MSI RTX 4070 Gaming X Trio

MSI RTX 4070 Gaming X Trio
Lanceringen af Nvidias nye 4000 serie af grafikkort fortsætter og vi er nu kommet lidt længere ned i familien med RTX 4070. Vi ser i dag på et RTX 4070 Gaming X Trio fra MSI.

Specifikationer

  • MODEL NAME: GeForce RTX™ 4070 GAMING X TRIO 12G
  • GRAPHICS PROCESSING UNIT: NVIDIA® GeForce RTX™ 4070
  • INTERFACE: PCI Express® Gen 4
  • CORE CLOCKS: Extreme Performance: 2625 MHz (MSI Center) - Boost: 2610 MHz
  • CUDA® CORES: 5888 Units
  • MEMORY SPEED: 21 Gbps
  • MEMORY: 12GB GDDR6X
  • MEMORY BUS: 192-bit
  • OUTPUT: DisplayPort x 3(v1.4a)
  • HDMI™ x 1 (Supports 4K@120Hz HDR, 8K@60Hz HDR, and Variable Refresh Rate as specified in HDMI™ 2.1a)
  • HDCP SUPPORT: Yes
  • POWER CONSUMPTION: 215 W
  • POWER CONNECTORS: 16-pin x 1
  • RECOMMENDED PSU: 650 W
  • CARD DIMENSION (MM): 338 x 141 x 52 mm

Den mest direkte sammenligning, som vi kan drage her er naturligvis RTX 4070Ti kortet, som vi har set på tidligere. Vi kan se at vi går fra 7680 CUDA Cores ned til 5888. Det er lidt skuffende at se, at vi ikke får flere CUDA cores, end vi så på RTX 3070 kortet. Så altså ingen forbedring siden sidste generation.

Samtidigt falder den annoncerede Boost Clock også lige over 100 MHz sammenlignet med RTX 4070Ti kortet. 

RAM konfigurationen er dog den samme. 


En tur rundt om MSI RTX 4070 Gaming X Trio

Gaming X serien fra MSI er efterhånden en veletableret serie, og designet er helt klart genkendeligt her, hvis man har set et kort i serien før. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio front køler.JPG

Designet er over tiden blevet lidt mere skarp i kanterne, men det er det samme relativt afdæmpede gunmetal grå og sorte design, som vi kender fra serien. 

Som navnet antyder er der tre af MSIs Torx 5.0 blæsere sat op i MSIs Tri Frozr køling setup. 

Blæserne sidder over den store aluminiums køler neden under, som er suppleret af fem heatpipes og en kobber base plate for at optimere kølingen. Køleren rækker betydeligt ud over selve grafikkortets længde. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio back plate.JPG

Det er meget tydeligt, at tre kølere er blevet en del af kortet, nok primært for at kunne inkludere den i Gaming X Trio serien. Faktisk er det kun omkring 1½ køler, der rent faktisk er placeret over printpladen på grafikkortet. Resten strækker sig længere ud end kortet og det betyder, at luften kan blæse direkte igennem kølefinnerne. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio power plug.JPG

Den lidt specielle opsætning giver også en lidt anderledes placering af strømstikket på kortet. Det er med den nye 12VHPWR stik, som er placeret midt i kortet ved en udskæring i kortets backplate. Køleløsningen er nemlig også en del bredere end selve kortet. 

Der følger en adapter med til det nye 12VHPWR stik, hvis ikke man har en af de nye ATX 3.0 strømforsyninger, der kommer med stikket. Adapteren her er dog lidt mindre end på de store kort i 4000 serien og kræver kun to PCIe stik. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio power adapter.JPG

Kortet er som sagt også forsynet med en backplate, der matcher stilen på kortet. Der er en stor udskæring på en stor del af den, der tillader luften at passere direkte igennem kølefinnerne. 

Der er to RGB zoner på kortet, som kan indstilles via MSIs software. Der er en omkring den midterste blæser og så et MSI logo på siden af kortet. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio tilslutninger.JPG

Ser vi på tilslutningerne får vi tre DisplayPort 1.4a og en enkelt HDMI 2.1a, som kan trække op til 4K ved 120 Hz. 


Testen

Vi springer direkte videre til selve testen og ser på, hvordan kortet yder i vores udvalg af testspil. 

Alle tests er foregået på vores AMD baserede test bench med følgende hardware: 

  • Bundkort: ASUS ROG Crosshair X670E Hero 
  • CPU: AMD Ryzen 9 7900
  • RAM: 32 GB Kingston Fury DDR5 @6000 MHz
  • PSU: Seasonic Vertex GX-1000

Alle kort der er med i sammenligningen, er naturligvis også blevet testet på samme setup. 

Første skridt er at få et overblik over baseline resultaterne og det gør jeg ved at lade systemet køre i 30 minutter med en Heaven stress test. 

Her toppede kortet med en clock hastighed på 28400 MHz, så en fin tand over de 2610, som MSI selv lister på deres hjemmeside for kortet. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio RGB zone.JPG

Temperaturen toppede på kun 52 grader, så den massive køleløsning trækker gode resultater med dig. 

Kortet er ikke kun solidt kølet, det klarer også opgaven stort set lydløst. Jeg målte kortet til kun 37 dbA under full load, hvilket er MSI RTX 4070Ti Suprim kortet, som jeg testede tidligere på året. De to er de mest lydsvage kort jeg har testet til dato. 


Spiltest

Vi springer videre til vores spiltest, for at se hvordan kortet klarer sig. Alle tests her er gennemført uden brug af DLSS, render scaling eller andre lignende teknologier, så det er en test af den rene rå ydelse.


Cyberpunk 2077

  • High Preset - INGEN DLSS - INGEN AMD Fidility FX - Dynamic Resolution Scaling = OFF

Her kan vi se at RTX 4070 Gaming X Trio ikke overraskende har svært ved at være med ved 4K. Her er vi en god tand under 60 FPS og for et spil af denne type vil det være en udfordring. 

Cyberpunk 2077.png

1440p og 1080p ser betydeligt bedre ud og her vil man sagtens kunne være med. Der er også solide 1% resultater ved begge disse opløsninger. 

Cyberpunk 2077(1).png

Ser vi på sammenligningen kan vi se, at der naturligvis er et stykke op til RTX 4090 kortet. Det er dog mest udpræget i 4K og 1440p.

Ser vi på de andre kort så er 4070Ti kortet over mens vi heldigvis kan sige, at sidste generations 3070Ti bliver slået. Igen er det dog mest udpræget ved lavere opløsninger. 


Assassin's Creed Valhalla

  • High Preset - Resolution Scale: 100% - Adaptive Quality = OFF

Assasins Creed - Valhalla.png

Assasins Creed Valhalla er en anelse mere tilgivende ved grafikkortene, men kan stadig være et krævende spil. Her kan RTX 4070 Gaming X Trio dog sagtens være med i alle tre testede opløsninger. Selv 4K lander med gode spilbare FPS resultater på 80 i gennemsnit og solide 1% resultater til at bakke det op.

Assasins Creed - Valhalla (1).png

Ser vi på sammenligningen er historien den samme som ved Cyberpunk 2077. 


Outriders

  • Ultra Preset - DLSS: OFF - Resolution Scaling: 100%

Outriders er næste spil på listen, og her bliver kortet igen en anelse presset ved 4K. Vi er dog stadig over 60 FPS, men det er lige på kanten. Her trækker 1% resultaterne dog det resultat lidt ned. 

Outriders.png

De lavere opløsninger er dog ikke noget problem med trecifrede resultater på både gennemsnitlige FPS og 1%. 

Outriders(1).png

I sammenligningen ser vi de samme resultater, som i de tidligere spil. 


Overwatch 2

  • Ultra Preset - Ultra Preset - Render Scale: 100% - Dynamic Render Scale: OFF - High Quality Upsampling: OFF

Overwatch 2.png

Sidste spil i rækken er det letteste, og det ses naturligvis også på resultaterne. Her er der trecifrede resultater på alle tre testede opløsninger. 

Overwatch 2(1).png

Igen ser vi i sammenligningen samme trend som tidligere. Her er resultaterne dog så høje, at det reelt vil være svært at mærke forskel, selv mellem det hurtigste og det langsomste kort.  


Ray Tracing

Normalt har vi indtil nu ikke testet Ray Tracing ydelse, når vi har testet grafikkort. Det har været med det argument, at det det har været ret begrænset, hvor udbredt det var og hvor mange kort der understøttede det, på en fornuftigt måde. 

Med den nye 4000 serie af kort fra Nvidia, og de forbedringer som tiden har bragt med sig, har vi dog besluttet os for at tage det med. På den måde kan I forhåbentligt få lidt af en ide om, hvordan de kort vi tester fremadrettet ligger i forhold til hinanden på Ray Tracing ydelse. 

Ray Tracing er dog ret besværligt at teste på en god måde. Det bunder i, at der er stort set lige så mange implementeringer af Ray Tracing, som der er spil der understøtter det. Det er ikke en samlet pakke, og spilproducenterne kan vælge at benytte meget få, eller alle muligheder der findes i Ray Tracing.

Skærmbillede 2023-07-10 091952.jpg

Derfor kan kravet til hardwaren variere meget fra spil til spil, selv om man spiller med Ray Tracing aktiveret i dem alle. Til vores tests af Ray Tracing har vi valgt at teste med Cyberpunk 2077. Det gør vi fordi, det er et af de spil på markedet i dag der har den mest omfattende Ray Tracing understøttelse. Det betyder, at det er et spil der kan danne grundlag for dybere tests af Ray Tracing, hvis vi på et senere tidspunkt skal lave en mere gennemgående test af det. 

Det er dog også vigtigt at understrege, at testen her, som de andre tests for den sags skyld, kun er et snapshot af ydelsen baseret på netop det spil og de indstillinger vi har testet med. Det er altså ikke det endegyldige svar på hvor godt et grafikkort er til Ray Tracking. Testen er lavet, for at give en ide om de testede korts indbyrdes styrkeforhold, i en række udvalgte spil.

Vi håber dog, at testen kan bruges som grundlag for en sammenligning imellem RT ydelsen på forskellige kort. Samtlige tests er også gennemført uden brug af DLSS, AMD Fidility FX eller andre lignende teknologier eller render scaling.

Det er altså den rene rå Ray Tracing ydelse, uden hjælp fra nogen af de værktøjer. 


Cyberpunk 2077 - Ray Tracing

  • Ray Tracing Medium Preset - INGEN DLS

Her kan vi se at RTX 4070 kortet reelt ikke kan være med når det kommer til Ray Tracing ved andet end 1920x1080, hvor vi kan klemme os op over 60 FPS. 

Cyberpunk 2077 - Ray Tracing.png

Det vil naturligvis kunne forbedre ved brug af DLSS eller Fidility FX. Det er også meget fint i tråd med den historie Nvidia gerne vil fortælle. De har mere og mere fokus på deres DLSS i markesføringen og knap så meget på den reele ydelse på kortene. 

DLSS er rigtigt fint og kan give super gode resultater. Udfordringen er bare, at det fortsat er ret få spil der understøtter DLSS. Det bør derfor ikke danne grundlag for, hvilket kort man køber, med mindre man spiller enkelte meget specifikke spil, hvor det er understøttet. 


Pris

Jeg kan pt finde MSI RTX 4070 Gaming X Trio med en online pris på lige under 6000 kroner. Det er omkring 800 kroner dyrere end de billigste RTX 4070 kort jeg kan finde. Så her betales der helt sikkert for MSIs store køler og design.

Til sammenligning sælges RTX 3080 kort stadig til priser omkring 6000-7000 kroner. 


Konklusion

MSI har med deres RTX 4070 Gaming X Trio lavet et smukt og super godt kølet, og ikke mindst stille, kort. Det kommer dog med en pris, der ligger næsten 1000 kroner over andre, knap så overkill, kort i RTX 4070 udvalget. 

Om man ser det som en styrke eller en svaghed, vil jeg lade være op til jer selv at vurdere. Jeg ville dog ønske, at MSI have lavet en Gaming X Duo version måske, da kortet slet og ret ikke har brug for så stor en køler. Et mindre kort havde fx kunne være i mange af de nye ITX kabinetter.

Ydelsesmæssigt lander kortet nogenlunde der hvor man kunne forvente. Det bliver omkring hvad vi ser med RTX 3070TI/RTX 3080 kortene fra sidste generation, hvilket også burde være kortene de skal slå. 

MSI RTX 4070 Gaming X Trio pass though cooler.JPG

Det er dog her klaret betydeligt køligere og stille end kortene fra den tidligere generation.

Det er et solidt kort til 1440 gaming og med gode muligheder for 4K i visse titler. Jeg er stadig en anelse utilfreds med at Nvidia har valgt at rykke ned på en 192 Bits Memorybus på et kort i dette segment og pris. 

Gaming X Trio kortet er smukt, men personligt havde jeg foretrukket en mindre version og hvis jeg skulle ud og købe et, ville jeg nok spare de knap 1000 kroner og tage en af de andre alternativer på markedet. 

Nvidia har ikke ligefrem gjort deres fans/kunder specielt store tjenester med den nye serie. Ydelse til pris forholdet er blevet skævt, i forhold til hvad vi har set i tidligere generationer. Det lader dog til at det er den nye virkelighed. Vi kan klage og brokke os, men alt taget i betragtning, ser det ikke ud til at ændre så meget på et marked, der af et væld af forskellige årsager har været meget underligt de seneste år.

MSI RTX 4070 Gaming X Trio heatpipes.JPG

Hvis man tager i betragtning at kortet her yder nogenlunde som et RTX 3080, som stadig sælges for 6000-7000 kroner, så er et RTX 4070 i den sammenligning ikke et helt skidt bud.

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et kort, der yder rigtigt godt og gør det stort set uden at kunne høres. Man får dog lov til at betale ekstra for den stilhed med en pris, der ligger over gennemsnittet for RTX 4070 feltet. 


Godt:

  • Super køling
  • Stort set lydløst


Skidt:

  • Dyrere end gennemsnittet af RTX 4070 kort


Vores partnere