Gigabyte GTX 1660 Gaming OC - Solid Full HD Gaming

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc
Gigabytes GTX 1660 Gaming OC er et entry level grafikkort som sigter efter Full HD gaming og samtidigt leverer det både køligt og støjsvagt. Det sætter vi på prøve i dagens test af Gigabyte GTX 1660 Gaming OC.

I dag tager vi et kig på et grafikkort, som lander i entry level segmentet for dedikerede grafikkort. Det er Gigabytes GTX 1660 Gaming OC kort, der er på testbænken, og det lander med en pris på lige omkring 2000 kroner.

Markedet for grafikkort er efterhånden så segmenteret, at det kan være svært at gennemskue markedet, da der efterhånden er mange trin at overveje, når der skal købes nyt kort. 

Selv i Nvidia's nye Turing familie af kort kan det være svært at gennemskue, hvilket trin man burde gå efter. GTX 1660 kortet, som vi ser på i dag, er det næstmindste i den nye serie fra Nvidia og placerer sig lige imellem GTX 1650 og så GTX 1660Ti. 

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc_koler.jpg

GTX 1660 kommer med en 12 nanometers TU116 chips på Nvidia's Turing arkitektur, men naturligvis, som GTX navnet også angiver, uden skyggen af RTX funktionalitet, som først kommer ind noget længere oppe i stakken af Turing kort. 

Kortet kommer med seks GB GDDR5 RAM på en 192 bits memory bus. Det er en af de ting der adskiller den fra sin storebror GTX 1660Ti, som har den samme mængde RAM, men blot den nyere GDDR6 version. 

Standard specifikationerne fra Nvidia melder om en clockhastighed på 1530 MHz og en boost på 1785 Mhz. Gigabytes version kommer med en annonceret boost clock på 1860 Mhz, så  der er altså lidt råderum med for at retfærdiggøre OC tilføjelsen i navnet. 

gigabyte_gtx_1660_gaming_cooling.jpg

Tager vi et kig på fremsendte grafikkort, får vi det efterhånden velkendte Gigabytes design. Det er afdæmpet i sorte og grå/sølv nuancer uden for meget spræl i designet. Der er et oplyst RGB logo på siden af grafikkortet, men ellers er der ikke meget der skiller sig synderligt ud, hvilket kan være både en god eller en dårlig ting alt efter, hvor meget bling man er ude efter. 

gigabyte_grafikkort_gaming_oc_gtc_1660_fan.jpg

Køleren på grafikkortet fra Gigabyte, er i den store ende for et kort i denne klasse. Vi får tilbudt  Gigabytes Windforce 3X køler med tre 80 mm blæsere på en køleblok med tre heatpipes. De tre heatpipes krydser direkte hen over GPU chippen for optimal køling. 

Blæserne er udstyret med lidt ekstra tech i form af hvad Gigabytes kalder 3D Aktive Fans, som sørger for at blæserne stoppes helt under lav belastning for at minimere støj, hvis man for eksempel bare sidder og surfer. 

Samtidigt er blæserne også lavet, så den midterste kører modsat retning af de to yderste, hvilket skulle være med til at nedsætte turbulens og dermed begrænse støjen. 

Skjoldet omkring blæserne er lavet af plastik, som fungerer fint, men bestemt ikke vinder nogen priser for materialevalg, hvis det kigges efter i sømmene. 

grafikkort_gigabyte_gtx1660_backplate.jpg

Gigabytes GTX 1660 Gaming OC kommer også iklædt en backplate, som også er i plastik og derfor ikke tjener ret meget andet formål end et æstetisk look. Det er dog altid rart at have, da det giver et mere afsluttet look på kortet og stadig beskytter bagsiden af kortet, hvis man skulle tabe noget på det. 

Så alt i alt et design og materialevalg, der er skåret ind til benet. Priskategorien taget i betragtning er det fornuftige valg. Gigabyte har brugt energien på de rigtige ting, som deres køleløsning på Gigabytes GTX 1660 Gaming OC, hvilket forhåbentligt kan ses i testen senere. 

Den store køler betyder dog også, at det er et relativt stort kort vi har med at gøre. Den samlede længde er på 28 cm, så man bør altså dobbelttjekke om der er plads i kabinettet, hvis man har et mere kompakt system.

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc_io.jpg

Gigabytes GTX 1660 Gaming OC kræver et otte pins stik til strømmen og af tilslutningerne får vi tre DisplayPort 1.4 og en enkelt HDMI 2.0b, så der burde altså  være gode muligheder for tilslutning af det meste man kunne få behov for.Benchmarks:

Det var alle de overfladiske specifikationer og design detaljer. Gigabytes GTX 1660 Gaming OC skal naturligvis gennem vores testbænk. Vi har haft Gigabytes GTX 1660 Gaming OC igennem den sædvanlige testmaskine og rækken af spil er den samme, som vi normalt kigger på.

Gigabyte GTX 1660 Gaming OC er testet med:
  
ASRock Z390 Phanton Gaming 7
http://bit.ly/gaming7_tweak
Intel i7 8700K
http://bit.ly/8700k_tweak
16 GB Corsair Vengeance RGB Pro
http://bit.ly/vengeance_rgb_tweak
SeaSonic Prime Gold 1300W
http://bit.ly/prime1300w_tweak
Sandisk Ultra II SSD
http://bit.ly/tweak_sandisk

Under fuld belastning boostede Gigabytes GTX 1660 Gaming OC grafikkortet til 1965 Mhz, så Nvidia's GPU Boost giver os igen masser ekstra ydelse for pengene, uden tvivl hjulpet godt på vej af den store køler på kortet. 

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc_belastning.jpg

Temperaturen toppede omkring 65 grader. Det klarede kortet med et lavt lydniveau på 47 db, som kun var en svag summen. 

Så udgangspunktet er for testen er ikke dårligt. Et kort som Gigabytes GTX 1660 Gaming OC, henvender sig primært til gaming i 1920x1080, så det har naturligvis været den primære fokus i vores benchmarks. Vi har dog også taget 2160x1440 med, for at se om det også er muligt at få acceptable framerates ved denne opløsning. 

time_spy.png

Vi starter med de syntetiske resultater og starter ud med 3D Marks Time Spy. Her kan vi se, at kortet placerer sig helt som forventet i feltet af testede kort. Der er et tydeligt spring fra GTX 1650 kortet, der er nederst i stakken og som kun har 4GB RAM, hvilket gør en stor forskel i mange moderne spil. 

fire_strike_ultra.png

Når vi rykker videre til Fire Strike Ultra kan den samme tendens ses tydeligt. Placeringerne er helt som i Time Spy testen. 

Superposition.png

Sidste syntetiske test er Superposition. Den test ændrer heller ikke ved placeringerne. 

Reelle spil tests er for os at se altid mere interessante, da det trods alt er baseret på noget som slutbrugeren rent faktisk kommer til at bruge. 

creed_01.png

Første spil er Assasin’s Creed Odyssy, som er et tungt spil, hvilket også kan ses på resultaterne. Selv ved 1920x1080 kæmper kortet for at komme i nærheden af 60 FPS og ved 2560x1440 er det direkte uspilleligt med omkring 20 FPS. 

creed_02.png

I sammenligningen kan vi se, at vi faktisk skal helt op til RTX 2060 kortet før vi runder de 60 FPS ved Full HD.  Så i de helt tunge spil skal man altså begynde at se på lavere indstillinger, hvis man vil over 60 FPS. 

cod_01.png

Næste spil er Call of Duty Black Ops 4, som er noget mere tilgivende. Ved 1020x1080 er vi rigtigt solidt med selv til High Refresh gaming, som jo er meget passende til et hurtigt skydespil som Call of Duty. 

Ved 2560x1440 er Gigabytes GTX 1660 Gaming OC dog noget mere presset. Men trods alt er gennemsnitlige FPS fint over 60 FPS, så altså  et acceptabelt resultat

cod_02.png

I sammenligningen med de øvrige kort kan vi se, at placeringer ikke overraskende er som de hele tiden har været . De hurtigere RAM på 1660Ti kortet kan godt mærkes på resultaterne, men generelt er vores testede GTX 1660 fint med. 

deus_ex_01.png

Næste spil i rækken er Deus Ex - Mankind Devided, som igen er i den lidt tungere ende. Ved 1920x1080 er vi fint over de 60 FPS, så stadig en fuldt acceptabel oplevelse. 

2560x1440 er igen en lidt for stor mundfuld ved de testede indstillinger. 

deus_ex_02.png

I sammenligningen kan vi se trenden fortsætter fra de tidligere tests. Storebror 1660Ti er godt foran, så de hurtigere RAM kan altså gøre en forskel. 

far_cry_01.png

Næste spil er Far Cry 5, som er et ret tilgængeligt spil. Ved begge de testede opløsninger er vi oppe på 60 FPS og ved 1929x1080 endda solidt over. 

far_cry_02.png

I sammenligningen kan vi se, at vi faktisk er kommet rigtigt fint ind på GTX 1660Ti kortet. Her forskellen knap så stor. 

tomb_raider_01.png

Shadow of the Tomb Raider er næste spil i rækken, og her klarer Gigabytes GTX 1660 Gaming OC sig fornuftigt i 1920x1080 med solide resultater over 60 FPS. Igen må vi desværre erkende, at 2560x1440 er for tung en opgave at trække uden at skulle skrue ned for indstillingerne. 

tomb_raider_02.png

Hvis vi kigger på sammenligningen, så kan vi se det understreget, hvor vi skal helt op i et RTX 2060 kort før vi sikkert er over 60 FPS. 

witcher_01.png

The Witcher 3 er stadig et eksempel på, at selv spil med nogle år på bagen, både kan se forbandet godt ud,  og stadig kunne afvikles på billigere grafikkort. 

Her er vi solidt med i 1920x1080 og kun lige et mulehår under de magiske 60 FPS i 2560x1440, så det er svært at klage over resultatet. 

witcher_02.png

I sammenligningen kan vi se, at spillet også skalerer fint efterhånden, som vi rykker op i stakken af kort.

Overwatch_01.png

Sidste spil er Overwatch, og her er der tale om et spil, som ikke kræver alverden af grafikkortene for at kunne afvikles fornuftigt. Her kommer begge de testede opløsninger fint op over 100 FPS, så det er endnu en kandidat til high Refresh gaming, hvis man har skærmen til det.

Overwatch_02.png

Sammenligningen kommer ikke nogen overraskelser. Den trinvise forbedring er tydelig at se op igennem stakken af de sammenlignede kort i den her test.

Konklusion:

Så er vi kommet i mål med benchmarks, og overordnet set synes vi GTX 1660 Gaming OC kortet fra Gigabyte rammer målet om solid Full HD gaming super fint. Enkelte spil, som for eksempel Assasin’s Creed, kræver man tilpasser indstillingerne, men ellers er det solide resultater ved denne opløsning. 

Hvis man er villig til at spille med medium til lave indstillinger, så er 1440p bestemt også en mulighed med Gigabytes GTX 1660 Gaming OC. Holder man sig til de lettere titler som Call of Duty eller Overwatch, behøver man ikke engang på på kompromis med indstillingerne selv ved 1440p. 

Prisen på lige omkring 2000 kroner., er et godt bud for et kort i den her klasse,  specielt når det er et grafikkort, som det her, som yder så godt som det gør og samtidigt er stort set lydløs, hvilket altid er en lækker bonus at have med. 

GTX 1660Ti kan findes til omkring 300-400 kroner mere, men vi synes kun den giver mening, hvis man har en High Refresh skærm til 1920x1080, eller man gerne vil sigte efter mere ydelse i 2560x1440. På en standard 1920x1080 skærm med 60 Hz, vil der ikke være noget at vinde. 

gigabyte_gtx_1660_gaming_oc.jpg

Hvis man vil spare en anelse og få ydelse der er tæt på, men ikke helt den samme, som dagens testede kort, kan et AMD RX 590 kort være en mulighed. Her kan der spares omkring 300 kroner., hvis man er på et stramt budget, og kun sigter efter 1920x1080 gaming. Her vil ydelsen dog ligge omkring 5-10% lavere, alt efter hvilke spil man tester. 

Vi havde desværre ikke selv et RX 590 kort at sammenligne med, så vurderingen her er baseret på andres tests. 

Gigabytes GTX 1660 Gaming OC rammer et rigtigt fint sweetspot til Full HD gaming, hvor kun de tungeste spil kræver, at man skal skrue ned for indstillingerne for at være sikker på den gode side af 60 FPS. 

Samtidigt er Gigabytes GTX 1660 Gaming OC et støjsvagt kort, som sparker ydelsen af sig med kun en svag summen til gengæld. 

Vi lander med en samlet karakter på 8 og en Safe Buy Award for et kort der rammer målet rigtigt fint, og kommer ind og tager pladsen for sidste generations GTX1060/GTX1070 segment. 

Godt: 
- Støjsvagt kort
- God køling
- God ydelse til Full HD

Skidt:
- Materialevalget kan føles lidt billigt