er ret interessante, og dem tager vi selvfølgelig også et kig på her. God læsning!

Så er det længe ventede AMD Radeon R9 290X endelig på gaden, og Tweak.dk er klar med en anmeldelse af denne, som i folkemunde kaldes for en ”Titan-Killer". AMD Radeon R9 290X byder på en masse nye spændende ting. Nogle som vi allerede har taget et lille kig på og nogle ting, som er helt nye. Hvad disse ting er, kan du læse senere i denne anmeldelse.

 

 

 

Opsummering:

 

Godt:

  • Pris vs. ydelse
  • PowerTune
  • Stille i forhold til at det er en referencekøler

Skidt:

  • Bliver ret varmt

 

Som allerede nævnt, er AMD Radeon R9 290X blevet hypet som en Titan-killer. Men det ville være for nemt at afsløre allerede nu, om dette faktisk også er sandt, så jeg vil nøjes med at sige, at det yder rigtigt godt. Med AMD Radeon R9 290X er der også kommet en ny og opdateret version af AMD Catalyst Control Center (bedre kendt som AMD CCC) i OverDrive tabben, som vi selvfølgelig også skal have et lille kig på. Så lad os springe på hovedet ud i det.

 

Specifikationer

 

 

Her kan du se, at der er nogle ret væsentlige forskelle i forhold til R9 280X. Antallet af transistorer er f.eks  steget til 6,2 miliarder mod 4,3, streamprocessorer er steget til 2816 mod 2048 og en masse andet. Det er selvfølgelig grundet disse opgraderinger, at AMD Radeon R9 290X lægger sig foran R9 280X.

 

Med AMD Radeon R9 290X bliver AMD True Audio også ”vækket til live” igen, som har ”manglet” på R9 270X og R9 280X. Dertil har vi selvfølgelig AMD ZeroCore Technology, og som noget nyt og spændende har vi også AMD PowerTune, som dybest set er en opdatering af AMD CCC, men som selvfølgelig også har krævet lidt i forhold til grafikkortet. Så lad os starte fra en ende.

 

 

AMD True Audio

 

 

TrueAudio er en programbar audio pipeline, der giver lydudviklerne frit spil under udviklingen af lydeffekter til producenternes spil. Systemet giver spillet/applikationen mulighed for at lægge et utal af lyde eller stemmer ind i et lydspor, tilføje fornødne effekter og lade TrueAudio skabe ægte Virtual Surround i realtime, som er tilgængelig helt ned i stereolyd.

 

Dette er noget, som tidligere audio engines ikke har været i stand til, hvilket har skabt en uægte surroundlyd, der har haft stor plads til forbedring.

 

 

AMD ZeroCore Power

 

 

ZeroCore Power er faktisk umådeligt nemt at forklare. Det går i al sin enkelthed ud på, at dit system er i idle og din skærm slukker (dette kan konfigureres på alle PC’er), hvor der så bliver ”lukket” for strømmen til grafikkortet. Der kommer selvfølgelig en lille mængde strøm igennem, men dette er udelukkende for, at computeren stadig kan registrere grafikkortet, mens det er i sin ZeroCore Power state.

 

 

AMD PowerTune

AMD har videreudviklet deres PowerTune-teknologi, som de første gang fremviste i fjerde kvartal af 2011 i deres Radeon HD 7900 serie. Kort fortalt er PowerTune teknologien opbygget efter fire grundpiller.

  • Ingen strømspild
  • Ingen unødig støj
  • Absolut fri tilpasning
  • Maksimal udnyttelse af potentialet

 

Anden generation af PowerTune-teknologien har bare så meget mere at tilbyde, da den udfører realtime målinger på grafikkortet under performance, og det kan derved ændre fan-speed, clockfrekvens og voltage øjeblikkeligt med en responstid på under 10 µ-sekund, hvilket gør, at spilleren altid får det bedste ud af sit grafikkort. Til at udføre denne realtime-måling er kortet udstyret med en masse sensorer, der hele tiden måler dets effekt på forskellige områder. De informationer sendes derfra videre til kortets DPM Arbitrator, som vurderer kortets temperatur kontra clockfrekvens og voltage, hvorefter den tilpasser begge, så brugeren altid får mest muligt potentiale ud af sit kort uden strømspild, da spildt strøm er det samme som spildt performance, hvilket er et citat fra AMD.

 

 

Radeon R-serien er bygget op omkring 2nd Generation PowerTune. Det har et 255-trins interval på 0.00V - 1.55V over normal baseclock. Endvidere har brugeren fri adgang til at ændre fan-speed, hvilket er helt nyt i forhold til den gamle PowerTune-teknologi, der blot tillod, at man fastlåste fanspeed. På den måde kan kortet indstilles perfekt til både den avancerede storgamer, der vil maksimere sit overclock og til brugeren, der går mere efter det stille setup.

 

 

AMD Catalyst Controle Center

Brugeren har frie muligheder til at indstille overclock, maksimal fan-speed og maksimal temperatur på kortet under load. Det kan endda styres direkte fra catalyst-driveren. Her ses en X/Y-akse, hvor power ses på x-aksen og clockfrekvensen ses på y-aksen. Det graderede område rangerer fra grøn til rød med gule og orange nuancer mellem sig. Farverne illustrerer selvfølgelig den ekstra varmeudvikling, der kommer ved overclock og den tilsvarende forsvindende varmeudvikling ved underclock. I catalyst-driveren hedder funktionen OverDrive, som også er en videreudvikling af den første PowerTune teknologis funktion af samme navn.

 

 

Alt det spiller godt sammen i kampen om at presse sit kort til det alleryderste, så man kan få mest muligt ud af sit system uanset anvendelse, og jeg synes, at teknologien er imponerende. Især hvis den yder lige så godt, som AMD påstår, den gør. Jeg kan kun sige, at jeg er meget spændt på at se teknologien i aktion.

Vores partnere