Gaming Build - MSI fra inderst til yderst

front
Hvis man kaster sig ud i at samle sin egen PC, så er der efterhånden et super bredt udvalg af PC hardware at vælge imellem. Ind imellem kan det dog være interessant, at samlet et system med så mange dele som muligt fra den samme producent. På den måde kan man let få et sammenhængende build, med en stil der går på tværs af hele systemet. I dag kaster vi os, i samarbejde med MSI, over netop sådan et projekt, når vi samler et nyt Intel Alder Lake baseret system, med så mange dele som muligt fra netop MSI.

SPONSORERET INDHOLD


Hardware

MSI er naturligvis en god kandidat til netop et projekt som det her, da de er en af verdens største producenter af PC hardware. Det betyder, at de har et ret bredt udvalg af PC hardware dele, og stort set dækker alt hvad man har behov for. Der er et par små områder, hvor MSI ikke har deres egne dele, men i dag kommer vi så tæt på som muligt. 

MSI Gaming Build intel Alder lake CPU

Hvis vi kigger nærmere på de dele, som vi har i spil til dagens system, så starter vi naturligvis med CPUen. Det er Intels i9 - 12900K, baseret på Intels nyeste Alder lake arkitektur og kommer med 16 kerner i alt. De er fordelt på 8 performance Cores og 8 Efficient Cores. De topper med clockhastigheder på 5,2 GHz for Performance Cores og 3,2 for Efficient Cores. 

MSI MAG Z690 unify

CPUen kommer i et MSI MEG Z690 Unify bundkort. Det er et solidt bundkort fra MSI, med et bredt udvalg af funktioner, og naturligvis med understøttelse for de nye DDR5 RAM, som giver forbedrede hastigheder sammenlignet med DDR4.

Vi har tidligere set nærmere på Z690 Unify bundkortet. Læs hele vores gennemgang her.

 Kingston Fury Beast DDR5

Bundkortet skal selvfølgeligt også have RAM. Det bliver netop DDR5 RAM fra Kingston med 32 GB Kingston Fury Beast RAM

CoreLiquid 360S AIO

I et system som dette skal der solid køling til, og til CPUen kommer det i form af en MSI MEG CoreLiquid S360 AIO vandkøler. Den er lavet til lanceringen af den nye LGA 1700 socket, som kom med Intels Alder Lake serie af CPUer. Ud over at matche designet på Z690 Unify bundkortet super godt, så kommer den også med en LED skærm på pumpehovedet. Den giver os mulighed for at aflæse informationer som fx CPU temperatur. 

Vi har tidligere set nærmere på MSI MEG CoreLiquid S360 køleren. Læs vores anmeldelse lige her. 

MSI Spatium M480 M.2 HS SSD

Lagerpladsen i systemet kommer også fra MSI. Det er den kompakte M.2 formfaktor, som er perfekt til et system som det her, hvor vi kan udnytte PCIe 4.0 hastigheder. I dette tilfælde bliver det MSIs Spatium M480 M.2 HS SSD, som kommer med 2TB kapacitet, hastigheder op til 7000 MB/s og en lækker heatsink, der kan være med til at holde temperaturen nede når der bliver pres på. 

MSI RTX 3080 Suprim X

Det grafiske kraftcenter i vores MSI system kommer naturligvis også fra MSI. Det er blevet et Nvidia kort fra 30 serien. Det er et af de store, i form at et MSI RTX 3080 Suprim X. Her får vi masser af GPU kraft, en solid triple køler, og et design der matcher vores øvrige dele helt perfekt. 

MSI MEG A750 GF

Alle delene får kraft fra en MSI MEG A750GF Strømforsyning. Den er fuldt modulær, så vi ikke skal besværes med flere kabler end vi har brug for. Samtidigt er den 80 Plus Gold certificeret. 

MSI MEG Velox 100P Airflow

Hele herligheden bliver samlet i et MPG Velox 100P Airflow kabinet. Det er et relativt simpelt kabinet fra MSI, hvor der dog er god plads til hardware og et fokus på godt Airflow, som kan sikre god køling til selv kraftig hardware. Der er plads til montering af blæsere eller andet køling i både front, top og bagsiden. 

Der er en indbygget RGB LED hub, hvis man sigter efter masser af RGB LED lys. Der er også gode tilslutningsmuligheder med USB C front stik. 

Samlet set er det et solidt udbud af hardware, som vi har fået besøg af fra MSI. Der er en lækker gennemgående designstil hele vejen igennem. Selv om der er rigtigt gode muligheder for RGB LED lys med både bundkortet og kabinettet, så sigter vi alligevel efter ret begrænset RGB lir i denne omgang. 


Samling af systemet

Hvor man foretrækker, at starte er naturligvis altid lidt en smagssag. Personligt foretrækker jeg, at starte med at samle delene i og omkring bundkortet. Så det er CPU, M.2 SSD, RAM, og selvfølgelig køling. Hvis man har muligheden for det, kan det også være en god ide at teste bundkortet med de installerede dele, inden man sætter det hele i sit kabinet. 

MSI gaming system M.2 instalation

Det kan man gør ved bare at samlede delene på kassen, som bundkortet kom i og sætte det til. Ved at gøre det her, inden man sætter det i kabinettet, kan man sikre sig at alle delene virker, og der ikke er noget der evt. skal byttes. På samme måde sikre man sig også, at hvis det ikke virker i det samlede system, så er det med stor sikkerhed noget med samling eller kabelføring, og ikke selve hardwaren. Det vil gøre evt. fejlsøgning betydeligt lettere. 

MSI gaming build AIO install

Inden jeg installerede MSI MEG CoreLiquid S360 AIO vandkøleren på Z690 Unify bundkortet, havde jeg gjort mig nogen tanker om, hvor jeg gerne ville havde radiatoren placeret i kabinettet. På den måde var jeg sikker på, at installere køleren på den bedste måde. Det er nemlig muligt at dreje dem på flere måder, alt efter hvordan man monterer den. 

CoreLiquid Z360 AIO

I mit tilfælde ville jeg gerne have radiatoren i toppen af kabinettet. Det er ofte det optimale sted at have den placeret, hvis man har muligheden. I forhold til holdbarheden på systemet, er det bedst at have pumpe/kølehovedet monteret lavere end radiatoren. På den måde sikre man sige, at der altid er væske omkring pumpe og kølehoved, selv hvis systemet over tid skulle miste noget af væsken, på grund af fordampning. 

Den hurtigste måde at dræbe en pumpe på er, hvis den kører tør.

Velox P100 Airflow

Med delene på plads i bundkortet, og en plan for hvor tingene skulle sidde i kabinettet, var jeg klar til næste trin, som var klargøring af kabinettet. 

Her foretrækker jeg at pille alle paneler og så videre af kabinettet, så der er fri adgang fra alle sider. Det giver bedre arbejdsplads og et godt overblik, når man skal til at montere tingene. 

MSI MEG A750GF install

Inden jeg flytter bundkortet over i kabinettet, synes jeg det er en god ide at installere strømforsyningen. Det er ofte lettere at trække kablerne rundt, inden at bundkort og AIO kølere kommer i kabinettet, da pladsen så godt kan blive lidt trang. Specielt kan det være en god ide at trække CPU strømkablerne, som skal føres op til toppen af kabinettet. Når først blæsere og radiator kommer på plads der, kan det være meget svært at komme til med mine pølsefingre. 

Husk altid at tjekke og måske dobbelttjekke, hvilke kabler du har brug for, hvis du bruger en modulær strømforsyning. I vores tilfælde er den MSI MEG A750GF Strømforsyning som vi bruger netop fuldt modulær. Det er meget lettere at sikre sig, at alle kablerne man skal bruge er på plads, inden den kommer i kabinettet. 

PSU install MSI gaming Build

Strømforsyningen kom på plads, og jeg fik trukket kablerne til de rette steder, og kunne så flytte bundkortet med tilhørende hardware over i kabinettet. Her er det selvfølgeligt klart det letteste at ligge kabinettet på siden. Hvis man kan få en hjælpende hånd i denne del af processen er det også meget lettere, men det kan klares alene, hvis man er lidt forsigtig. 

Med bundkort og køler på plads og monteret i kabinettet, kan det store arbejde med at trække kablerne begynde. Her er det altid en god ide at læse manualen til bundkortet, hvis man er i tvivl om, hvor tingene skal sidde. Som udgangspunkt kan man ikke forbinde strømkablerne forkert uden at bruge vold. Stikkene er lavet, så de kun kan monteres på en måde. Det er dog en god ide at dobbelttjekke, at de sidder helt på plads. 

hardware install MSI Gaming Build

Se i manualen til bundkortet i forhold til forbindelse af kablerne til tilbehør som USB, RGB, blæsere og de frontmonterede knapper i kabinettet. På et bundkort som MSI MEG Z690 Unify er de fleste ting faktisk angivet på bundkortet, men det står ret småt så tit er det lettere at se i manualen. 

RTX 3080 Suprim X install MSI gaming build

Sidste del i puslespillet er grafikkortet, som heldigvis er ret ligetil at få på plads. Husk at sikre at skruerne i PCIe beslaget bagerst i kabinettet er spændt godt til. Det er her vægten af grafikkortet primært bæres, og en god montering her er vigtigt for ikke at risikere at ødelægge PCIe porten på bundkortet. Det er specielt aktuelt med et stort og tungt high end grafikkort, som det MSI RTX 3080 Suprim X vi bruger i systemet her. 

Den sidste detaljer er at sikre, at alle tre PCIe stik til bundkortet sikker helt monteret. Igen kan stikkene ikke monteres forkert uden at bruge vold, men det kan nogen gange knibe med at få dem helt på plads. 

GPU pcie kabler

Alle tingene kom på plads uden de store problemer. Der er fornuftig plads i MAG Velox 100P kabinettet generelt. Det eneste der krævede en lille smule problemer var, at få CoreLiquid 360 radiatoren på plads i toppen af kabinettet. Det var ikke fordi der ikke var plads til den, men mere fordi blæserne i fronten sad en smule i vejen. Der skulle rykkes lidt på dem, for at få lirket den på plads. 

Hele systemet MSI gaming Build done

Den lille udfordring var dog klart det største bump på vejen, og det var ikke specielt stort når det kom til stykket. 


Hurtig test

Med hele systemet samlet og oppe og køre, kunne jeg naturligvis ikke lade være med lige at teste det efter, for at se hvordan temperaturerne landede under fuld belastning. Jeg startede Heaven Benchmarken op og lod den køre på loop i omkring 45 minutter, og tjekkede herefter temperatur på CPU og grafikkort. 

Benchmarks_msi gaming build.jpg

Det er tydeligt at se, at der har været fokus på Airflow i MAG Velox 100P kabinettet. MSI MEG CoreLiquid S360 AIO vandkøleren, havde ikke problemer med at køle CPUen, og her landede systemet med en gennemsnitstemperatur på 60 grader. 

Grafikkortet var naturligvis en anelse højere, da det trods alt er den der er arbejdshesten i et gaming load. Heller ikke her var der problemer, og MSI RTX 3080 Suprim X grafikkortet landede med en gennemsnitstemperatur på lige over 73 grader efter 45 mins belastning.


MSI fra top til tå

Resultatet af dagens projekt er et solidt gaming system samlet udelukkende med MSI dele, hvis vi lige ser bort fra RAM og så selvfølgeligt CPUen fra Intel. 

MSI Gaming Build RTX 3080 Suprem X

Det har givet et system, som er klar til at tygge sig igennem alt, hvad vi kan kaste efter det på gaming fronten, og som samtidigt ser lækkert ud. At alle stort set delene er fra MSI, er med til at samle udtrykket, da det samme design sprog går igen fra kabinettet yderst til bundkort og CPU køler indvendigt. 

Hvis du er blevet fristet af nogen af MSI delene fra dagens system, kan I finde links til dem alle sammen lige her. Tak til MSI for hjælpen til projektet. 



Vores partnere