AMD og NVIDIA i samarbejde om Smart Access Memory

amd logo credit amd
Skulle det være gået din næse forbi, afslørede AMD for nylig tre nye RDNA 2-funktioner: RAGE Mode, Smart Access Memory og Infinity Cache. SAM eller Smart Access Memory er en ny funktion, der giver AMD CPU'er adgang til alle VRAM i Radeon RX 6000-seriens GPU’er. Nu viser nye informationer, at AMD og NVIDIA vil bringe teknologien ind på NVIDIA’s grafikkort.

AMD’s løsning skulle kun fungere med nyeste Ryzen 5000 serie CPU og RX 6000 seriens GPU lineup, med kompatible B550 / X570 bundkort. Så mange var bekymrede for, at denne funktion kun ville fungere inden for AMD’s økosystem, men nu ser det ud til, at AMD åbner kompatibiliteten på både Intel- og Nvidia-baserede platforme.

I et interview med PCWorld har AMD udtalt, at Radeon-gruppen arbejder med INTEL for at få denne funktion til at arbejde med GPU'er i RX 6000-serien og også på Intels nyeste kompatible CPU'er og bundkort.

Det blev også nævnt, at folkene bag AMD’s Ryzen arbejder med NVIDIA for at få den nye Smart Access Memory / SAM-funktion til at virke med NVIDIA GeForce GPU'er. Således kan vi måske også inden for en overskuelig fremtid få SAM-understøttelse på NVIDIA GPU'er.

AMD erklærede også i interviewet, at denne funktion ikke kun er en simpel "toggle option", som du bare kan tænde / slukke. I stedet vil det kræve udvikling og korrekt optimering for at få maksimale performance fra funktionen.

For nylig bekræftede NVIDIA også, at virksomheden arbejder med Intel for at få en lignende funktion, til at virke på deres egne GeForce GPU'er. NVIDIA erklærede, at de også arbejder på deres egen lignende SAM- eller Smart Access-hukommelsesfunktion svarende til hvad AMD har aktiveret i deres RDNA 2 GPU-lineup.

GamersNexus.JPG

NVIDIA sagde, at denne SAM-funktion vil blive aktiveret på alle GeForce RTX 30-serie Ampere GPU'er via fremtidig software og driveropdateringer, og den vil være kompatibel med både AMD- og Intel-processorer. Således vil Nvidia GPU'er også kunne udnytte en lignende funktion.

Nvidia har udtalt, at denne funktion er nem at implementere, da en "resizable BAR" faktisk er en del af PCI-Express-specifikationerne, og NVIDIA’s eksisterende hardware understøtter fuldt ud denne funktionalitet.

I henhold til dette PDF-dokument, der går tilbage til 2008, This optional ECN adds a capability for Functions with BARs to report various options for sizes of their memory mapped resources that will operate properly. Also added is an ability for software to program the size to configure the BAR to.”

Så hver PCIe-kompatibel enhed kan aktivere den med en driveropdatering via softwaren.

Denne nye teknologifunktion kræver ikke en PCIe Gen 4-kompatibel platform, da den også understøttes af PCIe Gen 3-systemer. BAR definerer grundlæggende, hvor meget diskret GPU-hukommelsesplads der kan allokeres. Moderne pc'er er typisk begrænset til 256 MB allokeret hukommelse.

Det er typisk i dag, at en discrete GPU kun har en lille del af sin rammebuffer eksponeret over PCI-bussen. For kompatibilitet med 32bit OS'er kræver discrete GPU'er typisk en 256MB I / O til deres rammebuffere, og sådan konfigurerer typisk firmware dem.

En GPU, der understøtter størrelsesændring af BAR, skal sikre, at den kan holde skærmen forsynes og vise et statisk billede under omprogrammeringen af BAR.

Med AMD Smart Access Memory bliver datakanalen udvidet til at udnytte det fulde potentiale i GPU-hukommelsen ved hjælp af båndbredden på PCI Express til at eliminere flaskehalse og øge performance.

For at forklare denne funktion mere detaljeret vil AMD’s nye Smart Access Memory-funktion øge den samlede spilydelse ved at optimere dataoverførslen mellem CPU'en og GPU'en.


AMD-Smart-Access-Memory.jpg

 Hvad dette grundlæggende betyder er, at Radeon RX 6000 GPU'er nu kan arbejde og fungere sammen med AMD’s Ryzen 5000 serie, forudsat at du bruger et 500-serie kompatibelt bundkort gennem denne nye Smart Access Memory-funktion.

Smart Access Memory sigter mod at optimere både GPU og CPU for at tilbyde den bedst mulige ydelse, når de arbejder sammen.

Når du først har aktiveret funktionen Smart Memory Access i RX 6000-kortets VBIOS og bundkortets BIOS, får både CPU og GPU fuld adgang til hinandens hukommelse. Hvis du gør dette, maksimeres dataoverførslen og ydeevnen mellem CPU'en og GPU's VRAM.

Smart Access Memory hjælper med at øge ydeevnen ved at muliggøre hurtigere dataoverførselshastigheder mellem CPU og GPU. Og ved at parre denne effektive dataoverførselsfunktion til Smart Memory Access adgang med den nye AMD 128MB Infinity Cache-funktion, kan det også hjælpe med at øge kapaciteten mellem CPU'en og GPU'en.

AMD-SAM-gaming-improvements-2.jpg

Den nye Infinity Cache udnytter GPU'ens datastier for at maksimere ydeevnen, mens den minimerer dataflytning og strømdelen i selve GPU'en.

Ifølge AMD leverer Infinity Cache en 10% stigning i energieffektivitet, og det fordobler også båndbredden (en næsten 117% stigning), alt sammen med en lavere effekt end traditionel hukommelse.

Infinity Cache er baseret på et Zen CPU's L3-cache-design. Infinity Cache øger skalering af ydeevne pr. clock, da frekvensen i højere grad øges, fordi GPU nu er mindre begrænset af eksterne grænser for hukommelsesbåndbredde. Infinity Cache øger også ray tracing performance, da mere af datasættet holdes tættere på enhederne, der skal forsynes.

Vigtigst af alt siger AMD, at individuelle spiludviklere bliver nødt til at optimere spil til denne nye Smart Memory Access-funktion. Som sådan kan det tage seks til tolv måneder, før vi kan se denne nye teknologi implementeret.

Endelig vil AMD’s Radeon RX 6000 GPU'er også understøtte DirectStorage API, hvilket kan hjælpe med at reducere loadtider i spil. Vi har stadig til gode at se, hvor meget af en performance boost denne SAM-funktion giver på både AMD og Nvidias økosystem.

Nedenstående vidoer giver et indblik i interviewet med PcWorld.


Source & Image credit:

AMD, PCWorld