WD_Black P40 Game Drive: Test

WD_Black P40
Hvis du er på farten med din laptop, mangler plads på din gaming konsol eller ind i mellem skifter mellem flere systemer, kan det være super praktisk at have en hurtigt og transportabel løsning, til at have dine data med dig. I dag tager vi et kig på en løsning til netop det fra Western Digital. Det er deres WD_Black P40 Game Drive, som er på testbordet i dag.

Specifikationer

 • Capacity: 500 GB (1TB og 2 TB)
 • Interface: USB 3.2 Gen 2
 • Connector: USB-C
 • Sequential Read Performance: 2000MB/s
 • Sequential Write Performance: 1950MB/s
 • Compatibility:
 • PlayStation™ 5 (play and store PS4™ games; archive PS5™ games)
 • Xbox™ Series X|S (play and store Xbox One™ games; archive optimized for Xbox™ Series X|S games)
 • PlayStation™ 4 Pro or PS4 with system software version 4.50 or higher
 • Xbox One™
 • Windows® 10, 8.1
 • macOS 10.11+
 • Dimensions (L x W x H): 4.21" x 2" x 0.51"
 • In The Box:
 • WD_BLACK™ P40 Game Drive SSD
 • USB Type-C™ to Type-C cable
 • USB Type-C™ to Type-A cable
 • Quick Install Guide

WD_Black P40 Game Drive kommer i to størrelser med enten 500 GB eller 2TB, hvor vi har fået besøg af 500 GB versionen. 

Det er naturligvis USB C med et 3.2 Gen 2 interface. Det er også lækkert at se, den store liste af kompatible enheder, med stort set alt hvad vi kunne tænke os. 


Rundt om WD_Black P40 Game Drive

Selve P40 enheden gør på overfladen ikke meget væsen af sig. Det er en sort metalkasse, i et lidt industrielt eller militært design, komplet med en skrifttype der passer. Det solide metalkabinet til den interne SSD, er ikke kun for synets skyld. Western Digital har drop testet P40, til at kunne klare fald fra to meters højde. Det er altså også en del af det hårdføre design. 

WD_Black P40 game Drive robust kabinet.JPG

I den ene ende af finder vi USB C porten til tilslutning. Langs kanterne, på den ene side, kan man se et par diskrete felter til RGB lyset, som er en del af P40. De lyser op når P40 tilsluttes en enhed, og lyset kan ændres via software, som vi ser på senere i testen.

WD_Black P40 game Drive - Indhold i pakken.JPG

Med i kassen er der et USB C til USB C kabel og en USB C til USB A adapter. En lækker lille detalje at have med, så man har muligheden for at bruge P40 på flere enheder. 


Software

WD Dashboard er et stykke software fra Western Digital til P40 game Drive, som giver mulighed for at overvåge og tilpasse indstillingerne på drevet, og så naturligvis tilpasse RGB belysningen, eller bare slukke for den. 

WD Dashboard - Status side.png

Meget praktisk er der på Statussiden, en oversigt over den forventede resterende levetid på drevet, sammen med oplysninger som plads og temperatur. 

Yderligere muligheder ned WD Dashboard er overvågning af ydeevnen og indstilling af RGB belysningen. Her er der 13 prædefinerede muligheder, og der er endda mulighed for at tilslutte 3. parts belysning, som Razer Chroma, ASUS Aura eller MSI Mystic Light. 

WD Dashboard - RGB indstillinger.png

Dashboard er et praktisk lille stykke værktøj, hvis man lige skal tjekke op på sit drev eller diagnosticere et problem.  


Test

Jeg har under min test kørt WD_Black P40 Game Drive igennem vores sædvanlige lager test på PC. Det er på vores AMD Rayzen baserede testbench, på et MSI X570 Godlike Bundkort. Så det skal naturligvis bemærkes, at på trods af den lange liste af kompatible enheder, så er den udelukkende testet på PC. Det giver os resultater vi kan sammenligne direkte med de andre test vi har lavet. 

RGB Strip - WD_Black P40 game Drive.JPG

Vi starter med klassikeren CrystalDiskMark og her lander vi på læse og skrivehastigheder på lige over og under 1000 MB/s Det er ok hæderlige resultater for en USB forbundet SSD, men det er dog langt fra de tal, på omkring 2000 MB/s, som Western Digital selv angiver. 

WD_Black P40 CrystalDiskMark.png

Testen blev kørt adskillige gange på to forskellige AMD Ryzen baserede systemer for at bekræfte resultaterne.

Vi rykker videre til ATTO Disk Benchmark og her ser vi resultater, der ligger sig fint op af de resultater, vi så med CrystalDiskMark med hastigheder, der topper lige omkring de 1000 MB/s

Atto Disk Benchmark - WD_Black P40

Så altså igen et godt stykke fra de 2000 MB/s, som Western Digital selv angiver. 

Hvis vi skal se lidt på det, så skyldes det dog formodentligt nok, at de tal WD opgiver forudsætter en USB 3.2 Gen 2x2 forbindelse. Den giver nemlig mulighed for dataoverførsel op til 20gb/s. 

Problemet med det er dog bare, at stort set ingen bundkort er født med den løsning. Det kan fås via PCIe udvidelseskort, men det ligger uden for hvad der kan forventes af den normale forbruger. Derfor synes jeg det er lidt skævt af WD, at de skriver som de gør, uden at specificere hvad det kræver. 

Vi har her på redaktionen for eksempel ikke adgang til bundkort, i den lille håndfuld, der understøtter den fulde USB 3.2 Gen 2x2. De nye AMD AM5 bundkort der lander sammen med den nye Ryzen 7000 serie vil være klar til at udnytte P40 bedre.


Pris

I skrivende stund kan jeg finde WD_Black P40 Game Drive i 500GB versionen med en online pris på 120 dollars eller ca 900 kroner hos Western Digital selv. Jeg kan pt ikke finde den ved danske forhandlere. 

Prisen lander en god tand over, hvad man pt kan finde den sammenlignelige ASUS Arion til. Den kan pt findes til omkring 600 kroner. 

WD_Black P40 game Drive - USB A adapter.JPG

Hvis man har brug for de super hurtige hastigheder og har mulighed for at udnytte USB 3.2 Gen 2x2, så kan det være man kan hive sig op på de annoncerede 2000 MB/s. For almindelige dødelige systemer, er det dog ikke en mulighed pt. 

Derfor synes jeg også at det er svært at retfærdiggøre de 300 kroner ekstra, når langt de fleste ikke vil kunne udnytte det. Det vil naturligvis nok ændre sig med tiden, når flere bundkort kommer på den nye hurtigere SuperSpeed standard.


Konklusion

Western Digital har lavet en transportabel SSD som har et lækkert look. Den lover dog nok lidt for meget… eller ihvertfald for meget, uden at specificere, at det er under helt specielle forhold man kan forvente de annoncerede resultater. 

Sammenlignet med andre lign. produkter på markedet ,som vi også har anmeldt her på Tweak.dk, yder WD:Black P40 Game Drive fornuftigt. 

De kombineret med et robust design betyder, at man får et lækkert produkt. Jeg har dog svært ved at retfærdiggøre den relativt høje pris, sammenlignet med konkurrenten for den almindelige forbruger. 

USB C Stik WD_Black P40 game Drive.JPG

USB Standarderne er blevet lidt mudrede på det seneste, efter der blev skiftet lidt rundt i tingene. WD bruger teknisk set den rette USB 3.2 Gen 2 betegnelse, men mange bundkort bruger den samme betegnelse i deres materiale og manualer, men deres er reelt hvad der nu er ændret til at hedde en USB 3.1 Gen 2 SuperSpeed+ standard. 

Så hvis du vil være fremtidssikret, eller måske allerede har en nyere bundkort med USB 3.2 Gen 2x2, så er WD_Black P40 game Drive et solidt bud. 

Hvis du er mere casual forbruger, så findes der billigere alternativer, der yder lige så godt på alt andet end high end hardware. 

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et solidt produkt, der dog er lidt mudret i sin markedsføring. 


Godt: 

 • Robust og holdbar design
 • Gode kapaciteter


Skidt

 • Den annoncerede hastighed kan kun opnås på meget få systemer


Vores partnere